Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 199
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
Къде я чакат тази висока инфлация?
Че всички статистики, не статии във вестници, сочат че инфлацията по държави пада.

Пак ще напиша. 2008 година почна кризата. Ниските цени се усетиха 2010-2011. Не очаквайте чудеса за 2 месеца.

Да, пада. Но все още е висока и няма да стане нормална още 2 години. То и ние забогатяваме, ама пак сме най-бедни Simple Smile

При цялото ми уважение, но не виждам инфлацията да пада, всичко поскъпва .... не ми се е случвало да потребявам продукт или услуга за последните 12 месеца, чиято цена да е паднала, за вас не знам.

Да пада инфлацията означава от 7% да стане 5%, но пак я има. А да поевтинеят стоки вече е дефлация. Различни неща са.

# 496
😀 Тези дето казват, че инфлацията пада.. моля да ми пишат къде мога да си купя качествено месо, зеленчуци и качествен десерт за под 30 лв на ядене 😀... Ще чакам. Благодаря предварително.

# 497
  • София
Така де, но инфлацията няма как да дове до нов пик в покупките на имоти- пръво защото хората,които бяха поспестили купиха(това имах предвид chris78 ), второ масово поради целия хайп пак накупиха, предимно с кредити. Ако преди си получавал 3к и си пестил 1к, да кажем. Сега почти нищо не пестиш. И великото увеличение от 300-500лв какво изравнява- нищо. И това не значи, че хората няма да купуват или, че ще падат цените. Но поне около мен както не веднъж съм казала има предимно хора средна класа, едни ще изплащат още 20 години, други инвестираха във вили и се отказаха да събират за децата; на трети инфлацията отдавна не им позволява да пестят; имам и такива, който си имат техни и чакат след 20-30 години още доста в наследство, но имат доходи, с които живеят нормално. Имам много голям кръг от познати- той НЕ ИЗЧЕРПВА цяла София категорично. Тука си говорим просто, изразяваме мнение. Просто незнам защо някак усещането в темата все клони и се връща, че всеки средностатистически българин държи пари в сметка или получава топ заплата и се чуди кой по-голям имот да си купи Thinking
Видях статистиката на tomeva- интересно ми стана, даже ходих да чета какво е законова и договорна ипотека, че незнаех Laughing Явно все пак се купува, това, че около мен не е така е друга тема на разговор. В някакъв смисъл нас ни устройва, защото ще продаваме,а брокера каза, че сделките цялостно са намаляли при тях. Може би зависи и коя е агенцията. Също какво значи "Тук влизат и подновени ипотеки след десет годишния период", в контекста на статистиката Thinking От къде знаем, дали всъщност това са предимно подновени ипотеки или нови Thinking Не,че това има значение за общия брой сделки де. Просто се чудех.

😀 Тези дето казват, че инфлацията пада.. моля да ми пишат къде мога да си купя качествено месо, зеленчуци и качествен десерт за под 30 лв на ядене 😀... Ще чакам. Благодаря предварително.
Добър въпрос Sweat Smile

# 498
2023 Q1 +Q2: Продажби - 14996, Ипотеки- 8071, Заличени ипотеки- 6276
2022 Q1 +Q2: Продажби - 17031, Ипотеки- 8359, Заличени ипотеки- 6683
Излиза, че и ипотеки и продажби не падат, даже има ръст.
Я виж пак.
Например аз имам 100к, купувам от теб имот и вече нямам 100к, но сега ти имаш 100к в сметката си, които се чудиш къде да вложиш.
Е това е, че хората вече не се чудят къде да вложат, по-скоро се чудят за кое по-напред.

# 499
При цялото ми уважение, но не виждам инфлацията да пада, всичко поскъпва защо жилищата да падат, не ми се е случвало да потребявам продукт или услуга за последните 12 месеца, чиято цена да е паднала, за вас не знам. Познавам хора, които си продадоха имоти в престижен квартал, живеят под наем че било по евтино в момента и чакат едва ли не 2 за лев да станат имотите. Не подкрепям тази логика, при растящи на всичко цени и обезценяване не се връзва.

От 5 год. си пазарувам от едно специализирано магазинче, директен доставчик млечни продукти от мандра. Кашкавала един и същ - тогава (преди 5 год.) беше 12-13 лв. Миналата година стана 21-22 лв. Сега от месец е на 15,90 лв. А защо да не стане и 14 лв. ? Със сиренето същата работа. Яйцата още се държат, но от 45 ст. са на 35 ст. . Олиото си е горе-долу на същата цена както 2008 год. Тогава беше на 3-3,50 лв. Аз сега си вземам едно на 2,60 - не е лошо. 2008-2013 год. петрола стигна 140$. Сега е 85$ има тенденция за спад. Газта стигна 330€ Mwh сега е 25-30 ... Златото - тотал щета от 2011 год. дребна промяна ... тъпче на едно място. Поскъпнаха колите, компютрите щото имаше криза за чипове. Сега чиповете в излишък, свалят доста печалбите и са на загуба - презадоволяване а няма търсене. Мъска на няколко пъти сваля цените на Теслѝте. Спомням си че 2008 год. зареждах пропан на 1,30 лв. литър, сега е 0,85 лв. С бензина - същата работа.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 20:43 от Seiko7075

# 500
Информация как се мери инфлация има навсякъде.
Евростат е достъпен и се виждат данните за всички държави. Фактологично инфлацията пада.

# 501
Това с "вдигането" на заплатите винаги ме ядосва... това е реиндексация маскирана като вдигане на възнаграждение..
Ако преди, за да живееш нормално, ако си сам човек в собсвено жилище са ти трябвали 1300 лв, сега ти трябват 2 000. И като ти вдигнат заплатата от 1300 на 1500 и ти кажат, че това е повишение.. това дори не е близко до нужната реиндексация, за да покриваш нуждите си (от храна, сметки, дрехи, забавления, прегледи, лечение и ако остане - да заделиш някой лев). В впрочем "вдигането" на заплатите също създава вдигане на цените на стоките и услугите. Тези пари в частният бизнес трябва да дойдат от някъде, за да отидат при служителите...

# 502
Производствената статистика вече е в дефлация и то сериозна. Просто няма как цените да паднат рязко, защото бизнеса не иска да продава на загуба. Търсене и предлагане се ребалансира и пазар се наглася.

# 503
Да, на производител. Но в магазините не продават производителите Wink

# 504
Производствената статистика вече е в дефлация и то сериозна.
Няма конкуренция за китайския внос вероятно Smile Или произвеждаме евтини нискокачествени неща. Или и двете.

# 505
Свито потребление. Спадът е в промишленото производство. Не в цените на пържолите.
Това е нормална реакция на инфлацията. Когато ти се свият доходите, не си купуваш нова кола. В Европа се усеща по-силно, защото там икономиката е по-изсветлена и се крепи на реални фактори. При нас е друго. Ще дойде по-късно като ефект, както се случи и при предходната криза.

# 506
Eeee, не разваляй приказката 😁 В София всички са с много излишен доход, така чувам да се говори малко по-назад в темата. А промишленото производство дори хич не е зле ако сме го заменили с нещо друго.

# 507
Не знам за какво потребление говорите , но снощи в София в центъра беше такава тъмница , каквато никога през живота си не съм виждала. Бях с леля ми на разходка и тя каза , че през нейните 65 години живот такова нещо в София никога не е виждала и преживявала и може би само баба ми през войната би могла да е преживяла подобно нещо.
Какъв е този резил. Вярно , ес, имат проблеми с енергетиката , ок всичко ... ама да имаш АЕЦ и толкова много тец и ВЕЦ  -, да имаш само 6 милиона население и да не можеш да си светнеш лампите в столицата ... жив турист нямаше  около Александър Невски. Църквата също не беше осветена. Дори пешеходци нямаше, както сме свикнали лятото да се моткат на всякъде. Над главата лампи и тези лампи загасени , а човек се препъва в някакви бордюри и не вижда къде е пътеката между живия плет. Една - две групички се моткаха в тъмното като изгубени души и никой не смееше да се отдели от другите. Какво е това нещо????

# 508
  • Бургас
Какъв турист в София през август?
Всички са на морето и в Гърция. В Бургас е ужас. Тапи, задръствания, по магазините не можеш да се разминеш от народ. По заведенията също.

# 509
Абе кога в София през август е нямало хора в центъра по тротоарите в 21 часа ? Това може да напише само човек, който си няма и идея . В Бургас и Варна ви ги парашутират с разни чартъри и те се тъпчат там. Къде да идат ?
По повода с тези организации мога да разкажа за едни французи , които ми разказаха как отишли с група в Хърватска, но френската фирма за да пести ги била настанила на хотел в Босна. Само че всички атракции по план им били в Хърватска . Та всяка сутрин ги товарили на буса и на границата всички ги сваляли да минат в нишка да си покажат паспортите ... на обратно било по-лесно . И в Хърватска кой къде ги хванел им разказвал героични истории как били преборили сърбите. На онези им писнали и се чудили как да обяснят, че това вече за 100 тен път го слушат.
Та така с тези организирани трупания на туристи.

Общи условия

Активация на акаунт