Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 597
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, има ли някой с личен опит с дете 5-7 клас в Питагор? Попадала съм само на коментари мимоходом в смисъл, че не може да се сравни с ПЧМГ. Като оставим това настрана - как е обучението 5-7 клас? До 4-ти Питагор очевидно дава чудесна подготовка, но след 4-ти какво се случва - качествените учители/добри ученици са в ПЧМГ ли? Интересувам се от среда (моето затворено дете не се чувства добре в своето училище и ще сменяме), качество на обучението по предметите - не само основните, отношение към децата. За нас смисълът от Питагор би бил, ако спести време на детето откъм школи по език и математика в извънучебно време и ако средата е умерено амбициозна.

Със сигурност е обсъждано някъде назад по темите, но снощи стигнах до средата на предходните 2 и се отказах някъде в разгара на споровете ДУ/ЧУ Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 18:31 от May55

# 76
Не, никой не иска отпадане на БЕЛ, а БЕЛ да не е решаващият фактор, както се получава ако всички имат по МАТ оценки между 97 и 100.

# 77
  • София
Цитат на: Черна станция link=topic=1570024.msg466574
19#msg46657419 date=1688482606
Не, никой не иска отпадане на БЕЛ, а БЕЛ да не е решаващият фактор, както се получава ако всички имат по МАТ оценки между 97 и 100.

ОК, този проблем го има в някои случаи и то през последните няколко години само заради тази  тенденция за все по- чувствително опростяване на НВО по мат, но решението му е  от лесно по-лесно и определено пътят към него не е петиция, съдържаща куци отвсякъде предложения..

# 78
  • Отвъд алеята зад шкафа
May55  Питагор нямат изкаран още 7 клас и НВО, не ги следя кога ще имат. ПЧМГ дърпа по-силните по мат, но би трябвало да държат ниво, въпреки това.

# 79
May55  Питагор нямат изкаран още 7 клас и НВО, не ги следя кога ще имат. ПЧМГ дърпа по-силните по мат, но би трябвало да държат ниво, въпреки това.

Много благодаря!

# 80
Питагор е добро училище. Има много добри преподаватели. Децата са също добри. Държи се на дисциплината и има правила, които се спазват. Най-хубава е средата. Повечето родители са хора, които искат децата им да учат. Имам опит с други училища и там не е имало такава хомогенност.

Седми клас ще има в училището следващата учебна година, но децата от него ще са учили три години в Питагор.

Не успяват да задържат учениците си след пети клас и повечето отиват в ПЧМГ.

Не мисля, че трябва да избирате училище с мисълта, че детето ви няма да ходи на уроци. В общи линии всички деца, които искат да прескочат някаква летва, ходят на допълнителни занимания.

Като плюсове в 5-7 клас мога да посоча полудневното обучение в първа смяна.

Като недостатък мога на отбележа, че има учители, които са млади и им липсва педагогически подход. Успяват да си изпускат нервите пред децата и родителите. Има голямо залитане по състезателна математика, каквито са приемните изпити в ПЧМг, а в същото време децата правят грешки, свързани със задължителната подготовка по математика.

# 81
Здравейте, за тези, които се интересуваха от статистиките: току що видях, че Данибон е качила официалните резултати по училища за НВО след 4 и ДЗИ след 12 клас. Предполагам, че и след 7 ще качи.

# 82
Здравейте, за тези, които се интересуваха от статистиките: току що видях, че Данибон е качила официалните резултати по училища за НВО след 4 и ДЗИ след 12 клас. Предполагам, че и след 7 ще качи.

И аз точно това исках да споделя; аз лично съм в потрес от матурата по математика, която явно е била с много висока степен на сложност, щом само едно училище - топ математическата СМГ - е успяло да прескочи 5-цата, и то с малко, а всичките други топ гимназии в София са с резултат 4 и нещо и дори 3 и нещо...

Между другото, бих искала да задам един въпрос към родителите на бивши/настоящи ученици в АК - децата, които са приети в добри университети в САЩ (пък и другаде по света), как финансират образованието си? Т.е. успяват ли да спечелят стипендии или по-скоро в общия случай се разчита на финансите на родителите? Питам, защото моята по-голяма щерка последно избра АК за 8-ми клас (макар и НВО-то да ѝ стига за СМГ, Немската и другите т.нар. елитни гимназии) с аргумента, че очаква АК да я подготви по-добре за кандидатстване в добри чужди университети...Ние възможност да плащаме такси в САЩ нямаме, та затова и съм се замислила отсега.

Искам да оставя и една тема за дискусия, ако позволите - чудя се доколко висок резултат от матурата в 12-клас е показателен за уменията на децата; все повече чувам за деца от немската, СМГ, които са приети в топ университети (конкретно за Холандия последно ми разказваха 2 случая), но се отказват след 1-вата година, защото им е много трудно. Имате ли такива наблюдения? Дали пък АК би дал по-добра подготовка от гледна точка на изисквания и начин на преподаване в такива университети или търся под вола теле, образно казано?

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 16:54 от Десита123

# 83
  • В офиса
Искам да оставя и една тема за дискусия, ако позволите - чудя се доколко висок резултат от матурата в 12-клас е показателен за уменията на децата; все повече чувам за деца от немската, СМГ, които са приети в топ университети (конкретно за Холандия последно ми разказваха 2 случая), но се отказват след 1-вата година, защото им е много трудно. Имате ли такива наблюдения? Дали пък АК би дал по-добра подготовка от гледна точка на изисквания и начин на преподаване в такива университети или търся под вола теле, образно казано?

От АК няма отказващи се ли?
Не знам какво имате предвид под топ университети в Холандия. Мога да ви кажа за Делфт, Авиоинжинерство - да, обучението не е залъгалка и е доста интензивно и на високо ниво, но нивото на математика и физика, което се изисква, може да се покрие без ненормално усилие благодарение на специализираната/състезателна подготовката в математическа гимназия. Не мисля, че нивото на подготовка по двата предмета в АК е достатъчно за нискостресово учене на тази специалност в този университет.

# 84
  • София
Ако  матурата преди не беше показател, понеже беше еднаква за ПП и ООП, то профилираната сега е доста по-показателна, понеже обхваща немалко университетски материал. АК е изпреварен по този параграф от СМГ, ПЧМГ, 91 НЕГ, 1 АЕГ, НПМГ...

# 85
  • София
Относно финансиране на следването в САЩ: зависи от университета и от финансовото състояние на семейството.
Need blind - ако те приемат, дават помощ на база семейните доходи.
Need aware - приемът зависи и от доходите; ако те са ниски, а те приемат, то ти дават помощ на база семейните доходи.
Понеже средствата, с които разполага дадено семейство, са строго индивидуални, няма как да сравните нечия финансова помощ с чужда. По-скоро при прием в няколко университета може да се сравнят условията. Ако сте си попълнили коректно документите, не би трябвало да има големи разлики. При нас четири различни университета предложиха сходни финансови условия, изцяло по силите ни.

Относно подготовката - всеки, който е приет в даден университет, било в Европа, било в САЩ, стига да е сериозен, трудолюбив и амбициозен, ще се справи - някои по-лесно от други, но за това роля има и самият студент. Конкретно за следване в САЩ подготовката в АК е полезна в много посоки. Там каквото и да учиш, без писане няма да мине. Дискусиите, боравенето с езика, начинът на общуване с преподавателите, клубовeте - всичко това те поставя в една позната обстановка. Това не означава, че другите не се справят също така добре, а че това е улеснение за бързото ориентиране и навлизане в обстановката.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 17:20 от Prizma

# 86
  • София
Мерси, аз направо се облещих, като сортирах за София по резултат (първо разбира се по математика Simple Smile ) за момент си помислих, че съм сложила и филтър само за ЧУ.

# 87

О, да, любимата ми статистика😁😁 Както виждам, любимото ми училище от с. Арда е все така начело в тази класация😀 Пък вие си давайте пари за частно образование🙂

# 88

О, да, любимата ми статистика😁😁 Както виждам, любимото ми училище от с. Арда е все така начело в тази класация😀 Пък вие си давайте пари за частно образование🙂
Информацията е в Ексел, така че лесно се филтрира и могат да се изключат училищата с по 2-3 ученика и да се групират резултатите на кой както му е удобно. На мен лично ми беше много интересно и чакам и за 7 клас таблицата.

# 89
  • София
Мерси, аз направо се облещих, като сортирах за София по резултат (първо разбира се по математика Simple Smile ) за момент си помислих, че съм сложила и филтър само за ЧУ.

Това, което видях аз в данибон, е непълна статистика, някакви предварителни данни на база подадена информация от някои училища. Ако мислите, че сте видели пълни данни за София и страната, може ли да споделите линк?

Общи условия

Активация на акаунт