Думи, които "излизат" от употреба

• 168 584
  • 5 498
  •   1
Отговори
# 5 400
В едно малко ранчо
далеч от града
живееше Ставри,
герой на трудаааа

Не сме!  Хвърлям боб  и гадая - да не е нещо някой испански хит?

Ето и още една лагерна песен, но вече не е майтапчийска/профанизирана, а професионално изпята от Емил Димитров.

# 5 401
секретер

То дали въобще вече се правят такива...

П.П.

От откъс от книга на Г.Господинов я срещнах тази дума...

То други автори има ли? Laughing

"кантонерка"

# 5 402
  • Обран бостан ;)
секретер

Има има:

https://photovideo.bg/shop/flopi-disketi-imation-1-44mb-2hd-10-broya/

Оше една изчезваща дума "факс".

# 5 403
По въпроса за музиката - фолклор и сръбско слушаше само единият ми дядо, от носталгия по младините си - бил е окупатор в един малък сръбски град, и явно е имал заигравка със сръбкиня, защото всичко сръбско го хвърляше в екстаз Smiley От него знам и много сръбски думи, без да имам нищо общо със страната Smiley
Родителите ми и техните приятели слушаха Бийтълс, Лед Цепелин, Пинк Флойд, Доорс, Куин.
А нашето поколение тръгнахме с Кис, Диси, Джудас, Уасп, Аксепт, Металика. В гимназията бяхме 50% метъли, 30% ню уейв, и 20% "дискари" (Мадона, Майкъл Джексън, Модърн Токинг, и всичко що е денс)
Дотук с "отчета". Smiley

По темата: отпаднаха доста думи, които бяха свързани с организационната част на режима преди десети ноември. Планьорка, докладна, почетен караул, козируване, отряд, чета, звено, съответно отрядник, звеневи, тържествено обещание, сбор, дружинна, трудов ден, поръчение.
Това по повод, че 23 септември беше официално ден на българските пионери, когато новоприетите пионери
полагаха клетва, а след това поднасяха венци и цветя, и отдаваха почетен караул пред паметни плочи и лобни места на загинали "герои".

# 5 404
  • Обран бостан ;)
Тържествените обещания не са отпаднали, но сега им викат предизборни. Trollface

# 5 405
секретер

Има има:

https://photovideo.bg/shop/flopi-disketi-imation-1-44mb-2hd-10-broya/

Оше една изчезваща дума "факс".
секретер е мебел подобна бюро...

# 5 406
секретер е мебел подобна бюро...

И аз тва разправям. У нас му викахме на това вляво.

# 5 407
Кантонерка, като за шкаф, нали?
Скрит текст:

# 5 408
  • София
Секретер е мебел със спускащ се плот за писане, който във вдигнато състояние служи за капак и закрива съдържанието (зад слупскащата се част има разделения за хартия, пособия за писане и т.н.). И се заключва - т.е. секретно бюро - пишеш, получаваш писма, накрая заключваш всичко с едно движение и става шкаф.  Вероятно оттам името му.  В Гугъл има много снимки, макар че на някои от тях показват по-скоро писалище - без характерния "скриващ" плот.

ПП. Ето един: https://www.olx.bg/d/ad/pisalische-sekreter-ot-byal-dab-v-stil-l … D262-ID9KhX4.html

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 19:12 от Flip

# 5 409
Секретер е мебел със спускащ се плот за писане, който във вдигнато състояние служи за капак и закрива съдържанието (зад слупскащата се част има разделения за хартия, пособия за писане и т.н.). И се заключва - т.е. секретно бюро - пишеш, получаваш писма, накрая заключваш всичко с едно движение и става шкаф.  Вероятно оттам името му.  В Гугъл има много снимки, макар че на някои от тях показват по-скоро писалище - без характерния "скриващ" плот.
Най-точно описание дадохте на секретер. В разказа на Едгар Алън По "Писмото" "участва" и секретер...

# 5 410
Не съм чувала думата, но снимката на Флип няма нищо общо с показаната секция.
Разбрах за какво става дума.

# 5 411
Не съм чувала думата, но снимката на Флип няма нищо общо с показаната секция.
Разбрах за какво става дума.

Снимката на флип показва оригинала, а аз показах на кое викахме ние у нас. На отварящ се надолу плот от секцията който може да се ползва за бюро на ученик.

# 5 412
Флипер е оная джаджа със железните топчета... Иначе...

# 5 413
Имам въпрос.
Не става дума за думи, които излизат от употреба, а по-скоро за поетична и рядка употреба, за грешна употреба и затова, че трети ден не мога да се сетя за един глагол...

Да видим тук спецовете как ще ми помогнат Nerd

Значи, имаме глагола "прежуря" - когато слънцето напича силно.

Имаме друг глагол "прежуля", който често се ползва грешно* в горния контекст, а аз свързвам с "прежулени бедра" (протрити) съотв. прежулена кожа (протъркана) и правя семантична връзка с глагола ожулвам.

Намирам обаче и много странно друго значение, което никога не съм чувала https://dumite-bg.com/words/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%83%D0%BB%D1%8F. Може би става дума за омоним.

*Като някое си поред значение на основния глагол "жуля" е дадено и "За слънце — припичам силно, изгарям."
Значи не е грешна употреба.

И сега да си дойда на въпроса:
Какъв глагол ползваме, когато въже, което опъваш, изведнъж се изплъзне от ръцете ти и ги ?????
"Прежулвам" уместен ли е в този контекст, или има друг глагол, за който не мога да се сетя?

# 5 414
И аз никога не съм чувал за това значение на "прежуля".

Аз бих използвал "прежули" в примера за въжето. Или "протърка". Може и "подпали", ако искаш да е по-поетично. Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 04:21 от Татко Непохватко

Общи условия

Активация на акаунт