Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 75 023
  • 675
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, д-р Георгиев!
Синът ми (2г) си счупи крака под коляното при скачане на батут.
В момента е с гипс, 2ра седмица, остават още 2 седмици по предписание на лекар в Пирогов. Гипсът е в областта от над коляното до преди пръстите.
Детето няма болка и в последните дни става  все по-активно. На около 10тия ден го видях да се изправя , вчера слезе от леглото и постоянно се мята по гръб, усуква.. Опитвам се да го успокоя и да намаля тези движения, но в малък, пълен с енергия и ме притеснява..
След махане на гипса какви са препоръките?
Благодаря!

# 376
  • София
Здравейте, д-р Георгиев!
Моля да ми обясните на разбираем език какво означава описани в амбулаторния лист "екстензионен дефицит 20 градуса, флексия 100 градуса в колената; тазобедрени стави-ограничена абдукция и външна ротация".
Какво означават тези градуси, какви са нормите и има ли нещо притеснително?
Благодаря за отделеното време и бъдете здрав!

# 377
Здравейте, д-р Георгиев! Родих преди 2 месеца. Седмица преди раждането ми отичаха десен крак и дясна ръка и се появи изтръпване на пръстите на ръката, всички без малкия пръст. След раждането очаквах да мине от самосебе си. Но само се влошаваше изтръпването придружено с мръвучкане, нямаше оток. Посетих ортопед, установи синдром на карпалния канал. Приемах една седмица противовъзпалително и месец милгамма. Има подобрение, но все още изтръпва ако легна на дясна страна и нямам силата, която имах преди. Въпроса ми е, да посетя ли ортопед, невролог или да и дам още малко време за възстановяване. И мога ли да тренирам леко във фитнес? Благодаря предварително!

# 378
Здравейте.Дъщеря ми на 11 години си беше ударила палеца.Не я е болял кой знае колко ,но забелязах ,че вече 10 дни стои така.Боли я само ако натисна силно.Дали трябва да посетим ортопед.

# 379
Здравейте, д-р Георгиев,

От около 3 години мъжът ми се оплаква от болка в дясната ръка между рамото и лакътя. Отначало болката се появяваше при определени положения на ръката.  При движение на сгъната в лакътя ръка назад и нагоре се появяваше остра болка, в отпуснато положение нямаше болка.

В последно време болката се засили и при определено положение на ръката отива и към лакътя и е остра. В покой, в легнало положение на лявата страна има тъпа болка в ръката, ако е на дясната страна, няма болка. При работа на компютър, ако лакътя не се отделя от тялото или е подпрян, няма болка. Като намачква ръката се напипва място на лека болка.

От личния лекар му е изписван Диклак Макс 5% гел от 100 г. Използвал е две тубички (намазване сутрин и вечер) без резултат.

Изписван и Дексофен 25 мг, който пи 3 дни и го спря тъй като получи болки в корема. Подобрение от Дексофен нямаше. Обезболяващите Оклис от 400 мг леко намаляват болката.

Работи само на компютър от много години, ако има значение. Не е имал травми, наранявания, води заседнал начин на живот, не посещава фитнес.

Моля за насоки, какъв може да е проблемът, към кой специалист да се насочим, какви изследвания трябва да се направят.

# 380
Здравейте.Дъщеря ми на 11 години си беше ударила палеца.Не я е болял кой знае колко ,но забелязах ,че вече 10 дни стои така.Боли я само ако натисна силно.Дали трябва да посетим ортопед.
Личният лекар каза ,че ганглион.За вас това ли е и какво бихте ни посъветвали .Благодаря .

# 381
Здравейте, д-р Георгиев!
Синът ми (2г) си счупи крака под коляното при скачане на батут.
В момента е с гипс, 2ра седмица, остават още 2 седмици по предписание на лекар в Пирогов. Гипсът е в областта от над коляното до преди пръстите.
Детето няма болка и в последните дни става  все по-активно. На около 10тия ден го видях да се изправя , вчера слезе от леглото и постоянно се мята по гръб, усуква.. Опитвам се да го успокоя и да намаля тези движения, но в малък, пълен с енергия и ме притеснява..
След махане на гипса какви са препоръките?
Благодаря!

Здравейте, благодаря за въпроса.

След махане на гипса мускулатурата ще е отслабена. Дори може да има лека болка.
При децата възстановяването е много по-бързо, отколкото при възрастните. Най-често децата сами се възстановяват и няма нужда от физиотерапия и рехабилитация.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 10:58 от Рaдост

# 382
Здравейте, д-р Георгиев!
Моля да ми обясните на разбираем език какво означава описани в амбулаторния лист "екстензионен дефицит 20 градуса, флексия 100 градуса в колената; тазобедрени стави-ограничена абдукция и външна ротация".
Какво означават тези градуси, какви са нормите и има ли нещо притеснително?
Благодаря за отделеното време и бъдете здрав!

Здравейте,
Радвам се, че се обръщате с въпрос и ще се постарая да обясня на разбираем език какво означава описаното в амбулаторния лист.

Екстензионен дефицит 20 градуса (в колената):
        Екстензия означава изправяне на коляното. В нормално състояние, когато кракът е напълно изправен, ъгълът е 0 градуса. Екстензионен дефицит от 20 градуса означава, че коляното не може да се изправи напълно и остава леко сгънато – липсват 20 градуса, за да се постигне пълна екстензия.
        Норма: Пълната екстензия е 0 градуса (изправено коляно), така че това показва известно ограничение в движението.

Флексия 100 градуса (в колената):
        Флексията е движението, при което коляното се сгъва. Нормално човек може да сгъне коляното си до около 135-145 градуса.
        Норма: При нормална флексия коляното може да се сгъне до 135 градуса или повече, така че 100 градуса показват, че има ограничение в сгъването.

Тазобедрени стави – ограничена абдукция и външна ротация:
        Абдукция е движението на крака настрани, далеч от тялото. Ограничена абдукция означава, че има затруднение при това движение.
        Външна ротация е движението, при което бедрото се завърта навън. Ограничена външна ротация означава, че това завъртане е затруднено.
За да Ви кажа дали има нещо притеснително, трябва да направя преглед и да се направи някаква образна диагностика, напр. може да се започне с рентгенова.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 10:59 от Рaдост

# 383
Здравейте, д-р Георгиев! Родих преди 2 месеца. Седмица преди раждането ми отичаха десен крак и дясна ръка и се появи изтръпване на пръстите на ръката, всички без малкия пръст. След раждането очаквах да мине от самосебе си. Но само се влошаваше изтръпването придружено с мръвучкане, нямаше оток. Посетих ортопед, установи синдром на карпалния канал. Приемах една седмица противовъзпалително и месец милгамма. Има подобрение, но все още изтръпва ако легна на дясна страна и нямам силата, която имах преди. Въпроса ми е, да посетя ли ортопед, невролог или да и дам още малко време за възстановяване. И мога ли да тренирам леко във фитнес? Благодаря предварително!

Да, трябва отново да посетите ортопед и невролог. Хубаво е тези оплаквания максимално бързо да се изчистят и да не хронифицират. Ако посещавате фитнес, не трябва да има упражнения с тежести.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

# 384

Да, посетете ортопед. Хубаво е да се направи рентгенова снимка и да се види дали това е оток, или деформация.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 11:00 от Рaдост

# 385
Здравейте, д-р Георгиев,

От около 3 години мъжът ми се оплаква от болка в дясната ръка между рамото и лакътя. Отначало болката се появяваше при определени положения на ръката.  При движение на сгъната в лакътя ръка назад и нагоре се появяваше остра болка, в отпуснато положение нямаше болка.

В последно време болката се засили и при определено положение на ръката отива и към лакътя и е остра. В покой, в легнало положение на лявата страна има тъпа болка в ръката, ако е на дясната страна, няма болка. При работа на компютър, ако лакътя не се отделя от тялото или е подпрян, няма болка. Като намачква ръката се напипва място на лека болка.

От личния лекар му е изписван Диклак Макс 5% гел от 100 г. Използвал е две тубички (намазване сутрин и вечер) без резултат.

Изписван и Дексофен 25 мг, който пи 3 дни и го спря тъй като получи болки в корема. Подобрение от Дексофен нямаше. Обезболяващите Оклис от 400 мг леко намаляват болката.

Работи само на компютър от много години, ако има значение. Не е имал травми, наранявания, води заседнал начин на живот, не посещава фитнес.

Моля за насоки, какъв може да е проблемът, към кой специалист да се насочим, какви изследвания трябва да се направят.

Можете да посетите ортопед, за да се видят кои са тези определени движения, при които има болка.
Проблемът може да е от заседналия начин на живот, възпаление на коренче или нерв, травма на мускул и още много.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 11:01 от Рaдост

# 386
Личният лекар каза ,че ганглион.За вас това ли е и какво бихте ни посъветвали .Благодаря .

Здравейте, отново.

Да, много е възможно да е ганглион.
Препоръчвам Ви на този етап само да го наблюдавате.
Ако нараства и създава дискомфорт, може да се премахне.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 11:01 от Рaдост

# 387
Здравейте, докторе, правих ЯМР на стара операция от преди 18 години защото след продължително натоватрване имам лека болка
 Има ли нещо спешно, имам страх от операции, започнах физиотерапия, но имам време докато се видя с ортопед.

Моля ви за мнение, много се притесних. Предполагам, че повечето неща са хронични и от операцията, но все пак ето ви цялата информация:
МНОГО БЛАГОДАРЯ!

ВИД, ОБЕМ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ОБРАЗНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ: Магнитно-резонанснатомография на ляво коляно – T1WI/TSE, T2WI/TSE, SDWI/TSE FS, T2WI/TSE FS,T2*WI/GRE, SDWI/TSE STIR MRArthrography – нативни измервания в сагитална,трансверзална и коронарна равнини. MIP-реформати, 3D-реконструкция. Документиранона диск.  КЛИНИЧНА ИНФОРМАЦИЯ. Артралгия латерално с феномен на «прищракване». През29.05.2006г. операция – артротомия, екстирпация на фрагмента от латералния бедренкондил и пластика на м.квадрицепс феморис за стабилизация на колянната става. НАХОДКА: Изразена за възрастта маргинална остеофитоза. Пателарна форма тип V(капачка на хънтър) според класификацията на Wiberg и Baumgartl. Височиннотопозициониране на пателата е в референтност по системата на Катон-Дешан, иматрохлеарна дисплазия тип D по критериите на Дежур, както и латеро-латералнадиспозиция на капачката, а фемуро-пателарните лигаменти са с ненарушенанискосигнална хомогенност и добра проследимост. Еностози в латералния фемораленкондил и в тибиалната метадиафиза – без клиничен смисъл. В латералния фемораленкондил по тежест-носещата ставна повърхност личат следоперативни промени съссубстанциална загуба, с кореспондентно нарушена височина и неотчетлив интерфейс нахрущяла. Постилащият ставните краища на основните кости картилагинерен слойдругаде е с запазен височинен профил и с отчетлив интерфейс. Медиалноретропателарно личи синовиална дупликатура (тип D според класификацията на J.O.Sakakibara). В подложката на Hoffa архитектониката е нарушена – медиално личатизразени фиброзни нишки и неизразен едем. Предната кръстна връзка се проследяваинтеринсерционно, но е с лекостепенно повишен сигнал, като целостта на влакната не енарушена. Lig. patellae propr. и останалите елементи на екстензорния лигаментаренставен апарат, задната кръстна връзка и страничните успоредни връзки, менискусите
..изглеждат съхранени. Интрасиновиално има неизразена ефузия. Всичко това сеекстериоризира допълнително и при виртуалната артрография. Оток на мастната тъканмежду илиотибиалния тракт и страничния кондил на бедрената кост.  

ИЗВОДИ: Следоперативни промени на латералния феморален кондил. Латеро-латераленпателарен инстабилитет на фона на диспластична форма на пателата и тежкатрохлеарна дисплазия. Гонартроза 2 ст. Артрофиброза медиално. Медиален плика-синдром. Iliotibial band syndrome. Неизразена хиалинна дегенерация на предната кръстнавръзка.

# 388
Здравейте, докторе, правих ЯМР на стара операция от преди 18 години защото след продължително натоватрване имам лека болка
 Има ли нещо спешно, имам страх от операции, започнах физиотерапия, но имам време докато се видя с ортопед.

Моля ви за мнение, много се притесних. Предполагам, че повечето неща са хронични и от операцията, но все пак ето ви цялата информация:
МНОГО БЛАГОДАРЯ!

ВИД, ОБЕМ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ОБРАЗНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ: Магнитно-резонанснатомография на ляво коляно – T1WI/TSE, T2WI/TSE, SDWI/TSE FS, T2WI/TSE FS,T2*WI/GRE, SDWI/TSE STIR MRArthrography – нативни измервания в сагитална,трансверзална и коронарна равнини. MIP-реформати, 3D-реконструкция. Документиранона диск.  КЛИНИЧНА ИНФОРМАЦИЯ. Артралгия латерално с феномен на «прищракване». През29.05.2006г. операция – артротомия, екстирпация на фрагмента от латералния бедренкондил и пластика на м.квадрицепс феморис за стабилизация на колянната става. НАХОДКА: Изразена за възрастта маргинална остеофитоза. Пателарна форма тип V(капачка на хънтър) според класификацията на Wiberg и Baumgartl. Височиннотопозициониране на пателата е в референтност по системата на Катон-Дешан, иматрохлеарна дисплазия тип D по критериите на Дежур, както и латеро-латералнадиспозиция на капачката, а фемуро-пателарните лигаменти са с ненарушенанискосигнална хомогенност и добра проследимост. Еностози в латералния фемораленкондил и в тибиалната метадиафиза – без клиничен смисъл. В латералния фемораленкондил по тежест-носещата ставна повърхност личат следоперативни промени съссубстанциална загуба, с кореспондентно нарушена височина и неотчетлив интерфейс нахрущяла. Постилащият ставните краища на основните кости картилагинерен слойдругаде е с запазен височинен профил и с отчетлив интерфейс. Медиалноретропателарно личи синовиална дупликатура (тип D според класификацията на J.O.Sakakibara). В подложката на Hoffa архитектониката е нарушена – медиално личатизразени фиброзни нишки и неизразен едем. Предната кръстна връзка се проследяваинтеринсерционно, но е с лекостепенно повишен сигнал, като целостта на влакната не енарушена. Lig. patellae propr. и останалите елементи на екстензорния лигаментаренставен апарат, задната кръстна връзка и страничните успоредни връзки, менискусите
..изглеждат съхранени. Интрасиновиално има неизразена ефузия. Всичко това сеекстериоризира допълнително и при виртуалната артрография. Оток на мастната тъканмежду илиотибиалния тракт и страничния кондил на бедрената кост. 

ИЗВОДИ: Следоперативни промени на латералния феморален кондил. Латеро-латераленпателарен инстабилитет на фона на диспластична форма на пателата и тежкатрохлеарна дисплазия. Гонартроза 2 ст. Артрофиброза медиално. Медиален плика-синдром. Iliotibial band syndrome. Неизразена хиалинна дегенерация на предната кръстнавръзка.

От разчитането на ЯМР няма нищо притеснително. Хубаво е да се види самият образ на ЯМР.
Описаните находки са в резултат на операцията и дегенеративни промени.
Трябва да проявите търпение за физиотерапията и рехабилитацията, защото това са хронични състояния.
Можете да видите още по темата: https://beta-clinic.com/%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0% … 0%BD%D0%B4%D1%80/

С уважение:
д-р Георгиев
Бета Клиник

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 09:46 от Рaдост

# 389
Здравейте, доктор Георгиев!
Моля за Вашето мнение по следния случай: след физическо натоварване се появи болка и лек оток в коляното ми, предположих, че е контузия. Няколко дни след това забелязах неболезнена ограничена подутина ("бучка"). Направих рентгенография, описанието гласи:
Обхванатите кости са с резки и гладки контури и запазена костна структура. Ръбов остеофит по латералния туберкулум на еминенцията на тибията. Осификат в меките тъкани на коляното на нивото на медиалния кондил на тибията. Колянна става с резки и гладки ставни повърхности и запазена ставна ивица.
Заключение: начална гонартроза вляво.
След приложено лечение с НСПВС болката и общият оток почти изчезнаха, подвижността на коляното се възстанови. Въпросът ми е доколко сериозно е наличието на осификат, дали и как трябва да бъде третиран. Евентуално лечение, физиотерапия, масажи?
Предварително Ви благодаря, с искрено уважение към това, което правите!

Общи условия

Активация на акаунт