Бръмбарите в главите ни

• 93 758
  • 1 363
  •   1
Отговори
# 1 275
Аз никога не се бях замисляла над това докато веднъж като студентка в общежитието две приятелки от Тунис не ме видяха да да си варя месо и да го отпенвам и видимо се погнусиха почти избягаха. По-късно ми обясниха, че щом има кръв не е убито хуманно.
Хайде де, източването на кръвта не е хуманно. Не е свързано с хуманното убиване на животното.

За мен също. Но за тях определено видях, че не го приемат така.

# 1 276
Но пак са от животни.
Трябвало е да умрат.
Знам.
По принцип избягвам контакти с хора, които не виждат противоречията в собствените си разбирания. Затова и не бих се опитал да насочвам мисълта в дадена посока на веган персона.
Ама понякога не мога се запра Joy

# 1 277
То и аз не успях. Затова и попитах.
Щях и да  я питам  какво мисли за животните, които ядат други животни и дали защитава само растителноядни такива. То като се разфуча и пропуснах този въпрос.

# 1 278
Всеки да си преценява кое колко го устройва. За себе си.
Споменах че имам приятел, който е веган. Той не би пипнал месо, но неговата философия е че коженото му яке и коженият му колан купени втора ръка, не е убито още животно за да му ги направят нови. Виж нови категорично не би си купил. По едно време и с желатин си правеше перчема, че отявлен пънкар цял живот Grinning Викам Как тъй желатин бре? Искрено любопитна, не че ми дреме на мен че не е веганско. Според него това е такъв субпродукт, дето само за него животни не убиват, с неговия желатин и без няма да умре някое по-малко или повече.
Предполагам че гранулите за домашни любимци дето се правят от субпродукти и изрезки изостанали от човешката храна му влизат също в тая графа, по същата логика.
Но на него не му пречи че аз ям месо, него нали не го карам? Нито пък на котката си отказва месна храна, а не е да се прави че не знае какво има вътре. Та тя е хищник, той ако няма да я храни подходящо за какво я е взел тая котка?? Това последното са негови думи, между другото. И ако чуе че някой толкоз убеден веган си храни котката вегански, има голяма опасност да го нападне физически, защото това е тормоз над животното дето с нищо не го е заслужило. Също негови думи.
И съвсем разумно смята че и на децата си не трябва човек да ги налага такива избори, а те да си решават когато са достатъчно възрастни. А не както твоята леля се е възползвала от афекта ти тогава. За останалите възрастни също смята че не е той човекът да решава вместо тях и да им казва кое е ОК и кое не е. И половинката му не е веган, в пълен мир си живеят въпреки това.

Хуманно... че тя държавата ни често се отнася нехуманно с населението си, ако е там въпросът. А не сме животни. Уж.

# 1 279
  • Бургас
Хуманно убито животно !??
Чаршафи постнати за касапница!?
Не мисля, че това са по темата ,,Бръмбарите в главите ни,,!
Много се отклонихте/ме от темата !

Нека се върнем към нормалните ни бръмбари!

# 1 280
  • София
Абе някой който месо и прочие го отблъскват не бих очаквала да ми наготви такова и съм ОК с това. 

Аз пък бих очаквал. Не е мерене, а уважение към другия и обноски, ако щете. Значи аз съм могъл да се сетя, че тоя човек няма да има какво да яде, ако му наслагам само месни или рибни специалитети /понеже на мен ще си ми е супер с подобна трапеза така, както на него ще му е добре с вегетарианска такава/, а той не се е сетил, че аз обичам месце? Какво следва? Да покани някой, алергичен на фъстъци, ама да му сервира ястие с фъстъци, защото той самият обожава фъстъци? Или да набута глутен/лактоза на някой с непоносимост към същите? Трапезата се подготвя с мисъл за гостите, а не с мисъл за твоята персона. Последното го правиш всеки Божи ден, в който нямаш гости.

# 1 281
Тук подкрепям птицата. Както аз бих се съобразила от елементарно възпитание с хранителните предпочитания на гостите, така очаквам и те с моите. И аз смятам, че е безумие да си веган или вегетарианец, но приемам избора на всеки човек. Така че – би ми било крайно неприятно да се окажа на вечеря само с растителни протеини.

# 1 282
  • Далечният изток
Не е чак толкова страшно, ако някой месояден едно хранене не яде месо. Идеята е по-скоро, че месоядният може да яде И растителна храна, и месо, докато веганът само растителна. Аз бих се съобразила, а ако отида на гости на веган и на масата няма месо, въобще не ми е драма да ям каквото там растително има.

# 1 283
На мен пък не, аз също спазвам протеинов режим и той включва животински протеин. С тофута, бобове, лещи и всякакъв треволяк и зърнени не обичам да се тъпча. Пиле, пуйка, яйца или риба ще са достатъчно като възпитание.

# 1 284
  • Далечният изток
Абсолютно съм сигурна, че никой веган няма да сготви месо... Така че бих отишла с такива очаквания.
Всъщност нямам такива познати, та да се чудя какво, що...

# 1 285
Няма да ми хареса да ми сервира растителни храни веганът, не че ще остана гладна, а защото това е неуважение към мен и към моя избор на живот. Затова и няма да му отида на гости, нито ще го поканя. Нямам такива приятели обаче, няма как да имам.

# 1 286
Бръмбари имам много, но чак такъв да ме кара да мисля че някой е длъжен да търпи или прави нещо което му е гадно заради гости не ми е бръмнал. Независимо вегани с месо или просто както аз и много други мразим по някоя храна.
На гости ще поканя и ще отида у хора с които се събираме да ни е приятно заедно. Ако на едните ще им е гадно... нещо ми убягва смисълът от това събиране.  Като не можем с някого да се "срещнем" за храната, ами пък то не е задължително да седнем да се храним заедно, може и всеки да си яде на спокойствие. С такъв човек ще се срещна на кафе или на питие.
Не ви знам вие с какви хора си ходите на гости и съвсем ли не са ви никакви че да не ви пука как се чувстват или да смятате че на гостът комфортът е по-важен от на домакина дискомфорта. И това не е изобщо до веганство или месо, а за всичко.
Сериозно се замислих с какви хора се събирате и никак ли не ви пука едни за други... И ако е така, за чий си ходите на гости?

# 1 287
  • Glasgow
Аз нямам приятели вегани или с някаква крайна непоносимост към храна, но предостатъчно такива колеги съм имала. Седнем да се храним и започва да дудне как ядем трупове, за ужаса на животното преди смъртта и т.н. Ами яж си треволяците и остави другите да преценят за себе си. Имах и жаден за внимание колега дето на всеки обясняваше как има лактозна непоносимост, в същото време пие капучино, яде салата с моцарела и т.н. Веднъж го питах в какво точно се изразява тази непоносимост като пие капучино- непреработено мляко не можел, а това било пастьоризирано. Ми то тогава всички имаме, аз не знам някой да пие мляко директно след доене и всички знаем как действа студено мляко на гладно. Хората с лактозна непоносимост не пипват такива продукти

# 1 288
На някои хора това им е бръмбърът, мислят че само те са важни.

# 1 289
Има такова нещо, че и в двата случая ядем вегетарианска храна при гостувания с вегетарианци. И на гости у нас и на гости у тях Simple Smile. Чак да е неуважително... За мен дори е разнообразие, месоядни сме в моето семейство, но това не означава, че се храним всеки ден само с месо. Има много безмесни ястия, които са много вкусни и е интересно да опиташ нещо ново. Като каня у нас също няма смисъл да готвя с месо и да стоят гладни. За какво съм ги поканила? А ние можем да си ядем всичко. На заведение всеки си поръчва по вкуса си. У нас каним само близки хора и е естествено да се съобразя. Важното е, че не си натрапваме взаимно разбиранията.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:04 от Clotilde

Общи условия

Активация на акаунт