91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 10

• 92 640
  • 775
  •   1
Отговори
# 210

Изобщо не. Simple Smile Тенденция от няколко години всъщност. Децата си комуникират с предни випуски и отзивите, които получават са идентични на полученото от родители от мен. Същото важи, между другото за ИГ, но с обратен знак.

Нямам намерение да влизам в конфликтен спор. Просто давам различната гледна точка. Която очевидно е и на някои ползватели на НЕГ. Отзивите бяха следните: "НЕГ все още се държи благодарение на децата и техните амбиции за успех, въпреки учители и директор."

# 211
  • София
Фенси, отлив и да има, е предимно от децата от ЧУ, не по принцип. Тези приети в НЕГ са  с достатъчно високи балове, нали не мислиш, че не са проучили...Wink Или това  го правят само  децата/родителите от ЧУ, другите не се сещат, видиш ли, и първосигнално отиват в НЕГ..

И нещо друго, ОК, решили сте  164 ГПИЕ, няма лошо. Ама защо с бутонките влизаш  тук, точно при поредно класиране и  почваш с негативите. Това ли трябва да четат  хората, чиито деца са избрали НЕГ въпреки чуто това или онова..И най-вчече хората, за които водещ е бил немският, а не примерно испанският. Апропо и в 164 ГПИЕ знакът не е точно обратен, просто не се пише всичко. Управата несъмнено е на светлинни години по-напред, това човек трябва да е луд да не го признае, но  от учители си има оплаквания, дори и в темата се мернаха вече плахи опити за изразяване на недоволство от преподаватели. А като даваш примери с познати, да ти дам и аз един. Дете, било до  7 клас във вашето ЧУ, според думите на РОДИТЕЛ  е ходило  на уроци по БЕЛ и мат още от 6 клас Wink. Тази година беше 10-ти в 164 ГПИЕ, свързах  ги с учител по мат за подготовка за НВО заради недостатъчно разбиране на материала.. Като гледам и на  ДЗИ профил математиката им е  по-слаба. Колкото хора, толкова отзиви. Ама не съм се засилила го напиша в темата на  училището това и  то тогава, когато деца и родители са супер щастливи от приема.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 13:31 от пенсионирана русалка

# 212
  • На планетата Земя
Нищо не е толкова просто, комплексни са нещата, много са факторите, различни са целите и желанията за бъдещето .... ако мога така да напиша, пък който иска да вникне, ще разбере.
Да, децата са движеща сила, какво по-естествено от това, но има и прекрасни учители, има възможности. В НЕГ е така, както е във всяка една гимназия в София в топ десетката.

Къси клечки има навсякъде по език, по математика, по БЕЛ. Оправяли сме се и ще продължаваме да се оправяме с допълнително учене, частни уроци.

Да избереш ИГ, не НЕГ, само защото си чул негативни отзиви, означава, че целта ти е да учиш какъв да е език. Не си представям да искам да уча в София немски и да се запиша в ИГ.

След изминалите 5 години и всички плюсове и минуси, поставени на кантара, дъщеря ми отново би избрала НЕГ. И това мнение си е съвсем субективно, лично нейно. Всеки сам да решава, без да прави генерални изказвания, защото нещата са строго индивидуални.

# 213
"отлив", колко пък да е отлив?!?! Запълнени 7 паралелки по 26 деца не звучи като да няма интерес към гимназията!

# 214
  • тук-там
+ 1 за Миле! И моята би избрала отново НЕГ, без никакво съмнение!
И ние четохме темата преди да я приемат. Дори не ни е хрумвало да сменим решението си. На това аз му викам анализис - парализис. Да искаш нещо много и да не го направиш, щото … и след много мнения и анализи.
Допълвам се - и колко да не е добро у-щето, след като от 2-та лайстунг класа, завършили тази година (там са ми наблюденията) почти всички ще учат медицина, биотехнология, архитектура, компютърни и икономически специалности в Германия, Австрия и Швейцария.

# 215
  • София по рождение

Изобщо не. Simple Smile Тенденция от няколко години всъщност. Децата си комуникират с предни випуски и отзивите, които получават са идентични на полученото от родители от мен. Същото важи, между другото за ИГ, но с обратен знак.

Нямам намерение да влизам в конфликтен спор. Просто давам различната гледна точка. Която очевидно е и на някои ползватели на НЕГ. Отзивите бяха следните: "НЕГ все още се държи благодарение на децата и техните амбиции за успех, въпреки учители и директор."

Именно последните ти думи, Fancy сподели и големия на малкия ми син. Но тук поне е една къса клечка, грубо казано. В останалите училища, ако честно се коментира, може би и повече.
Идеята ми е, че както всяко училище и учител  предпочитат да привлекат и е въпрос на чест за тях да работят с благодатни деца, така и ние, които СМЕ страна в диалога, желаем децата ни да имат нормално, към високо образование. Нали все ни набиват канчето, че ние /родителите/ сме част от образователния процес. Нали участваме в обществените обсъждания на всякакви малоумщини.
Не разбирам и гимназията, какво печелят от това, че им пада рейтинга заради едно недоразумение. И тук не визирам само НЕГ, а всяка, която брани такива кръпки.
Тия хора трябва да разберат, че демокрацията не е нещо друго, а будно гражданско общество. Побеснявам вече.
Като децата ми искат да учат НЕ, няма да идат в ИГ. А излиза, че за да получат нормално обучение, трябва да учат тъпотии. Заради "зрънца" в системата, които никак не са малко.
И ние ги търпим.
Мисля, че трябва да се задействат проактивност, връзки, каквото ще. Сега е моментът. Щом са изтегляли и пренасочвали учители, пак ще го направят.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 13:39 от helli_sun

# 216
  • София
Фенси,  горните две менения (преди това на Хели) са на майки, чиито деца прясно са приети:
1) На първата в  3 топ европейски  университета в  3 немскоговорящи  държави след сериозен подбор
2) На втората  в 10 немски медицински университета след  7-8 часов  специален изпит..

Явно  целта си е  била немски и е преследвана още от 7 клас.

Сещам се за една майка на тазгодишен заек. НЕГ не е първо желание, но желанието за следване в  Германия е  водещо тя да е поставена на второ желание. Как да изберат 164 ГПИЕ при това положение.. За  вас очевидно не е бил водещ езикът, за други не е  така. И толкоз.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 13:43 от пенсионирана русалка

# 217
Русалка, аз бутонки не съм ползвала, но ти уви скочи веднага на амбразурата. Факторът "късмет" в НЕГ е в пъти по-голям и по МНОГО повече предмети, особено в периода до 10 клас...от колкото в ИГ. Аз мразя да разчитам на късмет. Освен това вярвам на познати (не един и двама; и за двете училища), на които имам вяра, и които не спестиха негативите и на двете училища. В НЕГ са много повече негативите. До толкова, че поне четирима родители на деца скоро завършили НЕГ ни поздравиха за избора. Wink
Имаше времена когато НЕГ беше на светлинни години пред ИГ. Сега не е така. И не, не е мода, колкото и да ви се иска. Дори в ИГ има паралелки, които още на второ класиране приключиха. За разлика от НЕГ.

Милето, въпросът не е само езикът, а и цялостното ниво на образование и да не разчитаме прекалено на рулетката късмет. Немски се учи в Гьоте, каквито са и нашите планове. Предпочете да има в 12 клас 4 езика, вместо два. И да не се чудим коя школа по БЕЛ и МАТ, че и учител по немски да търсим за целият срок на обучение.

Русалка, сега мненията на майки с лайстунгчета ли ще си мерим? "Моят"лайстунг също е приет тази година в топ уни в Европа и Света, но НЕГ с нищо не е допринесла за това. Че даже не е и с немски, а с езика от началното му училище. И да, това семейство счита НЕГ за грешка и за двете им деца. И още примери имам...но не това казах с първият си коментар.

При други обстоятелства и нивото на гимназията преди години огромна част от децата на СС са редили НЕГ на първо желание, а сега не е така. И да местата са запълнени. При толкова малко сносни гимназии в София, естествено, че ще се запълнят. Не е изненада. Но преди толкова места в НЕГ не се въртяха до директорско класиране.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 15:04 от Fancy

# 218
  • София
БЕЛ... От колко години училището е неизменно на позиция 1 по БЕЛ на ДЗИ?  От 2014-2015 някъде, а преди това беше непосредствено след АК. Дори и с уроци да е , на такива ходят и другаде, ми хайде,  все чакаме изпреварването..Wink

МАТ.. Ми и тази, и миналата година при вече значително по-тежка матура за профилите  НЕГ е първа сред езиковите, при това с много. Просто е  грехота хора, непознаващи учителите по предмета  като тази младата госпожица, като Валя Бонева, като Даниела Петрова, като Павлина Динева да  намесват уроци по мат. Обидно е за преподавателите, дали всичко от себе си, д аго отнасят, защото видите ли при г-жа Христова в 8  клас е  слаба работата....

Аз  НЕГ  като управа НИКОГА не бих защитила , чакам кога това чудо Катрана ще изчезне, всичко бих подписала да се случи това, недоразуменията в лицето на някои учители пък хич, но  ще го направя винаги за избора на хората да е НЕГ (въпреки негативите) заради довода език на първо място, на  второ заради математиката, която  хич не е толкова слаба, колкото се вменява, на трето заради опцията за избор между видове обучение... Има огромна разлика между двете неща.

Хаха, сериозно ли това е показателят за отлив -  колко места се въртят  към момента.... Въртят се , защото това са деца, които имат интерес и подредбата им е такава точно за 3 училища. И те са  СМГ, НПМГ с математика и НЕГ.. Записват се, отписват се, пробват се без особен риск, понеже баловете им са високи и пак в едно от трите ще се приземят. И от години картинката е подобна.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 14:11 от пенсионирана русалка

# 219
  • София по рождение
Извинявайте, ако съм разгоряла дискусията!
Сега към новоприетите: синът ми завърши НЕГ, взе ДСД2 с ниво С1, без нито един ден допълнителен урок по НЕ, нито МАТ. Бе приет архитектура в три университета в Германия и ТУ Виена - тоест във всички, в които кандидатства. Завърши магистратура в последния. Завърши и спецкурс на Калифорнийския. И по АЕ нивото му беше от НЕГ. Аз смятам, че това училишще му даде всичко, включително и досегашни приятели. Но да, въпреки управленски недоразумения. Вярно е също, че и не попадна на къса клечка по НЕ.
Така, че честито на децата ви! Попътен вятър и да сядат на задниците си. От тях зависи.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 14:00 от helli_sun

# 220
  • На планетата Земя
Фенси, мога да кажа, че дъщерята получи едно много добро ниво на образование. Езиците са три. Също така не сме ползвали школи.

# 221
Ами те в НЕГ шест паралелки приключиха още на първо класиране. .Grinning

# 222
  • тук-там
Добре е да се мисли: какво след гимназията? Защото времето минава бързо и изборите след това са важни. Аз съм с испански, но не ме ползва особено и съответно се превръща в пасивен. Много повече ползвам английски и италиански (последният го учих на дърти години). Мъжът ми е възпитаник на НЕГ, специализирал е в Германия, работил е там и сега го ползва постоянно. Доста ключов за кариерата му се оказа немския. Отделно сравнявахме образованието в Германия с това в Испания - качество, перспективи, инвестиции в него. Та ей такива разсъждения имахме ние. Иначе е ясно, че колкото деца и родители, толкова мнения!
Относно дъщеря ми - не е ходила на частни уроци. Както и всички около нея.
Моди много е имало във времето, ама аз не знам някога НЕГ да е отпадала от първите места и не познавам някой възпитаник (а имаме доста такива познати) да е казал, че съжалява за направения избор.

# 223
Ами те в НЕГ шест паралелки приключиха още на първо класиране. .Grinning
Така е, но да не издребняваме 😉

# 224
БЕЛ... От колко години училището е  на позиция 1 по БЕЛ на ДЗИ?  Дори и с уроци да е , на такива ходят и другаде, ми хайде,  все чакаме изпреварването..Wink

МАТ.. Ми и тази , и миналата година при вече значително по-тежака матура  НЕГ е първа сред езиковите, при това с много.

А  НЕГ не защитавам, а избора на хората да е НЕГ въпреки негативите заради довода език на първо място, на  второ заради математиката, която  хич не е толкова слаба, колкото се вменява... Има огромна разлика между двете неща.

Ахахаха. С колко стотни сте напред? Wink

Русалка, няколко стотни на ДЗИ по БЕЛ не компенсират всички останали дупки. Частни уроци по немски, при това не само класът при въпросната клечка, са тенденция. Частни уроци до 10 клас по БЕЛ и мат. А някои и след това не само за ДЗИ. Това явление не е толкова масово в други гимназии.

Децата си заобичват и са лоялни към училището. Да, лайстунг е топ вариант за медицина в Германия, но колко деца са ориентирани още в 7 клас? Да не говорим, че дори "германците" са с къси клечки.
Ясно е, че тук недоволните не пишат изобщо. Очевидно защо. Но е хубаво четящите след мен да знаят, че никак не са малко, че даже са в пъти повече от доволните и пишещи в темата. Дори има доста деца, които съжаляват за избора си.

Милето, в НЕГ има само немски с английски, не бъркам? Та моята дъщера с С1 по английски в момента, ако беше записала НЕГ, щеше да излезе само с два. Сега от училище, живи и здрави, ще е с три. И немски в Гьоте.

Общи условия

Активация на акаунт