Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 890
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 225
не знам до колко е вярно, но бившия ми казваше, че неговата бивша има 5 деца в Англия (англичанка е , не циганка или пакистанка) И то от трима различни мъже.Тя не работела, а я издържала държавата.
Може би и мъжете все пак помагат, всеки на своя дял от децата.

# 226
Какво значи "жената трябва да работи"?! Аз не работя само защото трябва, а защото ми доставя и удоволствие. Дори и случайно да забогатея от някъде, пак ще работя, може да е на по-малко часове, или да си практикувам мечтаната професия библиотекар, без да ме интересува колко точно ми плащат. Но ще работя със сигурност. Една година от живота си след пълнолетие не работих и въпреки, че пари имах, се чувствах като пълен паразит.

# 227
Освен че емиграцията се движи на запад, емигрантите попиват поведение в различна степен. Броят деца намалява, жената започва да работи. Колкото и да живеят на помощи, колкото и високи да са тези помощи, не стигат за стандарт като на работещи хора. Това и при нашите цигани го има - усетиха се какво е дс живееш като човек и започнаха да се образоват, да носят нормални дрехи, да се къпят, да сменят редовно дрехите, циганката вече не ходи с три торби в едната ръка и две чавета в другата на 5 метра след циганина и да си крещят. Е, ще трябват още 2-3 поколения, за да стане масово, но все отнякъде се тръгва.

# 228
  • Somewhere beyond the moon and stars
Мъжете, които имат дъщери, много пълноценно започват да разбират смисъла от еманципацията.

Нямам проблем с традиционното семейство, нетрадиционното семейство или с хората, които не желаят семейство.
Всеки решава за себе си и в природата (а и в обществото) нещата винаги се балансират под една или друга форма, така че не вярвам да се затрием от твърде много равноправие за жените.

# 229
Нарциса, много ми харесват обективните ти впечатления, сигурно защото припокриват моите.
Все пак е странно да завиждаме на братчедките с по 10 чавета, родили на 13, това ли искаме от живота? Защото аз не. Не виждаме ли и че най-голям процент на домашно насилие е сред тях, там жените си ги бият за добро утро. Мой приятел е израстнал сред тях, разправял ми е как мъжът често се прибира пиян и казва на жената "лягай, бе, ще те заколя", докато чаветата са в същата стая. Дели ги един чаршаф, разпънат през стаята. Чуват как родителите им правят следващото им братче през чаршафа. Каква контрацепция, какви 5 лева. После на по 7-8 годинки чаветата обикалят улиците и повтарят същите приказки "ще те заколя". Иначе нека са на помощи, нека жените си "почиват".

# 230
Прочетох началото на темата и сега последните мнения ме отчаяха. Във върха на кариерата си бях като родих - малката беше на годинка и дори зарязах баща и. Майчинството ми даваше сили и определено ме балансира като професионалист. Имам подкрепа на семейството ми. Кариеристка и бих казала добра майка съм.
Не виждам проблем кариера и семейство, защото тук където живея, хората се подкрепят и делят задълженията. Единствено кариерата на жена страда, ако не може да си позволи такси за детска градина и финанасово е по-добре да си остане вкъщи за определен период.
Еманципация за мен е равнопоставеност и свобода. Даже ми е смешна думата “равнопоставеност”, защото хората не би трябвало да се делят по пол и отношение, особено в професионален план. Просто много мъже по нашите ширини се приемат за нещо повече само защото са мъже, което ми е необяснимо. Не защото са постигнали нещо, а защото може да ме отменят да сменя крушка примерно. Гордостта, която изпитвам, че мога да си позволя да плащам за всичко, е неописуема.

# 231
Какво значи "жената трябва да работи"?! Аз не работя само защото трябва, а защото ми доставя и удоволствие. Дори и случайно да забогатея от някъде, пак ще работя, може да е на по-малко часове, или да си практикувам мечтаната професия библиотекар, без да ме интересува колко точно ми плащат.

Не всяка жена може да работи това дето й доставя "удоволствие".
Нормалните жени най-често работят нормална работа, която в повечето случаи и ненавиждат, за да издържат себе си, мъжа си и децата си.
Това го правят голяма част от средностатистическите жени. Една малка шепа успяла да излезе от този порочен кръг за жалост не е представителна извадка.

# 232
Ариел, всяка професия може да се върши с удоволствие, дори да си продавачка, чистачка или към каквото човек се е насочил..
еманципираната жена има право да избира какво да работи с усмивка, ако си търси за какво да е крива все ще е крива за нещо- да..

# 233
Чакай сега, ако една работа ти е неприятна, заради среда, колектив, заплащане, можеш да я смениш с друга. Съжалявам, че го казвам, но има хора, за които всяка работа е неприятна. С малки изключения, всяка работа може да е приятна, зависи от възприятието на самия човек. Няма да забравя как бях казала на майка ми "ами ако фалирам и се наложи да работя като чистачка" и тя ми каза "тогава ще си най-добрата чистачка". Това е правилният мироглед за мен.
Anonymiss ме изпревари.

# 234
  • Далечният изток
Никога не съм работила неприятна работа... Или да съм ходила с нежелание на работа... Никога!

# 235
Никога не съм работила неприятна работа... Или да съм ходила с нежелание на работа... Никога!

Аида, ти не беше ли завършил юрист?
Нормално.
Аз съм в т.н. "работническа класа" почти цял живот. Една жена не съм чула да каже, че си "обича" работата. Основно мрънкане и оплаквания слушах колко тежка и скапана им била работата и как непрокопсаниците им мъже не могат да им осигурят лукса да са "домакини".
И преди да скочите, че не било така... цял живот това върша. Не работя "за удоволствие",а за да си плащам сметките.

# 236
А, аз съм имала такива дни. Ама съм имала дни и на море да ходя без желание, и обувки да си купувам без желание. Я глава ме боли, я съм болна, я недоспала, я на работа имам сериозни проблеми, просто не съм на кеф. Ама всеки ден да правиш нещо без желание - значи трябва да смениш средата или да промениш себе си.

# 237
  • Далечният изток
Ариел, не съм била цял живот юрист. Доста тежка работа съм бачкала. А и като юрист не си мисли, че е много лесна работата. Особено като адвокат... Денонощно съм на разположение. Това ако е лесно...

# 238
ама ето те искали да са домакини, тоест не им се работи нищо, мързеливи..
не че някоя работа ще ги направи по щастливи и да ходят с кеф на нея..

# 239
  • Paris, France

И не съм съгласна с опитите да се прокара идеята, че еманципацията ще доведе до разпада на традиционното семейство. То ще се разпадне, защото планетата се пренаселва, а ресурсите намаляват. А с най-висока раждаемост са точно обществата, където жената все още е в подчинената роля. Което е напълно логично, след като тя не може да работи и да се развива като личност, с какво да си запълни времето, освен да гледа деца.

И за това в модерните държави раждаемостта намалява (например Германия) и се разчита на емигранти, защото средностатистическата жена нали трябва да работи наравно с мъжа.
И какво става?
От пусто в празно дефакто. Докато ти се трепеш и плащаш осигуровки Айшето вече е бременна с пето бебе пък ти си прави кариерата.
И на Айшето няма никога да й се наложи да работи защото цял живот ще живее на помощи, които ти и аз ще й изработваме.

Разбираш ли какво е еманципация? Май трябва да сложим дефиницията, защото темата се превърна в "боса до печката с 3 чавета vs кариеристка"

Еманципация е фактът или процесът на освобождаване от правни, социални или политически ограничения; освобождаване

Някой човек с дадени качества е имал ограничени политически или трудови права, примерно, а след еманципацията ги получава, оставайки си със същите качества, поради които някои от правата му са били ограничени.

Айшето и всички живеещи законно в Германия жени имате равни права. Айшето е избрала да има 5 деца, но ти също можеш да избереш нейния начин на живот ако толкова те влече, бляк.

Еманципацията няма връзка с това издържана ли си от мъж, от жена и дали избираш да се посветиш на семейството или кариера и даже смес от двете. 

Интересно, че като имаме права на тепсия, често не ги ползваме. Аз, примерно, рядко гласувам.

Общи условия

Активация на акаунт