Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 072
  • 766
  •   1
Отговори
# 90
Искам да повдигна един въпрос и по възможност да посъбера впечатления от личен опит. Според вас строителството от коя година насам е с добри изолации? То е ясно, че зависи от сграда до сграда и в новото строителство дори, но сме в апартамент с много добра изолация, южен и половината зима не се ползва отопление изобщо. Та за нов апартамент, ако не държим да е съвсем нов, от коя година е разумно да се гледа. Струва ми се, че повечето сгради от преди 2000-та като че ли нямат добри изолации все още, ако имат изобщо.

# 91
За тухли, ако говорим, има сгради 1996-1998 които са мн зле откъм изолация и чуваш съседите какво си говорят, но има и изключения. Явно и там покрай инфлацията са бързали и пестили. Около 2008 г също има сгради, които са зле и са завършени бързо. Предполагам и последните 2 години също ще е така. Аз закупих преди 2 години 99 г тухла, с много дебели стени, не съм мерила, но кажи речи около 30 см на око и е много топъл апартамент. Зимата с 2 климатика сметките не са повече от 50-60 лв. Така че гледате външните стени колко са дебели отвътре и отвън прозорец, почуквате да видите на какво бие от двете страни и така.

# 92
Лиса Самър много неща имат влияние, но според госпожа Лагард лихвите не са достигнали връхната си точка ... та ако това ти е критерия ...

Винаги ми е било интересно как хората веднага виждат отражението върху цените на имотите, когато лихвите падат. И правят веднага връзката.
Но някак си обратното не го проумяват, тоест когато лихвите почнат да се качват, какво става с цените на имотите?

# 93
  • София
Искам да повдигна един въпрос и по възможност да посъбера впечатления от личен опит. Според вас строителството от коя година насам е с добри изолации? То е ясно, че зависи от сграда до сграда и в новото строителство дори, но сме в апартамент с много добра изолация, южен и половината зима не се ползва отопление изобщо. Та за нов апартамент, ако не държим да е съвсем нов, от коя година е разумно да се гледа. Струва ми се, че повечето сгради от преди 2000-та като че ли нямат добри изолации все още, ако имат изобщо.

В общия случай:
- до 2007 г се предвиждаше 5 см топлоизолация по ограждащите стени.
- до 2011 г - 8 см.
- до 2021 г - 10 см.
- сега - 10 см с тухли "поротерм 25 термо" или 12 см със стандартни тухли.

# 94
Ако цените паднат, никой, който не е на зор няма да продава, и хубави имоти въобще няма да има на пазара. Тогава не по 6 месеца, а по 12 ще търсите и пак няма да са доволни купувачите. Simple Smile Очаквам, като се потвърди датата за приемане на еврото, да има нов отскок с цените, не коментирам дали със или без основание.

# 95
Лиса Самър много неща имат влияние, но според госпожа Лагард лихвите не са достигнали връхната си точка ... та ако това ти е критерия ...

Винаги ми е било интересно как хората веднага виждат отражението върху цените на имотите, когато лихвите падат. И правят веднага връзката.
Но някак си обратното не го проумяват, тоест когато лихвите почнат да се качват, какво става с цените на имотите?
побут на темата Simple Smile е, някой трябва да припечели нещо.
Кои хора веднага виждат? Всички не може да са . Само онези, които живеят във ваккум и без други фактори.

# 96

В общия случай:
- до 2007 г се предвиждаше 5 см топлоизолация по ограждащите стени.
- до 2011 г - 8 см.
- до 2021 г - 10 см.
- сега - 10 см с тухли "поротерм 25 термо" или 12 см със стандартни тухли.

Благодаря, и ние горе-долу до същия извод сме стигнали до момента, че трябва да гледаме от 2007 нататък тухла.

# 97
Кои хора веднага виждат? Всички не може да са . Само онези, които живеят във ваккум и без други фактори.
Всеки вижда - по джоба си.
Повечето хора не могат да спестят сумата за покупка на жилище в кеш, затова вземат кредит.
Дали могат да си позволят имота зависи от това дали могат да си позволят месечната вноска.
Могат да дават примерно 1000 на месец в бюджета си за жилище. Ако лихвата е 8%, могат да си купят имот за 100к. Ако лихвата стане 6%, вече могат имот за 130к. Ако стане 4% - 170к. Ако стане 2% и на 200к макар и да се цупят като цена, могат да теглят кредит и да го изплащат.

Това всички го разбират интуитивно.
Не знам защо им е по-трудно да разберат ефекта в обратната посока - ако лихвите се качват.

# 98
Това за 73 х 50 страници сигурно е писано хиляди пъти. Не само това е фактор, но ако важното е темата да тече, то разбирам.

# 99
Това за 73 х 50 страници сигурно е писано хиляди пъти. Не само това е фактор, но ако важното е темата да тече, то разбирам.

Той на това се учудва, че хиляда пъти е написано и пак не се разбира.

# 100

не само лихвен процент е фактор. и това ли не се разбира?

# 101

не само лихвен процент е фактор. и това ли не се разбира?
Всъщност само това се разбира.

# 102
много добре .  докато не вземе някой да заповтаря  обратното.

# 103
Според мен много хора не го разбират, просто защото не са го изпитвали.
Обратното го разбират, защото са го виждали - последните 10-15 години лихвите само падаха - съответно цените се качваха:

Много хора, с които съм говорил на тази тема, викат - е, голяма работа, и да се качат лихвите ще се вдигне вноската там със 100-200 лева. Което ако седнат да извадят елката, въобще не е така.
Хората, които сега създават семейства и им трябват жилища - на 25-35 години - друго просто не помнят. Те когато лихвите бяха 8-9% още не са знаели какво е сложна лихва и как се изчислява. По-възрастните помнят, но те може би по-често купуват с кеш.
Но реално нищо не пречи лихвите пак да станат толкова. Много пъти са били толкова през историята, и в други държави, и в нашата. Ако пазарните условия станат такива, централната банка не може да ги спре. Тя обикновено следва пазара, това се вижда и в други държави. Първо пазарните нива на лихвите по държавни дългове или по репо сделки се вдигат/спадат, след това централната качва/сваля основния процент, за да ги следва.
Обратното - централната банка да се бори с пазара, вместо да го следва - е много скъпо удоволствие, заплаща се с валутни резерви, и не една и две държави са фалирали заради такива упражнения.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 18:44 от chris78

# 104
И също действа и ирационалният момент, в който с падането на лихвите цените на имотите падат и с качването на лихвите, цените на имотите се качват /което де факто се случва сега/. Тоест предстои обръщането на пазара, за което criss78 говори.

Общи условия

Активация на акаунт