Фентъзи и фантастика - 24

• 31 695
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Като заговорихте за българско фентъзи, скоро попаднах на тази книга, звучи интересно, но мисля да изчакам новото издание, което ще е редактирано. Четох, че в първото имало проблем с редакцията.
https://www.goodreads.com/bg/book/show/203053259

# 166
Тази и аз я видях, но имам освен започнатите куп други непрочетени (вкл. писах в другите теми на Карабашлиев “Рана”, нямам сили за нея в момента, много тъжна ми се струва), затова с интерес ще следя за отзиви, обичам да чета и български автори, наред с комерсиалните има такива, които заслужават внимание.

# 167
Не мога да редактирам предходната си публикация, а няма как да пропусна да ги похваля - Артлайн ще издават и  Деца на времето на Ейдриън Чайковски!

# 168
  • Разпиляна във въображението
Видях, че рейтингът не е лош.

# 169
Някой чел ли е 'Dance of Thieves'? И дали някое издаделство е решило да купи дуологията?

# 170
Артлайн са започнали да издават някои книги с твърди корици с порезки - видях още едно такова предстоящо издание, “Сянката на боговете”, нова поредица:

Забелязах, че и на “Змията и крилете на нощта” също има с такава декорация.
Дано самите книги са добре преведени и да няма редакторски/коректорски пропуски.

# 171
Артлайн са започнали да издават някои книги с твърди корици с порезки - видях още едно такова предстоящо издание, “Сянката на боговете”, нова поредица:

Забелязах, че и на “Змията и крилете на нощта” също има с такава декорация.
Дано самите книги са добре преведени и да няма редакторски/коректорски пропуски.
Тъкмо щях да пиша за книгата. Определено Артлайн се превръщат в любимото ми издателство.

# 172
Много красиви издания, засега не съм решила някоя конкретно да добавя към библиотеката си, докато не прочета натрупаните, надявам се и занапред да има какво да ни предложат.

Гледах първите (редактирам) шест епизода на Трите тела по Нетфликс, установих, че съм позабравила детайли от книгата, но нямам време сега да препрочитам. Струва ми се, че някои неща са променени спрямо книгите (след 5-ти епизод започва по  втората книга), но съм ги чела преди близо две години и трябва да попрелистя, за да мога да сравня. Китайският сериал, който ако не греша, е само по първата книга не съм гледала, там май плътно са следвали сюжета - някъде четох, но този е направен достатъчно добре за гледане, засега само осем от 16 епизода са качени.

Последна редакция: чт, 28 мар 2024, 07:51 от fenyx

# 173
Не знам дали е коментирана " Палач на богове" от Хана Кейнър, ама да си кажа... Много съм разочарована. Четох ебаси ревютата, а то се влачиииии, влачиии, влачииии и неам нерви, а не захвърлям започната книга. Поне ме приспива. Има ли тема за оплакване от книги?

# 174
Влязох, за да напиша същото. Grinning Не знам дали има такава тема, но ако има ще е супер.

Та, аз също съм много разочарована. Още не съм я довършила, но, освен за рецепти за вечеря, не виждам с какво друго може да ме развълнува. Мнооого плоски герои, авторката явно смята, че читателите нямат способност да мислят, защото не може да напише 'той сви рамене', което е едно пределно ясно действие, но и трябва да го обясни в три параграфа.

По едно време започнах да имам теория, че е написана и за хората в аутистичния спектър (чувствайте се свободни да ме поправите, наистина не съм много запозната, но след като си го помислих проверих и разбрах, че може да имат някакви проблеми с четенето, а и с 'прочитането' на хората). Грам не се шегувам. Книгата е написана много зле, с непрекъснати обяснения на очевидни неща. Не знам дали тази ми теория е вярна, надявам се, иначе книгата не знам за кого е писана.

Мнооооого политкоректност. Нямам нищо против инвалиди, хора с различна сексуалност, глухонеми и етц., НО, не може да ми ги сервираш в рамките на 100 страници, чувствах се все едно авторката е извадила списък и си е казала 'хайде сега, да ги нацвъкам'. Започнах да залагам със себе си кога ще се появи трансексуален персонаж, ще споделя после. Grinning

Та, това е мнението ми само за първите страници, ще виим дали ще става все по-зле. Скоро не ме е било яд, че съм си дала парите за книга....

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 08:25 от savii_

# 175
Има тема за “малинки” за книгите. Една фентъзи, по-точно роментъзи бих запратила там, ама пък поредицата (скоро писаха, че престои в началото на 2025 да се появи трета книга) си има също своите фенове и читатели.

# 176
Прочетох трилогията на Кристин Курц - Хроники на Дериниите. Накратко - не четете тази трилогия. Не си заслужава.

Сега малко по -подробно

Първо книга е доста нелогична и разпокъсана.Disappointed Действие почва от средата, кралят е  на лов, води разговори със сина си за някакъв Морган дето ни сме го чували ни сме го виждали; Кралят е убит от някаква Чариса/Призрачната която се появява отникъде. Не сме наясно защо 15 години кралят не е предприел нищо.  Не става ясно и защо супермогъщата Чариса петнадесет години е чакала краля да умре? Изведнъж от средата на действието почват да ни обясняват кои са Дериниите и кой е Морган.
Тук сме въведен в много глупав конфликт Astonished- кралицата дотолкова мрази Морган, че е готова да го екзекутира. Разумни причини за тази омраза - нула. Живяла е петнадесет години  с най-добрия му приятел, има син от него, синът също обича Морган. Девер ѝ не е в регентският съвет!  Кралят път петнадесет години се правил на умряла лисица и не разбрал каква е жена му или не му е пукало.! Тук имаме блед опит да се копира Игра на тронове, ама е доста тъпо направено. Disappointed Relieved Да не говорим, че Морган, който трябва да е най-пазеният човек на практика се телепортира през охраната, която пък е супер заспала. Принца никога не е там където трябва, за да го пазят.Dizzy Face Още първа книга е зле замислена.

Втора книга става  малко по-интересна доколкото в нея има интриги и започва да прилича поне малко на приключенско фентъзи.  Не мога да опиша всичко което ми хареса, но най-после е на път да се разпали война с Вярата. Тъкмо взе да ми харесва иииии...свърши. Fearful

Трета книга е меко казано претупана. Disappointed RelievedДействието се влачи две книги и половина и накрая свърши за пет минути. Краят е видимо "скърпен". AstonishedВ най критичния миг се появява Риканда, една напълно ненужна героиня. Тя е съпруга на предател, че и майка на всичко отгоре; но се влюбва в Морган. И определено не ѝ пука, че Морган ще убие съпруга ѝ. При това се оказва Дерини без да подозира.
(Колко странно - в началото едва ли не съществуването на Дерини е супер пазена тайна, а накрая всеки втори се оказва Дерини. Малко като супер тайната пещера на Батман, дето я знаят Лигата на Асасините, Лигата на Справедливоста без граници, Совата,  Жената котка, Батгърл, Найтуинг...май само комисар Гордън не я знае. нейсе. Отплесвам се.)
 не по-малка лудост е, че мъжът който се преструва на св. Камбър и помага на Морган всъщност е най-голям негов противник в Съвета на Дерииниите.
Залавянето на Дери е супер елементарно, а при освобождаването му не му слагат никакъв охрана въпреки че виждат как е под мозъчен контрол на противника Astonished...Накратко - последната книга има зле скърпен финал с което увенчава като венец лошото ми мнение за тази трилогия. На всичко отгоре трябва да се помнят много имена, а речник е даден чак в края на третата част-. Жалко - добра идея- лошо изпълнение

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 09:34 от Лорд Сняг

# 177
Много благодаря, Лорд Сняг, за мен такива споделяния са много полезни защото спестяват време (а и не само) за книги, които не заслужават пропиляването му.

Изгледах осемте епизода на Трите тела по Нетфликс, в другата тема писах - има доста различия с книгите (защото в някакъв момент става преплитане с втора и трета част от трилогията),  въпреки различията ми хареса, а книгите не ми се препрочитат сега. Китайският сериал, който е само по първата книга не мога да гледам -30 епизода с китайко аудио е абсурд за мен, а освен това това, че следвал книгите пак не е напълно точно - една ключова сцена прочетох, че липсва (предвид основната аудитория не е изненадващо).
Моето четене продължава с Абъркромби (и една друга, българска книга, която смятам паралелно да чета).

# 178
Аз си купих " Палач на богове" имах надежди за нея, но след това ревю ще видя дали ще се разберем. Купих и "Четвъртото крило", която се чудя дали изобщо да чета. Взех и "някога имало" и за нея съм с резерви. Надеждите ми са в "Сянката на боговете" на Джо Гуин и "Деца на времето" на Чайковски, чакам ги да дойдат май месец. Сега чета "Гибелта на Коли" на М.Р. Кели, първите две книги ми харесаха доста, но тази трудно ми върви.

# 179
“Някога имало” има много красива корица (макар че някои елементи от нея ми напомнят за друга книга), но четох в ГР отзиви, които ме спряха. “Крилото” четох на английски и от някакъв момент - диагонално, толкова ми досади елементарният стил.

Общи условия

Активация на акаунт