91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 10

• 92 621
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Изникна ми въпрос: имате ли идея защо класовете от един випуск са в различни смени?
Дали има вариант 2та лайстунг класа, независимо от кой випуск, да се паднат в различни смени?

Аз останах а впечатление, че само в осми клас разделят випуска на две.

# 166
  • София
Изникна ми въпрос: имате ли идея защо класовете от един випуск са в различни смени?
Дали има вариант 2та лайстунг класа, независимо от кой випуск, да се паднат в различни смени?

Нещо променено ли има? Открай време в две смени са били само зайците - половината осми класове с 9 и 10 клас, останалите осмокласни паралелки - с 11 и 12 клас. Тогава как два лайстунга от един и същи випуск са в различни смени? Иначе, естествено че лайстунг девети  и примерно лайстунг 12-ти не са заедно (освен ако нещо не  е променено).

Милена Душанова, никакъв проблем няма за кандидатстване  в Германия и за едните, и за другите. За някои специалности немската диплома парви възможно (не гарантирано) по-ранното получаване на писмо за прием, за други специалности и немската диплома не помага - датите за оферти са от -до.. При кандидатстването с немска ученикът  не я дава за превод и не представя сертификат за немския.  Българската се превежда и легализира и е  нужен сертификат за езика. Деца от лайстунг, решили да ползват бг дипломата си като по-висока, трябва също да имат сертификат, понеже  изключвайки немската диплома от уравнението, нямат документ, с който да докажат, че го владеят езика..

Янита, сайтът е.... нямам  думи. Sad

# 167
  • столицата
Вероятно грешката е вярна. Сайтът не е поддържан. Качват само родителските срещи и  учебниците за новата  учебна година.
Ноеми, децата от един набор не са ли в една смяна с изключение на 8 клас? Поне при нас от 9-ти клас се движеха заедно целият випуск и ДСД, и лайстунг.

# 168
  • София

Според мен има учители, които се налага да покриват цял випуск и съответно работят и в двете смени, за да успяват, но това си е моя спекулация, може и да съм далеч от истината:)

# 169
  • София

Ами тогава ще питам тук, а ако отговорите на въпросите ми вече са обсъждани, просто ме пратете да чета назад из старите теми...
Приоритетите на моя човек са математика, немски и физика; обмисля техническо образование в Германия. Винаги се цели много високо, често му се получава. Та леко ме смути обсъждането на профил химия и биология за лайстунг паралелките. Това означава ли, че при фокус математика и физика ще му е по-добре изобщо да не кандидатства за лайстунг? Прочетох, че има хора, които след лайстунг продължават в различни области, ама си мисля нужен ли е напънът за тях, ако няма да му дадат нужната фокусирана подготовка?
И какви са възможностите за профилиране след 10 клас?

# 170
  • София

Ами тогава ще питам тук, а ако отговорите на въпросите ми вече са обсъждани, просто ме пратете да чета назад из старите теми...
Приоритетите на моя човек са математика, немски и физика; обмисля техническо образование в Германия. Винаги се цели много високо, често му се получава. Та леко ме смути обсъждането на профил химия и биология за лайстунг паралелките. Това означава ли, че при фокус математика и физика ще му е по-добре изобщо да не кандидатства за лайстунг? Прочетох, че има хора, които след лайстунг продължават в различни области, ама си мисля нужен ли е напънът за тях, ако няма да му дадат нужната фокусирана подготовка?
И какви са възможностите за профилиране след 10 клас?

Дете от лайстунг е  с немска пълна стипендия по физика и за бакалавър, и за магистър. Също много успешно с физиката е и дете от ДСД в същия университет. Така че всичко е възможно, ако детето е ориентирано и гонещо целите си. Иначе за ДСД има точно профил мат и физика като една от петте предлагани комбинации.  Много деца  и от двата вида паралелки продължават в технически специалности. Само няколко поста по-нагоре Stassi, майка на младеж от лайстунг, е написала, че е кандидатствал в KIT, строго технически университет, сред най-добрите в Германия редом с TUM, RWTH, TU Berlin....Във всичките изредени има много деца от НЕГ в инженерни специалности.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 15:43 от пенсионирана русалка

# 171
  • София, Лагера
Вероятно грешката е вярна. Сайтът не е поддържан. Качват само родителските срещи и  учебниците за новата  учебна година.
Ноеми, децата от един набор не са ли в една смяна с изключение на 8 клас? Поне при нас от 9-ти клас се движеха заедно целият випуск и ДСД, и лайстунг.
А, може, очевидно моят хубостник толкова е и забелязал. Е, поне сега от майка си ще разбере, щом 2 години не разбра от училище... Smiley
Извинете за объркването!

# 172
  • София
Много благодаря за отговора! Четох нагоре, а и аз самата познавам деца от НЕГ, продължили с математика и в СУ, и в немски университети.
Някак все се надявах, че като излезе второ класиране, ще мога да седна с младежа и да му покажа как изглеждат възможностите за профили по-нататък и че той ще види на хоризонта поне малка компенсация за тези 3 часа математика седмично, които се мъдрят в учебния план за 8. клас, предвид факта, че е свикнал на поне три пъти повече.

# 173
  • София
И защо да е оф топик, нали става дума за училището и дете/деца в него Simple Smile

Но наистина Стаси е права, има доста деца от лайстунг, които избират да учат нещо, нямащо никаква връзка с биология и химия.  В града, в който завърши голямата ми дъщеря, има девойка от лайстунг  в Консерваторията. Къде са биологията и химията, къде музиката? Simple Smile В унито на втората в съвършено друг град има деца от немския отдел, следващи икономически специалности. В унито на третата - освен бъдещи медици и такива, чиито специалности са също свързани с биология и химия, има от лайстунг и дете с физика, други с машинно инженерство. Сега се сетих за завършила  информатика девойка, за такава с архитектура, за младеж с право. Та са  всъщност доста шарени изборите въпреки профила на  двете паралелки. Същото е и с децата от ДСД. Или поне беше по старата система.. Интересно дали и сега има луди глави, които след профил мат да изберат медицина, или след био/химия да се  ориентират към  икономика..

Стаси, успех за KIT, дано с немската диплома приемът е по-бърз от стандартния и  така да има късмет младежът и с общежитие!

Благодаря, русалке! Приеха го да, получи си мейла може би 10-15 дни след като подаде документите. Но сега ще видим с общежитието какво ще стане. Чета аз и в темата за университетите, много полезна ми е, живи и здрави и търпеливи да сте всички! Flowers HibiscusFlowers Rose

# 174
  • София
Ами, включи се, де... хем малко ще  я разнообразиш. Heart
Скрит текст:
Онзи ден на хапване и сладък лаф  с форумка, майка на завършила девойка от лайстунг, коментирахме, че в последно време (вероятно заради доста по-специфичното кандидатстване за медицина с тези 3 различни квоти и множеството въпроси, изникващи в тази връзка) темата за немските унита е позабила малко в тази  конкретна посока..

# 175
  • София
Аз тъкмо си мислех, че съм наясно с профилите след 10 клас и т.н. и след последните коментари леко се обърках, може ли малко разяснение Simple Smile
Това профилиране например мат. + физ. не е ли в силна помощ за деца кандидатстващи после в някой ТУ и не толкова откъм знания, а заради хорариумите по съответните предмети.
При деца от лайстунг, не се ли оказва, че им липсва хорариум по математика например за да кандидатстват в някой ТУ?

# 176
  • София
Не, Германия (поне засега) не гледа профили и хорариуми в масовия случай. Така беше и преди, така е и сега. Дъщеря ми следва примерно медицина след профил мат и информатика (по старата система). Миналата година някой писа и за дете от ПЧМГ по новата система по неволя  с друг профил (заради недостатъчно желаещи за биология и химия), ориентирало се към медицина. Приемът в немските унита се осъществява или по диплома само, или по диплома +събеседване, или по диплома + допълнителен изпит, или по диплома + портфолио..

Написах в масовия, понеже в някои специалности се образува бал И с конкретни оценки от дипломата. И ако не си бил примерно в профил физика, няма да имаш такава оценка.  Но предполагам, че може да се пита дали биха признали оценки в такива случаи от първи гимназиален етап. Със сигурност системата им на прием не е като в Нидерландия примерно.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 16:41 от пенсионирана русалка

# 177
  • София
Благодаря! Може би точно покрай Нидерландия стана объркването при мен.

# 178
Излезе второ класиране и моят син е приет в НЕГ, деляха го 0,5 т. на първо класиране. Утре се записваме.

# 179
  • София
Честито, да му е на късмет!

Общи условия

Активация на акаунт