Така и не мога да разбера тази абсурдна гордост, че някой на едноцифрена възраст се е занимавал с интелектуално прости, но физически гърбещи дейности, понеже родителите му не са имали нищо да му предоставят, и колко бил научил от гърбенето.
И въобще виждаш ли в коя тема пишеш - темата за бедността и за избора - къде видя перчене?
. Действието с прането в реката с прословутия леген, става в началото на 20-те год. на миналия век. Тогава това е било начина да ходиш чист, както и да оцелява що - годе човек, да се защити от бактериални и други инфекции. После, къщата на прадядо ми е била една от първите, с прокаран водопровод, електричество в селото. Ако бабите ни не са раждали по 6-7 деца поне и то от по - ранна възраст, защото нормално човешкия живот е продължавал в здраве максимум до към 30-35 год., а средната възраст около 40 год., нямаше да ни има най-вероятно. Детската смъртност е била много висока. Ако пък възрастен оцелее след болести, епидемии, най-вероятно ще си отиде в някоя война или репресия. А аз казах, че дори и 90-те години, че и малко след 2000 год. не искам да се връщат и да поставям детето си в тях. Защото знам каква мизерия беше. Ако аз не работех, както и моите роднини на село, щяхме да се редим по опашките с купоните, за един хляб ако остане, месо, ориз, олио. Ние даже ги подарявахме на други хора тези купони, защото не беше и качествено това, което се продаваше. Не бяхме щастливи, да, но не бяхме и стресирани какво ще ядем ден за ден, каквито бяха времената. Не се гордея, че съм бил чак толкова работен, не съм се и изучил чак толкова, колкото вие софиянци, но да, справям се и сега някакси, не работя вече на село, ще се постарая детето ми да постигне повече. Детето ми засега още не е виждало крава наживо, овца мисля също. Картофите, не знае от коя страна на земята растат. Но пък и с това не се гордея. Говорех за младежите, по селата, че и по градовете, вдигнали ръце, не искат да учат, но не искат и да работят. Нападат възрастни хора по селата, да им вземат пенсиите, или продукцията от градините. Какво пречи, тези "деца" да помогнат, ако не на родителите си, които не могат да се организират, поне на някой от тези възрастни хора. Ето ние даваме нашето стопанство, което прадядо ми е оставил на едни хора БЕЗВЪЗМЕЗДНО, колкото да се въртят някакви хора, а може ако искат и други да дойдат и да работят - има условия и няма да са поне гладни.
)), не ми е повлияло чак толкова на психиката и здравето. Справял съм се, а едно дете сега на 14-15 год. (на каквато възраст, вече нападат изгладнели възрастните хора, вместо да работят поне във ваканциите ако изобщо учат и през другото време) възраст е дори и по - осъзнато. На тази възраст вече управлявах земеделска техника, автомобил, работех с различни инструменти (резачки, металообработващи). Сега дори и на мен ми звучи твърде опасно, Всъщност, големите летни ваканции за децата, са остатък от миналото. Това е било, за да може децата, да помагат за събиране на реколтите. Сега в Германия, тези ваканции логично се редуцират. Мисля, че и за тук се чува нещо такова.