Фентъзи и фантастика - 24

• 31 663
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Приключих третата книга от Мъглороден.
Скрит текст:
Вин и Елънд заслужаваха да живеят, някак не беше справедливо да загинат, след като толкова пъти бяха жертвали себе си и се бяха преборили със себичността си. Щяха да бъдат идеалните управници. И нещо повече - заслужаваха го. И за Зейн във втора книга ме беше яд. Яд ме беше и че в основната си част същността на романа се движеше от подмяната и манипулацията. Все пак авторът избра вярата и Марш, въпреки че бе най-обсебения от гибелта инквизитор, накрая послужи на промисъла. Но това някак не ме остави удовлетворена. Манипулацията и лъжите бяха много по-релефно описани, в целия роман. Дори държаха повествованието. Даже дотолкова, че автора се затрудняваше да го открие. Тези цитати в началото на всяка глава бяха като кръпки.  Но само с повествование нямаше да се разбере нищо от развръзката.
Оценка и ревю в ГР ще пиша, като ми поулегне малко.... Така или иначе беше една различна и нестереотипна книга.
Скрит текст:
А, и още нещо - много се подразних от това преместване на планетите. Абе поне малко уважение към научната фантастика...!@?!! Една опорна точка за процеса на преместване да беше споменал!

# 121
  • В полите на Пирин планина
И аз прочетох "Четвъртото крило" - на мен ми хареса, свежа е много. Главната героиня е умна и готина.
Днес получих и втората част, бях я пуснала на приордър в Озон.

# 122
  • Майничка
Lady, последното не биваше да го пишеш! Преди малко приех едно озонско кашонче за ММ, а тези две седмици съм затрупана с работа.

# 123
  • В полите на Пирин планина
Честно казано съм много любопитна какво ще се случва... 😁😁😁

# 124
Докато още се чудя на “Четвъртото крило”, нямам търпение за “Змията и крилете на нощта (Короните на Наяксия 1)”. Има я на приордър в Озон с намаление, чакам с вълнение 10.2 да дойде Simple Smile

# 125
  • Разпиляна във въображението
Вижте, вижте... Нямам търпение

# 126
  • София
Нещо не ми потръгна втората ера на Мъглороден (Сплавта на закона). Как я намирате спрямо първата?
Започвам Малазана.

# 127
Eдна идея по-безинтересна. Това не значи, че е слаба, в никакъв случай. Просто първата ера бе някак много...героична. Тук Сандърсън се концентрирал повече върху развитието на сетинга и надграждане на света си и по-малко в върху сюжетното развитие.
Героите тук - изключвам Уакслий - са доста по "сиви" персонажи. За сметка на това Уейн и Стерис са доста нестандартни персонажи, а и е отделено доста време на кандрите, които досега бяха поддържащи персонажи. Усложнена е магията, всички вече са чували за феромиците, появяват се и нови метали (злато и електрум)
Освен това тук героите са въведени по-бавно отколкото в Последната империя. Доколокото в Последната империя Келсайър бе повел бунта, поради мъка към жена си, то тук Уакслий е избрал да избяга от хората заради смъртта на Леси.
В тази ера Сандърсън е направил опит да въведе и някои препратки към Летописите, да се види света извън Мъглороден...затова действието е доста по-бавно.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 10:11 от Лорд Сняг

# 128
Здравейте другарчета.Отдавна не съм писала в темата, не съм и чела много фентъзи книги, повече чета трилъри, да ме пита някой защо, като ги забравям след ден-два.Макар че открих нов автор Дж. Д. Кърк, който за мен си струва. Купувам почти всичко, което ми хване окото, но си ги трупам. Последно взех "Лодкарят" на Кронин, "Притча за сеяча" на Октавия Е. Бътлър, трилогията на Стивън Диас  „Спомен за пламъци“ и "Пътят на подправките" на Мая Ибрахим, която мислех да почвам, но след като разбрах, че е част от поредица се отказах. Може би сте коментирали вече, че Артлай са приготвили доста добри заглавия за 2024 година, дори ще издадат третата книга на Дейвид Хеър от поредицата му " Квартет за Лунните приливи и отливи". Аз много харесах първите две книги и се бях отказала да чакам продължение, но ето, че ме зарадваха. Бард няма да превеждат повече книги на Антъни Райън, защото продажбите на са добри. От последните книги, които прочетох харесах дуалогията на Мара Ръдърфорд и много харесах "Всички шепнещи кости" на А.Г. Слейтър. Някой ако е чел първите две книги на  Мария Турчаниноф от "Хрониките на Червеното абатство", да не си причинява третата, напълно излишна книга.

# 129
Здравей Меган,отдавна те нямаше. Поздрави.
Затъжих се за теб.
Да, Артлайн са подготвили много заглавия. Аз съм си поръчал за утре Към края (Към Небето 4). Като я прочета ще правя ревю.

# 130
Купих Към Края - до 24 часа ще имате ревю.

Минах към половината- първите 2 части.  на Към края, стигнах 3 част. Ревюто се пече на скарата.

"Дръзки". .Е, флагманския кораб на 331 стр. не е съвсем същия, но много прилича на това

3,05 минути - след малко повече от 8 часа, успях да прочета 476 страници.
Със смесени впечателения съм.
РЕВЮ

Скрит текст:
Първо да кажа, че книга 1 от поредицата си ми остава любима, трудно нещо може да я надмине. Но също така ще кажа, че оттогава Спенса претърпя сериозно развитие като личност. В Към небето тя бе отдадена на героична и справедлива кауза - да изчисти името на баща си и да победи креляните, за да защити своите хора. Впоследствие обаче на нея ѝ се наложи да живее с врага, видя че той не е различен и сега има проблем с убиването. От една страна е нейната войнска същност, от друга - морално-етичният и компас.
Не по-малки са проблемите на Джорген - той трябва да съчетава етиката с войнска тактика. А сега е главнокомандващ на армията и едновременно с това - министър председател. А е само на 20 години. По-лошото е, че гаджето му отказва да изпълнява заповеди, не го зачита за нищо, позори го. Спенса няма доверие на Джорген, действа урбулешката. Тя е много добър войн, но много слаб войник, защото не е свикнала да се съобразява с другите.Angry

Когато Спенса бе кадет, който трябваше да се бори с несправедливата система това бе готино - то ѝ даваше цел. Освен това тя дейставаше със сърцето си и това бе правилно. Когато обаче е поставена да руши плановете на Джорген, за това как да оперира армията и да срива авторитета му, само защото се е поддала на емоции това е егоизъм. Сега виждаме другата Спенса - тази която никога не си дава зор да погледне нещата през другата гледна точка* Някой в този форум бе казал, че на Спенса нещата ѝ се получават като в игра. Да, така е но играта става брутална, защото се се играе от живи хора. А Спенса има навика да се "изключва" в най-неприятните моменти. Това е война и в нея няма място за импровизации, освен ако не са част от самата тактика.

Ще добавя, че ако първата книга имаше сериозни прилики с Топ Гън (1991) и Играта на Ендър тук имах чувството, че съм се пренесъл в старата трилогия на междузвездни войни - епизоди 4-6. Дори идеята да се направи отвличаща маневра, за да се нападне един център, от който да се открадне информация с цел същинското нападение е копие на Завръщането от джедаите. Нейсе.

Тук ще отделя няколко добри думи за Хешо. Макар да е второстепенен герой, той ми напълни душата.Blush

Сандърсън спазва собственото си правило, като надгражда собственият си свят.  В тази книга ще видим много повече от гробокопачите и охлювите. За съжаление старите герои са изведени. Почти не срещаме вече Коб и адмирал Железен юмрук, а бабчето....... не, няма да издавам какво става с нея - прекалено голям спойлер ще е.

За мой ужас почти не видяхме Еф Ем!!! ScreamAstonishedDisappointed RelievedDizzy Faceи мернахме съвсем накратко Дърдорко!.AstonishedAstonished И не - не приемам обяснението, че са административни лица, защото и Джорген е административно лице пък присъства в поне една трета от книгата.Rage

Какво да кажа още? голямата новина е Брейд - тя се завръща по-голяма и по-силна отвсякога, а сблъсъка ѝ със Спенса е епичен. Споменах ли, че книгата ми прилича на Междузвездни войни? На практика събитията с Брейд много ми напомниха финалната сцена с Хан Соло в Империята..... Само че и тук има същия проблем какъвто наскоро имах с Кралица на яроста - главната антагонистка е умна, манипулапитва, добър пилот, печен боец, опитен стратег....и се оставя да бъде надхитрена по доста елементарен начин.

Какво да кажем за финал?  Книгата е много хубава, но не може да се съревнова с първата, която бе много по-романтична. Тук героите израстват. Също така също както в Мъглороден имаше отделни епохи и тук ще има нова епоха - очаквайте  поредица - Към Небето - наследство

но това явно ще е в по-далечното бъдеще, инак чичко Сандърсън и Артлайн са решили да ни зарадват с много неща-
Летописите - dawnshard -  предстои през пролетта на 2024
                         Танцуващия по ръба - предстои през пролетта на 2024„

алкатраз и злите библиотекари 3 - The knight of Cristalia - пролетта на 2024

и накрая самостоятелен роман във Вселената на Космера - лятото 2024

Толкова от мен
Лорд Сняг, позивна Черният ангел
* В този смисъл интересно е, ако гледаме Към небето през гледната точка на адмирал Железен Юмрук - в рода Нощносянкови има дефект, собственият ѝ баща е избил почти цялата си ескадра. Тя не може да рискува да постави Спенса на важен пост - инженер, зенитчик или авиатор.

П.С. С меки корици книгата е 25 лева, с твърди - 40.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 03:41 от Лорд Сняг

# 131
Започнах да чета първата книга от "Откровенията на Ририя".С години я отлагах и реших, че сега и е дошло времето. Не искам да чета анотацията на следващите книги, но ми е интересно една история ли върви в шестте книги или всяка книга е с различна история?

# 132
Историята е една, но на практика първата книга можеш да си я четеш поотделно.  Ако след първа спреш внезапно няма да се досетиш по нищо, че историята продължава, тя самата си е напълно завършена. Втора книга също до голяма степен е обособена.
 Всъщност като се замисля всяка книга можеш да си я четеш поотделно, освен 5 и 6 - те са силно свързани. с предните.

# 133
  • Майничка
Свързани са, но с леко натаманяване всяка част може да се чете отделно.

# 134
Не мисля да я прекъсвам, книгите не са обемни и поне първата се чете бързо.

Общи условия

Активация на акаунт