ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 113

• 40 956
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
Да, сухият фаст е точно без вода. Ето повече информация за него, като наскоро излезе и проучване, свързано с ползите за имунната система. Мисля, че пък доктор Килц пишеше за ползите му за ендокринното здраве. Разбира се не помня подробности, а книгата не е при мен.
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/dry-fasting#side-effects

Аз не успях да лунувам успешно и добре, че така стана. Осъмнахме в болница с бебенцето, като не е ясно докога ще сме тук. И какво ще ям. Така че добре, че вчера вечерях. А тя вечерята ми си беше съвсем ок - салата, пържоли (не броя калории, на нвх съм). Сега не ми се и яде покрай малчо Sad

# 106
  • Враца
Да, сухият фаст е точно без вода. Ето повече информация за него, като наскоро излезе и проучване, свързано с ползите за имунната система. Мисля, че пък доктор Килц пишеше за ползите му за ендокринното здраве. Разбира се не помня подробности, а книгата не е при мен.
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/dry-fasting#side-effects

Аз не успях да лунувам успешно и добре, че така стана. Осъмнахме в болница с бебенцето, като не е ясно докога ще сме тук. И какво ще ям. Така че добре, че вчера вечерях. А тя вечерята ми си беше съвсем ок - салата, пържоли (не броя калории, на нвх съм). Сега не ми се и яде покрай малчо Sad

Бързо да се оправя малчо! Аз съм лежала с малкия в болница след един инцидент преди години. Мога да ви разкажа как се свалят килограми от тревоги, стрес, душевна болка и плач. Не искам никога повече да отслабвам така и от това...
Хубав ден на всички!

# 107
Здравейте, записвам се в и тази тема. По принцип много обичам да си похапвам и за да се чувствам сита ми трябва по-обемиста храна, която пък да не е прекалено калорична (през повечето време). Не спазвам някакви определени диети, просто се старая да хапвам повече протеин (около 100 - 120гр на ден) и наблягам на зеленчуците за обем.

Закуската ми днес например беше любимата ми солена такава:
Скрит текст:
Яйцата ги приготвям на тиган с малко зехтин, слагам веднага тортилата отгоре докато са още сурови и по този начин докато се готвят яйцата залепват за тортилата и много лесно се изваждат с шпатулка.
Подправям с черен пипер, чесън на прах, сол, чубрица, балсамов глейз и малко лют сос.

# 108
stonefaced, да се оправя детенцето! Това е най-важно.

Аз обядвах кебапче (огромно беше) и салата от сурово цвекло.

# 109
И от мен палци да се оправя бързо детенцето.

Това за сухия фаст не го харесвам. Аз живея на тропочески климат, ако не приемам течности няма да функционирам.

# 110
  • в пералнята
Сухият фаст се практикува от хилядолетия и от милиони хора - справка мюсюлманите по време на Рамадан. Wink

# 111
Сухият фаст се практикува от хилядолетия и от милиони хора - справка мюсюлманите по време на Рамадан. Wink
Те и други работи правят с религиозни цели, не е казано че всичко има положителен резултат. Справка, ислямска държава.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 19:36 от So Lucky*

# 112

Факта че някой прави нещо от хилядолетия, нищо не означава Simple Smile
На следващият ден си на минус 1-2л вода според сезона и натоварването.
Това не е отслабване, това е обезводняване.

# 113
Тяхното ако се прави баш по традицията, като че ли и натоварване нямат особено през деня докато постят, на днешно време това не е особено постижимо и не знам как се справят.
При сух фаст се разграждат мазнини за да се изкарат молекули вода и от там, та не е съвсем да няма откъде. Ама пак си е за повишено внимание, а на много места препоръчват и да е само под съвет/наблюдение от лекар ако е за по-съществено време.

# 114
  • в пералнята
Те и други работи правят с религиозни цели, не е казано че всичко има положителен резултат. Справка, ислямска държава.
E това е типичен уотабаутизъм. Какво общо има с диетите, не ми стана ясно, но нейсе.
Просто споменах, че с годините се е запазило и определено не е единствено по религиозни причини, а и по здравословни.
В християнството и в будизма също има постене под различни форми. И правилата са ясно описани - винаги има период на подготовка на организма, която трае няколко седмици, както и преход към нормалния начин на хранене.

Аз съм голям фен на фаста, не с цел отслабване, разбира се, а заради здравословните му ползи, правя всяка година около 10 дни само на вода през пролетта. Сух пост не съм правила, не мисля, че съм готова, но вярвам и в неговите ползи.

# 115
  • here, there, everywhere
За Рамадана, което си е сух фаст, но само през деня, не трябва да забравяме, че не се прави от деца, жени в цикъл и бременни. При това да повторя, че е само докато е светло, не е дори 24 часа. Та леко са спорни огромните ползи,  щом самите те поставят ограничения за кой би било вредно. Информацията ми е от колеги мароканци.

# 116
Е, то изобщо не е едно и също да се прави такъв сух пост всеки ден за цял месец, естествено че няма да са дълги тогава. Друго е от време на време, по-дълъг пост и със съответната подготовка и прочие. И за него действително препоръчват да е с повишено внимание и по възможност под наблюдение/консултация, също така и не за всеки би било подходящо.
Поне за мен разликата е както между просто интервално хранене и удължени фастове на вода по денонощие или по няколко денонощия. Едното може да се прави спокойно за по-дълго време, а дългите никой не ги прави едно след друго по много пъти.

Във всяка религия има пост под някаква форма, вече вариациите там са много и най-различни. И във всяка са предвидени изключения, разбира се - деца, бременни или хора на които здравословното състояние не позволява да се пости, никоя религия не ги задължава на всяка цена. За Рамадан са ми казвали че изключение се прави и по време на дълъг път, не запомних там дали изобщо не се постеше или само ограничението за пиене на вода отпадаше, то може и това да не е еднакво навсякъде.

# 117
Не разбирам от рамадани, байрями и сие, обаче да си на няколко дневен фаст без вода си е абсолютно обезводняване. И такива проблеми може да си навлечеш с това /дори не може, а ЩЕ/ че немоЙ се оправиш 1 година после. Айде, няма нужда.

# 118
Леле, ама аз никого не карам да прави сух фаст. Върнах се да видя какво съм написала. Недейте.

# 119
  • в пералнята
За Рамадана, което си е сух фаст, но само през деня, не трябва да забравяме, че не се прави от деца, жени в цикъл и бременни. При това да повторя, че е само докато е светло, не е дори 24 часа. Та леко са спорни огромните ползи,  щом самите те поставят ограничения за кой би било вредно. Информацията ми е от колеги мароканци.
Точно така е, само през светлата част на деня - което лятото си е лесно едни 14 часа. Хич не е малко за сух пост.
Да - възрастни, болни, жени в цикъл и деца не го правят.

Общи условия

Активация на акаунт