Бедността избор ли е?

• 39 924
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 1 035
Аз пък в нито една от тези двете държави не познавам семейство, чийто деца да работят на тази възраст. Да правят стажове, за да си подобрят CV-то и да получат допълнителни точки за кандидатстване в университети - да. Да келнерстват след училище - нито един не знам такъв. Да не говорим, че като са ме обслужвали млади хора и в двете държави по заведенията са били със сигурност поне няколко години след 16. Не знам децата на твоите познати какво работят.

Поправям се, сетих се за един младеж, на 17, вече може би 18. Работи в някакъв food truck.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 18:18 от Анонимен

# 1 036
Келнерстват българските студенти там, ама това няма много общо с темата за бедността, както и последните 5 страници...

# 1 037

А който мисли за работата само като за украса на CVто, пиши го бегАл, според мен.
абсолютно погрешно мислене...
в днешно време  CVто е много важно, особено с експоненциалното развитие на професионални платформи като linkedIn, например
ако, нещо не върши работа за  CVто, просто не го пишеш вътре
Според консултантка - CV-то се преправя за конкретно кандидатстване. Говоря за по-специализирани длъжности. Не да се лъже, но някои неща удобно ги пропускаш и подбираш релевантни за позицията. Не се харесват и свръхквалифицирани/надквалифицирани кандидати. Примерно ако кандидатстваш за инженерна позиция си изпуска да речем доктората по философия.
точно така.
нарича се концентрирано  CV
вече малко се ползва и европас, точно поради горните причини

но, я да си представим, че си работил 10 различни неща,по няколко месеца всяко, разхвърляни във времето...имаш зад гърба си само едно  работно място на подобна на търсената позиция...и представиш   CVто с едни огрооомни дупки във времеви отрязък...

аз уча моите деца да са целенасочени
ако ще работиш, да е това,което те вълнува, и това,което учиш

# 1 038
Австрийците, за които работих преди няколко години, имаха стажове за гимназисти в градчето, където е базата. И след училище си ги наемаха.

# 1 039
С тия реферати за СВтата, Линкедин, Европас и др. май малко пообъркахте темата. За бедността в България говорим, а не за изпускане доктората по философия. 🙄
Основно бедните са с ниско образование и са в по-малките населени места. А за там СВто служи да не си губи времето работодателя като търси счетоводител да се среща със сервитьорка с диплома от аграрния факултет на някой неизвестен университет. Повечето хора се познават, а в последните години само кучетата, които се въртят край заводските портали не ги наемат. Работа има, но трябва да се работи. А повечето бедни според мен не желаят да се изморяват.

# 1 040
Точно така, говорим за трудови навици, какви CV-та, какви пет лева. А тези навици, колкото по-рано се формират, толкова по-добре. И имат връзка с бедността, тъй като част от бедните са такива, защото не им се работи или по-точно нямат изградени навици, умения и възпитание за това. Казвам ЧАСТ, не всички.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 18:48 от Мила Атова

# 1 041
Ами да се преместят в по-голямо населено място и да разгърнат потенциала си? Но и в големите населени места фирмите, които предлагат добро заплащане срещу квалифициран труд очакват обикновено някакъв стаж и образование.

Добиването на стаж и образование (пряко свързано със CV) би могло да спомогне достигане на по-добро материално състояние.

# 1 042
В Англия работят 16 годишни в заведения през уикенда. Не са се скършили.

# 1 043
Тезата е, че не искат. Живеят си бедни, свити и нещастни в своето блато и не се напъват за повече. За това са бедни. И в този смисъл макар и несъзнателно, но избират да са бедни.
За всички останали е ясно.
Темата е защо бедните са бедни, а не как да поправят положението.

# 1 044
Всеки родител си е в правото да не си пуска детето да работи докато е в училище, а може и докато е в университет, само после да не се чуди защо работодателите не му постилат червено килимче и да не започне да мрънка, че хубавата работа се намирала само с връзки.

Трудовият пазар е конкуренция и всичко може да се превърне в предимство, стига да има желание. Понеже някои потребителки са на мнение, че няма смисъл да е преди 18, но темата е какво може да направи индивидът, за да се измъкне от бедността, аз ще кажа, че има смисъл още докато са в гимназията тийновете да видят, че нискоквалифицираната работа е много труд за смешни пари. И че допълнително в България и законите не се спазват, така че те ще са вечно прецаканите. Защото в гимназията още имат време да променят нещо. Завършат ли, оценките са написани, знанията пропуснати, и започва пропадането в спиралата "искам да уча, но нямам време, защото трябва да ходя на работа, а не мога да спра да работя, защото заплатата ми покрива само най-основното и не мога да спестявам". И вече наистина няма измъкване.

# 1 045
Точно така, говорим за трудови навици, какви CV-та, какви пет лева.
Как какви?!
Целенасочено учене,работене и развитие.
Беден или не, с план ще се измъкне по- лесно, отколкото без.

# 1 046
Говорим за навици и опит, които ако ти се впишат и в CV-то - чудесно, но и да не се, ти остава опитът, преживяването, парите, навикът... Сериозно ли не се разбира това? И какво, ако в сивито ти не пише, че два месеца, като си бил на 16, си работил продавач в магазин? Голяма работа. Ама ти е донесло удовлетворение от това, че разполагаш със собствени пари и разбиране за това, че каквото и да се случи по-нататък в живота ти, поне такава работа ще можеш да я работиш. А пък ако надградиш - супер, няма по-ценно от това. Но ще знаеш, че и под това няма да паднеш.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 19:33 от Мила Атова

# 1 047
Аз пък в нито една от тези двете държави не познавам семейство, чийто деца да работят на тази възраст. Да правят стажове, за да си подобрят CV-то и да получат допълнителни точки за кандидатстване в университети - да. Да келнерстват след училище - нито един не знам такъв. Да не говорим, че като са ме обслужвали млади хора и в двете държави по заведенията са били със сигурност поне няколко години след 16. Не знам децата на твоите познати какво работят.

Поправям се, сетих се за един младеж, на 17, вече може би 18. Работи в някакъв food truck.

Това е много типично специално да Германия почват рзно дуалтото образование, т.нар. Ausbildung. Преди това ходят още от 5 клас по един ден или цяла седмица на практика. Моето дете нямаше 16 г., когато започна  това дуално образование, училище и работа паралелно, някои дни е само на работа по цял ден, дру път на училище. Заплащането с осигуровки, договор доста прилична сума. Освен това има и втора работа т.нар. Minijob. Плана е, като свърши периода на обучението, 6 м. ще ходи само на училище и иска да продължи в университета. Безценен опит, много контакти и умения за цял живот. На 16, 17 г. няма нищо лошо да извършва неквалифициран труд, но тези знания, умения и най-вече навици са за цял живо, как да си организира времето, приоритети и т.н. . Работи в ресторанти, организиране на събития..... От основната работа ходи на на какви ли не събития, изложения, прави презентация пред клиенти, минава през всички отдели на фирмата, отделно ходи извън училището, в някакъв специалициран център за обучение. Отличните оценки в училище, не означава отлична кариера, умението да си адаптивен, креативен, да знаеш как да общуваш са водещи. Колко млади хора с диплома, масово не работят и не могат да се оправят в живота. Не оцеляват най-умните, оцеляват най-адаптивните.

# 1 048
В скандинавските държави не знам как е, но в Англия и Германия децата на абсолютно всичките ми познати работят от навършване на 16-годишна възраст. Не за CV-тата си, а за това да знаят какво е да изкараш парите си сам.
Германия, от първо лице. Децата ми работят от 14-годишни. Момчетата са треньори в спортния си клуб и разнасят вестници, девойката дава уроци по математика на по-малки деца и също разнася вестници. Треньорстването ще им е някакъв плюс в CV-тата, но вестниците - никакъв. Правят го защото те искат, не защото аз искам. Задължителните стажовете от училище са отделно, но те целят основно запознаване с различни професии отблизо, а не придобиване на трудови навици.

Допълвам, прочитайки предния пост. Сефора, малко некоректно обобщавате и то пред аудитория, която не е наясно с тънкостите на немската образователна система. В случая визирате професионално обучение след 10 клас за деца, които не смятат да следват в университет. Не всички, не масово, не задължително.

# 1 049
  • Пловдив
Добре, според вашата теория - като някой не работи, няма трудови навици и после не си намира работа и не може да си намри работа. Аз си стоях 11-12 години у нас да гледам деца сега би трябвало да не мога да си намеря работа. Да, ама си намирам. Че и работя и я задържам. За прилични пари.

Общи условия

Активация на акаунт