91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 10

• 92 648
  • 775
  •   1
Отговори
# 225

Да избереш ИГ, не НЕГ, само защото си чул негативни отзиви, означава, че целта ти е да учиш какъв да е език. Не си представям да искам да уча в София немски и да се запиша в ИГ.

Може ли ей туй горното на мен да ми се обясни Simple Smile
Детето ми е 13 годишно, владее английски на ниво B1. Няма проблени в пътуванията ни в чужбина, театри, музеии и лагери.
В Париж на обиколката в Лувъра имаше опция френски или английски, в Милано опцията в базиликата беше италиански или английски. Та и двата езика немски или испански, никога не са му трябвали и никога не се е сблъсквал с тях.
И съм абслоютно сигурна, че това важи поне за две трети от децата.

Реално избора на език беше негов, след разговор с големи и малки в семейството и чисто съвпадение, че повечето имат немски като втори език.

# 226
Всеки език е богатство, да са ни живи и здрави децата и късмет да имат! Който иска да учи, ще го направи, въпреки негативите.

# 227
  • На планетата Земя
Два езика, три езика, велика работа, той пък испанският понеже е мнооого сложен. След НЕГ съм учила испански,  пуканки работа.

Hope for Two, хората, които се интересуват и търсят, знаят предимствата на немския - дали ще бъде следване в конкретен университет, дали ще бъде кариерно развитие. Същото стратегически може да важи за френския или за друг по-труден език.
Няма смисъл да си обясняваме нещата, които са толкова ясни. А иначе английския всички си го знаем по рождение, нали така беше ....

# 228
  • тук-там
Абе цялата реакция предизвика изречението, че детето си е мечтало 2 години за НЕГ, но накрая избрало ИГ. Иначе и аз шапка свалям на испанската, чудесен избор за който си мечтае за нея!

# 229
Четвърто класиране излезе - честно казано съм леко изненадана и аз - 445 за момчета и 436 за момичета. Паднал е доста.

# 230

Hope for Two, хората, които се интересуват и търсят, знаят предимствата на немския - дали ще бъде следване в конкретен университет, дали ще бъде кариерно развитие. Същото стратегически може да важи за френския или за друг по-труден език.
Няма смисъл да си обясняваме нещата, които са толкова ясни. А иначе английския всички си го знаем по рождение, нали така беше ....
Да, но това е избор на родителите не на детето....тоест на него му е все тая дали ще е испански или немски.

Та имамхме в класа на детето семейство, което знаеше детето в коя гимназия ще учи и после в кой университет.
Та чакам момента в който избора на детето ще го завее на съвсем друго място и те ще останат в пръст в устата.
Чак пък такива съдбоносни решения дали немски или испански......да са, важно е качеството на гимназията като цяло и разбира се децата в нея. Е по една от тези точки за съжаление двете гимназии се разминават Simple Smile

# 231
  • тук-там
Винаги ще има група, която вижда чашата наполовина пълна и такава, която я вижда наполовина празна. От това психолозите правят пари - да докарат втората група до мъдростта на първата Wink

# 232
  • София
Ей това вече за сефте го чувам - детето да иска архитектура и родителите да го тласнат към Испанската пред НЕГ. Сагата се разгръща! Чета с интерес …(А явно и не си вярва потребителката достатъчно, след като така ревностно се защитава)
Еее, mtz, все пак не само в Германия има университети. Специално за архитектура Политехническия в Милано е преди всички немски университети. А в топ 50 има колкото немски, толкова и испански и италиански университети. И съвсем не само за архитектура.
Не искам да се включвам в тази дискусия, но някак си доста хора /не всички/ в тази тема смятат, че добри университети има само в Германия, а това съвсем не е така. И в Испания, и в Италия, и в други държави има не по-лоши такива.

# 233
  • София
Ей това вече за сефте го чувам - детето да иска архитектура и родителите да го тласнат към Испанската пред НЕГ. Сагата се разгръща! Чета с интерес …(А явно и не си вярва потребителката достатъчно, след като така ревностно се защитава)
Еее, mtz, все пак не само в Германия има университети. Специално за архитектура Политехническия в Милано е преди всички немски университети. А в топ 50 има колкото немски, толкова и испански и италиански университети. И съвсем не само за архитектура.
Не искам да се включвам в тази дискусия, но някак си доста хора /не всички/ в тази тема смятат, че добри университети има само в Германия, а това съвсем не е така. И в Испания, и в Италия, и в други държави има не по-лоши такива.
А други смятаме, че точно в Германия не са много добрите университети. То и рейтингите си го показват де, не е моето субективно мнение.

# 234
  • София
Санака, те не смятат, че има само там добри унита... Или поне повечето не смятат това. Но си правят сметката за средства. В Германия и Австрия обучението е  безплатно и това накланя сериозно везните. А не че няма супер унита и другаде, за която и да е специалност. За друг не мога да говоря, но за децата ми  спокойно мога да кажа, без някой да може да ми каже и копче - ако изборът не беше Германия, НИКОГА нямаше да сме в състояние паралелно да издържаме другаде 3 деца, примерно в Делфт..Нищо, че и сертификата по английски са имали за там, вероятно и с изпита по мат  биха се справили достатъчно добре предвид избора на специалности.

Ми значи , Фенси,  и не четеш внимателно, освен всичко друго... Аз никога не съм казвала, че  не може, написах тъкмо обратното преди време - че, уви, може, въпреки че се твърди обратното. Стига да знаеш как..

И за какво ми говориш дали са доволни или не тези 2 деца, не беше това акцентът на написаното, а колко деца от СС са в училището,  опс, даже само в 1 от класа в ново време. В старо от личен опит твърдя, че бяха по-малко..

Eiger, никой никого не бута да ходи в немски унита. Нито цели да променя нечия позиции по повод тях. Не ти харесват, ОК. Но когато се  пишат неверни работи, се налага да се изясняват някои неща. И такова нещо са рейтингите, с което явно не си съвсем наясно конкретно за Германия. Има статии в нета и може да се информираш по-подробно.  В много малка част от немските университети research-ът се води към самия университет, изнесен е масово във външни институти като Макс Планк. А всички знаем колко допринася този критерий за рейтинги. Малкото, при които това става вътре, са  много добре позиционирани за  европейски университети в световен рейтинг. Последното е  само информация. Wink

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 18:19 от пенсионирана русалка

# 235
  • Sofia
Това е тема, не тепих.
Моля, преустановете персоналните разправии. Опорочавате смисъла на темата.

# 236
  • На планетата Земя
Разчиствам в момента учебните материали на бъдещата студентка.

Бях й купила от чужбина помощни материали по математика, от които да си решава допълнителни задачи. Ще ги продавам. Така че, ако представляват интерес за някой ученик от немския отдел от 11 или 12 клас, пишете ми. Книжките са извън учебниците по програмата им, които полупават безплатно в началото на учебната година и после връщат. Препоръчани са ни от учителят по немски език. Подарък ще е един учебник по история, който дъщерята спаси от кофите по време на онази небезизвестна офанзива по изхвърляне.

Уточнявам коментар относно немските учители, преподаващи по два предмета, защото и аз не знаех, докато не си поговорих с немците след едно събиране. В Германия им е такава университетската програма, когато се следват образователни специалности - задължително се избират два Lehrfächer. Има комбинации, между които се прави изборът.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 20:37 от Mileto

# 237
Здравей Милето!
Къде ще учи дъщеря ти ? Не чета темата много често...
Аз имам снимана математика от 12 клас на немския отдел, която не влезе в употреба и още ми е криво някък 🙂. А и тази дискусия за по по най университети...
Да са живи и здрави децата, животът е толкова шарен и непредвидим.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 20:35 от ROKI_MAKI

# 238
Здравейте,
Дали имате представа какви са неписаните правила при сформирането на паралелките в 8 кл.? Писани допускам че няма, а когато се записвахме и попитах, ми отговориха, че е случаен принципът. А вече знам за дете, което си знае класната 😉.

# 239
  • тук-там
На случаен е. Ние разбрахме на 14.09.

Общи условия

Активация на акаунт