ПЧМГ - 3 тема

• 42 481
  • 474
  •   1
Отговори
# 465
Не бих казала, че са глупости. Принципно не е добре да се изказваме толкова крайно. Имам/х дете и в двете училища и като цяло казаното от Мецан е доста вярно.
Английски никакво ниво, БЕЛ ако изтеглиш късата клечка, например Тунчева, и уроци не те спасяват. От мат за малко да се откаже, чудейки се какво прави в СМГ, попадайки на Бойчева .... Като цяло много мога да пиша, но няма смисъл. А за физикЪТ и историчката, не искам и да се сещам.
Добре, че отиде в ПЧМГ, че да й се върна желанието за учене.

# 466
Текстовете са такива, че държавата финансира обучението на 100 процента от учениците, изисква 20 процента да са освободени от такси. Частното училище събира такси от останалите 80 процента, които са за компенсации и други услуги. Нямам възпитаник там и договор, но не би трябвало да е за обучение, а напр. за наем сграда, режийни и др. Ясно е, че се заобикаля закона.
Това беше така, но вече не е.

Знам, но една потребителка питаше какво означава един текст в сегашния закон. За мен също е неясен.

# 467
За съжаление има къси клечки във всички държавни. Тук се надяваме  ако има къси клечки да бъдат отстранени.  ( аз като завършила при Тунчева,  определено имам пропуски. И по други предмети имам пропуски, които във времето наваксах, а дипломата ми е с една 5ца. Факт,по мат бях на страхотно ниво, но само по този предмет)
 Относно езика, защото следя и групата на СМГ може да видите организирано децата се записват до училището на езикови курсове. В ПЧМГ , ако има деца са единици. На сина ми съученици се явиха за B2 на кеймбридж и част от тях взеха С1( края на 8ми клас)

Добавям, че след 4ти клас той влезе в СМГ, но целта ни беше друга. След 7ми не ходи на никакъв допълнителен урок, за съжаление не прочете и христоматията( не се гордея) и отново изкара страхотни резултати. Всичко е благодарение на ПЧМГ.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 23:29 от Илейн_112

# 468
Някой би ли споделил лични впечатления от кампанията за кандидатстване в ПЧМГ след 4 клас от тази година?
Как и къде се готвеха децата ви?
Впечатления и препоръки?
До кой номер бяха поканен за записване на второ класиране?
Благодаря

# 469
Някой би ли споделил лични впечатления от кампанията за кандидатстване в ПЧМГ след 4 клас от тази година?
Впечатления и препоръки?
Благодаря
Споделям опит: Дъщеря ми ходи на курс там при Илионова в четвъртъците (за да и са свободни уикендите). Нямам база за сравнение, защото от тази година тръгна на курсове, но самият преподавател ми се стори прекрасен човек и преподавател (но нямаше да е тя на 5-ти клас). Курсът беше стегнат (а не разлят, в смисъл- не се отегчаваше), научи доста неща и тънкости, които,ако не беше ходила, нямаше кой от нас родителите да и каже. Решаваше домашните вкъщи за не повече то час. На изпитите изкара много прилични резултати (90 +)..

# 470
Действащият член в ЗПУО:
Чл. 10. (1) За осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците по чл. 9, ал. 2, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.
(2) Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите.
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.
(4) Частните детски градини и частните училища, които са включени в системата на държавно финансиране, осигуряват възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите по ал. 3.
(5) Приемът на деца и ученици по реда на ал. 4 се извършва в началото на всяка учебна година - за детските градини, и в началото на всяка образователна степен - за училищата, при условия и по ред, определени в правилника на съответната институция.

В проекта за промяна:
§ 4. В чл. 10, алинеи 4 и 5 се отменят.

Т.е. училищата отново подават заявление, а не всички по подразбиране. Интересно ми е тълкуването на ал.3:
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.

Кои са дейностите, финансирани от държавата?

Хорариума по МОН. Ще се разделят договорите на 2 или 3 части. И хорариума над МОН + храна + транспорт + допълнителни спортни и т.н. занимания ще отидат в таксата над държавната субсидия.

# 471
Какви са критериите за стипендия при кандидатстване в 7 кл за ПЧМГ? Миналата година освен техният изпит гледаха и различни състезания от годината, това дали все още е в сила?

# 472
Какви са критериите за стипендия при кандидатстване в 7 кл за ПЧМГ? Миналата година освен техният изпит гледаха и различни състезания от годината, това дали все още е в сила?
Инфо от сайта - https://www.parvamatematicheska.com/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0% … %D0%B5-2025-2026/.
В заявлението са описани подробно критериите.
Родителите на одобрените ученици получават имейл през септември.

# 473
Впечатления и препоръки?
Благодаря
Споделям опит: Дъщеря ми ходи на курс там при Илионова в четвъртъците (за да и са свободни уикендите). Нямам база за сравнение, защото от тази година тръгна на курсове, но самият преподавател ми се стори прекрасен човек и преподавател (но нямаше да е тя на 5-ти клас). Курсът беше стегнат (а не разлят, в смисъл- не се отегчаваше), научи доста неща и тънкости, които,ако не беше ходила, нямаше кой от нас родителите да и каже. Решаваше домашните вкъщи за не повече то час. На изпитите изкара много прилични резултати (90 +)..
Ученолюбивото ми дете само си се подготви по читанките на Златилов+сборника на Симеонов. На изпита в 4-ти клас се оказа, че има задачи, които ги нямаше в темите в тези сборници. Така и не разбрах как не е станала паника, още по-малко разбрах решенията, които беше измислило, ама бяха верни задачите.
Мисълта ми е, че ще имате предимство за този изпит, ако се запишете на курс в училището, но става и с подготовка по темите за МЗВ.

# 474
Скрит текст:
Цитат на: Татко Мецан link=topic=1569661.msg49959758
В ПЧМГ като частно училище има добро ниво на английски - в СМГ английският е 0. В ПЧМГ и БЕЛ е на добро ниво, не като СМГ, където се скъсват да ходят на уроци. И много още други неща.
Нивото на математиката е еднакво в двете училища. СМГ не превъзхожда в никакъв случай.
Защо пишете глупости в темите? Имате ли личен опит с дете в ПЧМГ или в СМГ?
Някой имаме да:)

Общи условия

Активация на акаунт