Отговори
# 465
За мен ще е голямо постижение, ако успея да кърмя, имам двустранна фиброкистозна мастопатия, с малки кистички навсякъде и не знам какво да очаквам при идването на кърмата като усещания, като цяло гърдите ми са доста чувствителни. Реших да изслушам книгата на Хедра и ми допада спокойния стил, в който се представя информацията. Ще заложа основно на нея като насоки и изобщо не мисля да питам приятелки за мнение. Чувала съм и аз страшни разкази по темата и смятам да си спестя тази настройка. Иначе си купих помпа, сутиени за кърмене, ще взема и протектори и крема и ще се надявам съдбата да е благосклонна.

За чувалчето - аз за сега взех 1 TOG, с риск да е тънко, но по тази схема трябва да е Ок за вкъщи, при 23-24 градуса.

Порт бебе и аз няма да взимам, иначе като текстил сме взели и 2 вида одеялца (едно - памучно, средно дебело и едно - отново от памук, но по-плътно плетено), взели сме и спален комплект за next-to-me леглото. От там насетне мисля да изчакаме да видим как ще започне зимата и ако трябва - да докупуваме.
Много са сладки историите с това как малките деца разбират предстоящата поява на бебе около себе си, на нас ще ни е първо дете, но дечицата в компанията ни пращат от бисери и интересни въпроси към нас по темата и с наслада ги слушам. ☺

# 466
При моите първи самостоятелни и доста нещастни опити за кърмене да кажа - така ме болеше, че ми идеше да скоча от терасата заедно с бебето. Това на 2ри и 3ти ден от раждането, после ми донесоха крем за зърна, който бързо ме оправи, но пък се наложи за 2 дни да не кърмя. От там настана едно цедене, един хаос, бебето не искаше вече цица, искаше шише, от мен течеше мляко като чешма, но тя беше все гладна. Никой нищо не ми обясняваше, имах и малко проблеми след раждането и кърменето остана на заден план, така и си го спрях и започнах с ам бързо - бързо, та и детето нахранено, и майката наспана Simple Smile Та, нищо не трябва да е на всяка цена, да вземе поне коластрата, а после каквото сабя покаже. Сега съм взела помпа за кърма и 2 шишета,а кое ще ползвам - ще видим Simple Smile . За обличането нямам никаква идея и аз, нито за завиването, сякаш ми е за 1 път, а дъщеря ми е на 5, тя пък така се потеше, все й беше топло.

# 467
mylitta,все едно аз го разказвам това,историята ми е същата.Този път не съм се отказала да кърмя,ще опитам,но не на всяка цена,ще се поуча от грешките си от предния път,пък каквото стане. Това с наспиването е много вярно😃 Сума момичета покрай мен след като аз отдааааавна се наспивах и бях забравила какво са безсънни нощи,още не можеха да спят по повече от 3-4 часа на нощ,докато кърмеха.

# 468
Дъщеря ми /5 години/ е изключително кърмено бебе от ден 1. Първите 4 месеца сме спали по 10-12 часа на нощ, после почнаха зъбите. Бях на 22, никой не повярва, че ще кърмя, в болницата лекарите казаха, че нямам кърма, но бебето ми така и не пи АМ там, не знам как решиха, че кърма нямам. Никога не съм дохранвала, никога не съм купувала АМ. Отбих я рязко на 1.2 години, защото трябваше да се лекувам със силен антибиотик. Но тогава и беше останало само 1 кърмене за заспиване, та не беше драма. Няма нищо сложно в кърменето, ако е по правилния начин, щом боли, значи има проблем. Самата аз имах сериозни проблеми в началото с много болка, дори съм пищяла от болка, заради неправилно захапване на малката. Когато коригирах позата всичко си дойде на мястото. Но не се отказах, защото бях решила да направя всичко, което мога, пък то накрая така или иначе ще стане каквото е писано.
Книгата на Хедра много ми помогна, лекции на Ася Демирева - също. Сега гледах две лекции на Училище за родители Ма-ма - смятам, че са подготвени наистина много добре - може да ги погледнете.
Трудно преживях спирането на кърменето, въпреки, че дъщеря ми беше готова.
И мога да ви кажа, че си кърмех навън и никой не разбираше, никой не ми е правил забележки, проблеми, не се е погнусявал или нещо друго. Кърменето не е попречило по никакъв начин на сексуалния ни живот с ММ. Нито ми е попречило на качеството ми на живот като цяло.
Важно е да се подготвите с информация за правилното поставяне на бебето и правилна стойка при кърмене, защото за съжаление в повечето отделения, акушерките не са наясно. И най-важното е - НИЩО НЕ Е НА ВСЯКА ЦЕНА. Дайте всичко от себе си, ако имате желание, ако не стане - здраве да е. Няма нищо по-важно от спокойна майка, за да е спокойно бебето. Ако нещо ви притеснява, може да си отворим дискусия и да обсъдим темата вече по-широко.

# 469
Благодаря на всички. Малко се поуспокоих. Ще се опитам, имам голямо желание, пък каквото стане.

# 470
Mir-Dim, все едно аз съм го писала. Дъщеря ми на пет, кърмена до година и два месеца. Аз се разболях сериозно и заради лекарствата трябваше да я отбия. Оказа се най-лесното нещо на света. С тази разлика, че при мен нямаше драма. Отбих я и първото нещо на втория ден беше да си купя цигари. Не бях пушила цялата бременност и кърмене, нито дръпка. И сега съм така, спрях ги преди да забременея. 🤣

Цедила съм се веднъж, един път са ми се запушвали каналите и вдигнах температура в началото. Бях казала, че ако не е лесно, не е моето.

Искам да добавя, че имам проблемни гърди, фиброаденом на едната, кисти на другата - неоперирани. И въпреки това само в началните дни, докато тръгне кърмата и намерим позата, съм изпитвала единствено болка.

# 471
Това за спането и АМ не е точно така. Не си представяйте, че щом е на АМ ще се спи по цели нощи. Зависи от бебето и периода, в който се намира. Има случаи на майки, които по цяла нощ се чудят как да приспят бебето, а са на АМ. Познавам няколко. Да, АМ засища за по-дълго време, но факторите бебето да има чести нощни събуждания и будувания са много и не се свеждат само до глад.
Аз кърмих сина си до 1,6м. Изключително кърмен, винаги на поискване. Не бих казала, че не сме спали, напротив. Е, имали сме и по-тежки нощи, но е било съвсем нормално за периода, в който е бил. Накрая беше останало едно кърмене за лека нощ. Сам се отби. Може би бременността с второто е оказала влияние, а може би не. На мен ми беше емоционално и много тъжно, но в същото време се радвах, че се получи без той да страда и по негово желание. Кърмила съм навън, на обществени места. Никога не съм се и замисляла кой гледа, какво ще каже и така нататък. Не мога да разбера как някой би се погнусил от това, че храня детето си по възможно най-естествения начин...
Пак да спомена, че има консултанти по кърмене, с които можете да поговорите при даден проблем.
Все пак подкрепям мнението на Mir_Dim, че нищо не трябва да е на всяка цена. Най-важното е спокойствието на мама и на бебето. Информирайте се, пробвайте и всичко ще си дойде на мястото, било то с кърмене или АМ.
С космонавтите изчакайте да видите как ще наддава бебето, за да се ориентирате по размер. При нашия климат октомври и ноември са сравнително топли месеци.

# 472
Аз също чувам предимно кофти истории за кърменето, имам само една приятелка, която кърми вече година и половина, всичките ми други познати максимум по 2-3 месеца. Аз гледам да не се самонавивам, ако се получи-супер, ако ли не-здраве да е. Аз самата също не съм кърмена и винаги съм се шегувала с майка ми, че не си е дала много зор, но всъщност не го смятам за абсолютно задължително.
Спално чувалче взех зимно 2,5 tg и също ще се ръководя от указанията как да го обличам отдолу, като явно не трябва да е много. Взех едно одеяло за вкъщи и едно дебело по-малко за количката.
Иначе обличането за навън ми е тъмна Индия. Предполагам в началото някакви по-тънки връхни(още не знам какви), а за зимата космонавт. Само че не ми е ясно дали трябва над него пак да се завива с дебелото одеяло в количката..Повечето майки ги е страх да не му е студено на детето и да се разболее, а аз, понеже изпитвам силна непоносимост към горещините, се притеснявам да не го претопля и да му е гадно. Вчера попаднах на това връхно, май нещо средно между чувал и космонавт, но краката са му по-свободни и не е така стегнато. Някой ползвал ли е подобно и как ви се струва?

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 03:58 от Malena1

# 473
Как сте със съня, момичета? Вече съм в 33 седмица и от няколко дни е кошмар... Спя по 2-3 часа максимално през нощта. Или просто не мога да заспя, или той ме побърква от ритници и движения, които дори не мога да си представя как точно прави. На моменти плача от безсилие, чувствам се ужасно, а и ми се налага да работя все още. Някакви идеи, препоръки, трикове за заспиване?

# 474
И аз съм 33та седмица,спането вече си е доста тегаво,будя се всяка сутрин към 5:30 и после няма заспиване🤷🏻♀ Трикове аз нямам,освен да имаме търпение и да си повтаряме,че остава още много малко😃 Ти не излизаш ли тази седмица 45дневния болничен? Аз от сряда излизам и ще имам повечко време да поспивам денем, ако ми се спи. Винаги си повтарям,че колкото и безсънни да са нощите с новородено е 1000 пъти по-яко отколкото спането с огромния корем

# 475
И аз трикове нямам..Ако не е за пишкане, то ще е от киселини..В най-добрия случай малката ще се бие с матрака 😂
Аз съм в 31-ва, но ми тежи вече, особенно като се обръщам от едната на другата страна... все едно някой е седнал в/у мен, а има още доста до финала 🤪

Аз ставам по няколко пъти на нощ и просто си разбивам съня от всякъде..Та през деня като мога си наваксвам с някоя дрямка, просто няма вариант без 😮‍💨

# 476
Паганне,
при мен е същата история. Все още работя и ми се налага да ставам рано, та и през деня нямам възможност за дрямка. Нощният сън е мираж вече, киселини ме мъчат, жега ми е, трудно се обръщам, бебето рита, въобщее.. страшна работа Sweat Smile
За момента не откривам нещо, което да ме зашамати до толкова, че да къртя като пор, както ми се иска Laughing

# 477
Относно спането и аз съм като вас. Особено тази нощ направо виех от мъка, че не мога и не мога да си намеря място, болят ме кокалите вече, чувствам се тежка и чак чувствам лек задух, а съм само в 31 г.с.
Киселини нощем имам понякога и ММ ми прави сода разтворена с малко вода - това винаги ме облекчава и паренето изчезва.

# 478
За кърмата, каквото дойде, няма смисъл от излишни тревоги, има решение на проблема. На нас може много неща да ни се искат, но каквото тялото покаже.
Аз да питам, при мен от седмица като стисна зърната и се показват капки, а при вас?

# 479
Привет, момичета,
В сряда влизам в 31г.с.
Спането отдавна не е каквото трябва - някаква инсомния ме гони, трудно заспивам вечер, въртя се с часове докато заспя /обикновено към 3 часа/ ставам по 2-3 пъти минимум след това да пишкам и сутрин в 7 вече съм будна, за да оправя детето за градина и себе си за работа. През деня не мога да спя, опитвам събота и неделя да полегна следобед, но само се въртя, ядосвам се, че си губя времето и в крайна сметка ставам и не спя Grinning вече към четвъртък-петък ми се събират доста малко часове сън през нощта и съм супер изтощена, та петък срещу събота поне, поспивам около 8 часа нощем Grinning
Но така ще е. На мен не ми тежи все още, даже се завъртам сравнително нормално в леглото, но започва вече да ми пречи корема и да го блъскам в разни ръбове... също и с дрехите имам проблем, че до сега си нося моите си рокли, които са с малко по-широка кройка, но вече взеха да ми окъсяват заради коремчето.

Вили26 аз имам от 4-ти месец. Предната бременност имах от 7-ми месец. Гърдите просто си се подготвят вече и е напълно нормално.

Общи условия

Активация на акаунт