Фентъзи и фантастика - 24

• 31 831
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Хрисовул Stuck Out Tongue Winking Eye Хрисовулите се появяват кр. на 11-нач. на 12 век когато масово са раздава на Ватопедският манастир и Великата лавра. Че еди какви си имоти са дарения и са освободени от данъци. Впоследствие май при Йоан II Асен се появява думата грамота, което е побългаряване. (днес грамота има по-широко значение) Тапия е османизъм, ползвана е основно като "диплом" при еснафите, но може би наистина е най-подходяща, в по-широк смисъл като някакъв документ, който удостоверява нещо.
Ще обмисля дали да не използвам и архаични думички нехарактерни за периода, но нали знаете - угодия няма. Един иска едно - друг друго.

# 256
Напълно си прав, Лорде, различни читатели, различни гледни точки. Затова и за някои книги, особено нашумелите, имаме толкова противоположни отзиви. Дано успееш, а и Аниш също, да уцелите златната среда.

# 257
Аниш, стигнах трета книга, глава 30 и ми дава, че книгата е свършила Astonished как мога да продължа да чета?
Освен една-две правописни грешки, аз забележки нямам. Много ми хареса всичко и искам да си го дочета Scream

# 258
Аниш, стигнах трета книга, глава 30 и ми дава, че книгата е свършила Astonished как мога да продължа да чета?
Освен една-две правописни грешки, аз забележки нямам. Много ми хареса всичко и искам да си го дочета Scream
Подробности на ЛС. До неделя всичко ще е качено.

# 259
  • В полите на Пирин планина
Лорде, много доверчива тая твоя господарка...
Защо реши да се довери на Елезар? Прочуила ли го е предварително? От къде знае, че той няма някакви задни помисли?
Малко плосък ми е тоя техен разговор. Направи я малко по-остра. Все пак тя е нещо като принцеса, нали? Трябва да е по-самоуверена. Вярно, че моли, но все пак да покаже характер.
Разговорът беше като селска раздумка.
И не е лошо да добавиш нещо за мислите на тия герои. За това, което чувстват. За да надникнем в тях.

# 260
Прочетох гл. 19, 20 и по-голямата част от 21. Действието е все по-бързо, това ми допада
Тоя Тедж/Наат ми става все по-противен, супер авторитарен и ревнив. Но пък поне сюжета е много по-добре представен от повечето  книги от "розовия жанр".  За днес - толкова, утре ще знам повече

П.С. Горе долу оформих идеята си как да изглежда  втора глава, но ще падне яко писане. Първа глава бе около 10 страници, втора едва ли ще е под 20.

Лейди Бриен, довери му се защото е без изход, а не че много го харесва. Заклинателите още малко ще "счупят" икономиката, а стихийните магове са доста по-евтини. Прецени сама - кое е по-евтино - професор по медицина от Софийският университет или врачка който лекува с кристалотерапия? (обяснявам супер елементарно, но това е за по-лесно) Въпреки това разговорът беше плосък -признавам. Колебах се дали да не увелича разсъжденията на Косара с нейната подопечна, за да видим колебанията на Косара, но исках да върна действието към Елезар, за да отделя повече място за света на магията. Може да съм сгрешил, признавам.
Косара е...нещо като феодал-сепаратист.  Технически погледнато има един върховен крал на който се подчинява, но той почти няма власт в областите, освен да събира данъци. Реално са на федеративен принцип и да - нейната роля в областта ѝ е доста голяма - или щеше да е голяма ако Съвета не ѝ се пречкаше. Съветниците изпълняват ролята които са изпълнявали жреците в Египет. Уж помогат,, уж са много ценни, ама в един момемнт се оказва, че имат повече власт от фараона и като дойде някой като Ехнатон става дебела работата.

За по-натам трябва да се развият образите на героите, ама да видим как ще  стане? искам да отделя и малко повечко място на магията, а ще трябва и нови образа да вкарам - поне два.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 11:52 от Лорд Сняг

# 261
Бавно напреднах и съм само до седма глава, ама (тъй като четох наскоро история с дракони, която за мое съжаление се оказа доста ро(бо)зова)) историята ми харесва много, много повече и има интересни идеи дотук.

# 262
Искам да благодаря за препоръката за Ририя. Подминавах поредицата, но след няколко поста за това, колко е добра, я погледнах и.. да, определено е много добра! Динамична история, интересни образи, хумор, увлекателен стил. Високо е в личната ми класация!
Лорд Сняг, ще си позволя няколко коментара за първата глава на разказа, надявам се, че се разбира, че не е критика. Simple Smile
Разговорът между Косара и Елезар - тя е твърде пасивна и твърде лесно понася неговата (дразнещо) водеща роля в диалога. Все пак е владетелка, която е достатъчно смела да се изправи срещу установения ред на официалната магия и срещу съвета си; уж дълъг разговор и той се настанява на стола без покана, а се договарят доста бързо; разговорът не дава нова информация, като просто повтаря онова, което е казано в пролога - че пари няма, а цените на официалните са високи; странно ми е той да знае, че хазната е празна. Дори да подозира, сякаш е по-добре тя неохотно да го признае или потвърди, като по този начин и ще участва по-активно в сцената.

# 263
Благодаря. Както казах - не се страхувам от критика, тя може само да е полезна. И макар че имам петнадесетина опита във фентъзито, това е първият ми опит с идея за по-многопластов сюжет и по-сложно развито устройство на сетинга. Съвсем определено имам грешки, слабости и пр-

# 264
Благодаря. Както казах - не се страхувам от критика, тя може само да е полезна. И макар че имам петнадесетина опита във фентъзито, това е първият ми опит с идея за по-многопластов сюжет и по-сложно развито устройство на сетинга. Съвсем определено имам грешки, слабости и пр-
Приемаш ли съвети от човек, който е свикнал да тъче с много нишки?

# 265
Приемам всякакви съвети. Какво ще изпълня от съветите отсега не знам, но всякакви съвети са добре дошли.

# 266
Приемам всякакви съвети.
Ок, първо си направи карта на света - посоки, планини, равнини, реки, селища, пътища, граници - нещо схематично.
После идва ред на файла с характеристиките на всеки герой - име, години, външен вид, бележки какво трябва да преживее. Могат да се допълнят и сведения за различни места/градове/селища. После идва таймлайна - кога какво става. Ако ти е интересно, мога да ти покажа файловете и картите на ПРА.

# 267
Извинете, че ще се намеся, но се сетих за едно меме по темата писане, което сега едва ли ще намеря, затова ще го опиша, защото много ми беше харесало:
 - Роулинг - има история -> пише книга;
-  Мартин - има история- > пише книга
- Толкин - създава нов език -> пише книга.

# 268
  • В полите на Пирин планина
Не е задължително да се направи предварителна схема. Мен подобно нещо би ме заключило в граници, които са ми ненужни. Даже пречат. Аз имам обща идея за сюжетната линия и пиша по нея, като се оставям героите да ме изненадат. Абсурд е да правя предварителна характеристика. Водя си бележки при самото писане. Идеи имам и по време на писане. Обичам да има пластичност на текста и на характерите.

# 269
Лейди Бриен, ставаме двама. Аз по схема не мога да пиша. Имам обща перспектива на историята и тя се развива "в движение" - появяват се нови и нови герои и пр. Един познат ми бе казал, че пиша малко като за филм - представям си сцените една след друга. Най-добрият пример е когато писах разказа за Черният шаман. Главната героиня в него бе К'хара, а Т'хор Аоб - основен антгагонист. Но той "израстна" в разказа и се наложи да направи цяла прелюдия само за него - кой е и откъде тръгва. Оттам пък трябваше да направя  отделен разказ за неговия първи противник Сик'хак и т.н. т.е. "разказа израства в движение". Тук е същото - първоначално имах двама готови герои - Косара и Елезар. В движение трябваше да ѝ намеря противник, за да има смисъл, да вкарам Елезар. А Елезар би бил много самотен "Шерлок" без един "Уотсън" и затова създадох Роксана.  В крайна сметка и Батман си Алфред (а по-късно и Батгърл и Робин), за да има с кого да комуникира. Сега за следващата глава смятам да въведа поне още два героя - разказа "израства" от само себе си.
Аниш,Имам добра представа за местността, времето, хората но не искам да изпадам в тежки описания, че не мога да  се вместя три страници

П.С. За около 50 минути написах 4 сцена във втора глава, но тя бе най-лесната. Сега трябва да измисля първа, втора, трета и пета сцена и да оправя  диалозите в тях.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 18:52 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт