ПЧМГ - 3 тема

• 43 561
  • 476
  •   2
Отговори
# 300
  • в страната на чудесата
Бела, както казват някои хора - лошо разпределение на времето
За 6 години в Пчмг и наблюдение на два класа не съм чула някой да учи по нощите
Но знам ли, може нова практика да е въведена

# 301
  • Sofia
Натоварването в ПЧМГ е отвратително и ненужно.Защо винаги госпожата по история и по география правят контролни в един и същи ден?Даже съм ги питала и те вместо да си вземат поука ме нахокваха. Не стига това, но имат и голямо домашно по математика за същия или другия ден .Имам дете и в СМГ, там е една идея по-нормално натоварването, но не е като да няма. От 5-7 децата в ПЧМГ загубиха интерес към състезателната математика от толкова много натоварване, ненужно по география и по какво ли не...Седмицата между матурите изпитваха учителите по география и по физика и децата с е претовариха. Ако нямаше това напрежение можеше да изкарат повече и на матурата, не 4е изкараха малко, но все пак не е 100 точки:)Като педагогическа практика не е особено добре толкова натоварване, все пак трябва да се стимулират децата да им се учи ,не да се отвратят от ужасното натоварване, но всички са се запътили към ПЧМГ като гледам и към Архимед...

На мен точно това ми е притеснението, дали не ги товарят излишно.

# 302
  • в страната на чудесата
Честит празник на ПЧМГ

# 303
Не мисля така, все повече деца виждам да го правят, както и да се дават в 1 ден по две контролни по разказвателни предмети, което май е забранено от МОН. Незнам какво прикривате, но натоварването си е голямо там..Няма какво да спорим, всеки си знае...

# 304
  • в страната на чудесата
Прикривате?
Това е много неадекватно изказване.
Детето ми е там пет години. И не мисля, че натоварването е голямо. Ако Вашето не се справя може би трябва да помислите за друго място, вместо да обобщавате. Или ако трябва да се изразя като Вас - да “прикривате” …
Училището е амбициозно, учи се доста без съмнение, но нищо свръх не виждам. Никому не е нужно всички училища да отглеждат щастливи и мързеливи слабо образовани хора с отлични дипломи.

# 305
Не мисля така, все повече деца виждам да го правят, както и да се дават в 1 ден по две контролни по разказвателни предмети, което май е забранено от МОН. Незнам какво прикривате, но натоварването си е голямо там..Няма какво да спорим, всеки си знае...
Детето на Лейка учи в някакво друго училище Wink
Понеже аз продължаван да поддържам комуникация с родители от училището. А детето с деца от там. Всички учат по сред нощ.
Виждането през седмицата е немислимо действие. Децата са до три, четири, пет на училище и после се започва подготовка за следващият ден.
И тези деца са си точно за там, повечето се явяват на състезания и олимпиади.
И никой не иска неграмотни, щастливи хора.
Но също така никой не иска депресирани и уморени тинове.

И не плюя училището Wink като всяко то си има плюсове и минуси.

# 306
  • София
Да кажа и аз моето мнение по темата . Масово домашните през седмицата се приключват за час -два и после започва едно групово игране онлайн за часове. Моят син ходи и на школа по математика, плюс почти всички състезания по математика, три пъти седмично на волейбол и не виждам и никога не съм видяла да учи през нощите. Дори ми се струва , че има доста свободно време.За справка е 6 клас.

# 307
Моето дете никога не е учило до посред нощите. В 7 клас  ходеше и на две тренировки седмично, в 8 клас първия срок - на четири. Най-късно в 10 вечерта приключваше, защото от училище директно отиваше на тренировка. Отделно всеки ден ходи на школа или клуб и по-рано от 5 не се прибира. Снощи учи до 9:30 защото до 7 беше на фитнес. Депресирана не е, но уморена - да. Но предпочитам така, да няма време да мисли за глупости.

Според мен много зависи от детето, колко бързо учи и схваща, как си разпределя времето, колко се разсейва със странични дейности.

За контролните съм съгласна, точно в сезона на олимпиадите, когато три поредни уикенда ходеха на областни кръгове, им бяха наслагали "писмени" изпитвания всеки ден. Не ги пишат контролни, защото не може повече от 2 на седмица по МОН. Една година ни пускаха анкета за обратна връзка, да видим тази дали ще има и ще го напиша.

# 308
  • в страната на чудесата
Не Хоуп, не е в друго училище
Организация му е майката и има време з а всичко. Абс съгласна с инсейн…

# 309
Не Хоуп, не е в друго училище
Организация му е майката и има време з а всичко. Абс съгласна с инсейн…

Лейка пошегувах се, след толкова сменени училища при вас е абсолютно нормално в ПЧМГ да виждаш само позитиви. Wink Просто другите виждат и негативи.
Моето до 7 клас не е припарвало друго училище, сега виждам че може да има и много по-добър вариант за него. И че решаването на 50 задачи на ден не те прави по-успешен в живото.
Леко се стреснах миналата седмица от един РД на гимназисти от ПЧМГ.

Merilin 9.30 - 10 при почти целодневно обучение (поне до 14.30) си е точно по нощите.
Нищо, че аз чувам и за учене до 2-3 посреднощ.

# 310
Merilin 9.30 - 10 при почти целодневно обучение (поне до 14.30) си е точно по нощите.
Нищо, че аз чувам и за учене до 2-3 посреднощ.
Hope for Two, до толкова учи като се е прибрала след тренировка, къпала и вечеряла. Сумарно учи не повече от 1-2 часа на ден. Приела си е тактика като е свободна уикенда да си научи за през седмицата по каквото може и пак я гледам, че единия почивен ден почти не учи.

# 311
Вероятно зависи от амбицията на детето, а в училището определено повечето деца са с голяма. За съжаление или не, моето не ходи на нищо, не учи повече от два часа, не носи само 6ци, и онзи ден имаше скандал за часове висене на игри и телефон. Не носи медали от олимпиади и ако може да скатае ще го направи.  Сега е 8клас, а е в ПЧМГ от 5ти.  Миналата година, когато кандидатстваха не искаше да чуе за друго училище, което явно показва, че не е бил много стресиран.
Петъците е уморен доста, но защото събота и неделя не си помага, а учи само за понеделник и явно силите не му стигат.

Училището има и негативи разбира се, но пак казвам, че това учене до нощите вероятно е заради амбицията на детето да ходи на школи и да има само отлични оценки. Логично е като се прибереш към 17:30, починеш, вечеряш и то станало 19:30, учиш два часа до 21:30 и си става време за лягане.

Имали са дни, в които имат контролни по всички предмети, но не съм забелязала да е много притеснен.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 15:04 от Илейн_112

# 312
Моето дете е в училището от 7 години. Не учи по нощите. С уточнението, че не е от състезателите, които се явяват на състезания по математика, само понякога на състезания по природни науки. От вече многото години в училището, за нас поне мога да кажа, че най-тежък беше 5 клас, може би заради прехода от лежерно държавно училище с ниско ниво на английски. Съвкупността от много домашни по математика и английски, както и прехода 4-5 клас моето дете го понатовариха. Оттам нататък се справя съвсем спокойно, но наистина е въпрос и на собствена организация на времето и може би зависи кой колко запомня в час - хората са различни. Също не искаше да чуе за друго училище след 7 клас.

Понякога, преди някакъв тест може да реши да преговаря вечер преди лягане, но това е по-скоро изключение - а и това се случва и с другото ми дете, което е в прогимназиален етап в квартално държавно училище. Определено има периоди на много интензивно натоварване, имаше такива случаи в края на учебната година, когато имаше по много тестове в една седмица, плюс проекти и научни конференции и децата видимо бяха на предела на силите си. Но това беше да кажем две седмици. Като цяло си има време за спорт и срещи с приятели и през седмицата, аз лично не виждам прекомерно натоварване.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 10:49 от Bojuri

# 313
  • в страната на чудесата
Хоуп, забележката ти е безкрайно неуместна. Точно заради богатия ми личен опит мога да коментирам различни училища.
Твоят фикс срещу Пчмг също не помага особено или поне не в тази тема.

# 314
Здравейте! Прочетох, че ПЧМГ и Архимед ще си имат нова сграда 2026/2027. Това значи ли, че приемът на Архимед ще се увеличи? Някой има ли такава информация? Знам, че са били 1 паралелка само и тази година. Гледах проекта и щом сега стартират дали е възможно за учебната 26/27 да са там, много бързо ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт