Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 81 117
  • 707
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
Колко дълго време ще продължи възстановяването след направена артроскопска операция на менискус с изрязване на част от него?
Веднага след операцията ще се проведе физио и кинезитерапия.
След колко време може активно да се натоварва коляното, да се започнат тренировки?
Знам, че е строго индивидуално за всеки, но все пак .....

Здравейте, благодаря за въпроса.

Наистина е много индивидуално. Най -често възстановяването от 4 до 6 седмици, понякога може да продължи и до 6 месеца. Съветвам да направите физиотерапията и рехабилитацията в център специализиран за патологията. На много места има физиотерапия, но не се специализирани за дадена патология.
Можете да видите още по темата: https://beta-clinic.com/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d0%bd%d0%be%d0% … 0%bf%d0%b8%d1%8f/

С уважение
д-р Георгиев

# 706

Скрит текст:
Д-р Георгиев,
Развитие от последните дни:
Направен ЯМР описва находка, съвместима с илиопсоасен конфликт (коксален тарзус синдром), без данни за тежка ставна патология.
Специалистите, които съм посетила предлагат PRP, като начин за овладяване на възпалението, който за мен е инвазивен, а изключват подходящ консервативен терапевтичен план (физиотерапия, медикаменти).
Бих искала Вашето мнение и благодаря предварително за отделеното време.
С уважение,

Здравейте, д-р Георгиев,

От около три седмици изпитвам следните симптоми:
• Болка ниско вдясно в коремно-слабинната област
• Болката е тъпа, без ясно ограничена точка
• НЯМА болка в пълен покой и при изправено стоене

Провокиращи фактори:
• Клек
• Прибиране на коленете към гърдите, при йога, игра с децата
• При навеждане
• от няколко дни и при седене със сгънати бедра, при шофиране
• Натиск/тежест върху дясното бедро

Облекчаващи фактори:
• Изправяне на торса
• увеличаване на ъгъла между бедрата и тялото
• Изпъване на краката

Съпътстващи усещания:
• При провокация се появява гадене / прималяване
• При промяна на позицията (изправяне) тези усещания изчезват бързо

Допълнителна информация:
• Симптомите са от над 2 седмици
• Няма температура
• Няма болка през нощта или в покой
• Няма прогресивно влошаване
• Менструалният цикъл е редовен; болката не е циклична
• До сега съм посетила: коремен хирург: няма нищо спешно; и АГ: няма киста в десния яйчник

По характера си болката изглежда позиционно зависима, което ме кара да се съмнявам в механичен проблем в тазобедрената област и следващият специалист от чието мнение се нуждая е на ортопед.

Благодаря предварително за преценката Ви.

Поздрави,

Здравейте,

Може ли снимка на документа от ЯМР?
Винаги може да се пробва консервативен подход.

С уважение:
д-р Георгиев

Здравейте, благодаря за документа.

Препоръчвам Ви да се направи плна за лечение, като се започне от консервативни методи, физиотерапия, рехабилитация. ПРП може да се направи и на по късен етап.

С уважение
д-р Георгиев

# 707
Здравейте д-р Георгиев,
По Коледа вдигнах доста тежък товар, и оттогава започнаха неприятни усещания в кръста и по продължение на крака. Знам, че това е повече за невролог, но в ЯМР-то на лумбални прешлени, което направих, се споменава дискова протрузия с'ануларна фисура' на ниво L5-S1. Имате ли данни какво е 'ануларна фисура', не намирам нищо?

Здравейте, благодаря за въпроса.

Разбира се! Дискът между прешлените е скъсан, това е значението на описаната от вас документация.
Съветвам Ви да вземете мерки за лечение. Не чакайте да хронифицира и да има дългосрочни изменения и последици.

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0% … 1%81%d0%b8%d1%8f/

С уважение
д-р Георгиев

Общи условия

Активация на акаунт