Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 75 023
  • 675
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, доктор Георгиев!
Моля за Вашето мнение по следния случай: след физическо натоварване се появи болка и лек оток в коляното ми, предположих, че е контузия. Няколко дни след това забелязах неболезнена ограничена подутина ("бучка"). Направих рентгенография, описанието гласи:
Обхванатите кости са с резки и гладки контури и запазена костна структура. Ръбов остеофит по латералния туберкулум на еминенцията на тибията. Осификат в меките тъкани на коляното на нивото на медиалния кондил на тибията. Колянна става с резки и гладки ставни повърхности и запазена ставна ивица.
Заключение: начална гонартроза вляво.
След приложено лечение с НСПВС болката и общият оток почти изчезнаха, подвижността на коляното се възстанови. Въпросът ми е доколко сериозно е наличието на осификат, дали и как трябва да бъде третиран. Евентуално лечение, физиотерапия, масажи?
Предварително Ви благодаря, с искрено уважение към това, което правите!

Здравейте, благодаря за въпроса.

За точното поставяне на диагноза е необходимо рентгеновата снимка да бъде в две проекции. При Вас липсва профилната проекция. На посочената снимка не може да се определи къде точно е разположен осификатът (в коя структура). Образуването на калцификат може да се дължи на множество причини, като травми, повишено съдържание на пикочна киселина и други.

Препоръчвам Ви:
Pushpin Да се направи рентгенография - профилна проекция.
Pushpin При нужда - ЯМР.
Pushpin Да се направят кръвни изследвания.
Pushpin Повторна консултация с ортопед.

С уважение:
Д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

# 391
Здравейте, д-р Георгиев,
поради болки продължаващи много дълго време в тазобедрената става и свивката от вътрешната страна на бедрото направих ямр на таз. стави. Мога ли да ви го изпратя за мнение?

# 392
Здравейте, д-р Георгиев,
поради болки продължаващи много дълго време в тазобедрената става и свивката от вътрешната страна на бедрото направих ямр на таз. стави. Мога ли да ви го изпратя за мнение?

Здравейте,

разбира се, че може. Ще очаквам да го изпратите.

С уважение
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 11:30 от Рaдост

# 393
Здравейте, д-р Георгиев,

Здравейте,

разбира се , че може. Ще очаквам да го изпратите.

С уважение
д-р Георгиев

Д-р Георгиев,
Изпратих файла на имейла ви.

# 394
Здравейте, моля за мнение за ксефо рапид, изписан за болка в рамото, като диагнозата е възпаление. Има доста странични ефекти, описани в листовката.
Също, ако може съвет - подходяща ли е физиотерапия и каква в тази ситуация.?

# 395
Здравейте, моля за мнение за ксефо рапид, изписан за болка в рамото, като диагнозата е възпаление. Има доста странични ефекти, описани в листовката.
Също, ако може съвет - подходяща ли е физиотерапия и каква в тази ситуация.?

Предписаният медикамент е от групата на НСПВС, ако поставената диагноза е правилна, трябва да има резултат.
За жалост, всички НСПВС имат нежелани реакции.

Препоръки:
Pushpin Да намалите натоварването
Pushpin Да се направи образна диагностика: ехография
Pushpin Да няма измръзване на ставата
Pushpin Физиотерапия и рехабилитация за запазване на обема на движение:

https://beta-clinic.com/%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0% … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

С уважение
Д-р Росен Георгиев
0878 92 31 99
МЦ Бета Клиник

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 11:37 от Рaдост

# 396
Здравейте!Искам да Ви попитам при навехнат крак с разтегнати връзки слага ли се ортеза или нещо друго за обездвижване на крака?До колко време е нормално да има болки и кракьт от кога може да се движи?

# 397
Здравейте!Искам да Ви попитам при навехнат крак с разтегнати връзки слага ли се ортеза или нещо друго за обездвижване на крака?До колко време е нормално да има болки и кракьт от кога може да се движи?

При тежки контузии и навяхвания може да се постави ортеза за обездвижване. Идеята е да се даде покой на засегнатия крайник. Обикновено се поставя за около 10–14 дни, в зависимост от степента на травмата, отока и локализацията. Не се очаква болка след този период. Ако все пак има болка, това означава, че може да има засегнати и разкъсани структури.

С уважение
д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

# 398
Аз ви попитах за лечение на перитрохантерит, бихте ли дал насоки при засегнати тазобедрени стави. И как би могло да се разбере от какво е предизвикан.

# 399
Аз ви попитах за лечение на перитрохантерит, бихте ли дал насоки при засегнати тазобедрени стави. И как би могло да се разбере от какво е предизвикан.

Перитрохантеритът представлява възпаление на меките тъкани около големия трохантер на бедрената кост. Най-често това включва мускули, сухожилия и бурси, които се намират около тазобедрената става. Симптомите обикновено включват болка и ограничена подвижност, като болката се усеща особено при натоварване на тазобедрената става и може да се разпространява по външната страна на бедрото.

Лечението на перитрохантерит включва няколко основни направления:

1. Покой и ограничаване на натоварванията: Важно е да се избягват дейности, които причиняват болка, особено при тежка симптоматика.

2. Физиотерапия: Упражненията са насочени към укрепване и разтягане на мускулите около тазобедрената става, особено глутеалните мускули. Терапевтичните упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката и подобряване на стабилността в тазобедрената става.

3. Противовъзпалителни медикаменти: Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (като ибупрофен или напроксен) може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Те се приемат само за ограничен период от време и при липса на противопоказания.

4. Локални инжекции с кортикостероиди: При тежки и устойчиви случаи прилагането на кортикостероидна инжекция в областта на засегнатата бурситна тъкан може да даде значително облекчение. Това обаче се прилага с повишено внимание, тъй като честите инжекции могат да отслабят тъканите.

5. Физиотерапевтични методи като ултразвук и лазер: Тези процедури могат да подпомогнат регенерацията на тъканите и облекчаването на болката, като същевременно подобряват кръвообращението в зоната на възпаление.

Причини за възникване на перитрохантерит
Перитрохантеритът обикновено се предизвиква от претоварване, неправилна биомеханика на движението, микротравми или възрастови промени, които отслабват структурата на сухожилията и мускулите около тазобедрената става. Сред основните причини може да са:
- Прекомерно физическо натоварване или спортни дейности
- Механични проблеми като разлика в дължината на краката или неправилна походка
- Артроза в тазобедрената става, която води до по-голямо натоварване на мускулите и сухожилията
- Възрастови промени и дегенеративни процеси в меките тъкани

С уважение:
Д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 10:00 от Рaдост

# 400
Здравейте, д-р Георгиев,
Имам установени скъсвания на менискуса на медианен рог и на двата крака (на левия крак го измериха на 6мм), въпреки съветите на лекарите не съм оперирал никой от двата крака  досега, на 48 години съм. Гледам да пазя колената, без големи физически натоварвания освен ходене, вдигане и носене на тежести над 20кг, поддържане на оптимално тегло - 175/75.
За съжаление, обаче, преди 10-тина дни се подхлъзнах на мокра повърхност в тоалетна и десният ми крак отиде много силно напред, без допълнително падане или удар. Поду се, има несилни болки, усещане за схващане и изтръпване над, под (в прасеца) и в самото коляно. Бях на ортопед, който по оплакванията имаше съмнения, че съм скъсал връзка, след няколко теста по време на прегледа каза, че по-скоро не е, и ме изпрати на ЯМР, насрочен за 20/11. Най-неприятно е при седене, при което има усещане за схващане на прасеца и усещане за подутина в средната горна част на капачката. Продължавам да ходя, при качване на стълби спорадично и коляното изпуква, по-скоро нямам симптоми за нестабилност при ходене. Искам да питам дали има според Вас елемент на спешност, симптоми за ставен излив, или да изчакам до 20/11 (4 дни) и да се вземат решения за терапия след това. Отново избягвам да натоварвам коляното освен ходене, когато е нужно.
Благодаря предварително!

# 401
Здравейте, на 10.11 сина ми, който е почти на 10г. си счупи двете ръце при скачане от люлка. Беше гипсиран в окръжна болница в гр. Варна като казаха, че няма размествания и не се налага наместване. Казаха да направим контролни прегледи при ортопед на 8ми и 15ти ден. Сега в петък минахме контролен преглед при ортопед, но той твърди, че се налага операция с игли на лява ръка, тъй като зараства на криво. Моля за Вашето мнение дали има нужда от операцията. Прилагам снимки от деня на счупване и контролни снимки от 15.11

# 402
Здравейте, д-р Георгиев,
Имам установени скъсвания на менискуса на медианен рог и на двата крака (на левия крак го измериха на 6мм), въпреки съветите на лекарите не съм оперирал никой от двата крака  досега, на 48 години съм. Гледам да пазя колената, без големи физически натоварвания освен ходене, вдигане и носене на тежести над 20кг, поддържане на оптимално тегло - 175/75.
За съжаление, обаче, преди 10-тина дни се подхлъзнах на мокра повърхност в тоалетна и десният ми крак отиде много силно напред, без допълнително падане или удар. Поду се, има несилни болки, усещане за схващане и изтръпване над, под (в прасеца) и в самото коляно. Бях на ортопед, който по оплакванията имаше съмнения, че съм скъсал връзка, след няколко теста по време на прегледа каза, че по-скоро не е, и ме изпрати на ЯМР, насрочен за 20/11. Най-неприятно е при седене, при което има усещане за схващане на прасеца и усещане за подутина в средната горна част на капачката. Продължавам да ходя, при качване на стълби спорадично и коляното изпуква, по-скоро нямам симптоми за нестабилност при ходене. Искам да питам дали има според Вас елемент на спешност, симптоми за ставен излив, или да изчакам до 20/11 (4 дни) и да се вземат решения за терапия след това. Отново избягвам да натоварвам коляното освен ходене, когато е нужно.
Благодаря предварително!

Не смятам, че има спешност. Болките най-вероятно се дължат на излива в колянната става.
Може да се започне терапия и лечение, за да се намалят болките. Намалете натоварването и слагайте студени компреси.
След като направите ЯМР, можете отново да се свържете с мен.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 13:10 от Рaдост

# 403
Здравейте, на 10.11 сина ми, който е почти на 10г. си счупи двете ръце при скачане от люлка. Беше гипсиран в окръжна болница в гр. Варна като казаха, че няма размествания и не се налага наместване. Казаха да направим контролни прегледи при ортопед на 8ми и 15ти ден. Сега в петък минахме контролен преглед при ортопед, но той твърди, че се налага операция с игли на лява ръка, тъй като зараства на криво. Моля за Вашето мнение дали има нужда от операцията. Прилагам снимки от деня на счупване и контролни снимки от 15.11

Категорично НЕ се налага оперативно лечение! Имобилизацията е хубаво да остане 24 - 30 дни.
Тогава направете пак рентгенови снимки и се свържете с мен. Този вид счупване е показан само за консервативно лечение чрез гипсова имобилизация.

С уважение
д-р Георгиев

# 404
Да, и от спешния център на окръжна болница в гр. Варна са назначили гипсовете за 28 дни. Също бяха казали, че счупванията са класически и няма размествания с препоръки за контролни прегледи при ортопед на 8ми и 15ти ден. Не знам защо доктора, при който ходихме на контролен преглед реши, че на лявата ръка има леко разместване и зараствала на криво. В момента попътуваме към друг ортопед за още едно мнение.
Ще Ви информирам как вървят нещата на следващите проследявания. Изключително много Ви благодаря за изразеното мнение и обратната връзка!

Общи условия

Активация на акаунт