Отговори
# 255
Аз също пия Феро фолгама нео х 1 на ден, защото пия и комбинирани витамини за бременни, в които има желязо и ме е страх да не предозирам.
Моята АГ ми предложи и желязо на ампули, но след като ми каза, че на много жени им прилошавало от тях и се отказах.

# 256
В комбинираните витамини няма достатъчното количество желязо,особено за 3ти триместър,не мисля,че има опасност от предозиране. Аз предната бременност също пиех Ферофолгама и не само че не ми се вдигаше хемоглобина,ами падаше. Колкото до тотемата-ако се взима по време на ядене и се смесва със сок е поносима. Аз лично не съм имала момент,в който да ми е прилошало от нея,като задължително съм яла преди това.

# 257
Мислех и аз да добавя витамин Б12. От вчера пия Невробекс заради болки в гръдния кош, в него има и като го спра след 10 дни може да си взема отделно само Б12.
Просто не знам кога стойността на хемоглобина става притеснителна. Предния път помня, че в 8-ми месец установихме, че е паднал доста (за съжаление не помня стойност) и пих желязо на табелетки само 20 дни, след което се беше вдигнал и тогавашния ми АГ каза да го спирам. В родилното обаче се оказа, че дъщеря ми е а с анемия и ѝ преливаха кръв, а на мен неонатоложката буквално ми се скара, че съм неглижирала състоянието си като "съм се оставила" да съм с анемия дълго време и не съм се лекувала адекватно.

# 258
Води се,че инжекциите вит б12 са най-най-добри,на мен обаче веднъж ми биха мускулно преди 2месеца някъде и ми казаха ако искам да ходя всеки месец,ама ми е голяма разправия само за едната инжекция да бия път.Пък и си ми е в граници.Ако имаш наблизо някой,който може да ти ги бие и не те е страх,това е най-добрият вариант.

# 259
Да, на мен ми биха преди години, че бях с много ниски стойности. Скоро не съм го изследвала, ще го коментирам с АГ или ще го пусна и ще отида на хематолог.

# 260
Момичета, присъединявам се към вас.
Термин 19.10, утре влизам в 28г.с., с момченце.💙
Тъй като вече съм в 7ми месец, започвам да планирам пазаруването за бебето. Очаквам първото си дете и не знам тоолкова много неща. Затова ще поискам съвети от вече опитните майки и по-ориентираните от мен първескини. Simple Smile
1. Задължително ли е стерилизаторът и шишетата да са от една марка-ако искам шишета на Филипс и той ли трябва да е от тази марка?
2.Препиръчайте помпа за кърма, от която сте доволни.
3. Относно съня на бебето-навсякъде чета, че вече не е позволено да се завиват с одеяла, заради риска от задушаване,а се препоръчва спален чувал. От тези обаче, които ми попадат в интернет, всички са без ръкави, тоест ръцете на бебето да са отвън.Че така няма ли да му е студено? Аз самата винаги спя със завити ръце през зимата. 😅 Вие как процедирахте с първите си бебета?
4. В списъците има изброени доста неща за къпането на бебето-шампоани, сапуни и т.н.Струва ми се, че някои неща са излишни.Какви са наистина необходимите продукти за къпането в началото?
5. Бархетни, тензухени и памучни пелени-за какво се ползват? Предполагам памучните за повиване, за другите нямам представа.
  Стана дълго, но ще се радвам на всички мнения и със сигурност ще помогнете на неориентираните като мен. Благодаря ви предварително! ❤️

# 261
Здравей, Малена и добре дошла! И аз съм с термин 19.10.
За стерилизатор първия път ползвахме електрически на cangaroo, ставаше за всякакви шишета. Сега още не съм решила какъв ще вземем.
Дъщеря ми спеше с чувалче от първата седмица вкъщи до много късно - някъде 4-5 годишна възраст. Винаги е била без ръкави, не ѝ е било студено. Иначе аз съм намирала и с ръкави за по-големи деца, но бяха с копчета и ги махахме защото не можеше да ги търпи. Сега пак така ще процедирам, страх ме е от завивки за малки бебета, а и за после е удобно защото не се отвива.

За къпане в началото си ползвахме един продукт, който става и за коса и тяло. Не сме вземали отделно шампоан.

За пелените нямам идея честно казано, аз само съм постилала на кошарата или количката, че връщаше мляко много често, не съм повивала и нямам представа за какво се ползват Blush

# 262
Добре дошла, Малена! 💙 Ще следя и аз с интерес отговорите на въпросите ти, че и ние вкъщи тепърва ще се учим на родителство. 🫶☺

Момичета, колко често ви пускат кръвни изследвания? Моите последни са от 28.06, а следващият ми преглед при АГ е на 29.08. На последните бях с граничен хемоглобин и високо желязо. Не приемам никакви витамини и добавки (освен магнезий) от повече от месец и малко се притеснявам да не излязат нещата извън контрол като дефицити за 2 месеца, а пропуснах да питам АГ на прегледа онзи ден… 😕

# 263
Добре дошла, Малена! 💙 Ще следя и аз с интерес отговорите на въпросите ти, че и ние вкъщи тепърва ще се учим на родителство. 🫶☺

Момичета, колко често ви пускат кръвни изследвания? Моите последни са от 28.06, а следващият ми преглед при АГ е на 29.08. На последните бях с граничен хемоглобин и високо желязо. Не приемам никакви витамини и добавки (освен магнезий) от повече от месец и малко се притеснявам да не излязат нещата извън контрол като дефицити за 2 месеца, а пропуснах да питам АГ на прегледа онзи ден… 😕

Моите последни от АГ са от 7 г.с.... Добре, че започнах да ходя на частно в друг областен град, та там да ми казват какви изследвания да пускам на всеки 2 седмици. Пускайте си периодично, ако имате възможност пълна кръвна картина и урина. Струват около 10-15 лв. двете, но е хубаво особено в трети триместър да следите показателите си, поне веднъж месечно. 🍀

# 264
Аз се следя също в частна клиника, по пакет за ЖК и не знам защо сега се получи такъв голям времеви луфт, реално няма да имам изследвания в 6 и 7 месец, което, съдейки по вас, не е особено разумно… Ще проверя дали ЛЛ може да ми пусне по ЗК контролни, че да имам междинна представа.

Бях ви споделяла, май, взех си една книга за развитието на мозъка на бебенцето още от утробата и там има доста препоръки за количество витамини, с които трябва да се снабдяваме, и съм далеч от мисълта, че само през храната ги имам като дневен прием, за хемоглобин и други показатели - да не говорим…

# 265
На мен през месец ми пуска АГ стандартните, а иначе и аз си пускам разни витамини и неща, като ходя за коагулация през 3 седмици.
Ама то дори и да си ги платиш и да не минават по ЗК, поне не са много скъпи.

Аз все си мисля, че има време и не бързам, пък то толкова бързо минава, че вече май никак няма време 😂
Нищо не сме купували още, само съм набелязала някакви неща и това е.Но мисля август да започваме, защото времето си лети 🥹

# 266
Привет, Malena!
За стерилизатор нищо не мога да кажа. Ако кърмиш успешно, няма да ти е необходим. Бих те посъветвала първо да видиш как ще тръгне с кърменето. Можеш да си набележиш нещата и впоследствие, в случай, че не се получи кърменето, да си ги поръчаш. Аз имам помпа на Нук ръчна с три шишенца, които така и не използвах и седят в пакета. Единствено, пробвах два пъти да изцедя, но беше абсолютно ненужно. Разбира се, при всяка мама и бебе, нещата са  индивидуални.
Бебенцата имат склонност към претопляне, особено в първите месеци, тъй като потните им жлези не са добре развити. Чувалчета са супер, ако бебето свикне да спи в него. Моето дете така и не свикна. Винаги съм го завивала без ръчичките.
За къпането са ти необходими един измивен продукт и един лосион за след баня. За под пелените - кремче срещу подсичане.
Пелени съм използвала в началото по време на кърмене, в случай, че върне мляко, както и да постеля примерно на дивана, за да сложа бебето. За след баня съм използвала памучна пелена над хавлийката. За завиване също съм използвала лека пелена през летния сезон, тъй като вкъщи е доста топло. Не съм повивала бебето.

Аз също не съм била на изследвания от началото на юни мисля 🤔 даже може и да е било края на май. На 18.08 ми е следващият преглед и тогава ще ме боцкат+урина. Иначе коагулация си пускам редовно.
На мен днес със ставането ми беше кофти и докато се опитвах да направя закуска за таткото и детето, повърнах от миризмата на розмарин. По-късно от миризмата на доматено пюре също ми се обърна стомаха, но не съм повърнала. Иначе вечерта си хапнах с желание рибка и пийнах малко бира без проблем. 🤷 Явно пак нещо се засилват някои симптоми.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 22:34 от Pischi

# 267
На мен също ми пускат изследвания всеки месец. Аз последно пусках на 14.07 и два - три дни преди прегледа, който е на 16.08 ще пускам да видим дали се е вдигнал хемоглобина от Сорбифера. По принцип ми казаха да пусна само ПКК обаче аз мисля да си пусна и кръвна захар и урина, за всеки случай.

# 268
Здравейте, от много време не съм писала, добре дошли на новите момичета.
Малена, ще опиша моя опит на тези въпроси.
За стерилизатора няма нужда да са еднаква марка с шишетата, но е важно да провериш, че избраните шишета се събират в него, тоест не са по-високи например.
Помпа - аз бях с електрическата на медела, за мен е страхотна и си струва, аз съм я ползвала само за облекчение и ако се е налагало да оставя за едно хранене.
Чувалче аз ползвам от новородено. Никога не ме е притеснявало, че ръцете са навън (за разлика от бабите, които много ми цъкаха с език). После като дойде време за чувалче с крачета, те също бяха навън, но никога не й е било студено. Тези на angel baby са готини и са с кауза.
Аз ползвах един и същ продукт за къпането на тялото и косата, доста късно купих отделен шампоан, може би след 2. Ползвах козметиката на uriage, даже още продължавам да къпя дъщеря ми (4.5г) с нея.
И последното за пелените - аз лично не ги използвах особено и не ми бяха важни.

# 269
На мен ми пускат ПКК и урина всеки месец, а отделно си изследвах и ТСХ, тъй като съм с хипофункция и се беше покачило малко, но ендокриноложката ми каза, че било нормално за този период от бременността. Взеха ми и микробиология и цитонамазка последният път, като ми казаха, че микробиологията важи  един месец и преди раждането ще трябва пак да ми вземат.
Никой не пише нищо за раждането, а аз се чудя къде в София е най-удачно да родя и при кого. Насочила съм се към Майчин дом, но не ми е ясно как се случват нещата като не се следя там...

Общи условия

Активация на акаунт