СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 207
  • 862
  •   1
Отговори
# 90
...
Тези заявления, а и за записването може ли да се направи от родител без присъствие на детето?
               В сайта на у-щето,в което сте приети има образци на заявленията или поне когато ние кандидатствахме имаше.Понеже почивката съвпадаше с обявените дати разпечатахме и попълнихме всичко необходимо и за кандидатстване за второ и за прием.По телефона уточнихме какво да подам.Да кажа ,че аз съм бабата ,а  не мама.Носех моята ЛК и тази на детето.Това го играх четири поредни години и в нито едно у-ще не ми създадоха проблем.
              Само втората госпожица ми създаде проблем. Отидохме с нея да подадем заявление за второ класиране.Тя видя у-щето и се тръшна насред двора,че тук ще учи и не иска второ класиране.Добре,че носех и всички документи за записване.Е,направихме консултация с мама,която беше командировка и след половин часов спор майка и заяви - правете каквото искате... и се записа.

# 91
Здравейте!
Тази сутрин реших да разгледам справочника на Веди. Направи ми впечатление, че има раздел "Професионални паралелки - план прием в 8 клас за 2023/2024", където са Професионалните училища,  НФСГ, НТБГ и т.н., но и гимназии като 51 СУ с паралелките компютъра графика и компютърна анимацияили и 105 СУ с екскурзоводско обслужване и Ит.Е интензивно, например. Знаете ли децата от тези паралелки, които са включени към списъка на Професионалните гимназии с диплома за обикновена или професионална гимназия излизат?

# 92
  • София
Няма значение дали е професионална гимназия или професионална паралелка в профилирана гимназия. И в двата случая децата учат по учебен план за професионално образование и държат ДЗИ БЕЛ и държавен изпит по професията. Т.е. да, с диплома като от професионална гимназия излизат.

# 93
Професионалната паралелка си е професионална независимо дали е в професионална или профилирана гимназия или пък средно училище.

# 94
Да ни е на късмет новата тема:)

# 95
Здравейте, някой има ли представа дали и в каква степен дипломата от професионална гимназия е "спънка" при кандидатстване в България и чужбина, в случай че детето реши да се развива в друга посока? Имаме колебания дали да предпочетем профилирана или професионална гимназия...

# 96
Здравейте, някой има ли представа дали и в каква степен дипломата от професионална гимназия е "спънка" при кандидатстване в България и чужбина, в случай че детето реши да се развива в друга посока? Имаме колебания дали да предпочетем профилирана или професионална гимназия...

И мен това ме интересува . Към момента видях, че за България това не е проблем - може да се яви на допълнителна матура или изпит към университета.
За чужбина са ми обяснявали, че трябва да се провери конкретно за определяния университет, защото на места искат определен хорариум, който не се покрива до 10 клас

# 97
Здравейте, знаете ли дали оценките от състезанието в НПМГ автоматично се вписват в infopriem.mon.bg или трябва да се подават молби и т.н.?

# 98
  • София
Здравейте, знаете ли дали оценките от състезанието в НПМГ автоматично се вписват в infopriem.mon.bg или трябва да се подават молби и т.н.?

Вписват се автоматично.

# 99
Мисля, че е проблем хорариумът след 10 клас, доколкото разбрах във варненското МГ от тази година са сложили на проф.паралелки ФУЧ Математика и Физика, за да могат да покрият някакви минимуми.

# 100
  • София
Някои университети в Холандия директно искат диплома от профилирана паралелка и само хорариум не е достатъчен, дори и с ФУЧ.
Трябва да се провери. За момента се сещам, че такива са TU Delft и TU Eindhoven.
В така наречените приложни университети (Applied Universities) нямат подобни изисквания.

# 101
  • Някъде на край света
И аз съм в паника с желанието на детето за ТУЕС и липсата на хорариум. Какво ще е след 4 години, обаче никой не знае.

# 102
Някои университети в Холандия директно искат диплома от профилирана паралелка и само хорариум не е достатъчен, дори и с ФУЧ.
Трябва да се провери. За момента се сещам, че такива са TU Delft и TU Eindhoven.
В така наречените приложни университети (Applied Universities) нямат подобни изисквания.

Малко извън темата , но приложните университети не са ли за предпочитане ?

# 103
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте,
благодаря за темата!

Искам да попитам, дали може да се види профилът на детето в системата на МОН или на сайта на РУО?
Въобще дава ли се достъп, зарежда ли се нещо?
Бих искала да разгледам как изглежда таблицата за подреждане на желания, стига това да е възможно.

# 104
И аз съм в паника с желанието на детето за ТУЕС и липсата на хорариум. Какво ще е след 4 години, обаче никой не знае.

За програмисти дипломата не е толкова важна, освен ако не е от MIT Simple Smile  - правят портфолио, демо и ги изпитват на място какво могат. От познатите ми работещи с чужди компании, на нито един не са искали диплома на интервюто или след това.

Общи условия

Активация на акаунт