Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 801
  • 774
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Само да вметна, че в НПМГ след 4. клас акцентът е на математиката, не на природните науки (които в 5. и 6. клас се учат обединено в "Човек и природа"). Та в това отношение не сте изпуснали нещо съществено в НПМГ.
За Иззи не мога да кажа нищо в това отношение, но категорично не съм съгласна, че което и да е частно училище е за предпочитане пред ДУ.
Както се разбра не става дума за прием след 4ти, а след 7ми клас. Но подчертаното горе не е вярно. Точно разликата между НПМГ и СМГ в периода 5-7 клас е, че в първата имат 2 ч/седмично ФУЧ Човек и природа. В класовете 5ти и 6ти. В 7ми плановете им са (понеже тази година ще им е първият такъв випуск) тези часове да отидат за БЕЛ, за да улеснят подготовката за НВО. В СМГ,  ако не се лъжа, тези часове са дадени за Информатика.
И извинете, че не съм по темата, но реших да внеса яснота. Математиката естествено също си върви със сериозния хорариум от 9,5 ч/седм. Но то това е ясно.
Казах къде е фокусът, а той е на математиката.
Съгласна. Аз пък исках да подчертая, че и в прогимназиален етап имат доп.часове за природни науки, което мисля го няма друго ДУ, а май и ЧУ.

# 241
  • София
От опит и аз смятам, че 5-7 клас ЧУ е за предпочитане (не всяко ЧУ разбира се). Синът ми си свикна отлично с ритъм 8:30-17:00 и дори в 7ми клас си имаше време за всичко.
Дъщеря ми е в ЧУ гимназия и са от 8:00 до 13:40 и после клубове и спорт, което също е ок.
Започване в 9 за Иззи гимназия ми е малко късно, но те са гъвкави и бързо се учат, така че ще намерят правилната формула. Учителите им са много добри.

# 242
Доколкото аз разбрах, децата от 6 клас нагоре в Иззи ще се местят в новата сграда в София Тех Парк, но няма още официална кореспонденция по въпроса. За нивото по английски - точно миналата седмица децата правиха тестове в лятното училище на Иззи и деца в 4-5 клас вече са на ниво С1. Мисля, че има и деца на по-ниско ниво, класовете на всеки випуск (А и Б) по принцип са разделени спрямо владеенето на езика. Доста от предметите се изучават на английски език от самото начало (биология, анатомия, география и т.н.).
Относно оставането на учениците в гимназията след 7 клас, Иззи съвсем наскоро публикуваха в сайта си информация къде продължават 7-класниците им тази година и имаше разпределение между АК, математическите, езиковите и тяхната си гимназия, можете да го погледнете ако ви е интересно.

# 243
Като започнете да пишете за ниво С1 при деца 4-5 клас , че и 7 клас дори, ми става смешно. Това ниво е високо акедимично ниво , изисква четене с разбиране  не само на художествени текстове, писане на есета с  богат речников запас. Децата в тази възраст не са узрели нито езиково , нито интелектуално да покрият ниво С1 според мен .

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 10:43 от red_violet

# 244
Като започнете да пишете за ниво С1 при деца 4-5 клас , че и 7 клас дори ми става смешно. Това ниво е високо акедимично ниво , изисква четене с разбиране  не само на художествени текстове, писане на есета с  богат речников запас. Децата в тази възраст не са узрели нито езиково , нито интелектуално да покрият ниво С1 според мен .
Тъкмо повдигнах вежди и се замислих аз ли нещо изоставам. C1 е 11 клас в езикова гимназия. Деца в 4-5 клас могат да отговарят преко сили на B1.

# 245
  • Отвъд алеята зад шкафа
Водили сме го този спор и друг път. Разбира се, че има разлика как се владее дори родният език на 10 години и на 18 години, на 40 и т.н., терминология, разсъждения, обща култура, прочетени книги.... Тук обаче става дума за просто явявяне за Кейбридж сертификат, където ако вземеш В2 с точки над ...не знам колко точно, се пише, че владееш езика на горното ниво. Ако същото това дете се яви на С1, вероятно ще изкара толкова или малко по-малко точки, тоест захваща диапазона между края на точките за В2 и началото на точките за С1.

Отделен е въпросът защо деца на тази възраст трябва да се явяват за сертификати. Моята логика е, че се явяваш тогава, когато ти трябва за нещо.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 09:36 от gadamer

# 246
  • В офиса
Да де, ама 4-5-и клас нямат С1, гаранция. И не, не зависи от училището.

# 247
Ми няма да захванат диапазона точки между Б2 и С1 в Кеймбридж сертификат . Моят син сега е на 16г  и се готви за серт С1, след 7 години учене на езика . Предходните нива имаше резултати в повечето случаи над 90т , сега успява да се пребори до около 60т , рядко 70т за четене и писане , при положение че  говори  почти свободно и гледа филми без субтитри от няколко години .Просто текстовете са сложни , с термини  и т.н . Аз не съм се явявала на този изпит , говоря само за това , което той споделя. Между другото е най -малкия в курса в момента като възраст. Просто не искам да се създава усещане в родителите , че едва ли не масово децата постигат ниво С1 по английски език в 4-5 клас,  дори и 7 клас  са изключения .

# 248
  • В офиса
Чудя се, дали училището умишлено заблуждава с това С1 и защо би го правило? Дали родителите са толкова лековерни, че не питат как така? Дали пък в случая родител не е разбрал, или пък си е родителско изхвърляне?
Както и да е, 4-5 клас не вземат С1, нито Б2 с точки за С1. В нито едно училище.

# 249
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честно казано мен грам не ме интересуват сертификатите, когато не са необходими. Малката нямам намерение да я пускам за сертификат, ако не й потрябва за нещо. Това явяване на малки деца за мен е излишно даване на пари. Голямата взе С1 с позициониране в средата на нивото в 9-ти клас, само с школа. След 1 година в Щатите вдигна с половин ниво резултата, тоест края на С1 и началото на С2, това без да се готви изобщо, просто й трябваше специфичен сертификат за една програма, направи го даже без да отвори да види примерен тест. С упражнение на 3-4 теста ще го вземе с 20-30 точки отгоре. В края на скалите по-трудно се взимат точки обаче. Въпросът е, че тези сертификати нямат никакво значение извън формалното изискване да имаш такъв. Залага се например минимум 7.00 на IELTS, 100 на Duolingo, С1 на Кеймбридж и това е.
В СС мисля, че в края на 6-ти клас се явяват за В2 и някои деца го взимат с точките за С1. Дали има деца, които в 4-5 клас го правят не знам, не се наемам да споря възможно ли е или не. Може някой да не е разбрал, може детето да е с нейтив АЕ...

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 11:24 от gadamer

# 250
Честно казано мен грам не ме интересуват сертификатите, когато не са необходими.

Ако парите не са ти проблем полза винаги има някаква:
- Ходи детето на уроци, но не знаеш докъде е стигнало. Един изпит дава обратна връзка.
- Децата много се мотивират от успеха и ако чавето покрие някакъв сертификат това дава стабилен импулс за по-нататък, което не е маловажно, понеже ученето все пак си е скучно нещо.
- Неусетно покрай езика се вдига и общата култура - някой писа какво е нужно за да се покрие С2 на 13 или 14 години.

# 251
  • Blondeville
На мен също ми се струва нереалистично покриване на CAE или CPE ниво от деца 4 или 5 клас. Не защото се съмнявам в това колко добре владеят езика, просто не са узрели чисто възрастово за такава лексика и граматика. Поне моите спомени са, че от FCE до CAE разликата беше огромна като сложност, и двата съм ги взимала в гимназиална възраст.

# 252
  • Отвъд алеята зад шкафа
Че то вдигането на общата култура става с четене на книги и любознателност, което не е обвързано със сертификат. По школите си правят тестове така или иначе.

Блонди, не става дума за CAE, а за FCE, взето с точките в края на скалата. Поне това, което знам за СС. В Иззи досега детето ми не се е явявало за сертификат, нямам и намерение да го пускам за такъв. Езикът си го учи съвсем естествено, без да й поставям цели.

# 253
През последните 2 години 35-40 деца от шестокласниците на СС взимат C1 на база резултат от над 90% на FCE. Не знам дали е възможно това да се постигне още по-рано, а и дали е нужно.

# 254
Това означава, че се покрива перфектно Б2 и имат някакъв набор от знания за С1.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 18:34 от Дъждец

Общи условия

Активация на акаунт