СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 216
  • 862
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Някои университети в Холандия директно искат диплома от профилирана паралелка и само хорариум не е достатъчен, дори и с ФУЧ.
Трябва да се провери. За момента се сещам, че такива са TU Delft и TU Eindhoven.
В така наречените приложни университети (Applied Universities) нямат подобни изисквания.

Малко извън темата , но приложните университети не са ли за предпочитане ?
Скрит текст:
Имат си и плюсове, и минуси. Сред плюсовете са, че предлагат обучение И по специалности, които в академичните университети ги няма, примерно game design. Позитив е и по-разчупеното следване  с повече практика. Негативи са  някои трудности с магистратури в академични унита след това, понякога се изисква доучване. Феновете на рейтинги в международен/европейски мащаб трябва да  знаят, че приложните университети са извън  тези класации. Отделно хора, живеещи в Германия и Холандия, където има много такива университети, твърдят, че в общия случай от работодатели се гледа с по-добро око на дипломи от класическите ВУЗ.

# 106
  • София
Малко извън темата , но приложните университети не са ли за предпочитане ?

Нямам идея - на този етап не съм проучвала. Знам, че един от най-добрите университети за gaming design в Бреда се води приложен. Русалката ме е изпреварила за gaming design-a Simple Smile

И аз съм в паника с желанието на детето за ТУЕС и липсата на хорариум. Какво ще е след 4 години, обаче никой не знае.

Приятелка на големия ми син, която учи в ТУЕС, ще кандидадства в приложен университет в Холандия. Проучила си е и явно е намерила такъв, където приемат диплома от ТУЕС.

# 107
  • София
Drago_2008, пратих на лични за пълномощното. По-добре да не е за конкретно училище и класиране. Ако съм разбрала правилно, сте с две деца в седми клас - предполагам, че е добре да си има по отделно пълномощно за всяко. И аз получих на времето помощ от съфорумка, която много дейно продължава да помага в седмокласните теми. Тя си знае  Flowers Four Leaf Clover с много благодарности!
Krasivost, ако изчаквате друго класиране (ЧУ, към МК..) най-добре е след първо класиране да запишете детето, ако е прието по първо желание. После, ако се решите на другия вариант, може да си изтеглите дипломата. Мястото, което освободите, ще се обяви за свободно за следващото класиране.
Дамасцена пита в миналта тема за колебания между СМГ/НЕГ, АК. Тук noname пита за НПМГ/НЕГ. Съветвам ви да заведете децата на отворените врати в НЕГ (вижте в темата - на 24 са, трябва записване). СМГ миналата година са имали към края на юни, сега не виждам да са обявили дата, но следете сайта. На НПМГ мина денят, но разходете се до сградите поне. Нека видят транспорт, да усетят някаква атмосфера. По сайтовете има информация за учебни планове, профили. За 91 НЕГ, ако имате конкретни въпроси, ще опитам да отговоря, но всичко е субективно и е според конкретното дете. Профилите са 4, предлагат се сдвоени, изборът е малък. В СМГ също 4, доста по-голям избор и няма конкретни двойки. За НПМГ merilen написа.

Hushpuppy, може да се влиза в профила на детето в infopriem.mon.bg с данните от служебната бележка, която са дали на децата. Засега се виждат личните данни и на Изпити се вижда дати и зали за явяване на НВО БЕЛ и МАТ и ако има и ПС по някое изкуство/спорт. Няма таблица за желанията. А на план-прием, няма заредени паралелките. Най-добре да си работите с екселския файл с ДПП (държавен план-прием). Сайтът на Дидева върши чудесна работа в това отношение. Flowers Tulip Някой беше питал как да разбере кои училища взимат 3 пъти НВО БЕЛ. Ами ето там е мястото. В колона Балообразуване може да се филтрира по тип балообразуване и виждате пълен списък на 3хНВО БЕЛ. После разгледайте профила/професията на съответната паралелка, езика и формата му на изучаване (кодовете ги дадоха вече добрите феи Grinning), местонахождението на училището.. и т.н.

Извинете ме за чаршафа...

# 108
  • Once there was a Hushpuppy...
Jiema - много благодаря!

# 109
И аз съм в паника с желанието на детето за ТУЕС и липсата на хорариум. Какво ще е след 4 години, обаче никой не знае.

В ТУЕС много ученици още в 12 клас започват работа по специалността за много прилични заплати и изключително малко заминават да учат в чужбина, са ми наблюденията

# 110
  • София
Здравейте на всички Simple Smile
За жалост и ние сме от разочарованите по МАТ, по думите на детето е от свръх напрежение.... Като видяхме, че е разочарована не сме гъкнали и дума за точки, резултати. Положи много усилия детето, не е момента да му пилим на главата...
Побърква ги този 7 клас децата, с великата ни образователна система да ги смачка и да им покаже, че нищо няма да стане от тях, ако не са перфектни на матурите  Sad 
На дъщеря ми МАТ винаги и е била лесна и се надяваше на поне 90-95 точки както правеше на пробните, но... психиката си казва думата.
Както и да е, въпроса ми е понеже тя твърдо искаше Немската - 1 или 2ра, никога не е учила и 1 буква немски, но......си беше навила и сега нямам никакви идеи за езикови училища с немски с бал под 460  /за София става въпрос/.
За 35-то само видях, че има 2 паралелки с НЕ, каква е разликата между тях - не разбирам, също и нивото на училището, не според измислената класация с баловете, а ако някой има поглед с дете минало или сега в това училище, ще съм благодарна!

# 111
В 19-то учат немски и май на добро ниво.

# 112
  • София
За 35-то само видях, че има 2 паралелки с НЕ, каква е разликата между тях - не разбирам, също и нивото на училището, не според измислената класация с баловете, а ако някой има поглед с дете минало или сега в това училище, ще съм благодарна!
Може да видиш в ДПП, разликата между двете паралелки  е че едната е с квоти, а другата без.
Аз гледах навремето преди да мине изпита по мат това училище и паралелката с френски и също се зачудих каква е разликата Simple Smile

# 113
И моят син иска да учи немски,бяхме набелязали две паралелки в тукашната гимназия.Езиците са му сила на него.Пак ще ги напишем на 1во и 2ро място ,но шансовете му рязко намаляват заради мат.Силно се надявам да компенсира малко с българския,с това че за момчетата е по-нисък бала и евентуално на второ класиране да е там.

# 114
  • София
И след това 19-то, 12-то, 31-во...училища с първи немски - бол. И още 2-3 частни.
Дали във всички се научава езика без помощ от курсове е друг въпрос...

# 115
  • Sofia
silver, добре дошла в клуба на разочарованите от МАТ. Ама като гледам, че говориш за бал 460 , не сте май чак толкова разочаровани. Ние не можем и да го помиришем този бал. Моят син е с Б1 ниво по немски (макар че едва го хвана) и изобщо не съм мислила да гледаме в тази посока, а по-скоро това да е втори език евентуално. Пък и не му вървят много езиците и затова елитните езикови гимназии не са били никога в сметките ни.
Сега вече не знам накъде гледаме и по-скоро ще избираме училище, а не паралелка. В момента се лашкаме между 31, 32, 35 и "Джон Атанасов", но на следващ етап ще търся конкретни мнения, първо да излязат резултатите.

# 116
  • София
Фенси, доста учители от гимназията НЕ обичат на 73 СУ да му се казва втора немска..Това са наименования в пространството, придобили популярност във времето, при това точно от форума най-вече наложени. Трета английска ту е 32-ро, ту е 127-мо, но за английския поне със сигурност 2-ра е съвсем официално название.  Иначе проблеми има и в трите училища с немски. Sad И е много субективно да се каже кое по-добро, въпрос на възприятия на дете/родител,  на късмет или липса на такъв с учители, на клас, ако щеш..И преди съм казвала, и сега ще го напиша в прав текст. На уроци по немски, основния език, ходят деца и от трите - заради презастраховане, заради изтеглени "къси клечки" (по тези параграфи и в трите), за подготовка за прием в лайстунг (само за НЕГ поради отсъствието на такива паралелки другаде), заради недопускане до ДСД и необходимост от подготовка за ДаФ/Гьоте сертификат (най-много недопуснати има в 35-то).

# 117
А моята девойка бяга от немския като дявол от тамян Smiling Imp даже като втори език не ще да се споменава...
Та си отряза от "възможните" паралелки, една която иначе ѝ е много интересна - Природни науки в 35то с интензивно изучаване на НЕ и втори РЕ...

# 118
А моята девойка бяга от немския като дявол от тамян Smiling Imp даже като втори език не ще да се споменава...
Та си отряза от "възможните" паралелки, една която иначе ѝ е много интересна - Природни науки в 35то с интензивно изучаване на НЕ и втори РЕ...

Не съжалявайте, мое близко дете влезе в 35то с профил География и в 10 клас смениха профила поради липса на сформирана група. Така че, няма гаранция.

# 119
  • София
Ако не се лъжа в кое училище е сега девойката ти, нормално, понеже немският й е бил първи език.. Simple SmileПознато дете от Шилер е така, не ще да чуе за немски, много добре се е справило и на двете НВО, иска съответно 1 АЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт