Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 66

• 18 830
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Скрит текст:
Научих се да не вярвам на общоприетите правила в храненето. В 80% са просто лъжи и измислици, базирани на уж някакви изследвания, които са също толкова нескопосани колкото и изводите. За мазнините например. Цял живот слушам как от мазното се дебелее, а то какво се отказа, не било мазното, а сладкото.

Дебелее се от мазното. Като мушнеш едно тлъсто свинско с чиния ориз. Или пържени картофи с бира. Laughing

Нуждата от протеин се изчислява в грамове на активно тегло, не телесно.

Елора, аз не коментирам 5-те яденета. А яденето преди лягане на протеин и мазнина, за да се предотврати нощното бълване на глюкоза. Долче, мерси, явно при теб действа.
Така е, но дали дебелеенето е от мазното или от бирата, картофите и оризчето? Звучи като примерите, които дават някои с хамбургерите, от които знаем всички, че се дебелее и виновният е месото, не питката. Питката ни-ко-га Smile

Ох, исках да попитам, какво мислите за пиене на какао? Това разтворимото, което не е подсладено и си е само какао. Искам да намеря нещо, с което да разнообразя чайчетата по време на фаст, но както писах, кафето чисто не мога да пия и се чудех дали може какао.

Майтап, Уили. Laughing Естествено, че се дебелее от бира, картофки и ориз. Малко хора ядат месо с нисковъглехидратни зеленчуци.

Къде има разтворимо какао без захар? Аз се набълбуках с едно оргинално италианско, пък то се оказа със захар. Сега се чудя кого да черпя. Laughing

Мерси, Долче. Аз си вечерям рано. Но си мислех преди лягане половин или четвъртинка яйце с 1-2 маслини и малко ябълков оцет. Ще пробвам и ще пиша. Без това съм заредила 15 варени яйца в хладилника. Ще мариновам едно яйце в оцет и ще ям вечерта преди лягане.
Сестра ми ми го донесе, трябва да я питам от къде го е купила. Не се разтваря много лесно де, пак си иска бъркане, но не е и като натуралното на прах, което няма разтваряне.

# 376
Таис, а нямаше ли от 4 кг случайно на примоция?

Да, Долче, близнаци родих Joy

# 377

Таис, а нямаше ли от 4 кг случайно на примоция?

Ще дебна и ще цвърча, ако открия.
Артемис, понеже случката беше отдавна и не помня подробности, но в някакво заведение пих мляко с какао, то и защо ли съм била на такава напитка не помня, а беше вълшебна 🥳 Ама като не намерих никъде, питах в заведението откъде се снабдяват и точно това ми отговориха- че идвало в големи чували , поръчали си били на едро.

# 378
Хайде да закрия темата за фраера 😃
Вратните пържоли станаха котлети. Нямах време да мариновам, само намазах с лъжица майонеза, горчица и соев сос.
Станаха много сочни и крехки, предвид че котлетите стават обикновено сухи. Доволна 😀

# 379
Гледам, че се обсъжда количеството протеин. Границите, които аз си спомням от едно време за жени, са около 1гр/кг активно тегло (активно тегло = общо тегло - общо тегло * % мазнини; т.е при общо тегло 70 кг и 20% мазнини, активното тегло е 70-14 = 56 кг. По един грам протеин дневно, = 56 гр дневна нужда на тялото. Уточнявам, че това количество протеин зависи и от физическата активност, т.е повече и по-силови тренировки означават по-голяма дневна нужда.
Уточнявам! Нарочно не цитирам източника на тези цифри, защото не е научна статия или учебника ми по молекулярна биология. Взела съм ги от синтезирано знание на хора, занимаващи се вече 15г с ВМНВХ, но не смятам да проповядвам нищо - най-малкото защото аз самата не броя грамове (мен това ме влудява!!!) и не мога да кажа какво точно са за моето хранене 56гр протеин дневно.

Колкото до процеса на разграждане на излишния протеин - нарича се глюко-нео-генеза. Като тежък и енергоемък процес, има безумна регулация в самия организъм, така че не бих се наела да дам прост извод кое кога какво, без преди това да съм си изчела 1000та страници биохимия наново (само това е източникът на инфо, който мога да препоръчам). Но това, което си спомням по темата за глюконеогенеза "на поискване": колкото по-висок е инсулинът, т.е по-слабо е адаптиран човек към разграждане на мазнини, толкова по-активна е и глюконеогенезата - защото като източник на енергия все още се търси глюкоза. Няма друг вариант - източниците на енергия са или глюкоза, или мазнини, и откъде ще дойде глюкозата, организма не го вълнува - по-важно му е да оцелее.

Klar, също е важно и колко мазнини, но не само. А какви?

Елора - Прощавай, не разбрах въпроса?

# 380
Аз съм чела, че с възрастта, нуждите от протеин се увеличават. Особено при жени в менопауза, когато се появяват и рискове от остеопороза, а съветите са за намаляване. 1гр на кг ми се струват малко.

# 381
56 грама на ден Joy
Ще пукна от глад ако трябва това да изям.
Значи според тази теория тук никой не яде правилно, ама пак си имаме големи постижения. Че и диабетици сме оправяли.
За мазнините - количество, но и качество.
Тоест има значение дали ядеш олио или зехтин.

И мен ме влудява да си броя хапките, протеините, мазнините, всичко ми е на око.
Зоната като я изчетох, си казах, че няма начин, нито сила, която да ме накара да си броя тия неща, блокове, и други такива тинтири минтири. Та минах на зона на око и пак се получи.

Обяда ми днес беше задушени зеленчуци със има няма 130 грама телешка кайма. Плюс сурова салата.
Вечеря - салата пак, с омлет от три яйца със сирене и маслинки. А и един фалафел ометох. Обикновено вечер са ми две яйцата, ама днес ми е гладничко. Чакам мц. И не ми дреме.

Тортатата малко ме притеснява. Блата нещо така запечени ядки със стърготини и масло, много не мисля, че ще се получи. Поне крема стана. Сложих лъжица чия. След малко ще залея с ганаша.
Вкрема има заквасена сметана и три смлени банана и 2 ябълки. Сложих и рожков малко.
Идеална сладост. Майка естествено вика, че не се усеща. ЖДНБ, тая жена ме ядосва. Каза да съм сложила мед една лъжица да усещала нещо. Казах и да се разкара от кухнята и като си прави тя торти да си слага ако иска цял буркан захар или мед да се трови.
И тая форма за торти е ужас. Мислех, че се маха лесно. Не знам как ще отделя тортата после. И дали въобще да го правя. Може така да ядем. Ще купя някаква малка тава за малки торти да имам.

Иначе Невена ми беше казвала, че са 2 грама на килограм активно тегло.

# 382
Колкото до петте яденета. Абсурдно е за мен това. И в зоната се даваше, но аз не съм крава, че да ям пет пъти.
За нас е абсурдно, защото сме на друг тип хранене, но не е абсурдно по принцип. Да, неслучайно Зоната е на този принцип и има много доволни хора от този режим. Аз лично съм правила опити да се храня така, но не е моето.
Първо - на работа нямам възможност да ям по 3 пъти. Второ  - с количествата на техните блокове "пържола, колкото дланта без пръстите" е само за кътния ми зъб. Така само се разяждам и като я глътна на точно 2 хапки, трябва да спра. И стоя разядена и ненаядена. Моята пържола требе да е голяма колкото дланта ми с разперени пръсти, дори може да излиза малко навън от пръстите. Фред-Флинстоунски размер. Затова съм избрала и този вариант за себе си - така хем не чувствам глад между храненията, хем мога да се наям, докато се заситя.
Но пак казвам - не отричам и другия вариант. Ендокриноложката, която хвалих тук също уважава и двата метода на хранене. И казва, че и двата метода дават отлични резултати при пациентите й, стига да се спазват правилно. Против е твърдото кето, заради вредите на ЩЖ.
Да се отчета аз за днес - първо текна ми цикличността. Точно навреме, днес по календар. Ей затова е бил половината шоколад днес Trollface  Всичко върви по план. До вторник/сряда ще е свършил и за морето съм бомба, ще плуваааааааааам.
Днес заръчах на половинът да готви, щото аз пак окъснях и ходих и до Кауфланд, че от понеделник съм заходила. Прибрах се в 20,15. Човека опекъл всичко, направил салатка, турил масата... еми кво повече да искам. Злато, злато.
Днес сме на свински карета и алабаш

Това масло ме заинтригува от "раждането" на Елора. Значи наистина би трябвало да действа добре на перисталтиката. Ще разгледам и аз да си купя за случаите, когато имам такъв зор. Па иначе ще прочета и за другите му ползи, че не съм запозната добре. Долче писа май, но не помня, трябва да потърся.

# 383
Елора, като тръгваш да вадиш тортата просто мини с върха на остър нож между тортата и стената на формата.А в бъдеше казвам хак-целофан или от тези прозрачните твърди листове, като пластмасови(не знам как се водят).Полага се преди да се сложи блата, после лесно се сваля формата, защото това действа като втора форма.Лесно се отлепва после от тортата и запазва целостта.
Също- една торта трябва да стегне добре, затова стои поне 10ч в хладилник на около 4гр.Така и кремът си пуска влага към блата.
Кака ви беше сладкарка Simple Smile

# 384
Скрит текст:
Това отстрани ще си го лижа след малко Joy
Забравих да снимам без шоколада, ех, че съм...
Как ще я снимам разрязана, не знам. Освен да похапнем и да ви я снимам утре, не разрязана, а наръфана Joy
Ганаша е от сметаната на лидл, готварската, един техен 85% + малко от един ION, пак натурален, но по-нисък % за повече сладост. Екстра е.

# 385
Наядох се хубаво.😁 Макар, честно казано, да не бях нито много гладна преди вечерята, нито пък след това ми е натежало или дошло в повече.🙂 Беше много вкусно- мариновани свински гърди 190 грама, малко кожички от пилешките фенери, маслинки, горчица, салатата е айсберг (овкусена е с мазнината от тигана, сол и ябълков оцет):

Скрит текст:

Като сложих месото в тигана, се появи дъщеря ми и каза само една дума" "Искам!".😅 А тя уж люто не яде.😉 Но месо хапна де, до шушка го омете.😁
Шарпи, и аз мисля, че и двата вида хранене са ок. Зависи кой как го усеща, аз съм отвикнала (т.е. мога да хапвам често, ако се храня в тесен прозорец, но не цял ден през 2-3 часа по нещо). А откакто открих фастовете, оцених какво значи да не се губи време за готвене/хранене.🙂 За Златния и готовата вечеря няма друга дума- златен!🤩
Елора, много добре изглежда.😍 Желатин сложи ли? С него грешки няма. Ганаш харесвам всякакъв, не го подслаждам допълнително.😁
ДХЗ, нещо ацетатно не беше ли?🤔🤔

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 22:29 от dolce miele

# 386
Елорка, Това ще стане много вкусно.
Ако се разпада, слагай в купички и с лъжицата 😍
В едната бодеш свещичката, нареждаш ги в кръг и после раздаваш

# 387
Да, ацетатна плака или нещо такова, но и с целофан става.Аз имам такива плаки и си ги мия след ползване за другия път.Защото правех мн.високи торти и рингът ми идваше нисък, а и да не се залепва тортата за него.Понякога се чупи така парче
от нея и се разваля формата като тръгнеш да отваряш ринга.
Ето моя торта:
Скрит текст:
Ама ми мина меракът  да правя 😀

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 22:48 от ДХ3

# 388
Аз моята тортена форма я "обличам" много добре с хартия за печене /макар да не е оптимален вариант/, така се отделя лесно от стените на формата:
Скрит текст:

Но досега не съм купувала нещо специално за целта и нямам.🙂 А и си падам експериментаторка.😅
ДХЗ, страхотна е тортата!🤩 И аз много обичах да се занимавам с такъв тип торти /не професионално, за вкъщи- фонданите никога не сме ги консумирали; знам, че има хора, които ги ядат и тях/. И сега би ми било вероятно още интересно, ама като не ям такива торти, не правя. И вкъщи все си искат шоколадови режимни торти...😃

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 06:54 от dolce miele

# 389
Добре изглежда тортата и добре звучи, дано да ѝ се изкефиш утре максимално че откога се каниш и такъв мерак Grinning

По грам протеин на килограм активно тегло ми се вижда малко и на мен, особено за активна жена и/или както повечето не сме баш първа младост вече... Но пък за сметка на това, още от заглавието на темата си личи че сме или вече адаптирани да горим мазнини, или тези дето сега почват съвсем скоро и те ще са. Което, както стана дума по-горе, променя вероятността тия протеини да си ги правим на глюкоза. Можем и без нея.
 Иначе да, ВМНВ храненето си е умерено на протеини, а при кетото даже и под умерени може да отиват май. В никакъв случай не са високопротеинови като Дюкан и подобни.
Не си падам по точни сметки и аз, за 5 години на режим съм си свикнала кое работи за мен и що-годе мога да си позволя да си слушам тялото. Щото то пък от немай къде се научи да не ми иска бири и картофки, знае че няма да му ги дам почти никога Joy

Общи условия

Активация на акаунт