Думи, които "излизат" от употреба

• 190 730
  • 6 059
  •   4
Отговори
# 6 045
  • Майничка
Не са женски и мъжки, различни видове са. Листата на кавака са с форма като на клен, а на другите видове тополи са повече като на липа.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 08:23 от gargamela

# 6 046
Аааа черна топола и бяла топола?

# 6 047
Днес си затананика песничката на Георги Калоянчев от "Криво разбраната цивилизация", оттам се сетих за Данте, а оттам за думата "поприще". Май не е споменавана досега.

# 6 048
От новините:

"обрушване на откоси от пътя"

# 6 049
Днес си затананика песничката на Георги Калоянчев от "Криво разбраната цивилизация", оттам се сетих за Данте, а оттам за думата "поприще". Май не е споменавана досега.

"На попрището жизнено в средата сред мрачни дебри сам се озовах, че пътя прав загубих в тъмнината. О, как да ви разкажа днес за тях..."

"на попрището жизнено в средата" си е (беше) станало устойчив израз.

# 6 050
От новините:

"обрушване на откоси от пътя"
Ами какво друго да кажат. Който и строителен инженер да питате какво се е случило със скат, път, канавка, когато са се свлекли маси, ще каже, че са  обрушени.

# 6 051
Обрушване си е термин и се използва редовно, но не масово.

# 6 052
Това е специализиран термин в определени среди. ОК си е.

# 6 053
  • Обран бостан ;)
мекере - подмазвач.

# 6 054
Предлагам 2 думи с еднакво значение, но от различни региони: изпрошва и изпилюзва.

# 6 055
Срещнах наскоро думата "гюбре" и се сетих донякъде за какво се употребява, но не знам в
кой край се е използвала. При нас не си спомням да съм я чувала, а в днешно време пък съвсем.

# 6 056
манаф
ибрикчия

# 6 057
  • Обран бостан ;)
Срещнах наскоро думата "гюбре" и се сетих донякъде за какво се употребява, но не знам в
кой край се е използвала. При нас не си спомням да съм я чувала, а в днешно време пък съвсем.

Естествен тор - л*йна.

# 6 058
Предлагам 2 думи с еднакво значение, но от различни региони: изпрошва и изпилюзва.

Това и преди съм го писала беше бойното ми кръщение в първия ми работен ден. Преведете на английски "Платът е много стръхав и джобът се е изпрошнал." 😀

# 6 059

Оборска тор.
В Брезовско съм чувала, като млад агроном. Blush

Общи условия

Активация на акаунт