Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 700
  • 774
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ааа, винаги е имало по много класирания и наместване по гомназиите до посшедния момент. Просто сега с компютърните системи е по-прозрачно и видимо.
На мен ми е по-интересно какво се “чупи” про математиката.
Ако БЕЛ резултатите на топ 10 частни училища са натъпкани чежду 80 и 90 т., защо МАТ не са?

# 601
  • София
А колко са мотивирани за учене деца в основен етап е съвсем отделен въпрос. Joy

За децата не знам, но повечето родители на деца, минали през строга селекция в ранна възраст, са ангажирани с обучението. Например за СМГ курсове по математика се започват от втори-трети клас, че и от първи клас вече, школи по езици, после се започва и школа по БЕЛ. Проучват се учители, школи, следят се графици на състезания, на пробни изпити и т.н. Няма как на детето да му хрумне от самосебе си тази любознателност Simple Smile Имам опит и с двата вида училища - в не чак толкова селективните има немалко родители, които не са чак така подкрепящи обучението (често пътуват, държат на активни артистични или спортни занимания и не искат да се дават големи домашни), и децата им обикновено не са с топ резултати на НВО. Връзката дете - родители - подбор облагодетелства всяко училище, когато е налична, и се отразява и на резултатите.

# 602
Без да имам пряк опит със СС, личното ми мнение на база много впечатления върху деца, родители и учители е, че е едно прекрасно училище със силно мотивираща среда, но за мен беше изненада, когато родител на дете в първи клас ме попита къде и откога трябва да се подготвя детето им, за да го приемат в АК и тогава се замислих къде всъщност е границата между мотивираща и притискаща (токсична) обстановка и желание да си в “тренда”.
Каквото и да говорим, независимо от високите резултати на НВО както на децата от СС, така и на тези от ПЧМГ, малко са тези, които ги използват и аплодисменти за училищата, че успяват да мотивират децата да се представят добре на “матурите”.
Иначе дискусията беше грозна, момичета и понякога много се прекалява в желанието да се убедят другите - пряко или косвено, че изборът им на ЧУ е грешен.
Многократно съм казвала пред приятели, че си ценя парите и не бих ги давала за ЧО извън 3 училища, но това касае моите деца и личното ми виждане за образование, което за радост едва ли се споделя от всички.
На мен ми е много интересно и полезно да чета мнения за училища извън СС и Питагор (ПЧМГ) и понеже знам, че има любители на статистики - през текущата година 2-ма от приетите четвъртокласници на първите места в СМГ (единият на първо, а другият на 3 място) са от ПБ. На първо четене от първите 20 деца не видях от СС, но може и да греша, и понеже автоматично резултатите от НВО се приемат като атестация на училището, ако анализираме резултатите за прием в МГ (ПМГ) след 4-ти клас означава ли, че нивото в СС и подборът са много по - лоши от тези в ПБ?  Не, просто конкретните деца са по-талантливи, положили са повече усилия и т.н. Именно поради такива причини не следва да обобщаваме всичко като крайна инстанция.

# 603
  • София
Призма, аз също винаги съм искала децата ми да са спокойни, ама това не е едно и също с неграмотни. Второ, КО дава добра основа, а до 7 клас това е важното. По английски имат доста добра подготовка. И определено е в графата на "академичните" училища. Все пак тези твои познати не са залитнали по крайни алтернативности като печене на хляб в час по български и разходки в гората в час по математика Joy Тоест, аз не бих ги определила като "не амбициозни".

# 604
  • София
Каквото и да говорим, независимо от високите резултати на НВО както на децата от СС, така и на тези от ПЧМГ, малко са тези, които ги използват
За СС това не е вярно. Поне половината випуск ги ползва всяка година. Не по принуда, а по желание.

За приема в СМГ - много малко деца от СС кандидатстват там. Мнозинството избира СС до 7-ми клас.

# 605
Просто малко деца от СС изобщо искат да кандидатстват в СМГ. А в ПБ са мотивирани да успеят, иначе остават.
Имаше една потребителка с дете в ПБ. Санчето или нещо подобно. Тя може да ви каже защо и как деца от ПБ са приети в СМГ. Аз само ще кажа, че стоят там, защото им е спокойно от 2 клас нагоре да готвят само и единствено математика по курсове и уроци. ПБ няма абсолютно никаква заслуга за този прием. Никаква.

Изборът на СС за повечето родители, освен всичко останало, е че е до 7 клас без нужда от нови изпити след 4-ти.

Половината випуск на СС, че и повече, ползва резултатите за прием в държавни гимназии. И това е от години.
Модата по АК в СС я създават точно такива родители, като тези от примера. А не училището.
И да кажа, че половината випуск на СС, които са приети в АК, на НВО не дават максимума от себе си. Т.е. не мога дори да си представя какви ще са резултатите, ако целият випуск беше отдаден на макс на НВО.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 00:32 от Fancy

# 606
Каквото и да говорим, независимо от високите резултати на НВО както на децата от СС, така и на тези от ПЧМГ, малко са тези, които ги използват

За СС това не е вярно. Поне половината випуск ги ползва всяка година. Не по принуда, а по желание.
За приема в СМГ - много малко деца от СС кандидатстват там. Мнозинството избира СС до 7-ми клас.
Тези, които кандидатстват в повечето случаи са “състезателите” на СС и се готвят допълнително, както и тези на ПБ в конкретния случай.
Не знам дали са половината, но от публични източници оставам с различни впечатления или випускът рЕзко се е увеличил.
“43-ма ученици от ЧОУ “Св. София” са приети в Американския колеж, съобщиха от училището в писмо до Данибон. Има и 3 близки резерви. Кандидатствали са 66 ученици.”(2023 година)

# 607

Тези, които кандидатстват в повечето случаи са “състезателите” на СС и се готвят допълнително, както и тези на ПБ в конкретния случай.
Не знам дали са половината, но от публични източници оставам с различни впечатления или випускът рЕзко се е увеличил.
“43-ма ученици от ЧОУ “Св. София” са приети в Американския колеж, съобщиха от училището в писмо до Данибон. Има и 3 близки резерви. Кандидатствали са 66 ученици.”(2023 година)

Тазгодишния випуск е от 77 деца. Това лесно се вижда и от таблицата за резултати от НВО. Реално дори повече от половината са ползвали НВО за прием.
Големината на випуските е такава от поне 3-4 години. Кое е изненадващо?

Вече дори някои "състезатели" на СС не отиват в СМГ. Доколкото в 4 клас може да се говори за такова нещо.
Освен това в темата имаме дете от СС, което влезе тази година без грам странична подготовка.

# 608
  • София

Не е така. И състезателите масово си остават в СС. От класа на сина ми момчето, което спечели първо място на НОМ 4-клас /и множество други състезания през годините/ си остана в СС.

А ето тук можеш да видиш как се разпределят децата между училищата от 97-ма година досега: https://www.svetasofia.com/koi-sme-nie/realizaciq/
Иначе има много, които кандидатстват в АК без намерение да се записват. Както и от СМГ.

# 609
  • София
Аз съм го писала, но пак ще го напиша- ПБ изобщо не е толкова зле на фона на много други. Да, няма да подготви деца за СМГ, ама не са и много училищата, които го правят. Но пък е удобно ако човек иска да кандидатства в СМГ след четвърти клас. Спокойно е, има време за подготовка ако човек реши. Поне няколко души познавам, които минаха по този път. Започнали в ПБ с ясната цел СМГ след 4-ти. Съответно уроци и всичко, както си му е редът.
А  имат и някои читави начални учители в ПБ, ако се случи на такъв още по-добре.

И разбира се, че ако някой е приет в АК, не означава, че ще избере АК. Приели х броя ученици и вече бързате да ги отпишете от местното джуркане на резултати Joy

# 610

Тазгодишния випуск е от 77 деца. Това лесно се вижда и от таблицата за резултати от НВО. Реално дори повече от половината са ползвали НВО за прием.
Големината на випуските е такава от поне 3-4 години. Кое е изненадващо?
66/77 дали е повече от половина по желание ? Дори и 43/77 не е половина или повече. Колко от тези 43 приети деца не са се записали в АК?

За онези 23 (66-43) явно използването на резултатите от НВО не е било само по желание.
Sanaka
НОМ  4-ти клас?? Тази година имаше над 20 деца с максимален резултат и това, че имало едно дете от СС с максимален резултат е атестация за какво?
Никой не е коментирал дали остават или не след 4-ти клас в СС, а къде са в класирането. Част от тези деца ходят на уроци заедно с децата от ПБ, други частни и общински училища и за пореден път повтарям, че независимо от голата статистика това автоматично не означава, че ПБ е по-добро училище или децата от СС са такива с по-малко качества.  Както и само резултатите на НВО на СС не са атестация за по-добро образование.
Сега по предходния пост на Fancy:

И да кажа, че половината випуск на СС, които са приети в АК, на НВО не дават максимума от себе си. Т.е. не мога дори да си представя какви ще са резултатите, ако целият випуск беше отдаден на макс на НВО.“
Какво различно от казаното от мен си споделила??

# 611
  • София
В класирането може да има само деца, които са участвали в класирането. Тези, които не са участвали, няма как да ги има. Кое не стана ясно? Казвам само, че и състезателите масово остават в СС и дадох конкретен пример. За какви атестации говориш? Аз за атестации не съм споменавала.

Колко деца са се записали тази година в АК не знам. Но ти дадох линк да видиш колко са се записали през годините назад /още не са публикувани данни за тази година/. От данните е видно, че половината випуск +/- ползват резултатите от НВО, което прави невярно твърдението ти, че "малко са тези, които ги използват". Просто и ясно. А има деца, които кандидатстват без намерение да се запишат. И от СС, и от СМГ, вероятно и от други училища. Затова и АК кани резерви.
Не разбирам за какво са множеството въпросителни в поста ти.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 02:09 от sanaka

# 612
Silan, статистиката за предходни години показва ясно тенденцията.
Тази година 13 деца по собствено желание ще ползват само НВО. Още не е ясно колко от приетите също няма да се запишат в АК по собствено желание.
Отделно от неприетите 23 също има деца, които отидоха за спорта, като моята дъщеря. И дори да бяха приети пак щяха да ползват НВО, вместо да се запишат.

Като обобщение половината випуск +- си ползва НВО. Което беше и първото нещо, което казах. По желание или не, няма никакво значение. Ползват ги. А огромна част ги ползват дори като първо желание.

За състезателите Санака ти е обяснила. А това и преди сме го говорили. Малко деца от СС целят СМГ. И по впечатления колкото целят СМГ, толкова и ПЧМГ. Та от подобно явление нито можеш да кажеш, че СС не подготвя топ математици, нито обратното за ПБ. И целта на училището всъщност не е това. Никога, никога за 6 години в СС не са ни натискали и карали под строй на състезания, за разлика от други училища.
Има няколко деца през годините от ПБ от малките до 4 клас, на топ ниво по математика, които са си стояли в това училище целенасочено, заради спокойствието, което имат за да отделят внимание на курсовете и подготовката от 2 клас. Няма напъни в училище, както е в СС. Защото и самото ПБ печели имидж. И такива деца са оставяни на мира. Това лично съм го видяла. В СС няма привилегии, облекчение и снижаване на изискванията за състезателите.

# 613
Детето ми също беше "прието" в СМГ след 4 клас. Но реално това училище никога не е било негова или наша цел.
Отиде нахъсан от учителка Simple Smile
Никога не е участвал в класирането обаче, просто не сме подавали документи. Просто защото беше ясно, че е приет в ПЧМГ.
Тези деца как ги отчита статистиката?

# 614
  • В офиса
Защо намесвате приемът в СМГ след 4-ти клас в сравнения за нивото на училищата?
Приемът в СМГ се случва заради курсовете на СМГ, не заради училище Х, или У.
Пък за топ резултати се изисква яка тренировка, просто такъв е изпитът.
Не виждам много причини родители на деца от СС да предпочетат СМГ пред сигурното си обучение в частното училище. Т.е. респ. мотивацията на родителите от СС за някакъв сигурен прием в СМГ е мижава.
И моето дете беше прието в СМГ, при това само с един месец курс, но приемът му не е бил целта на живота, за това реално стана без стрес. Естествено не е в първите 20.

Общи условия

Активация на акаунт