ПЧМГ - 3 тема

• 43 566
  • 476
  •   1
Отговори
# 285
Коментарът за оправдаване на таксите със заетост не е съвсем адекватен. Наблюдавайки две близки деца в иг и НЕГ бих могла да кажа, че според времето за учене в къщи Пчмг им отстъпва.
Друго имах предвид, не чак толкова негативно, колкото е прозвучало.
И по повод на горния цитат, инстинктивното и професионално очакване ми е при езикова гимназия да има много спусната самоподготовка, докато при математика или физика да е много по-малко. Но не искам да разводнявам повече, и без това имам по-изолиран случай. ПЧМГ го държа като алтернатива, и така успявам да го позиционирам по-добре в списъка. Смяната на локацията също доведе до пренареждане.

# 286
  • София
Моят син е в момента 6 клас в пчмг и е от първи клас в Питагор, та не мога да дам обективно мнение, тъй като не е бил в друго училище. Но на ден не виждам да му отнемат повече от час - максимум два домашните, някои явно си ги прави още в училище. Не ходи на допълнителни курсове, има деца ходят на допълнителни часове по математика. Отделно моят ходи на школата по математика, като една голяма част от натоварването идва и от нея, но той се справя. Щом успява и на волейбол да ходи три пъти седмично  и пак има много свободно време. Аз лично съм доволна от училището , избрахме го пред смг и нпмг в пети клас,  за след седми тепърва ще умуваме, има още време. Синът ми е с държавно финансиране,  та изборът ни беше съвсем на “кантар”. Летните домашни не са малки, но трябва да се преразпределят за цялото лято и тогава пак не мисля, че е нещо непосилно.

# 287
  • София
Здравейте, насочили сме се към ПЧМГ след 4-ти клас. Много ми е полезна темата - тук научавам за натоварването, уроците, промяна в локацията.
Имам въпрос свързан с кандидатстването - има обявени 3 дати - всяка седмица по една. Кога излизат резултатите от самите изпити?
И какво става, ако детето не може да се яви на изпита за определяне нивото по английски?

# 288
На следващия ден излизат. По-добре се явете. Иначе най-ниското ниво ще ви сложат.

# 289
Привет! Искам да попитам тези, които вече са в прогимназиален или гимназиален етап, по ваши наблюдения, резултатите от пробните  изпити, които се провеждат през годината, запазват ли се и на редовните изпити? Има ли големи амплидуди + и - в точките при вашите деца?

# 290
При моя син и неговите приятели резултатите бяха горе долу едни и същи. Плюс минус 4-5 точки от разсеяност.
Имаше и няколко дечица, които от притеснение на първия офиц се бяха “поизложили”, защото в главата им е че е многооо важен изпит.. Но на следващите всичко беше наред.

# 291
Може ли някой, чието дете е посещавало курсовете по математика към ПЧМГ в 4-ти клас да ми пише ЛС? Искам да питам нещо.

# 292
Натоварването в ПЧМГ е отвратително и ненужно.Защо винаги госпожата по история и по география правят контролни в един и същи ден?Даже съм ги питала и те вместо да си вземат поука ме нахокваха. Не стига това, но имат и голямо домашно по математика за същия или другия ден .Имам дете и в СМГ, там е една идея по-нормално натоварването, но не е като да няма. От 5-7 децата в ПЧМГ загубиха интерес към състезателната математика от толкова много натоварване, ненужно по география и по какво ли не...Седмицата между матурите изпитваха учителите по география и по физика и децата с е претовариха. Ако нямаше това напрежение можеше да изкарат повече и на матурата, не 4е изкараха малко, но все пак не е 100 точки:)Като педагогическа практика не е особено добре толкова натоварване, все пак трябва да се стимулират децата да им се учи ,не да се отвратят от ужасното натоварване, но всички са се запътили към ПЧМГ като гледам и към Архимед...

# 293
  • в страната на чудесата
Ето това с натоварването е доста субективно все пак
Може пък и да има справящи се 😂

# 294
Здравейте, извинявам се, ако въпросът вече е задаван. Има ли някакъв сравнително сигурен минимум от точки (в годините назад), над който детето бива прието в ПЧМГ? (искам да си направя някакъв блед извод дали биха били достатъчни точките от пробния изпит на детето ми, ако ги повтори на приемния).

# 295
За кой клас?

# 296
# 297
Ето това с натоварването е доста субективно все пак
Може пък и да има справящи се 😂
масово учат по нощите, иначе да може и да има справящи се и сигурно има, но говорим колко правилно е като практика и колко стимулиращо за децата...и колко да е трудно да си направиш програмата така, че да е нормална и постижима и да не даваш 40 задачи за 2 дни. Да има някой гениий дето ще ги решат бързо, другите ще решават цяла нощ. Ние може да плащаме, а те не да съобразят програмата, така че да няма невъзможни домашни и съвпадащи контролни дори и по 3 на ден... Така с е посрига отвращаване и отказване на децата от ученето...

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 17:26 от bela81

# 298
В последните 5 -6 години над 70-72 т. На сайта. Сигурен прием 80+
Отидете си на всички изпити.

# 299

Обикновено 75-80 точки ви стигат на 1во класиране, за да влезете. Съответно 70-75 точки на второ класиране, а често има и трето класиране, където влизат и с 65-70 точки. При повечко късмет дори с 60 точки можете да влезете, ама ще сте почти накрая.

Имайте предвид, че пробните изпити може леко да изкривят картинката, защото с цел да не разочароват прекалено много деца и родители ги правят малко по-лесни. За сметка на това имате 3 опита по време на официалните изпити, да изкарате въпросния брой точки.
С една дума - създават всички предпоставки, да не оставите всичко на случайността, както примерно е в СМГ и НПМГ, където ако се издъниш на МзВ, горе-долу се откажи от тези училища. Ако детето има познания, ще се справи поне на един от изпитите в ПЧМГ.

Общи условия

Активация на акаунт