Фентъзи и фантастика - 24

• 31 657
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Естествено, че е решение на автора, както и на всеки  друг пишещ и издаващ 😊.
Но това решение по-скоро ме мотивира да не чета “Iron Flame”, отколкото да я започна с нетърпение .
Само споделям личните си читателски впечатления.

# 91
Естествено, че е решение на автора, както и на всеки  друг пишещ и издаващ 😊.
Но това решение по-скоро ме мотивира да не чета “Iron Flame”, отколкото да я започна с нетърпение .
Само споделям личните си читателски впечатления.
Аз също. Има книги, които ме грабват и съм способна да "простя" на автора дори смъртта на любим герой, ако това е в полза на сюжета. Simple Smile

# 92
За съжаление тук езиково книгата не можа да ме грабне, а историята е донякъде ненужно разтеглена. Ако беше малко по-добре като изказ написана, може би щеше да има по-добра оценка от мен, но при наличието на множество други книги, смятам да отделя на по-добре написаните ограниченото ми време 😊.

# 93
Здравейте! Някой чел ли трилогията “ Преобразена” на Десислава Дюлгерян?

За някои е уау, за други не.
Някои казват, че редактор и коректор не са си свършили работата, други че била много добра.
Предполагам че всичко е въпрос на лични предпочитания.
Аз съм леко скептично настроена и все още не съм я чела...

Да, има доста грешки и както някой каза “ ако бях редактор, щях да махам и махам”. На мен първата част ми хареса на 60%, втората биваше, обаче третата я прочетох в голяяям зор, даже към края вече пропусках страници, идваше ми да я метна в коша :д

# 94
Отидох на панаира на книгата. Вчера. "Към края" на Сандърсън още го нямаше. Очакват го скоро. Купих други три книги. "Оркономика" още я чета, но според мен съм се прецакал. Повече коментари - към края на седмицата.

# 95
Така, сега две  
 ревюта първо  - в Читанка има две нови произведения на Алекс Кош от т.нар. поредица Мистик. - "ученик на медиум" (1/5) и "примамка на призраци(2/5)."  Макар че отстъпват на "Огненият факултет" те са  издържани  в стила на 3 и 4 книга от тази поредица. Ученик -медиум, който привлича призраци (в Огненият факулет - некромант), и с  когото всички се гаврят.  Отношенията на медиума Джеймс с неговия ученик ми напомниха на тези на Велхеор със Зак. Силно се надявам и останалите три произведения  от тази поредица да бъдатт преведени, в Рулит вече ги има. Силно препоръчвам да се чете Алекс Кош. В Читанка има цели три поредици, наистина и трите недовдършени, но пък той  явно е плодовит автор...и има чувство за хумор.

Сега - за "Оркономика" на Дж. Закари Пайк.
Почвам с уточнението, че това е пародия. Аз поначало рядко харесвам пародии - Алекс Кош   и Тери Пратчет са по-скоро изключение от това правило. Но в случая бих казал, че пародията е ....хайде, няма да казвам некадърна, ама посредствена. Замисълът не е лош, ама изпълнението е калпалво.
Тук имаме всичко характерно за пародията на "Подземия и дракони"  герои загубили славата си, на които им е отнет ранга.
героите са с  типичните пародийни елементи - джудже-берсерсерк - страхливец. Същевременно то е егоист, които обаче има добро сърце и чувство за справидливост.   Елфка-рейнджър - наркоман и алкохолик; похотлив бард - бивш крадец  магове които не се траят, но иначе са влюбени; eдиният маг е супер печен професор - теоретик, без  грам практика, а тя е невероятен практик, но няма контрол над ситуацията.  Трол с нежно сърце влюбен в елфка   и пр. и пр.  Героите са изпратени на невъзможна мисия, която изобщо не искат, но на практика са без избор - с обещанието, че ако я изпълнят живота им рязко ще се подобри. На всичко отгоре се оказва, че мисията не е това което е, и те са прецакани по дефолт. Има ги всички закачки с "Подземия и дракони" - качването на ранг, елексирите и пр-..

Длъжен съм да кажа, че някаде от средата книгата взе да ми харесва. Свикнах с чудатостите на героите, даже те ми станаха симпатични. Бедата е, че дейстивето е твърде проточно, а освен това е супер хаотично. Икономиката на която е отделено доста място съвсем не е проста, дори бих казал че нещата не следват логично. Няма карта на местността, а би било добре. Има ужасно много думи, които са наглед безсмислени - да, вярно че има речник отзад, но се налага непрестанно да разлистваш. Далеч по-добре щеше да е с бележки в текста - стига да не са прекомерни. Изречението също са съставени ужасно и не знам чия е вината - не преводача или на автора. Бедата е, че действието наистина започва мноооооооого мудно, докъм 130 страница събираха героите, от 210 тръгнаха на път.
Не може някой да задава риторичният въпрос има ли реално избор, и отговорът да е "Има - константата"

Като цяло - в силно раздвоение съм - заради втората половина на книгата - стр. 210 -498 съм склонен да си купя продължението на "Оркономика"...но то определено няма да е сред приоритетите ми. За книга с такъм голям обем аз бих орязал тази книга - и цената ѝ - наполовина.

Вие си решавате.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 13:14 от Лорд Сняг

# 96
„Артлайн Студиос“ са се договорили с агентите на Брандън Сандерсън да издават всички новели от поредицата „Към Небето“ – „Sunreach“, „ReDawn“ и „Evershore“ (както пише тук) и най-вероятно ще бъдат издадени тази година.

Засега това не е обявено официално от тях в техния раздел „Предстоящи 2024 г.“, но сигурно скоро и те ще го обявят. Поне със сигурност ще издадат юбилейно издание на „Елантрис“ (което ще включва допълнителен епилог и нови карти), „Юми и художникът на кошмари“ (Yumi and the nightmare painter), „Озарения“ (The sunlit man), „Отломък от зората“ (Dawnshard), „Наръчник на пестеливия магьосник за оцеляване в средновековна Англия“ (The Frugal Wizard's Handbook for Surviving Medieval England) и „Алкатрас и рицарите на Кристалия“ (The Knights of Crystallia), освен това и „Към края“, както и „Бял пясък“.

Последна редакция: вт, 02 яну 2024, 22:55 от d.lazarov167

# 97
Арт лайн удариха джакпота със Сандърсън. Не знам точни цифри, но гледам че основна част от нещата им се движат около негови произведения, а той е много плодотворен.

# 98
  • София
Не само е плодотворен, а и книгите му са чудесни. Сега чета една от историите от Космера, "Трес от Смарагдово море" - Артлайн са се справили прекрасно и с превода, и с оформлението, абе книгата е истинско бижу.

# 99
За съжаление не всички книги на Артлайн са нивото на Сандърсън- На Панаира на книгата си купих Дж.Дж. Ридъл - Изгубени във времето и сега не знам какво да я правя.

Жал ми е да я хвърля, а нямам на кого да я подаря. Пък и не е честно да си пробутвам боклуците на други хора.

Подлъган бях от корицата с ихтиозавъра, острова и това че издателството е Артлайн.

В книгата - която започва като съвремен криминален трилър - има ходене напред-назад във времето, нарушаване на физични закони, без да се наруши причинно-следствената връзка (не е съобразен ефекта на пеперудата) и пр... динозавъра се появява за пет минути.

Една личност - Даниел - се среща почти непрестанно с младото си аз Аделин и....няма изкривяване на реалноста.
Характерите са неправдоподобони. Другата книга която си купих от Артлайн - Оркономика/която съм споменал по горе - също не е на нивото на Сандърсън, макар че в нея поне има потенциал.

Честно казано не знам какво ще правят Артлайно, когато Сандърсън спре да пише?

# 100
За много години!

Минавам да ви кажа, че в сайта https://fantastichen-sviat.com има няколко "нови имена" от руските автори ❤️
Милена Завойчинска - Къща на кръстопът,
И всеобщо известната Елена Звездная с поредицата ѝ "Градът на драконите".
Яся Недотрога и "Любимата адептка на Негово Величество" е изцяло преведена, а Ангела Кристал и "Лудориите на една Богиня в училището за магии" скоро ще бъде изцяло преведена двулогия.

# 101
  • Разпиляна във въображението
Не само е плодотворен, а и книгите му са чудесни. Сега чета една от историите от Космера, "Трес от Смарагдово море" - Артлайн са се справили прекрасно и с превода, и с оформлението, абе книгата е истинско бижу.

Чакам с нетърпение да преиздадат „Летописите на Светлината на Бурята“. Трябва да е скоро.

# 102
За много години!

Минавам да ви кажа, че в сайта https://fantastichen-sviat.com има няколко "нови имена" от руските автори ❤️
Милена Завойчинска - Къща на кръстопът,
И всеобщо известната Елена Звездная с поредицата ѝ "Градът на драконите".
Яся Недотрога и "Любимата адептка на Негово Величество" е изцяло преведена, а Ангела Кристал и "Лудориите на една Богиня в училището за магии" скоро ще бъде изцяло преведена двулогия.
"Градът на драконите" е пълно разочароване, на фона на повечето ФЛР, публикувани на руските платформи за самиздат. Попадала съм на страхотни романи (и като идея, и като стил на писане) на автори, които нямат славата на Звездная, но пишат в пъти по-добре от нея.

# 103
  • София
Е, то не е особено трудно да се намерят автори, пишещи по-добре (и по-смислено) от Звездная. След успеха на "Академията", която все пак изобилстваше от хумор, жената се е прикрепила към един калъп, за който явно има търсене, и всичко вкарва в него: тръпнеща скромна-но-независима девойчица със съмнителни  таланти и средно привлекателен вид по неясни причини става обект на въжделенията на супермогъщ маг/ректор/император/дракон, изобщо някакъв алфа-мачо от раса по избор, и от това се произвежда сапунена серия в много части.

# 104

Чакам с нетърпение да преиздадат „Летописите на Светлината на Бурята“. Трябва да е скоро.

В коментар във Фейсбук собственика на издателството каза, че ще излязат към края на март.
Интересен факт е, че ще включват и допълнителните илюстрации от юбилейните издания на „Пътят на кралете“ и на „Сияйни слова“ (което юбилейно издание в Америка ще излезе другата година).

Общи условия

Активация на акаунт