Думи, които "излизат" от употреба

• 181 415
  • 5 883
  •   2
Отговори
# 5 865
Не се използва вече думата "кадри" в държавната администрация. По-често се казва, че няма хора или кандидати.
Но пък се казва,  не винаги, че няма хора за определени "позиции", не за определени "длъжности".

Отдел "Личен състав" беше преди, сега е "Човешки ресурси". Без промяна в работата. Но звучи къде-къде по-модерно.

# 5 866
  • пустинен пъпеш
И ей така неусетно от личности се превърнахме в ресу̀рси-,, запас от средства, от природни богатства; източник."
За съжаление все още чуждиците се приемат за признак на висок стил в изказа,което и ги прави толкова разпространени.

# 5 867
Длъжност вече не се чува изобщо. Въпреки, че длъжностна характеристика си има.
Аз се чудя защо шофьор в масовия случай е заместено от водач?
Водач на тежкотоварен автомобил, водач на автобус, на лекия автомобил.

# 5 868
  • Обран бостан ;)
пастир - оператор на биологична единица. Trollface

# 5 869
Въпреки че не е съвсем по темата, не знам дали сте забелязали при промени в градския транспорт, как "се казват" тези информационни указатели по спирките (сините метални конструкции с маршрутите и електронното табло за разписанието). "Спиркознак/спиркознаци" е думата, която използват от управата на градския транспорт. Примерно, "за периода от ....до съществуващият спиркознак № .... се измества с 50 м. по улица......". 

Е те това е словотворчество. Като "уникалната" мерна единица за изчисляване на топлинната енергия за сградна инсталация за сгради с парно - денградус. Rage

# 5 870
пастир - оператор на биологична единица. Trollface

Това ме подсети за "чобанин" - овчар, човек, който извежда добитък на паша.

# 5 871
Наскоро се чудех кога се появи терминът „редкоземни“ – за метали или елементи. По мое време в учебниците пишеха само за редки метали.
След кратко проучване в нета се оказа, че редкоземните били част от редките. И въпреки това тази дума продължава да ми звучи странно и все се чудя дали има (или някой ден ще измислят) и редковъздушни или редководни елементи.

# 5 872
Ей сега в един пост видях израза "не му цепя басма" - преди години доста се употребяваше, но от много дълго време не го бях чувала, сигурно от години Smiley Ще пробвам децата дали го знаят.
Самата дума "басма" някак ме връща в детството, много ми е архаична.

# 5 873
пихтия

"Ще паднеш от скалата и ще станеш на пихтия"

# 5 874
А какво значи пихтия? Аз винаги съм си го представяла като нещо с консистенцията на медуза. И червено от кръвта, щото нали си паднал и си се смачкал Grinning Но като се замислих, това вероятно сама съм си го измислила.

# 5 875
А какво значи пихтия? Аз винаги съм си го представяла като нещо с консистенцията на медуза. И червено от кръвта, щото нали си паднал и си се смачкал Grinning Но като се замислих, това вероятно сама съм си го измислила.
Горе-долу и аз така си го представях. Yum Не знам иначе точното значение на думата.

# 5 876
пихтия значение:

Пихтия е състояние на пълна безформеност, разпадане или разваляне на нещо или някой.

В разговорния език пихтия може да означава и пълно смазване или унищожаване на нещо или някой.

# 5 877
# 5 878
Не се използва вече думата "кадри" в държавната администрация. По-често се казва, че няма хора или кандидати.
Но пък се казва,  не винаги, че няма хора за определени "позиции", не за определени "длъжности".

Отдел "Личен състав" беше преди, сега е "Човешки ресурси". Без промяна в работата. Но звучи къде-къде по-модерно.

Звучи противно. Копираха го от английския. Може би за някои това копиране означава знание и престиж......За мен означава слабо образование и лош вкус.

# 5 879
Скрит текст:
Но пък се казва,  не винаги, че няма хора за определени "позиции", не за определени "длъжности".

Звучи противно. Копираха го от английския. Може би за някои това копиране означава знание и престиж......За мен означава слабо образование и лош вкус.

Не са, много по-старо е и сме го взели от братския Съветски съюз:

Общи условия

Активация на акаунт