Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 681
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Е те изпитите бяха в събота и неделя, дори за резултати още е рано. А класирането - чак на 20-ти.

# 121
Е, няма сега да излагаш четата👍

# 122
Айде сега - “тъпо право” 🤣 Страхотна специалност си е правото. Иначе не черпя докато не видя в профила “класиран”.

Това е поетически прийом, чрез контраст да се подчертае още повече значението на това, което казваш. "Не някакво си тъпо право, а вижте, медицина цяла..." подчертава още повече каква голяма работа е да влезеш медицина, защото разбира се, всички знаят, че правото изобщо не е тъпо и така още повече се засилва ефектът от постижението да влезеш медицина.

Но мир да има, оправих го...но така емоционалното въздействие е по-слабо.

# 123
  • София
Айде сега - “тъпо право” 🤣 Страхотна специалност си е правото. Иначе не черпя докато не видя в профила “класиран”.

Това е поетически прийом, чрез контраст да се подчертае още повече значението на това, което казваш. "Не някакво си тъпо право, а вижте, медицина цяла..." подчертава още повече каква голяма работа е да влезеш медицина, защото разбира се, всички знаят, че правото изобщо не е тъпо и така още повече се засилва ефектът от постижението да влезеш медицина.

Но мир да има, оправих го...но така емоционалното въздействие е по-слабо.

Така-така, Мецане..Към момента  на 7 клас дават преразкази върху текстове на млади, непознати на широката публика автори. Ако в даден момент сменят и тезата да е върху непознато стихотворение, ти ще си им в базата данни на МОН с подходящо за целта  произведение - и сравнения има в творбата ти, и хипербола, и епитети, и възходяща градация, и инверсия..Само дето май по новата система тия тропи  и фигури не ги учат  в 7 клас толкова детайлно като преди 5-6 години, та ще е по-постен анализът на дечурлигата...

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 14:47 от пенсионирана русалка

# 124
  • София
Аз съм благодарна на Мецан за стихотворението, въпреки "тъпото право" Joy някак върна настроението в темата. Какви времена бяха...и Мецан, и Русалката ни радваха с рими.
Мецане, ще се радвам ако ни припомниш някое от старите си. Онова юбилейното например, или за увеличението на таксите Joy
Русалке, ще е супер ако и ти пак решиш да ни зарадваш Simple Smile

# 125
  • София
Мецане, аз все пак съм влязла в СУ с изпит по литература. 🤣 Не е необходимо да ми обясняваш за поезията и поетическите прийоми. Че и не малко стихотворения имам написани. Иначе “тъпото право” го възприех така, както възприемам живота по принцип - с чувство за хумор. Не видя ли емотикона? 😂

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 16:15 от sanaka

# 126
  • София

Русалке, ще е супер ако и ти пак решиш да ни зарадваш Simple Smile
Само със стара реколта мога сега, сивото ми вещество се е размекнало на макс от жегата..Слагам ги в скрит текст и никак, ама никак няма да се засегна на модовете, ако ги махнат, понеже не са по темата ЧУ.

За такива като теб със завършили седмокласници  - това:
Скрит текст:
Треската изпитна вече отмина,
успешно приключи и тази година.
Пред масивната стара училищна сграда,
зад леко олющена вече ограда,
строени във двора под златни лъчи,
доволни, щастливи, с искрящи очи,
седмокласници своите дипломи вземат,
по пътища нови след това те поемат.
Успешно класирани, заслужиха лято,
със  дъх на море и със пясък от злато,
безгрижна ваканция с весели дни,
с трепети първи и с много игри.
Но лятото хубаво бързо отмина,
чака ги нова учебна година.
Отпочинали, ведри, завръщат се всички,
във  сряда да литнат досущ като птички,
всяка от които крила да разтвори,
по пътя избран към мечтани простори!

За такива като Санака, които вече  в  2/3 от семейните случаи с ученици са се сбогували окончателно с МОН - това:
Скрит текст:
За миг изминаха дванадесет години
откак пристъпихте училищния праг,
пораснахте и станахте върлини,
а днес за вас денят е много драг.
Училището отмина неусетно
остави във душата ви следи,
направи ежедневието цветно,
срещна ви с приятели добри.
То знания, умения ви даде,
пося в сърцата зрънце светлина.
И редом с това от вас създаде
човеци любопитни към света.
Днес пътищата ваши се разделят,
ще следва всеки своите мечти.
Дано след време всички да споделят
успехи във житейските борби.
Да, ще ви липсва този със когото
един до друг седяхте редом в час
и чуждо бе в контактите ви злото,
нямаше и тайни между вас.
Ще липсва и любимият учител,
за него бяхте собствени деца,
за вас пък беше той като родител
и даде ви за полета крила.
Летете волно, чудеса творете,
нов път ви чака, пъстър и красив.
Вървете смело, винаги помнете:
„Човек се учи докато е жив“.

И за да няма ощетени по образователни етапи - едно и за пубертетите по принцип, късащи чат-пат нервите на мама/татко..
Скрит текст:
Сред радост и тревога покрай  мен
изнизаха се бързо ден след ден.
И в миг един, когато се обърнах,
пред себе си   тийнейждър зърнах.
Тоз' пубер ту приятел ме нарича
и като такъв безкрайно ме обича.
Обгръща ме тъй нежно с две ръце,
че стопля  мигом моето сърце.
Ту в мене вижда сякаш враг,
застанал там, на къщния  му праг,
който  само  доводи му вади,
че  зле държат се днеска  всички млади.
Гледа ме с упрекващи очи,
трудно му е май да замълчи,
от нов скандал със мен да се предпази,
да не покаже колко в този миг ме мрази.
Отхвърлящ грубо майчината ласка,
надянал пубертетската си  маска,
той бълва в яростта си думи,
раняващи  досущ като куршуми.
След което, хоп,  ръцете си измива,
че майка му за всичко му е крива.
Не давала в студа да се излиза
със кецове и разкопчана риза,
не пускала до късно на купони,
защото параноята я гони,
че има нещо гнило и тревожно
и да се случи нещо лошо е възможно.
Оказвал се понякога проблем
дори намазаният  плътно с гел перчем.
С две думи  му  надявала хомота
и не отстъпвала от своето и йота.
Умеела тя само да се кара,
оръжие явявал се шамара.
Правата, свободите му отричала.
Нищо че твърди, че го обичала..
......................................................
Понякога ми идва да завия
попадна ли в такава олелия.
Но точно в този миг пред мене пак
застава  моят пубер веселяк.
Чаровно усмихнат, с  тъй ведър нрав,
признава смутено, че не е бил прав.
Нежно по челото след това  ме целува
тогава разбирам, че всичко си струва.
Причина откривам за това  да съм жива,
щастлив ли е той, и аз съм щастлива.

За по-малките няма - явно моите на тяхната възраст са ме слушали....все още Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 15:46 от пенсионирана русалка

# 127
Денят става все по-хубав!

# 128
  • София
Защото резултатите от ДЗИ ПП по тези предмети обикновено са доста ниски, особено по химия. Наистина са трудни и изискват сериозно учене на профилирания материал, който пък съвсем не им е необходим за кандидатстудетските изпити за медицина /които изискват подготовка върху друг материал и мнооого малко от профила/ и само ще им яде от времето за подготовка за изпитите. Същевременно, там, където оценките от дипломата по химия и бибология участват в балообразуването за прием /към момента само СУ/, когато има ДЗИ по балообразуващ предмет, се взима оценката от него, а не от дипломата. Съответно с ДЗИ е почти сигурно, че ще си прецакаш шестиците от дипломата.  Но профилиращите предмети са минимум 3, в повечето случаи 4, така че не е необходимо да се явяваш на ДЗИ по химия или биология, можеш да избереш някой от другите два профила. Най-умно е да се явиш на ДЗИ по език.

Защо има такова разминаване в трудността, че деца с този профил да не могат да изкарат 6-ци?
Въпросът ми не е конкретно към теб, Санака, а по принцип, ако някой е запознат. Гледах, че дори математиката в МГ-тата е далеч от средна оценка 6, а такава от матурите се изисква за някои добри чуждестранни вузове, както и оценка по биология или химия. Много орязващо за децата ми звучи. А пък за медицината ми звучи съвсем безсмислено - защо ще учиш профил, като после тези знания няма да ти послужат за кандидатстване. Не че търся логика в мон...

# 129
# 130
  • София
Нямам идея как стои въпросът за тукашните унита с химията/биологията от профил. За изпита не трябват, но най-вероятно в процеса на следване наученото е полезно през първи/втори семестър в специалности като медицина, стоматология, фармация, химия, молекулярна биология и подобни.. За мат със сигурност е така. За  СУ конкретно с това гадно балообразуване, че и за някои чужди унита/специалности,  в които матурите имат огромна тежест,  децата са се усетили какво да правят -  втора матура по език, при това по втория (ако е  профил, разбира се), че да е на ниско ниво и оценката да е максимална или около нея. Да му мислят обаче тези, на които им е казано като изискване каква да е втората матура..Сигурно са малко, но ги има.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 17:00 от пенсионирана русалка

# 131
  • София
Май само някои унита в UK имат претенции за матура по конкретен предмет и то за някои специалности. На приятелка на дъщеря ми в Кнгс за медицина й искаха две матури с по над 5,90, но нямаха претенции към предмета на матурата. Разбирам, че и в Германия това няма значение. В повечето европейски държави пък дори от успеха на матурата не се интересуват.
EliG, напълно съм съгласна за безполезността на профил химия и биология за кандидатстващите медицина, в БГ специално. Не само, че нямат полза за приемните изпити, но и после дори не ти се признават като кредити в университета, както в други държави. Да, вероятно ще ти е по-лесно, ако си ги учил в училище, но тази полза на мен  ми се вижда абсолютно несъществена, но фона на това, че ще учиш едно и също нещо втори път. И това не е само по химия и биология. Тотална липса на синхронизация между средното образование в новия му профилиран вариант и университетското образование. А основната причина за ниските резултати по профилните матури за мен е това, че масово учителите не са подготвени да преподават университетски материал, какъвто именно се изучава в профил. Шльопнаха им учебни програми за профили и казаха - преподавайте. Ама квалификация нещо... Първата година дори нямаше издадени учебници за профилирана подготовка.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 17:37 от sanaka

# 132
Санака, опазил ме Господ да ти обяснявам каквото и да било😂 аз с такова хубаво чувство, пък ти ми нашока канчето😂
И като имаш стихове, дай ги де, не е честно така...тук аудиторията заслужава!
С респект към теб, честно
Който респект винаги съм имал

# 133
  • София
Дишай, бе, Мецане и аз с добро чувство! Joy И мерси за прогнозата под формата на стихове. От твоята уста - в божиите уши!

# 134
  • София
Санака, и аз така си обяснявах нещата, но тази година малко се разколебах. Не мисля, че точно в СМГ и ПЧМГ липсват квалифицирани учители по мат за преподаване на  свалена от унито математика. Де да знам, може би трябва така както за 7 клас да се появят повече учебни материали с примерни матури за тренинг..

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 17:53 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт