ПЧМГ - 3 тема

• 42 490
  • 474
  •   1
Отговори
# 450
Тази година изглежда много деца са предпочели ПЧМГ / миналата почти никой/ . На база на клсирането до 27 приети в СМГ НПМГ са избрали ПЧМГ. Ясно е че само няколко от тях биха били със стипендия и остават 20-ина деца , които са го предпочели и вероятно това е поради новата сграда и условия , които сигурно ще са супер....
Таксата ..... си е такса Simple Smile и е фактор дори когато не е проблем като финанси. Аз я смятам като 2 седмици на Малдивите Simple Smile
Ако имам финансовите възможности и таксата се "оправдава" (много имагинерен термин) от преимуществата на училището пред други с подобни характеристики , бих я давала, защото какво по-добро от инвестиция в образованието на детето ти...обаче тук е въпросът до колко е оправдана (това важи за всички частни, разбира се)

Критериите за оправдаване за всеки човек са различни. В случая съпоставено спрямо други частни училища у нас, а и в чужбина за който може да си го позволи ПЧМГ мисля, че е отличен избор.
От бизнес инвестиционна гледна точка / пишем за математика в частност/ инвестираните средства в това обучение , за да са оправдани в момента който детето започне само да изкарва пари / след университета/ би трябвало да му генерират 1000-1500 евро екстра месечен доход .... минимум.  Иначе не би било добра финансова сделка.
От друга гледна точка родителите дават всичко за децата си и образованието им и никой не смята инвестиционната част.... дори и не се замислят над нея..... само най-доброто за детето....
Тук може да "забием" в една много неопределена тема...с този AI, бизнес-инвестиционната гледна точка не е много ясна, така че надали някой смята, а просто действа по усмотрение, както казвате- най доброто за децата, стига да имам възможност, но и в някаква степен да е оправдано спрямо безплатното...

# 451
  • в страната на чудесата
Имиджът на училището не се прави от състезателите, те са чудесен цвят, украса, комплимент и пр. Но в ежедневието това, което прави училището са останалите деца.
Състезателите си ходят на контролни и подготовки и се развиват в индивидуален план. Това не топли останалите. Чиято подготовка всъщност е много важна и от чиято среда идват и състезатели. С други думи останалите деца правят имиджа Simple Smile
Това за гълъба. Родителите понякога може да са досадни…

# 452
Имиджът на училището не се прави от състезателите, те са чудесен цвят, украса, комплимент и пр. Но в ежедневието това, което прави училището са останалите деца.
Състезателите си ходят на контролни и подготовки и се развиват в индивидуален план. Това не топли останалите. Чиято подготовка всъщност е много важна и от чиято среда идват и състезатели. С други думи останалите деца правят имиджа Simple Smile
Точно това е, което ми липсваше на презентацията им (отворените врати), някак цялата се въртеше около постиженията  на най-добрите и получените награди. Но аз знам от родители, чиито деца са при тях и не са от състезателите- как са "запалили" децата им по учението и как децата се променят започват да се стараят ( в пубертетския период). Някак това не се афишира...

# 453
  • в страната на чудесата
Може би имат проблем с презентирането
Но учителите го подчертават в ежедневнатаси работа
Поне опитът на нашето семейство е такъв

# 454
Точно това е, което ми липсваше на презентацията им (отворените врати), някак цялата се въртеше около постиженията  на най-добрите и получените награди. Но аз знам от родители, чиито деца са при тях и не са от състезателите- как са "запалили" децата им по учението и как децата се променят започват да се стараят ( в пубертетския период). Някак това не се афишира...

Това мога да го потвърдя и аз на 100%. Синът ми никога не се е отнасял с пренебрежение към учененто (аз съм много взискателна в това отношение, горките ми деца...), но определено забелязвам тази промяна и у него.
От друга страна, не знам как точно може да се рекламира подобно нещо, освен наблягайки на всякакви постижения и извън класни инициативи на техните възпитаници.

# 455
  • София
ПЧМГ качват ли някъде тестовете, които са давали на изпитите? /за 4ти клас питам/

# 456
  • в страната на чудесата
ПЧМГ качват ли някъде тестовете, които са давали на изпитите? /за 4ти клас питам/
Мисля, че не

# 457
Гълъбе, много си бил стиснат бе🤣
Таксата на ПЧМГ е най-ниската от на всички частни гимназии. За догодина е 6К евро, а АК е 10040 евро. В добрите ЧУ е около 8К.
Просто въвеждат в закона, че вече и частните училища ще получават държавното финансиране за всеки свой ученик, което беше крайно време да стане, тъй като и родителите на деца в ЧУ плащаме данъци, а държавното финансиране е от тях. При това положение, щом всички ЧУ ще получават държавното финансиране за всичките си ученици, е резонно да отпадне условието за 20% безплатно обучавани деца - досега това условие беше задължително, ако искаш държавно финансиране, и затова много малко ЧУ го ползваха, защото не е изгодно.
ПЧМГ има ред предимства пред СМГ - само редовна смяна са, което е много важно, не започват в нечовешки час 7,30 сутринта, както СМГ, не стоят вечер до 20 часа, както СМГ когато са втора смяна. В ПЧМГ като частно училище има добро ниво на английски - в СМГ английският е 0. В ПЧМГ и БЕЛ е на добро ниво, не като СМГ, където се скъсват да ходят на уроци. И много още други неща.
Нивото на математиката е еднакво в двете училища. СМГ не превъзхожда в никакъв случай.

# 458
Действащият член в ЗПУО:
Чл. 10. (1) За осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците по чл. 9, ал. 2, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.
(2) Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите.
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.
(4) Частните детски градини и частните училища, които са включени в системата на държавно финансиране, осигуряват възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите по ал. 3.
(5) Приемът на деца и ученици по реда на ал. 4 се извършва в началото на всяка учебна година - за детските градини, и в началото на всяка образователна степен - за училищата, при условия и по ред, определени в правилника на съответната институция.

В проекта за промяна:
§ 4. В чл. 10, алинеи 4 и 5 се отменят.

Т.е. училищата отново подават заявление, а не всички по подразбиране. Интересно ми е тълкуването на ал.3:
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.

Кои са дейностите, финансирани от държавата?

# 459
Текстовете са такива, че държавата финансира обучението на 100 процента от учениците, изисква 20 процента да са освободени от такси. Частното училище събира такси от останалите 80 процента, които са за компенсации и други услуги. Нямам възпитаник там и договор, но не би трябвало да е за обучение, а напр. за наем сграда, режийни и др. Ясно е, че се заобикаля закона.

# 460
Защо смятате, че стипендиите са несправедливо за неполучаващите? Доколко знам се присъждат по обективни критерии за успех и постигнати резултати.

# 461
В ПЧМГ като частно училище има добро ниво на английски - в СМГ английският е 0. В ПЧМГ и БЕЛ е на добро ниво, не като СМГ, където се скъсват да ходят на уроци. И много още други неща.
Нивото на математиката е еднакво в двете училища. СМГ не превъзхожда в никакъв случай.
[/quote]

Аргументи?

# 462
В ПЧМГ като частно училище има добро ниво на английски - в СМГ английският е 0. В ПЧМГ и БЕЛ е на добро ниво, не като СМГ, където се скъсват да ходят на уроци. И много още други неща.

Аргументи?
[/quote]

За английския така се говори Rolling Eyes  Очевиден аргумент е, че  децата ги разделят според нивото им в 3 различни групи, нещо, което можеха и в държавните да направят и да отчетат факта,че все пак тези деца са учили английски преди това....Sob

# 463
Текстовете са такива, че държавата финансира обучението на 100 процента от учениците, изисква 20 процента да са освободени от такси. Частното училище събира такси от останалите 80 процента, които са за компенсации и други услуги. Нямам възпитаник там и договор, но не би трябвало да е за обучение, а напр. за наем сграда, режийни и др. Ясно е, че се заобикаля закона.
Това беше така, но вече не е.

# 464
Скрит текст:
Цитат на: Татко Мецан link=topic=1569661.msg49959758
Защо пишете глупости в темите? Имате ли личен опит с дете в ПЧМГ или в СМГ?

Общи условия

Активация на акаунт