Замърсяване на Черно море от взривяването на Нова Каховка

• 12 058
  • 131
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
400 км ви притесняват, а няколко км от пристанището не?
Т.е. няма нищо опасно, което е понесено от наводнението? Тогава защо има замърсяване около Одеса?
400 км са нищо.
От друга страна мине не мине се чува за някой потънал кораб. Колко ли още ще може да поеме горкото ни море...
Тези, които не се плашат изобщо от никакви замърсявание ми звучат леко като тези, които ползват морето за тоалетна - нямало проблем, нали било море.....

# 46
Ако има нещо румънските плажове ще го уловят най-напред, засега няма, няма и как да ги прескочи за да стигне директно до нас.

# 47
Спокойно! Замърсяването (заради силата на течението) ще подмине румънските и българските брегове, та през Босфора и Дарданелите – право по турските и гръцките плажове. Simple Smile
Така де, що пък само да чета глупости – и аз мога да ги пиша.

# 48
А е щом имате куража и чревната флора да почивате на Черно море - давайте!

# 49
# 50
Ние мислехме да почиваме на нашето море но се отказахме заради случващото се. Дали ще има проблем не знам но няма да рискувам. Относно замърсяването говори се за него все  едно има графа замърсяване в лабораториите. Доколкото четох изследват нивата на разни бактерии добре ама това замърсяване има прекалено много компоненти- бактерии, пестициди и т.н. Добре ако ще изследваш само за ешерихия коли и салмонела може да излезе че е супер чисто ама напрактика да не е.
Просто според мен не могат да изследват за всички възможни замърсители нашите лаборатории така че съм почти сигурна че нищо няма и да отчетат дори и да има проблем с водата.

# 51
Старнно, повече от 20 години прекарваме летата си на нашето Черноморие и не сме страдали от ентеровируси. Чувала съм ужасяващи истории, но не знам дали са преувеличени. Според мен е въпрос на хигиена. Правилото ни е, че не се пие вода от водопровода, заведенията за хранене се подбират, не се купува храна от сергиите на улицата, освен опакован сладолед от фризери, а голяма част от храната си приготвяме вкъщи.

# 52
Аз съм се тествал на Tarkwa Bey Beach. Намира се до пролива, който свързва лагуната на Лагос с Атлантика. Тогава Лагос имаше население  по-голямо от населението на цяла България и дявол знае защо водата имаше цвят на кока кола. Laughing

Няма нужда от паника, но няма нужда и от пренебрегване на опасностите. И без водите от Нова Каховка, никой не е отменял заразните болести.

Ситуацията около Одеса следя ТУК. Не е чак толкова зле ситуацията, а и до нашето крайбрежие течението ще размие замърсяванията. Основното течение покрай нашите брегове е на няколко километра от брега и до плажовете едва ли ще стигне нещо или поне не по Южното Черноморие, където отсядам. Smile

И нещо от собствен опит и по лекарска препоръка - употреблението на медикаменти от групата на гроздомицина убива вредителите. Laughing

# 53
Старнно, повече от 20 години прекарваме летата си на нашето Черноморие и не сме страдали от ентеровируси.
То не е задължително да е от морето, и от храна може.

# 54
  • Другата България
Умрялата риба между Каварна и Балчик коментирахте ли?
https://bnr.bg/varna/post/101844329/izpluva-umrala-riba-mejdu-kavarna-i-balchik
И рязко понижение на температурата на морската вода.
Досега не надавах ухо на манипулациите, но вече взех да се замислям.
А на 5ти трябва да пътуваме точно за там.

# 55
Умрялата риба между Каварна и Балчик коментирахте ли?
https://bnr.bg/varna/post/101844329/izpluva-umrala-riba-mejdu-kavarna-i-balchik
И рязко понижение на температурата на морската вода.
Досега не надавах ухо на манипулациите, но вече взех да се замислям.
А на 5ти трябва да пътуваме точно за там.
Дънни видове риба и дънни организми убити и/или изхвърлени на брега от крайбрежните вълни. Често срещано явление. Вълните смесват топлата повърхностна вода с по-студена от дълбокото и от там е смяната на температурата на водата. За сега не е повод за притеснение.

# 56
  • София
И ние ще ходим по план за 2 седмици в Приморско.... Чудим се доста... Аз малко скептично гледам на официалните новини и тази кампания колко е чисто...

# 57
Ние мислехме да почиваме на нашето море но се отказахме заради случващото се. Дали ще има проблем не знам но няма да рискувам. Относно замърсяването говори се за него все  едно има графа замърсяване в лабораториите. Доколкото четох изследват нивата на разни бактерии добре ама това замърсяване има прекалено много компоненти- бактерии, пестициди и т.н. Добре ако ще изследваш само за ешерихия коли и салмонела може да излезе че е супер чисто ама напрактика да не е.
Просто според мен не могат да изследват за всички възможни замърсители нашите лаборатории така че съм почти сигурна че нищо няма и да отчетат дори и да има проблем с водата.

И откъде са се взели пестицидите и другите замърсители? Ще кажеш, водите от язовира са ги отмили от нивите. Ама я сравни зоната, пометена от вълната с водосборните басейни на Дунав, Днепър и коя там още беше? Които цяла година непрекъснат се изливат в Черно море. Нелепо е, но знам, че няма начин да убедя никого.
Иначе и аз от много години не ходя на нашето море, ама съвсем не заради този язовир сега.

# 58
Цитат
И нещо от собствен опит и по лекарска препоръка - употреблението на медикаменти от групата на гроздомицина убива вредителите.
Айде ние ще се прежалим,ама децата?Сега сериозно.Нашето Черноморие винаги си е било мръсно.Не искам да изглежда безхаберно,но не мисля,че ще стане по-мръсно заради взривяването на НК.Заминаващи скоро,идете и на място ще прецените.Аз ако можех сега да замина,нямаше да се замисля.

# 59
  • В.Търново
Ние мислехме да почиваме на нашето море но се отказахме заради случващото се. Дали ще има проблем не знам но няма да рискувам. Относно замърсяването говори се за него все  едно има графа замърсяване в лабораториите. Доколкото четох изследват нивата на разни бактерии добре ама това замърсяване има прекалено много компоненти- бактерии, пестициди и т.н. Добре ако ще изследваш само за ешерихия коли и салмонела може да излезе че е супер чисто ама напрактика да не е.

И откъде са се взели пестицидите и другите замърсители? Ще кажеш, водите от язовира са ги отмили от нивите. Ама я сравни зоната, пометена от вълната с водосборните басейни на Дунав, Днепър и коя там още беше? Които цяла година непрекъснат се изливат в Черно море. Нелепо е, но знам, че няма начин да убедя никого.
Иначе и аз от много години не ходя на нашето море, ама съвсем не заради този язовир сега.

При заливането на огромни площи са отнесени складове с пестициди, тор, канализационни системи, септични ями, има и огромен брой удавени животни, които също ще се разлагат във водата. Сега там е една хуманитарна катастрофа, тъй като десетки хиляди хора са без вода", посочи проф. Касчиев.

https://dnes.dir.bg/svyat/prof-kaschiev-ekokatastrofata-ot-razru … igne-do-balgariya
Това не са слухове. Беше коментирано и по ТВ, публистичнип редавания, статии в интернет и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт