СЕДМИ КЛАС - седмицата на резултатите - 26.06 - 02.07

• 171 671
  • 1 838
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Може ли да изясним нещо? Как така те приемат само на най-горно желание, ако под него има още 20, които си изброил и за които ти стига балът? Компютърът не маркира ли всички позиции, за които ти стига бала, както в платформата на izpitai me?
Не, не те класира на всички за които ти стига бала, а те класара само на най-предно желание посочената паралелка, за която ти стига балът. Класираш се само на едно място.

# 1 366
Чл. 64. (1) В заявлението си учениците подреждат по желание профилите и специалностите от професии, за които отговарят на условията за балообразуване.
(2) За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище.
(3) Учениците могат да кандидатстват едновременно в повече от една област.

Чл. 65. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2021 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2023 г.) Класирането се извършва централизирано на областно ниво в четири етапа от комисията по чл. 54, ал. 4, т. 1.
(2) (Нова - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Класирането за профил "Физическо възпитание и спорт" се извършва от приемащото училище.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си.

# 1 367
  • Sofia
Мда написаното от вас ме убеди и че аз ще ида да видя работата по БЕЛ (въпреки че за нас постигнатия резултат е толкова на колкото се надявахме). По математика си знаехме изгубените точки откъде са - само дето се изненадахме, че ще са толкова много, виждайки ключа.
Да не дадат никаква точка, защото било написано не както е по ключа. Просто нямам думи. И после пак да ми се възмущава онази дама от пловдивската МГ, великата оценителка, дето критикува меко казано, колегите си, които подкрепиха децата, написали отвореното писмо за ДЗИ-то и критериите за оценка.

И ние си мислихме, че по математика всичко е ясно, но като видях работата днес и останах изненадана. Зад.22 дъщеря ми я беше отписала като каза че не е получила тези отговори, а се оказа че там имаме 9т. От зад.23 откъдето си мислехме че идва резултата имаме едва 5т. Така че, не е зле да я видите, защото децата не помнят всичко което са правили.

# 1 368
Може ли да изясним нещо? Как така те приемат само на най-горно желание, ако под него има още 20, които си изброил и за които ти стига балът? Компютърът не маркира ли всички позиции, за които ти стига бала, както в платформата на izpitai me?

Не. В изпитай ме се показват само хипотетични възможности, затова ви маркира повече паралелки. В реалното класиране всяко дете се класира само на ЕДНО място. Няма как да бъде по различен начин.

Баловете на училищата не се спускат от училището или свише, а са резултат от класацията на децата.
Това е като в най-обикновено състезание. Най-бързите се класират най-напред.
В случая в паралелка Х кандидатстват например 300 деца. Само че паралелка Х има само 26 места и затова там се класират първите 26 по бал. И така се определя балът на паралелката - според бала на децата, които са кандидатствали за тази паралелка или по-точно балът на въпросните 26, които са се класирали.
Ако всеки се класира на 15-20 или защо не на 100 места, ако е писал достатъчно много паралелки, това би означавало, че в София например на първо класиране ще се класират само най-добрите 1000-2000 деца, а за останалите изобщо няма да има свободни места. След това тези 1000-2000 трябва да бъдат изчакани да изберат къде точно искат да се запишат, че чак тогава да се пусне второ класиране за следващата партида. И така пет-шест пъти, докато всички вземат та се класират. Simple Smile

И понеже този вариант е доста непрактичен, изборът за предпочитано училище и паралелка се прави при пускането на заявлението и реденето на желания. А след това детето се класира според собствения му бал и конкуренцията. Затова подреждате желанията внимателно и обмислено.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 16:43 от Dame

# 1 369
  • Пловдив
За Пловдив ще съм благодарна ако някой даде линк към статистиката. Не мога за я намеря в сайта на РУО.
https://www.ruoplovdiv.bg/messages-students-archive/section_id/3
тук, когато я качат...

Здравейте,  за Пловдив някой би ли казал как се формира бала за ЕГ Иван Вазов - никъде не намирам обяснение от тях ! За всички останали има ! Благодаря
https://www.ruoplovdiv.bg/files_priem/files_16/plan_priem_8.pdf

# 1 370
  • София
По повод питането на Охрид ще си позволя да копирам едно обяснение от далечната 2016 г., което на мен тогава ми помогна да разбера как е замислено и защо не трябва да се страхувам да участвам на второ класиране. Не помня кой е автора, но предполагам няма да има против:

"Повечето съвременни системи за класиране работят по следната схема:
- кандидатите държат в ръка листче, но което е написано първото им желание и балът за това желание
- един по един кандидатите се разпределят в съответните паралелки според първо желание
- настъпва момент, когато в някаква паралелка вече са попълнени местата с кандидати по първо желание, а са останали още кандидати с първо желание за нея и с по-висок бал от някои от вече класираните. Тогава последният класиран до момента в тази паралелка се изважда от списъка й, листчето му с първото желание "се анулира", връчва му се листче с второто му желание (и бал за него, който бал може да е различен от бала за първото желание, защото отделните паралелки често формират бала си по различни схеми) и кандидатът се нарежда отново в опашката за разпределяне, а на негово място в паралелката идва кандидатър с по-висок бал по първо желание.
- ако кандидат с първо желание не може да попадне в желаната паралелка защото няма свободни места и балът му е недостатъчен "да избие" последния класиран в паралелката конкурент, на такъв кандидат също му "се анулира" листчето с първото желание, връчва му се листчето с второто му желание (и съответния бал)  и - марш в края на опашката от чакащи
- като се изчерпят по този начин кандидатите по първо желание, в опашката са останали само чакащи кандидати с второ желание - Повтаря се упражнението Smile , след него в опашката остават чакащите с третото си желание и т.н.
- накрая в паралелките са класираните кандидати, а остава и една група некласирани кандидати, чиито желания със съответните им балове не са успели да преборят конкурентите
Цялата тази въртележка се изпълнява на съвременна машина и за брой кандидати около 100000 за около 1,5 сек. (Разбира се ако е ефективно програмирана, при използване на по-слаби алгоритми времето може да нарастне чувствително - до няколко часа)"

https://www.bg-mamma.com/?topic=930148

# 1 371
  • Някъде там...
Обаче забелязвам, че не са никак малко децата, които са еднакво силни и по МАТ, и по БЕЛ т.е. имат и по двата предмета 80 + точки. Интересно ми е тези деца как решават какво им се учи
С две такива съм, но този резултат не значи задължително, че им вървят много и двата предмета. Понякога е въпрос и на подготовка за точно този формат.
Не е лесно да решим накъде. Общо взето, ще слушам децата какво искат. Избор имаме, едната е с доста висок резултат и по двете, вероятно ще ползваме близнашкото предимство, за да приключим още на 1 класиране.

# 1 372
Аз бих го обяснила по друг начин. Търси се място за детето с най-висок бал, класира се по първо желание, после се преминава към следващото и т.н. докато се изчерпят местата в паралелките.

# 1 373
  • Силистра
Аз бих го обяснила по друг начин. Търси се място за детето с най-висок бал, класира се по първо желание, после се преминава към следващото и т.н. докато се изчерпят местата в паралелките.
Не мисля, че по този наин можеш да сортираш масива от кандидати с преференциални желания. Защото ако тръгнеш със сортиране по паралелки, ще имаогромно значение с кои паралелки започваш, ако тръгнеш по кандидати ще е същата работа.
По-скоро ще да е нещо като сортиране по паралелки, после по желания, после пак паралелки и така нататък, може би 5-6 завъртания, докато успееш да постигнеш сортирането.

# 1 374
Това лаишко обяснение е за неразбралите, иначе математическите алгоритми са много по-сложни и ефективни 😉 той и балът не е константа.

# 1 375
Добро си беше обяснението и показва, откъде идва пустият бал, който да стига. Минималният бал за паралелката е този на 26-тия по бал пожелал я като най-предно желание. В останалите деца няма такива с по-висок бал искащи я (на тях им е изпълнено по-предно желание).

# 1 376
  • София

Така, с думи прости как “работи компютърът”.
Да речем детето има бал 400 и в заявлението сте посочили училище А на първо желание, Б на второ и В на трето.
Започва компътърът да смята и подрежда и стига до вашето дете, вижда че имате бал 400 и че сте посочили първо желание паралелка А. Проверява колко деца и с какъв бал са класирани е нея към момента (за целите на примера приемаме, че е без квоти и че към момента има класирани 25 (от 26 места) ученика с бал по-висок от вашия. Вижда компютъра, че бала ви стига и ви класира и спира за момента да се занимава с вас и вашите желания т.е. Не продължава да гледа 2,3,..5 желание.
Така, обаче се появява детето Гошко с бал 401, което е посочило паралелка А на трето желание (за първите две кандидата няма достатъчен бал). Компютъра пак почва да гледа каква е ситуацията в паралелка А - всички места са заети, но за късмет на Гошко и за ваша жалост, Гошко е с по-висок бал от вашия и заема вашето място. Компютъра пак се заема с вас и гледа второ желание, паралелка Б, в която най-ниския бал е 405, няма как да се класирате. Минавате на трето желание - паралелка В с мин. бал 399. В този случай вие сте късметлията, защото заемате мястото на детето с бал 399, което пък на свой ред ще слезе на някое от следващите желания. В този момент компютъра отново спира да се занимава с вас, окончателно или до следващата въртележка.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 17:09 от rosi_ta

# 1 377
След четвърти етап до миналата година всяко училище си прави комисия и си избира кандидатите с по-висок бал за свободните места. Никъде освен на страницата евентуално на училището няма информация за бала на приетите или аз не намирам? Тази година обаче ще е като втори рунд след трето класиране ли?

# 1 378
За Пловдив ще съм благодарна ако някой даде линк към статистиката. Не мога за я намеря в сайта на РУО.
https://www.ruoplovdiv.bg/messages-students-archive/section_id/3
тук, когато я качат...

Здравейте,  за Пловдив някой би ли казал как се формира бала за ЕГ Иван Вазов - никъде не намирам обяснение от тях ! За всички останали има ! Благодаря
https://www.ruoplovdiv.bg/files_priem/files_16/plan_priem_8.pdf

Благодаря за бързия отговор !

# 1 379
               Не разчитай на  izpitai me ,защото данните са от второ класиране на миналата година.Може да ви изненада неприятно,че не влизате в нито една от уж сигурните за вас паралелки.При това не само на първо класиране,но и на второ.
              Този филм го играхме преди две години и добре,че не послушахме  izpitai me ,защото щяхме да пием по една студена вода.

Общи условия

Активация на акаунт