Думи, които "излизат" от употреба

• 189 564
  • 6 025
  •   1
Отговори
# 120
Е, чак пък толкова…
Просто не я споменават в новините, аз лично не познавам българско дете, което да не я знае.
За “негър” колко е политкоректно пък съвсем.

Те думата може и да я знаят/чували са я...но какво стои отсреща й - това май не знаят .
Ами да те запозная, около мен няколко точно има ..

А негър не е обидно. Афроамериканец вече дори остаря като термин, чета че сега модерно било да се казва африкански американец. А ако не е американски гражданин, как се нарича - африканец ли, че то който иска да се обижда, и на това може да се обиди...

# 121
  • София
Сетих се за още - бастисвам (удрям, нападам), свада (скандал).
Промени се и думата "спор". Сега се използва за скандал, сеир и предаването с Жоро Игнатов, а думата всъщност има и положително значение. Преди вместо хубав/приятен ден хората са си пожелавали спорен ден, т.е. да им бъде интересен. Сега, ако пожелаете спорен ден на някого, има голяма вероятност да ви погледнат със съмнителен поглед.

# 122
Спорен ден не е ли от спорИ, да им спорИ работата, да върви...?

# 123
А ако не е американски гражданин, как се нарича - африканец ли, че то който иска да се обижда, и на това може да се обиди...
Извън Америка просто се наричат с националността на държавата. Имаше едно много старо видео, не мога да го намеря сега, където американски журналист интервюира чернокож британец, май спортист беше, и го пита сега "вие как се чувствате като афро-американец". Британецът го поправя, "ама аз не съм американец". Журналистът коригира, "е сега как се чувствате като британски афро-американец?" Британецът му подсказва, "аз съм Британец". Журналистът пробва нов вариянт, "е, как се чувствате като афро-британец"? Британецът обаче не се дава, "ама не съм от Африка, от Великобритания съм" Satisfied

# 124
Е то на улицата откъде да знам кениец ли е, нигериец ли....а искам да обясня /покажа на синко че е негър/африканец.
Аман от изнежени персони и политкоректност...честно Joy

Сто пъти обяснявам и пак кано види ром му вика нег...Joy

# 125
На български не знам да е сменен термина, ползва се негър, а "черен" е обидната дума. На английски е обратното.

# 126
Чернокож би трябвало да е на български.

Афроамериканец вече е остарял термин в английския, използва се само за мигранти от африкански държави или хора с двойно гражданство, например сенегалско и американско. За всички останали се полза Black, с главна буква. Логиката е, че белите не ги наричат европейски американци, а просто бели.

# 127

За ромите ли т'ва? Че и те са..чернички.

# 128
Думата "циганин" излиза от употреба. Излезе вече. До степен че подрастващите не знаят какво е това и му викат негър. Satisfied...от тая политкоректност объркаха децата.....

Не е вярно. Имам познати цигани – даже се обиждат, ако ги наречеш „роми“.
Говоря за реалния живот, не за политкоректността в медиите и изгодите на НПО-тата.

# 129
Знам, те самите се наричат цигани, каквито и са.
Визирах че не се чува по масмедии...

# 130
Това не е ли по-обидно? На мен ми звучи много грозно. Какво ѝ е на думата негър?

# 131
Просто в англосаксонските държави така е прието. Негър е супер обидно, защото така са ги наричали робовладелците, черен/чернокож — не. Нещо като гяур за нас. Културни и исторически различия.

# 132
Скрит текст:
Нашата учителка по математика казваше "тръгнИ се", вместо "дръпни се". Като попитах баща ми защо, той по завоалиран начин ми каза, че е простачка.

Не е чул правилно. ТръЗни се е думата и е  от Хасковско. Дръпни се/премести се значи.

ЧС, аз винаги се смея от сърце с Патиланско царство. Архаични, от гледна точка на новите технологии, но много забавни.

От мен - прислужничка - в значение на чистачка в училище/учреждения.
Също от моите студентски години - зачот, колоквиум, контролно.
Дневален - от бригадите. Simple Smile
Теляк - някой чувал ли е тази дума? Sunglasses

Някои даже сме и виждали Joy

Назландисвам се - аз я ползвам, но не съм я чувала от други в употреба сигурно последните 15-20 години.

# 133
И теляк знам какво е (виждала съм), и назландисвам се използвам Simple Smile

# 134
  • Майничка
"Назландисвам се" ми е в активния речник.
За теляка, все се сещам за вица:
"- Банята функционира ли? - Да.
 - Водата циркулира ли? - Да.
 - Телякът манипулира ли? - Да.
 - Дай тогава билети за две лица!
 - Тате, тате, ама мама каза целите да се изкъпем!"

Общи условия

Активация на акаунт