кво става ако не спазя предизвестието при напускане?

• 3 763
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Това (евентуално) плащане е неустойка, която се дължи при отказ на служителя да отработи договореното предизвестие. Ако той не я плати доброволно, работодателят би могъл да я изиска по съдебен път. Дали ще го направи е друг въпрос.

Е добре де тая неустойка не я ли удържат от заплатата ? Ако не изкара 1 месец ,а напусне не му дават заплатата.

Нямат право да му удържат от заплатата. Дори и да беше обратно, в конкретния случай няма от какво да удържат, тъй като не му дължат заплата при незабавно напускане.

Еми да ама тоя човек примерно е работил 20 дни в месеца , значи си е заработил някви пари . Той 20 дни за Бог да прости ли е работил. Нещо не ми е тамън с тия работи . Аз като напусках в едната работа ми казаха , че ако напусна веднага няма да ми дадат пари , а ако остана ще ми изплатят изработеното . И така стана .
Но всичко зависи и от шефа , ако е човечен може да стане , ама ако е гадняр не чакай .

# 16
Те така ги правят , че да им вържат ръцете на служителите . За това се прочита задължително !!!
Връзват си бизнеса. Предизвестието е срок, в който работдателят търси нов човек и ти го обучаваш.

# 17
Това (евентуално) плащане е неустойка, която се дължи при отказ на служителя да отработи договореното предизвестие. Ако той не я плати доброволно, работодателят би могъл да я изиска по съдебен път. Дали ще го направи е друг въпрос.

Е добре де тая неустойка не я ли удържат от заплатата ? Ако не изкара 1 месец ,а напусне не му дават заплатата.

Нямат право да му удържат от заплатата. Дори и да беше обратно, в конкретния случай няма от какво да удържат, тъй като не му дължат заплата при незабавно напускане.

Еми да ама тоя човек примерно е работил 20 дни в месеца , значи си е заработил някви пари . Той 20 дни за Бог да прости ли е работил. Нещо не ми е тамън с тия работи . Аз като напусках в едната работа ми казаха , че ако напусна веднага няма да ми дадат пари , а ако остана ще ми изплатят изработеното . И така стана .
Но всичко зависи и от шефа , ако е човечен може да стане , ама ако е гадняр не чакай .

Всичко, което е служителят вече си е изработил, следва да му бъде изплатено, като работодателят няма право да удържа нещо от него. Разбира се, ако си работи без договор много варианти са възможни.

# 18
А ако имам пуснат договор в системата, а не съм подписвала и заплатата е на ръка два пъти в месеца, а не искам да работя повече какво се случва?

# 19
Ако не си подписвала договор работиш на черно и можеш да си тръгнеш когато пожелаеш.

# 20
Слава богу изобщо не съм го виждала още.

# 21
  • София
Излязъл ли е в НАП?

# 22
Нямам идея възможно е. На предишната работа също не бях подписвала, но фигурирах.

# 23
За пореден път излиза сходна тема и сходни въпроси. И се чудя, родителите наясно ли са как децата им се излагат и колко са безотговорни…. За да се налага да пишат и питат във форуми.

# 24
Не може да е сериозно толкова хора да не разбират нещо толкова елементарно. Да не говорим, че с изключение на размера на самото предизвестие, това е стандартно, не е като всяка фирма сама да си определя условия и да са различни навсякъде

# 25
Мда. Служителите не искат да спазват предизвестието, не искат да плащат неустойка за неспазване на условията по договора относно предизвестието, но ако ги уволнят, искат да получат предизвестие, последната си заплата и обезщетение, ако работодателят не си спази предизвестието и ги изгони от днес за утре... Парадокс!

# 26
И максимално обезщетение от борсата.

# 27
Затова договорите се четат преди да се подпишат,работа се започва само с договор.Не може да е изгодно само за едната страна.

# 28
Аз имам следния казус.
На безсрочен трудов договор съм. В който фигурира 2 месеца предизвестие. Предизвестието ми е подадено , тъй като желая да го карам на половина ... Оставащия месец да си го платя естествено по установения ред в закона.
Мисля да ги уведомя , от днес за утре че не съм вече на работа и че ще им изплатя обещетение в размер на оставащото време от предизвестието.
Имали начин , как да не се съгласят и да почнат да ми правят проблеми...? Просто не знам.

# 29
Няма. Наказанието за преждевременно напускане е фиксирано в договора и е само това - плащане.
Но го направи официално и заведи документа с входящ номер, че да не вземат да ти излязат с номера, че не си ги уведомила и самоволно си се отлъчила. Тогава може да те уволнят дисциплинарно.

Общи условия

Активация на акаунт