Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 235
  • 826
  •   1
Отговори
# 90
Съседите ни от последния етаж постоянно си тупат килими, завивки и не знам още какво на терасата ни, която е открита.
Това за тупането и хвърлянето на боклуци май го имаше в наредба или правилник беше за етажната собственост, потърсете го в интернет, накрая вижте дали има административни разпоредби за глоби. Защото и да говорите с наемодател ще помогне ако има възможна санкция. Особено ако не успеете да намерите адреса и да се свържете с наемодателя, поне има шанс наемаелите да ви вземат насериозно. Едни думи са нищо.
Дело за имуществени щети замислям, но никога не съм водила дела и представа си нямам откъде да започна.
От адвокат започнете. И снимайте щетите като се появят.

# 91
  • Варна
Тупането би трябвало да подлежи на глоба според наредбата за обществения ред на съответното населено място, прочетете я. След това им я покажете и кажете, че ще ги снимате и ще подадете оплакване, придружено от снимките. Би трябвало поне малко да им пука. Ако не, направете го.

# 92
Имам ли някакъв полезен ход с който да я накарам да ме вземе на сериозно? Зная само адрес, има ли сред вас със сходен разрешен проблем? Дело за имуществени щети замислям.
Дело, при мен не стана с добро и само е загуба на време мотането да се моля да ремонтират.  Първо оценител да опише вашите щети и какво трябва да се оправи при съседите. Същото да ви направи застраховката, дори и да не иска да плаща.  Ако наемателите не са легални, пускате сигнал също.

# 93
Момичета, благодаря за насоките.
Застраховка имаме, но отказаха да изплатят щета, защото има много поражения, все стари. Аз имах претенция към последното наводнение,  което беше в кухнята, но те са опитни и ме отсвириха.
Ще изчакам още седмица, собственичката е на почивка, правя последен разговор и пристъпвам към среща с адвокат.

# 94
Не чакай, и не и казвай, че ще я съдиш. Няма да пусне оценителя в апартамента. Говорете с адвокат.

# 95
Не чакай, и не и казвай, че ще я съдиш. Няма да пусне оценителя в апартамента. Говорете с адвокат.
Оценител не трябва ли да влезне при мен?

# 96
И при нея, за да опише от къде е течът и какво има да се оправя допълнително. Това е базата на твоето дело. Трябва да е професионален оценител, твои снимки не стават. Но ако и го кажеш, ще спре да ти отваря. Тогава ще чакаш по съдебен път да стане оценката, това са време и пари. Просто не се занимавай да се караш и говориш, направи си оценката тихомълком, докато ти отварят и си пусни делото. Ако е читав човек, още при получаването на призовката ще се размърда.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 14:26 от chortiz

# 97
И при нея, за да опише от къде е теча и какво има да се оправя допълнително. Това е базата на твоето дело. Трябва да е професионален оценител, твои снимки не стават. Но ако и го кажеш, ще спре да ти отваря. Тогава ще чакаш по съдебен път да стане оценката, това са време и пари. Просто не се занимавай да се караш и говориш, направи си оценката тихомълком, докато ти отварят и си пусни делото. Ако е читав човек, още при получаването на призовката ще се размърда.
Да, ясно. Разбрах какъв е пътя.  А професионален оценител как се намира? Благодаря за насоките.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 13:42 от Пролетно цвете

# 98
Адвокатът ти ще намери.

# 99
Да попитам и аз нещо,ако някой е преминавал през това:Утре ще има събрание на входа.Имаме платен домоуправител.По желание на 4-5 човека от входа,искат да се направи подписка за спиране на абонамента към   Тец-а (парното)на входа.Излизало им скъпо,щяло да им е по-евтино да се отопляват с климатици.Лично ние нямаме радиатори,"топлото"идва само по тръбите,сумата на месец ни е различна-между 25 и 55 лева(разбира се,в отоплителния сезон).Не сложихме радиатори,защото само с топлината от тръбите е достатъчно топло и ходим по къс ръкав през зимата.Ние сме против "развода"с Топлофикация.Казаха,че при 75 процента от живущите,желаещи и подписали се за отказ,ще го направят.Имаме 3-4 апартамента празни,чиито собственици никой не ги знае,и не мисля,че ще съберат мнозинство.Но домоуправителят е хитър,и се опасявам ,че ще станат някакви схеми,още повече че са почнали отдавна да агитират възрастните хора,че на ток ще им е по-евтино.Някой минал ли е през такава процедура и как да постъпя?Както казах,ние сме против.

# 100
Да искате протокола от събранието. По закон трябва да го обявят на видно място, да речем лепнато на входа. Срокът 3 или 7 дена да беше след събранието, вижте в ЗУЕС.
Подлежи на оспорване решението по съдебен ред.
Проверете процентите ид.части които са към всеки ап.и сборувайте кои са гласували за. Така ще видите има ли необх.мнозинктво.
Проверете и кворума на събранието..чл 17 някъде май беше...

Изобщо разпечатайте си закона и правете справки в него.

# 101
Благодаря за бързия отговор! Никога не са обявявали протокол от събрания.Обикновено на такива присъстваме не повече от 10 човека (апартаментите са 24) и доколкото знам,не би трябвало даже да се състои събрание с толкова малко хора,ама на,при нас става:(

# 102
O, първо се брои дали има кворум в уречения час, после ако няма кворум се чака един час и след това се провежда събранието независимо от кворума. Ако не беше така на практика всичко можеше да се блокира. Освен това не е важно колко са хората, а колко идеални части представляват - някои апартаменти са големи, може един човек да притежава няколко апартамента и т.н.

# 103
  • София
И освен това, може един човек да е упълномощен от друг да гласува и с неговите проценти. Аз редовно гласувам за една съседка, която живее в чужбина, а на последното ОС и още една ме упълномощи.

# 104
като нямате кворум от % от ид. части се чака 1 час и после кворум от 35% от ид. части от общите части е достатъчен и взема решения. Протокол се съставя и обявява до 7 дни след събранието. Има срок после 14 дни мисля беше да се обжалва пред Домоуправител, ако не става и по съдебен ред.
П.П. Не съм отворила закона в момента и за съдебно жалене си вижте там срока.
А и Профито, ако е такова, повече от 2 години, му е изтекъл договора. Не може да се подновява автоматично - вижте там дали е редовен.

Общи условия

Активация на акаунт