Фентъзи и фантастика - 24

• 31 719
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Сега започнах да чета “ Шест врани”, като не разбирам още нищо, но гледах, че хората казват, че трябва да съм чела някаква си трилогия, за да разбера…. 😭
Добре би било да си чела трилогията "Гриша", но не е задължително. Аз например не успях да я прочета, едва завърших първата книга и дотам. При Враните се появявят герои от трилогията, но на мен не ми пречеше, че не им знам историята. Много харесах книгите, сега ми предстои да прочета "Белязания цар" и "Под знака на вълците". Надявам се да са толкова добри, колкото Враните.

И аз не съм чела поредицата и направо започнах от враните, на 40-та страница съм и още нищо не разбирам. Някакви 5/6 героя, нито знам кой какъв е, нито какъв пол е. Много ми е объркващо още, но разбрах, че по натам става по-ясно и интересно.

Книгите на Ярос от тази поредица ще са пет. В скрит текст давам линк с резюме на английски на Железен пламък. Дали си заслужава да се чете - зависи от читателя и интересите му, аз лично не мога да я чета, скучен за мен елементарен  стил на писане, историята - зависи от гледната точка пак, но предпочитам да я пропусна, след като има толкова други по-добри (за мен) книги за четене.
За феновете все пак на Емпирий поредицата давам още два линка - “енциклопедичен” на героите и събития, и един за детайли в първата книга:

Оо и петте да прочета- абсурд. Първата наистина ми беше интересна и ми хареса, обаче къде се прекарах за втората, не знам. Никога не съм прекъсвала така книга, но като видях, че е 700 страници, със ситен шрифт и само някакви безмислени разговори до 50-та страница я затворих. Може би като не ми останат книги, ще я продължа…

# 196
Не на нивото на враните, но са интересни по един друг начин. Simple Smile

'Железен пламък' е разочарованието ми тази година, изключително плоска книга.

# 197
  • Майничка
От "Железен пламък" си стуват към 150-200 страници. Щеше да идеално да се е добавят към първата част, да се делнат на две и да станат две спретнати и лесни за четене томчета.
"Гриша" съм ги сложила на трупчета, може би завинаги. По-зле ми е от Малазана, там поне съпътстващите кратки форми ми харесват.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 15:55 от gargamela

# 198
А на мен даже не ми хареса първата книга, затова и само от чисто любопитство четох резюме на втората. (Поне имат хубави корици българските издания 😃.) После намерих нещо много по-добро за четене.

Видях, че скоро ще се появи сборник с новели  на Лиу Цъсин, “Странстващата земя”.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 16:03 от fenyx

# 199
  • София
На мен също ще ми е интересно да ги прочета.

Завърших си фентъзи трилогията. Всъщност е фентъзи приказка, в която има всичко, дори любовна линия (без сцени 18+), но не тя е водещата.
Имам отчайваща нужда от мнението на хора, четящи този жанр. Ако някой има желанието да влезе в ролята на критик (признавам си без бой, че не ме бива много със запетаите), мога да дам на ЛС линк към първите две части, там се чете без регистрация. При третата книга действието се развива 20 години по-късно и е вид затваряне на всички останали сюжетни линии.
Скрит текст:
п.п. Новият ми аватар е медальона на Мая.

# 200
Както си четях и бях стигнал до 10 глава трета част изведнъж все да ми иска регистрация?

П.С. за момента съм настрое по-скоро положително

# 201
На мен също ще ми е интересно да ги прочета.

Скрит текст:
Завърших си фентъзи трилогията. Всъщност е фентъзи приказка, в която има всичко, дори любовна линия (без сцени 18+), но не тя е водещата.
Имам отчайваща нужда от мнението на хора, четящи този жанр. Ако някой има желанието да влезе в ролята на критик (признавам си без бой, че не ме бива много със запетаите), мога да дам на ЛС линк към първите две части, там се чете без регистрация. При третата книга действието се развива 20 години по-късно и е вид затваряне на всички останали сюжетни линии.
Скрит текст:
п.п. Новият ми аватар е медальона на Мая.
Изпратих линк на ЛС.
----
Както си четях и бях стигнал до 10 глава трета част изведнъж все да ми иска регистрация?

П.С. за момента съм настрое по-скоро положително
Никаква идея. Книгата е безплатна и не е маркирана като 16+/18+. Уатпад ми е искал регистрация само за такива книги или ако слагам звездичка/пиша коментар.

# 202
Лорд Сняг, и при мен се появи такова нещо, сега -  още на трета глава. Копирах линка (докъдето бях стигнала, т.е.глава три) в нов прозорец и се отвори нормално (като чета от браузър на телефон, private режим). Опитай така.

За новата книга на Цъсин- видях коментар, че е превеждана от английски, а не директно от китайски, ако има значение, разбира се. Харесва ми корицата, която е направил Живко Петров, неговите винаги са ми допадали.

# 203
На служебния пак мога да я чета, явно е някакъв проблем от личния лаптоп.
в момента съм на единадесета глава - Аудиенцията.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 10:42 от Лорд Сняг

# 204
Предполагам, че в някакъв момент след като мине време от отваряне на браузър се появява това съобщение. Затова на другия лаптоп не се е появило още, но е възможно след известен период да излезе такова, ако такива са настройките на този сайт, не съм чела оттам досега.

# 205
  • България
Ако Моарейн Д ме чете - имам нещо за нея.
Скрит текст:
Благодаря, Лорд Сняг.
Изпуснала съм темата, чудех се защо никой не пише. Grinning
От известно време чета отново само на хартия и ми е доста по-трудно с намирането на приятни книги, а и ако са част от поредица, предпочитам да си я закупя наведнъж. Преди доста време с години събирах "Хрониките на Амбър", не ми се занимава с това упражнение.
Приключих с "Бляскавият двор" от Ришел Мийд. Първа и трета част ми допаднаха, втората ми беше доста скучна.
Налични колекции има повече на Сандърсън и Пратчет.
"Мъглороден" на първия не беше точно по мой вкус, а защо не чета Пратчет вече съм забравила и сигурно ще опитам нещо негово.

# 206
Опитах преди време да чета Пратчет, но нещо не ми хареса. След време може да направя нов опит. Абъркромби ми харесва, и то много, като изключим само, че на някои по-жестоки сцени леко прескачам описанията.

# 207
Искам да прочета Dance of Thiеves на Пиърсън, но и трилогоията преди това - Хрониките на избавените. Имате ли мнения? Заслужава ли си?

# 208
Прочетох първа книга. Следва Ревю

Пролога не ми хареса - хвърли ме насред нищото, без истински встъпление. При това ме насочваше към сюжет с типично "дамско" фентъзи и занижих очакванията си. Неочаквано обаче книгата ми хареса. Нестандартен сюжет, отделено е доста време на изграждането на сетинга доста фантастични елементи. Виденията ми бяха безкрайно любопитни. В никакъв случай  книгата не по-лоша от повечето за този жанр, а може би е и по-добра.
Все пак няма да спестя и критики. Имената са твърде шантави, пречеха ми да се потопя в атмосферата. Отделно на ръка има доста сложна генеалогия. Нямаше да е лошо да има родословно дърво на драконите или поне речник. И в този речник да е записано кой на кого е син, внук и пр. Лично за мен е объркващо - Мая има общо родословие с Гуордж, Калимея и пр. но и не само с тях. Реално всички са роднини.

Драконите невероятно ме дразнят, но това е въпрос на личен вкус.
Скрит текст:
Не ми допадат толкова властни герои, които по средата на играта променят правилата (изведнъж преврънаха тези жени в заложнички); още по-малко ми допада че те очакват Мая да забрави за Алтара и да се съобразява само с драконовия свят.Също така образите на Калимея и Лейрен ми идват малко клиширани, но предполагам, че за поддържащи образи - стават.
Но това са лични предпочитания, те нямат отношение към това дали книгата е добра или не.
 Щеше ми се да има малко повече хумор (като при Е.Звездная и А.Кош) , а не само политика, но предполагам че искам много.
Бих добавил, че е отделено твърде много място да се обяснява магията, можеше да е малко по-динамична книгата. Вярвам, че във втора книга това ще се оправи. Ако издателят има критики вероятно ще са в тази насока - днес се харесва повече динамика, а не описания.
Някои думи като "елир", "алир", "ничи" не са обяснени, или пък са слабо обяснени. Например когато Рилдж ще купува подарък на Пел е наречен елир, а до този момент няма обяснение какво е това. Към края има едно набързо скроено обяснение (май от Пел), когато било алир, кога елир. То обаче идва в самия край на  книгата. Все повече се убеждавам че има нужда от речник. Речник в смисъл на родословно дърво - съвсем определено, а тук-таме и по някоя бележка да се сложи, за да се обясни някоя дума.
Все пак - оценката ми е по-скоро положителна. Въпреки критиките ми първа книга при всички положения е над средното за жанра, дори бих казал, че се доближава до това да е добра.  Не съм издател, но ако и другите книги са така не виждам защо книгата да не бъде издадена?

П.С. Събитията от пролога  не се реализираха в първа книга, което лично за мен беше голяма изненада?!

П.П.С. Запетайки не съм гледал.
Мога да коментирам още много, но съм се постарал да съм максимално сбит.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 10:57 от Лорд Сняг

# 209
Тъй като съм чела само до част от трета глава, искам да споделя, че съм съгласна с Лорда - в началото имаше - за мен поне, малко повече текст от нужното, за да мога да си представя общата картина и това, за какво е цялата история. Ясно е, че такава е авторската представа за цялостната идея, но може би трябва да бъде по-стегнато представено, за да не се “изгуби” някъде по пътя потенциалния читател. На мен обаче ми беше все пак достатъчно интересно, за да продължа. Стигнах и аз до думата “елир” и се опитах да я включа в понятийния апарат, но е добра идея да има речник, както при Дюн за термините.

Общи условия

Активация на акаунт