ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 113

• 41 101
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
  • Враца
Какво означава последното изречение?

# 331
Съгласна съм, че има генетична предразположеност - къде и как съхраняваме телесни мазнини.
Интересна е и концепцията на аюрведа за различните доши - тези, които практикуват йога от вас, сигурно за запознати. Най-общо това е телесния и темпераментен тип, към който спадаме и когато сме в дисбаланс това се отразява. Има и препоръчани храни, които да се консумират и избягват.

# 332
Какво означава последното изречение?

NEAT (non exercise activity thermogenesis), демек калориите които гориш  с дейностите, които извършваш всеки ден. Ходене до магазина, чистене у дома, изхвърляне на боклука...

# 333
Аз пък предпочитам да стоя гладна, или полугладна. Ако ще ям повече да е един път и толкова.
Няма нещо, което мен да ме засити за повече от 2-3часа.

Ето сега обядвах, написах с какво. Натъпкала съм се и въпреки всичко стомахът ми изпраща сигнали, че иска още храна.
Ами не е нормално.
По тази и причина лятото гледам да ям само плодове на работа.

Не искам да звучи груба моята намеса, но един домат и една пълнена чушка.. едно, че звучи малко като количество (да, може домата да е бил огромен, както и чушката, затова казвам "звучи"), друго, че освен каймата във въпросната чушка (ако изобщо е имало кайма), никакъв протеин. Не подценявайте протеина, той засища най-много от макронутриентите. Нормално е бързо да огладнявате ако храната се състои основно от въглехидрати.

Знам, знам за ходенето, но в един момент то се превръща в NEAT, не в кардио.

Има ли значение дали ходенето го броим като NEAT или като кардио тренировка? Ходя на пътеката в залата понякога, ходя и в парка с цел разходка на въздух. И в двата случая е физическа активност, която ни помага да сме здрави и във форма. Определено не е за подценяване ходенето, при всички случаи е по-добре с него, от колкото без. Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 15:35 от bubanka

# 334
zoyа, чушката е само с ориз.
Въглехидрати като ориз, картофи и всякакви хлебни не ям като цяло. Позволявам си го веднъж в седмицата. Останалите са от плодове и зеленчуци.
И пържола да ям, и кюфтета да ям, е пак същото.
С яйца от 2 ми става зле и след час пак съм гладна.

При мен не важи и работи нищо, което при нормалните хора.
Никъде не казвам някой да се храни като мен. Нито казвам, че това е научно правилно. Само че единствено по този начин поддържам тегло, което с огромен труд съм свалила.
Да, имам още 5--6кг за сваляне, а най добре 10кг...но очевидно няма да стане в тоя живот при мен. Така че усилията ми са за запазване на постигнатото.
И пак казвам, не апелирам никой да се храни по този начин.

# 335
Коментара ми беше с цел (непоискана) помощ, дано не съм те засегнала. Просто много ми напомни за мен и моите хранителни навици преди и как през два часа бях гладна.

# 336
Има ли значение дали ходенето го броим като NEAT или като кардио тренировка? Ходя на пътеката в залата понякога, ходя и в парка с цел разходка на въздух. И в двата случая е физическа активност, която ни помага да сме здрави и във форма. Определено не е за подценяване ходенето, при всички случаи е по-добре с него, от колкото без. Simple Smile

Рядко ще намериш някой, който обича ходенето повече от мен, това ми е работата все пак- да ходя и то сравнително бързо по 10 часа. В един момент просто спря да "действа", кантара се движеше славно надолу в началото, но тялото ми привикна към тази активност, аз не се изморявам вече и кантара се заби на едно място. Затова се налага сега да добавя и още кардио.
Има значение като какво броиш ходенето, или каквато и да е била друга активност. Първо и най- важно има значение за сърцето, от там нататък и другите благинки. Това зависи изцяло от дадения човек и неговата физическа активност. За някои и ходенето до магазина е кардио.
Представи си го като ходенето на пътеката в залата. Първо като не си във форма започваш бавно и не за дълго време, постепенно увеличаваш скороста, слагаш и пътеката под наклон, защото привикваш и ти става лесно.
Всяка активност в категория NEAT не е за подценяване, това е физическа актиност, която също гори калории, не съм твърдяла обратното.

# 337

Рядко ще намериш някой, който обича ходенето повече от мен, това ми е работата все пак- да ходя и то сравнително бързо по 10 часа. В един момент просто спря да "действа", кантара се движеше славно надолу в началото, но тялото ми привикна към тази активност, аз не се изморявам вече и кантара се заби на едно място. Затова се налага сега да добавя и още кардио.
Има значение като какво броиш ходенето, или каквато и да е била друга активност. Първо и най- важно има значение за сърцето, от там нататък и другите благинки. Това зависи изцяло от дадения човек и неговата физическа активност. За някои и ходенето до магазина е кардио.
Представи си го като ходенето на пътеката в залата. Първо като не си във форма започваш бавно и не за дълго време, постепенно увеличаваш скороста, слагаш и пътеката под наклон, защото привикваш и ти става лесно.
Всяка активност в категория NEAT не е за подценяване, това е физическа актиност, която също гори калории, не съм твърдяла обратното.
Прогресивното натоварване му е майката, както се казва. Laughing С моята работа на стол пред компютър, искрено завиждам за твоята, която позволява такива разходки. Smile В твоя случай с тези внушителни 10 часа бързо ходене, си изключение от масата, които по-скоро водят заседнал начин на живот (включвам и себе си до някъде заради естеството на професията ми).

# 338
Организмите ни имат памет, знам че го знаете, но както по - горе са написали, не при всеки действа така, както при други.
Слушайте си тялото.
Лунуването ми се отразява идеално. Както съм пред МЦ, поне ще премахна задържана та вода. Имам още 8 кг. Доста са си, но определено визията ми е друга. Погледите на "доброжелателките" са други!
Струва си човек да преобрази себе си. Тогава виждаш истинските си приятели.

# 339
Тялото често изпраща сигнали, че е гладно. Важното е да се научим да ги разпознаваме- дали наистина е гладно и има нужда от още калории; дали е лакомо, а въпросната храна ни се е усладила и ни увлича след себе си; а може би просто сме жадни. Често именно жаждата се бърка с глад.

# 340
  • Враца
Скрит текст:
А това, че трябваше да правя лунна диета, но устисках до 14ч. и се наплюсках с филии, и сега през 10 минути отварям хладилника да видя дали случайно по магически начин не се е появило нещо още по-интересно за хапване- това в коя категория е? Wink Wink Wink

# 341
Аз пия по 2л вода на ден и повече, сега лятото над 3л.
Та наливането с вода по никакъв начин не ми влияе на апетита и не залъгва тялото.

# 342
  • София
И при мен водата не помага. Вече с ПМС и зверски глад... То и яденето не ми е като хората тези дни. До няколко дни ще мине де.

Иначе жегата ми влияе странно. На топло не мога да ям. Вляза ли на хладно - веднага усещам глад. Днес много си играх - излизах няколко пъти и за по-дълго, бях на терасата навън, влизах вътре... Удържах да не ям, наливах се с вода, ама гладът ме чакаше в прохладната стая Joy Старая се да го използвам в моя полза... Боря едни заседнали грамове до психологичната шестица на кантара Blush

# 343
На мен ми влияе на апетита дали съм на работа или са почивни дни. В работата имам строг график на хранене, който съм си създала. Карам си диетично цял ден. Проблемът ми е вкъщи, че там винаги някой нещо хапва - ММ, детето, даже кучето!!! Най-трудно ми е да удържам фронта в отпуска или събота и неделя.

Открих си достоен заместител на бирата - газирана вода. По два критерия ме удовлетворява - студено и газирано. Всъщност точно това ми харесва при бирата. Не я пия заради вкуса или алкохола. Има много бири, които не ми допадат на вкус.

Снощи бяхме на рибен ресторант и за пръв път не пих бира заедно с рибата. Пих газирана вода.

# 344
лайк смоук, честито Hug

63 кила съм си, няма отклонения след морето, мога да си продължа с цацата и бирата Mr. Green

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 07:42 от Herzen

Общи условия

Активация на акаунт