Думи, които "излизат" от употреба

• 170 859
  • 5 538
  •   1
Отговори
# 5 325
  • София
Синът ми не знаеше какво е: челяд.
Изобщо четейки Под Игото на всеки 5 минути ме питаше кое какво е.

# 5 326
С Иван Вазов е добре, "Под игото" има и адаптирана версия.
За Л. Каравелов трябва българско-турски речник.

# 5 327
Преди няколко десетки години, когато питах баща ми кое какво значи, той ми отговаряше - имаме речници. Много ме беше яд на него, че "губех" време в търсене в речника. Сега съм му благодарна. Дали сегашните ученици ще ровят из речници или ще отминат думата по подразбиране.
Да, с някои тирцизми е по-сложно положението. Но повечето ги има в Речник на чуждите думи в българския език.

# 5 328
  • Майничка
Да проверяват онлайн, има ги.

# 5 329
Имам интернет, както е видно, и го ползвам, но друго си е да ровиш в речник. И го правя често.

# 5 330
  • Майничка
... Дали сегашните ученици ще ровят из речници или ще отминат думата по подразбиране.
...
Отговарях на това.
По мои наблюдения, речници не ползват, но търсят онлайн. Или зарязват книгата и назубрят анализа.😁

# 5 331
По мои наблюдения, дори преводът на "Том Сойер" вече звучи архаично. Както и патиланци-те. Както и Макс и Мориц. На последните толкова много съм се смяла като малка. Сега хвърлих поглед (по необходимост) и осъзнах, че и на мен ми звучат архаично. Да, аз знам значението на думите, но осъзнавам, че ако бях дете, щеше да ми звучи много странно.

# 5 332
Ровенето по хартиени речници отмира, независимо дали ни харесва или не. Аналогично на Большая советская и Encyclopedia Britannica.
Слушането на плочи, касетки, хартиените телефонни указатели, вестниците. Снимането на филмова лента, проявяване на негатив, копиране на снимки, границите на държавите, и т.н.

Така нареченият изкуствен интелект, който всъщност не е такъв а е LLM, при всичките му кусури е много добър когато въпросите ни са свързани с обработка на текст.  Напоследък често питам Copilot, да ми обясни етимологията на една или друга дума, да направи сравнения между различни езици (примерно защо португалският чисто като звук и мелодия ни звучи доста нашенски).  В тези неща е много добър и спестява страшно много време ако трябваше същото да го научим чрез ровене в хартиени книги  (които при това не винаги са ви под ръка, а са в градската библиотека).

# 5 333
Обработка на информация включва логически процеси. Използвайки изкуствен интелект, се отказваме от тренировка на естествения интелект. Поне аз така си мисля. Засега установих, че ИИ се затруднява с по-сложни изречения и умозаключения. Просто ми беше даден текст, обработен с ИИ.
Освен това не съм убедена, че извличаната от ИИ налична в нет-а информация е пълната, а не се представя само платената/политически коректната/масовата, въз основа на определени алгоритми. Като в "1984". Иначе на мен би ми било полезно ИИ да ми събере цялата налична информация, а аз да си разсъждавам върху нея.  
Ровенето по хартиени източници (речници, енциклопедии и т.н.) за ежедневна употреба наистина може да върви към отмиране. Но и цялата информация (книги и т.н.) едва ли вече са електронизирани, за да бъдат източник на ИИ.

# 5 334
Ровенето по хартиени речници отмира, независимо дали ни харесва или не. Аналогично на Большая советская и Encyclopedia Britannica.
Слушането на плочи, касетки, хартиените телефонни указатели, вестниците. Снимането на филмова лента, проявяване на негатив, копиране на снимки, границите на държавите, и т.н.

Така нареченият изкуствен интелект, който всъщност не е такъв а е LLM, при всичките му кусури е много добър когато въпросите ни са свързани с обработка на текст.  Напоследък често питам Copilot, да ми обясни етимологията на една или друга дума, да направи сравнения между различни езици (примерно защо португалският чисто като звук и мелодия ни звучи доста нашенски).  В тези неща е много добър и спестява страшно много време ако трябваше същото да го научим чрез ровене в хартиени книги  (които при това не винаги са ви под ръка, а са в градската библиотека).

Аз все още купувам хартиени книги. Нещо не мога да свикна с електронните четци. Става въпрос за техническа литература, която е еталон в бранша и може да се приеме за златен стандард и източник на RAG. Обаче отнема време да се отсеят такива книги.
За останалото и аз процедирам по същия начин. Търсенето на информация на цифров носител е от порядъци по-бързо и ефективно. Аз слушам много повече подкасти (какъв е българския еквивалент?) отколко чета книги. Особено след като вече имат и съдържание по минути.

Цитат
Още по-преди са му викали "седянка".
А още по-преди "тлъка". Simple Smile
Аз си обичам говора и лексиката от младостта и речникът попит от произведенията на българските класици и страшно ме е яд, че не мога да правя същото на английски. И ИИ там не помага.

Цитат
Освен това не съм убедена, че извличаната от ИИ налична в нет-а информация е пълната, а не се представя само платената/политически коректната/масовата, въз основа на определени алгоритми.
Всъщност доколкото си спомням според последните данни, коитo гледах, по-голямата част от източника на тренировъчните модели за LLM в момента е от reddit. Мисля някъде около 50-60%, но може и да се лъжа за точните проценти.

Поправка: Не е 50-60%, ами 40,11%.
https://www.statista.com/statistics/1620335/top-web-domains-cite … r7BkSynubO8d_9Avs

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 01:36 от Татко Непохватко

# 5 335
Всъщност, има програми, в които можеш да си избереш източниците, в резултат от което няма да получиш халюцинации. Аз ползвам Notebook LM, за да си правя професионални сърчове (тази е от навлизащите, а не от излизащите думи). Не че му вярвам на 100%, но се справя ок.

# 5 336
Да, нарича се RAG - Retrieval-Augmented Generation.

# 5 337
  • Down south
Зорлем (насила)
Употребих го, без дори да се замисля.

ПП Исках да споделя впечатления, свързани с употребата на чуждици в. Масово се употребяват в разговорната реч, къде намясто, къде не.

# 5 338
Използвайки изкуствен интелект, се отказваме от тренировка на естествения интелект.

Абсолютно вярно! Загубвайки козината, започваме да не можем без дрехи. Седейки по офисите губим мускулна маса, трупаме мазнини и никой не иска да ходи 10-20 километра до работа ако има кола (почти никой).
Количеството информация/знание набъбва експоненциално и има все повече тесни специалисти (и все по тесни).
Едно време имаше такава шегичка, че широкият специалист знае нищо за всичко, а тесния специалист знае всичко за нищо. В едно недалечно бъдеще  човек няма да може да направи почти нищо сам без чужда помощ (без значение дали тази помощ идва от други хора или от машини). Тази тенденция всички я виждаме как се развиваа от ден на ден пред очите ни.

Хех, самата дума "тенденция" може би е заплашена от изчезване, че сега вече е модерно да е тренд.   Simple Smile

# 5 339
Защо да употребявам сърчове, като си има българска дума?
 А ако искам да използвам английска по някаква причина, няма да я побългарявам.

Общи условия

Активация на акаунт