СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 589
  • 862
  •   1
Отговори
# 630
А защо ги искаме бързо тези резултати от НВО? Аз лично се надявам да се появят на 28.06. късно вечерта. За да не могат да се използват под никаква форма от учителите в училище като аргумент за годишните оценки. Достатъчно се наслушах при други хора и преживяхме лично разни изпълнения с тези оценки от училище.

Споделям желанието! И на 29-ти към обяд съм съгласна!

# 631
A вътре как е 18- то ремонтирано ли е? Или ли хубав физкултурен салон, игрище, тоалетните ?
Може ли да споделите?

Имам близко приятелско дете в 18-то. 8 клас - паралелка с Френски. Много е доволно от базата.

# 632
  • Sofia, Bulgaria
Имам въпрос, ако теоретично детето е прието на първо класиране в училище на МК, а желае да изчака второ класиране на МОН, какво се случва?
Записвате го към МК (ако срокът за записване изтича преди обявяване на второто класиране към МОН). Когато излезе второ класиране, сядате и преценявате къде предпочита и ако е към МОН - отписвате от МК и записвате към МОН.
По този въпрос, конкретно за Училището по приложнти изкуства Свети Лука, мисля, че са предвидили и друг вариант или поне аз така го разбирам.
ето това е от сайта им.
"Приетите по второ или следващо желание кандидати имат две възможности:
записват се с всички необходими документи и подават заявление или за окончателно записване в специалността, по която са приети, или за продължаване на участието си в следващ етап на класиране при наличие на незаети места по предходните си желания;
не се записват и подават заявление онлайн за участие в класиране за попълване на незаетите места (второ или следващо класиране) по желанията си, които предхождат желанието, по което са приети."
Според болднатото може да се подадат документи за следващо класиране и без да се записва детето. В този случай ще може да се изчака и второта класиране от МОН и тогавма да се вземе решение. Така ли е или съм в грешка?
Това е училището към МК, което най-много ни интересува. За другите не знам как е.

# 633
Пушек от коминчето, възхищавам се на Вашата енергичност и непримиримост, но точно съгласно споменатата Наредба 11,  мисля все още сме в хипотезата на Раздел III., Срочни, годишни и окончателни оценки и чл.22 от нея, а именно:
"... ( 8 ) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г.) Срочната оценка се формира не по-рано от една учебна седмица и не по-късно от два учебни дни преди приключване на съответния учебен срок. "
Учителите могат да си говорят и аргументират действията с НВО, с глада в Африка и световния мир, но засега все още са в сроковете, които им  позволява наредбата.
Всъщност Вие наистина може да сте права - да не разбирам текста и да го тълкувам погрешно, и вероятно е нужна среща с юрист.
Искрено желая успех в начинанието Ви - никой не заслужава несправедливо отношение.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 12:24 от anitsa

# 634
  • София
"Приетите по второ или следващо желание кандидати имат две възможности:
записват се с всички необходими документи и подават заявление или за окончателно записване в специалността, по която са приети, или за продължаване на участието си в следващ етап на класиране при наличие на незаети места по предходните си желания;
не се записват и подават заявление онлайн за участие в класиране за попълване на незаетите места (второ или следващо класиране) по желанията си, които предхождат желанието, по което са приети."
Според болднатото може да се подадат документи за следващо класиране и без да се записва детето. В този случай ще може да се изчака и второта класиране от МОН и тогавма да се вземе решение. Така ли е или съм в грешка?
Това е училището към МК, което най-много ни интересува. За другите не знам как е.
Това (в червеното) може да се случи, ако детето е прието по второ или следващо желание в Св. Лука. И имайте предвид, че така ще участва само за по-предните си желания, но няма да запази мястото си, на което е класирано след първото класиране.
А ако е прието по първото си желание, за да не го губи, докато чака МОНското класиране, трябва да го запишете.
Нищо не губите вие от процедурата записване/отписване освен време...

П.П. Ако е важно за някой, поправили са в infopriem сектор Класиране датите за записване. Сега са си до 17.07 и до 24.07. за Първо и съответно Второ класиране. Но таб за Четвърто класиране все още няма.

# 635
При нас вече са оформени по всички предмети. По математика беше на ръба, но в крайна сметка има 6 за годината. Доволна съм, чакаме си резултатите от матурите.

# 636
  • Пловдив
И госпожата по БЕЛ и госпожата по математика в нашето училище още на първата РС тази година казаха, че няма да "спънат" нито едно дете от класа чрез годишните оценките по техните предмети. Това по никакъв начин не повлия на мотивацията на децата, даже напротив. Много против съм това препускане и зор в последния момент!
Според мен не е редно да се имат предвид матурите при оформянето на оценка за годината. Колкото и да са важни, те са просто една моментна снимка и не е честно по тях да се оценява на цялата ангажираност на детето за годината!

# 637
Пушек от коминчето, възхищавам се на Вашата енергичност и непримиримост, но точно съгласно споменатата Наредба 11,  мисля все още сме в хипотезата на Раздел III., Срочни, годишни и окончателни оценки и чл.22 от нея, а именно:
"... ( 8 ) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г.) Срочната оценка се формира не по-рано от една учебна седмица и не по-късно от два учебни дни преди приключване на съответния учебен срок. "
Учителите могат да си говорят и аргументират действията с НВО, с глада в Африка и световния мир, но засега все още са в сроковете, които им  позволява наредбата.
Всъщност Вие наистина може да сте права - да не разбирам текста и да го тълкувам погрешно, и вероятно е нужна среща с юрист.
Искрено желая успех в начинанието Ви - никой не заслужава несправедливо отношение.
Аз не говоря за сроковете. Аз говоря за начина на оформяне на оценката. И защото знам, че има такава практика. Но тя е незаконосъобразна. Видяхте ли някъде да казвам: "Как може още да не са ги оформили?!?!"...по-точно да го пиша, де Joy

# 638
А каква е целта на този тип статистика?
Най-смислена е информацията за минимален бал, другото е... информация заради информацията...
Еднократно 2017г имаше дете от 125, избрало пак 125то , нищо, че бала му стигаше за СМГ. Негово и на семейството му решение. Вдига евентуално усреднен бал, но това не променя минималния бал, над който са приети децата в паралелката Thinking
За мен средния приемен бал дава много добра информация точно дали към горната или долната граница клони. Между две училища, при които се колебая при равни други условия - профили, местоположение и т.н бих избрала това с по-голям бал. Хипотетично при Мин. Бал 200 и макс. 350. Средният бал може да е 220, може и 320. Ами има си разлика. Също е и добра статистика за брой на момичета и момчета, а не да се питаме тук. Искам да кажа, че не питам самоцелно. И без това ще ги подредим паралелките

# 639
За това отбелязах, че може да има всякакъв вид спекулации как точно ще бъде оформена оценката и дали изобщо ще бъде взето НВО е далеч недоказуемо. 
Аз не говоря за сроковете. Аз говоря за начина на оформяне на оценката. И защото знам, че има такава практика. Но тя е незаконосъобразна. Видяхте ли някъде да казвам: "Как може още да не са ги оформили?!?!"...по-точно да го пиша, де Joy

# 640
Значи пак да кажа - НЯМАТ ПРАВО ДА ЧАКАТ ОЦЕНКИТЕ ОТ НВО, за да оформят годишните оценки по БЕЛ и МАТ! Не ми е ясно защо се съгласявате и защо го търпите? Прочетете си Наредба 11 за оценяването, ако не я разбирате, консултирайте се с юрист!
Е, добре, какво да правим? Дай съвет? Тук четох, че по не знам ти коя наредба децата трябва да са оформени два дни преди края на учебната година. Значи точно до 28-ми.

# 641
Коя част от Наредба 11 е за това:

Значи пак да кажа - НЯМАТ ПРАВО ДА ЧАКАТ ОЦЕНКИТЕ ОТ НВО, за да оформят годишните оценки по БЕЛ и МАТ! Не ми е ясно защо се съгласявате и защо го търпите? Прочетете си Наредба 11 за оценяването, ако не я разбирате, консултирайте се с юрист!

Опитах да прегледам цялата Наредба, но е бая дългичка. И с търсене из текста не намерам конкретното нещо. За кой член става дума?

# 642
  • София
Недопустимо е да се взимат точките от НВО за оформяне на годишен успех.  Освен това няма скала за превръщане на точки в оценки.
Тези учители, които го правят са в нарушение.
По математика работите вече са проверени,  но едва голяма част все още са за арбитраж. Най-късно утре трябва да приключим.

# 643
Само за да си потвърдв дали съм разбрала - ако не е прието на 1-во желание на първо класиране не записвам детето, а подавам заявление за второ класиране. Като мястото му от първо се пази, в смисъл не може да се класира на по-задно желание.

# 644
  • София
Те учителите, предполагам, няма да го увековечат в писмен вид това, че чакат резултатите от НВО. Ще си ги ползват за лична информация, така да се каже, и ще оформят нещата да изглеждат законосъобразни. Та и аз не знам как да се бори човек, още повече, че се каза, че срочната/годишна оценка не е задължително да е средноаритметична, а по преценка на учителя.
Не че не одобрявам борбата с тази практика, напротив, но не ми е ясно как се доказва.

Общи условия

Активация на акаунт