Думи, които "излизат" от употреба

• 181 446
  • 5 884
  •   1
Отговори
# 5 805
Не съм го чувала това "печатка", но се сетих за "кесе" -  хавлиена торбичка за търкане в банята. Продаваше се едно време по магазините. Сега не съм виждала.

# 5 806
  • Пловдив
Е как, има си още кесета. При хавлиените кърпи. Ето ти в ИКЕА, няма значение как са го нарекли, точно кесе си е. https://www.ikea.bg/products/praktportlak-rakavitsa-za-banya/60540185/?_gl=1*1

И в Айко скоро видях. Изобщо има си ги. Ама не се казват кесета вече.

# 5 807
В моя край в близкото минало имаше невероятна дума за кесето (ползва си се иначе, както и Янтра е написала) - спаржа. Иначе популярна разговорна дума за нещото е и "тривка".

# 5 808
  • Пловдив
Сега се намират под името "ръкавица за баня", "масажна ръкавица" . Иначе има и точно като правогълно парче хавлия зашито колкото да си пъхнеш ръката в нея.

# 5 809
Този предмет е страшно разпространен в Англия и САЩ - washing towel, face towel. Като малка кърпа е, не е ръкавица. Но от по-старото поколение абсолютно религиозно го ползват. Та чак се нервират, като отидат в хотел по други части на света, че нямало.

# 5 810
Чукундур, не знам дали е споменавана, поне наскоро.

# 5 811
Спарче му казвахме на кесето у дома Simple Smile
Нямам приятни спомени от него, особено в по-ранние ми детски години, когато майка ми го използваше безмилостно върху мен Grinning Но ексфолираше отлично Simple Smile

# 5 812
Е то сигурно ако човек се къпе само в неделя, е задължителен атрибут от хигиената... сега не знам за какво би го ползвал Simple Smile

# 5 813
  • Пловдив
Синия или известна под другото име паралия. https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/517398366_102 … 2i-Mg&oe=692933D0
Чувен, ама не билката, а метален съд.

# 5 814
Баба ми също ползваше чувен за емайлиран съд.

# 5 815
Печатка. Малка кърпа за  бърсане на ръце и устни по време на хранене. Думата за пръв път чух преди доста години от възрастен човек в Сливен. Оттогава не съм я чувала никъде от никого. Сега ползваме салфетки.
Аз май съм писала в тази тема за думата. Знам я от баба и дядо(Варна, стари варненци), имаха за храна салфетки от плат на квадрати, на тях им казваха "печатки". На мен ми звучеше смешно, по онова време "престижно" беше да имаш от дефицитн ите, хартиени салфетки.

# 5 816
Освен "печатка", въпросният, на шега, казваше на покривката за маса "бохча". Въобще обичаше, нарочно, да употребява местни думи и турцизми. Не че не можеше да говори литературно. От него чух и "бараче" - малко кученце.

# 5 817
Освен "печатка", въпросният, на шега, казваше на покривката за маса "бохча". Въобще обичаше, нарочно, да употребява местни думи и турцизми. Не че не можеше да говори литературно. От него чух и "бараче" - малко кученце.

Не точно.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1% … D1%80%D0%B0%D0%BA

А за бохчата - спомнете си бай Ганьо на гости на Иречек - "тц, тц, тц, изцапах ви бохчата".

# 5 818
Чукундур, не знам дали е споменавана, поне наскоро.

Аз чак като студентка разбрах от баба ми, че в прекия смисъл думата означава цвекло. Дотогава само в преносен смисъл бях чувала думата.

Мисля, че в един момент сме обсъждали кесето. Но покрай него изникват думите теляк, курна и тас.

# 5 819
Бохча е някакъв багаж, овързан в кърпа или покривка на топка с възлите отгоре. Може да се носи на пръчка.

Общи условия

Активация на акаунт