Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 81 384
  • 710
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
Колко дълго време ще продължи възстановяването след направена артроскопска операция на менискус с изрязване на част от него?
Веднага след операцията ще се проведе физио и кинезитерапия.
След колко време може активно да се натоварва коляното, да се започнат тренировки?
Знам, че е строго индивидуално за всеки, но все пак .....

Здравейте, благодаря за въпроса.

Наистина е много индивидуално. Най-често възстановяването е от 4 до 6 седмици, понякога може да продължи и до 6 месеца. Съветвам да направите физиотерапията и рехабилитацията в център, специализиран за патологията. На много места има физиотерапии, но не са специализирани за дадена патология.
Можете да видите още по темата: https://beta-clinic.com/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d0%bd%d0%be%d0% … 0%bf%d0%b8%d1%8f/

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 11:26 от Рaдост

# 706
Скрит текст:

Скрит текст:
Д-р Георгиев,
Развитие от последните дни:
Направен ЯМР описва находка, съвместима с илиопсоасен конфликт (коксален тарзус синдром), без данни за тежка ставна патология.
Специалистите, които съм посетила предлагат PRP, като начин за овладяване на възпалението, който за мен е инвазивен, а изключват подходящ консервативен терапевтичен план (физиотерапия, медикаменти).
Бих искала Вашето мнение и благодаря предварително за отделеното време.
С уважение,

Здравейте, д-р Георгиев,

От около три седмици изпитвам следните симптоми:
• Болка ниско вдясно в коремно-слабинната област
• Болката е тъпа, без ясно ограничена точка
• НЯМА болка в пълен покой и при изправено стоене

Провокиращи фактори:
• Клек
• Прибиране на коленете към гърдите, при йога, игра с децата
• При навеждане
• от няколко дни и при седене със сгънати бедра, при шофиране
• Натиск/тежест върху дясното бедро

Облекчаващи фактори:
• Изправяне на торса
• увеличаване на ъгъла между бедрата и тялото
• Изпъване на краката

Съпътстващи усещания:
• При провокация се появява гадене / прималяване
• При промяна на позицията (изправяне) тези усещания изчезват бързо

Допълнителна информация:
• Симптомите са от над 2 седмици
• Няма температура
• Няма болка през нощта или в покой
• Няма прогресивно влошаване
• Менструалният цикъл е редовен; болката не е циклична
• До сега съм посетила: коремен хирург: няма нищо спешно; и АГ: няма киста в десния яйчник

По характера си болката изглежда позиционно зависима, което ме кара да се съмнявам в механичен проблем в тазобедрената област и следващият специалист от чието мнение се нуждая е на ортопед.

Благодаря предварително за преценката Ви.

Поздрави,

Здравейте,

Може ли снимка на документа от ЯМР?
Винаги може да се пробва консервативен подход.

С уважение:
д-р Георгиев

Здравейте, благодаря за документа.

Препоръчвам Ви да се направи план за лечение, като се започне от консервативни методи, физиотерапия, рехабилитация. ПРП може да се направи и на по-късен етап.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 11:27 от Рaдост

# 707
Здравейте д-р Георгиев,
По Коледа вдигнах доста тежък товар, и оттогава започнаха неприятни усещания в кръста и по продължение на крака. Знам, че това е повече за невролог, но в ЯМР-то на лумбални прешлени, което направих, се споменава дискова протрузия с'ануларна фисура' на ниво L5-S1. Имате ли данни какво е 'ануларна фисура', не намирам нищо?

Разбира се! Дискът между прешлените е скъсан, това е значението на описаната от Вас документация.
Съветвам Ви да вземете мерки за лечение. Не чакайте да хронифицира и да има дългосрочни изменения и последици.

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0% … 1%81%d0%b8%d1%8f/

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 11:28 от Рaдост

# 708
Здравейте д-р Георгиев, след падане на земята върху лед първоначално имаше слаби болки в ръката между лакъта и рамото, без посиняване и без отток. С течение на времето тези болки се засилиха и вече боли и самото рамо, а ръката не може да се движи и вдига нагоре.Най трудно и болезнено е при обличане и събличане и при закопчаване на сутиена. Не е правена рентгенова снимка.
Въпроса ми е като се изключи счупване на ръката, каква може да е причината за тези продължителни болки- вече 1 месец  и затрудненото движение на ръката- не може да се вдигне максимално нагоре. И как да се установи причината- ехограф, скенер  или ЯМР? Благодаря Ви предварително!

# 709
Здравейте д-р Георгиев, след падане на земята върху лед първоначално имаше слаби болки в ръката между лакъта и рамото, без посиняване и без отток. С течение на времето тези болки се засилиха и вече боли и самото рамо, а ръката не може да се движи и вдига нагоре.Най трудно и болезнено е при обличане и събличане и при закопчаване на сутиена. Не е правена рентгенова снимка.
Въпроса ми е като се изключи счупване на ръката, каква може да е причината за тези продължителни болки- вече 1 месец  и затрудненото движение на ръката- не може да се вдигне максимално нагоре. И как да се установи причината- ехограф, скенер  или ЯМР? Благодаря Ви предварително!

Ако е сигурно изключването на счупване, говорим за контузия в раменната става.
Може да бъдат само контузени меките тъкани около нея или дори да се получат разкъсвания на структурите на ротаторния маншон.

Ехографията е прекрасен метод за първоначална диагностика. Разбира се, ЯМР е златен стандарт за диагностика при увреда на меките тъкани.

С ужажение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 20:44 от Рaдост

# 710
Скрит текст:
Здравейте д-р Георгиев,
По Коледа вдигнах доста тежък товар, и оттогава започнаха неприятни усещания в кръста и по продължение на крака. Знам, че това е повече за невролог, но в ЯМР-то на лумбални прешлени, което направих, се споменава дискова протрузия с'ануларна фисура' на ниво L5-S1. Имате ли данни какво е 'ануларна фисура', не намирам нищо?

Разбира се! Дискът между прешлените е скъсан, това е значението на описаната от Вас документация.
Съветвам Ви да вземете мерки за лечение. Не чакайте да хронифицира и да има дългосрочни изменения и последици.

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0% … 1%81%d0%b8%d1%8f/

С уважение:
д-р Георгиев

Здравейте отново, д-р Георгиев,
Може ли да ми помогнете към кого да се обърна за лечение? Бях на невролог, пращат ме на ЕМГ на десния крак, където са проблемните усещания (схващания, изтръпвания, крампи), нямаше препоръки по спешност.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 21:58 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт