Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 811
  • 774
  •   1
Отговори
# 270
Да, нивата не се режат с нож, затова И всяко едно ниво се взема в диапазон, който за FCE e от 160 до 180 за B2. Но е дадена възможност покриването в горния диапазон от 181 до 190 да дава C1. Ако се явиш на CAE и покриеш същите 181-190 точки пак ще ти дадат ниво C1. Кое не е ясно, че се дъвче за Н-ти път това? Има застъпване, което е напълно нормално. Високи точки на FCE дават ниско C1. Същите точки на CAE са зле като резултат за него и също дават ниско C1.

И между другото след FCE следва CAE, а не CPE. Който е и последното ниво и изобщо не говорим за него. Той дава C2. Wink

Не знам за коя година се говори, но FCE се промени преди мисля 2 години в посока усложняване и по-високи изисквания. Бройката въпроси не е от особено значение, ако теста като цяло е по-труден. Това не е моя преценка, а на сертифицирани екземинатори от Фарос. Посоченият източник не казва, че изпитът е станал по-лесен. Напротив.

Допълвам се, защото проучвах как да продължи дъщеря ми. До FCE нивата са лесни за преодоляване с повече часове, система и добър учител, сравнително бързо, както и се вижда от резултатите на СС. Следващите нива са по-сериозни, и вариант за минаване на CAE за младежи(подчертавам, а не за възрастни) е едногодишен(учебна година) курс, два пъти седмично. Като и след него не всеки би успял, защото писмената част вече е на едно ниво, което изисква определена лексика, зрялост, обща култура. Затова е и подходящ за по-големи млaдежи.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 23:27 от Fancy

# 271
Никъде не твърдя, че CPE е  няккакво друго ниво и след кое следва.

Потърсих да видя оценки и сравнения на сложността от по-надеждни източници от екзаминаторите на Фарос.
Никъде не намерих сравнения на сложността. Цялата концепция е нова на изпитите, оценяването, присъждането на нивата.
Не съм запозната в дълбочина с новия формат, просто се случи да видя една до друга две use of English части от преди и сега.
И си казвам мнението, че е странно да те изпитват за дадено ниво, със сложност на задачите отговаряща на него и като се справиш да заявят, че значи си на още по-високо.
То и преди се е правило за пари това, но че бизнесът доста се разраснал е факт. Това не коментирам дали е лошо или добро, а просто като факт - преди изпити за всички нива само два пъти в годината с Британския съвет, а сега на често с изпитни центрове във всякакви  села и паланки.
П. П. Никой не омаловажава постиженията на детето ти, не се наежвай. Това са само размисли за изпитите на Кеймбридж.

# 272

И си казвам мнението, че е странно да те изпитват за дадено ниво, със сложност на задачите отговаряща на него и като се справиш да заявят, че значи си на още по-високо.

Ами казаха го вече, и аз да кажа, макар че ако си спомням беше и изрично написано в описанието на изпита - достатъчното ниво по дизайн е за 80% (примерно, не знам сега как е), но ако някой изкара 90 или 100 значи е надхвърлил очакванията и е показал знания за горното ниво. Не е сложно като концепция. Например нормата за кандидатмайстор на спорта по висок скок е 205 см, а за майстор 213 см. И на състезание ако състезателят скочи 205 ще му дадат кандидатска титла, но ако скочи 213 ще му дадат направо майсторска.

# 273
Здравейте, да се включа и аз по няколко теми. Относно СС според мен определено си е академично училище и не е за всяко дете. Имам познати с две деца и едното го преместиха, защото просто не издържа, докато другото си изкара до 7ми клас и си се чувстваше супер. За моето дете също не считам, че би било подходящо и въобще не сме се пробвали да кандидатства там.
Относно сертификатите дъщеря ми на 11 г и 8 месеца да бъдем точни, края на 5ти клас тази година се яви на С1 ниво на Cambridge по нейно желание. От училището /френски лицей/ изрично ни предупредиха, че това е изпит за деца 16-19 г и темите са на друго ниво. Тя държеше да се пробва. На самия изпит беше единствена с паспорт като документ за самоличност, т.е всички други бяха с лични карти, над 14 г. Изкараха го с 186 точки, като на speaking има 202, а на writing 190. Темите им бяха в есето - на какво влияе основно глобализацията - търговия, забавления и езици и второто на база на филм да кажеш кои технологии биха били приложими и кои не в реалния свят. Като цяло и докато правихме пробни тестове наистина темите са за по-голяма възраст и тя е по-скоро изключение и го направих единствено, защото беше изцяло по нейно желание. Не е живяла в чужбина, не учи в английско училище, ходила е на курсове /ниво С1 в international house/ , но не специални за подготовка за изпита, вкъщи четохме tips и прави пробни изпити. Но определено това ниво няма как да е масово и да се рекламира като такова.

# 274
Ами казаха го вече, и аз да кажа, макар че ако си спомням беше и изрично написано в описанието на изпита - достатъчното ниво по дизайн е за 80% (примерно, не знам сега как е), но ако някой изкара 90 или 100 значи е надхвърлил очакванията и е показал знания за горното ниво. Не е сложно като концепция. Например нормата за кандидатмайстор на спорта по висок скок е 205 см, а за майстор 213 см. И на състезание ако състезателят скочи 205 ще му дадат кандидатска титла, но ако скочи 213 ще му дадат направо майсторска.
Показал някакви знания за горното ниво, но дали покрива цялото ниво?
Примерно, ако образно в Б2 трябва да се покрие 3d conditional, past/future perfect continuous и по-засукани word formations, ти покриваш само първото, защото вторите изобщо не са включени в изпита за Б1.
Интересно, ако уни ти иска сертификат Б2, дали ще се съгласи да приеме явяване на изпит Б1 и взет с A?

# 275
Нивото все пак е някаква област с отдалечени граници, а не тясна черта. Никой не казва, че от двама души с дадено ниво единият не е по-знаещ, но и двамата го покриват.
За университета не знам, не ми се е налагало да проверявам. Но съм почти сигурна, че САЕ с оценка А се приема за С2.

# 276
Може, да, не я знаех тази таблица. Но е факт, че университетите изискват конкретни изпити и оценки на тях (описани), ако например изискват CPE с всяка една оценка, и отидеш със сертификат CAE, оценка А, 100 процента, и покажеш табличната, не вярвам да се признава. Тези изпити са за гимназиално ниво, даже по-високи класове, ето един пример.

# 277
Никъде не твърдя, че CPE е  няккакво друго ниво и след кое следва.

Потърсих да видя оценки и сравнения на сложността от по-надеждни източници от екзаминаторите на Фарос.
Никъде не намерих сравнения на сложността. Цялата концепция е нова на изпитите, оценяването, присъждането на нивата.
Не съм запозната в дълбочина с новия формат, просто се случи да видя една до друга две use of English части от преди и сега.
То и преди се е правило за пари това, но че бизнесът доста се разраснал е факт. Това не коментирам дали е лошо или добро, а просто като факт - преди изпити за всички нива само два пъти в годината с Британския съвет, а сега на често с изпитни центрове във всякакви  села и паланки.
П. П. Никой не омаловажава постиженията на детето ти, не се наежвай. Това са само размисли за изпитите на Кеймбридж.

Не се наежвам заради моето или още стотици деца, а защото се дъвче за N-ти път и за N+1 път някой  заявява, че те от Кеймбриж практикувайки нещо от десетки години, са се объркали и го правят за пари.

Аз не виждам нищо странно, ако изпитът е проектиран като сложност да се покрие за отличен при 90%, а тези които го вземат за над 90% да им се присъжда горно ниво. Надявам се схващаш тази идея и вече няма да ти е толкова странно.
И съм супер радостна, че е отпаднал монопола на Британски съвет и сега има поне още два изпитни центрове. И не съди по миналата практика в България. В други държави, без монопол на БС, се провеждаха изпити постоянно. БС е една закостеняла структура с много скъпи курсове за сметка на ниско качество. Особено за възрастни. Личен опит.

Аз не знам какво се цели с целия този разговор. Фактите са си факти. По правилата на Кеймбридж от незнамсиколкогодини така се точкува и се дават буквичките. Когато някой стигне до университет, ще гледа да отговаря на техните изисквания и ще попита администрацията на източника дали ще му признаят C1 от FCE или не. Вие тук сега си предполагате и философствате. Но ако 185 точки и на FCE, и на CAE дават едно и също ниво C1, не виждам защо да не го признаят. Точките са еднакви, т.е. и знанията са еднакви.

Да, има изпити за училища и общ английски. До скоро( не съм проследила от кога, но последно като влизах да гледам се изненадах с новите нива) нямаше CAE и CPA за училища, но очевидно тенденцията е да има младежи с все по-високо ниво на езика в гимназиален етап. Та до скоро, ако някой младеж искаше да се яви на CAE, се явяваше на този за възрастни. Wink Надявам се схващате какво ви казвам.

solnichka, аз не знам къде и какво очакваш да намериш като мнение на екзаминаторите. Например учителката на дъщеря ми е такава, с лиценз, и изказва точно това мнение. Освен това го коментирахме и с тези, които изпитваха децата ни последния път. Дори появата на последните две нива за ученици доказва това мнение и тенденцията за усложняване на изпитите.

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 13:44 от Fancy

# 278
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/applying/entrance-requ … uage-requirements

Ето един пример за езикови изисквания за Кеймбридж, изброени са всички варианти, за CPE и CAE се изискват много високи точки и на двете, вкл. и на отделните елементи, т.е. не приемат и нисък резултат на CPE, pass.

# 279
  • София
Това какво общо има с факта, че на сертификатите на Кембридж при над определен брой точки се пише в сертификата по-високото ниво? Това не е измислица на някой от нас тук. Така са решили, така процедират и толкова. Вече ако на някого му трябва сертификат за конкретно нещо, си проучва нещата какви точно са им изискванията и на какво точно трябва да се яви, какъв резултат и т.н. и действа.

# 280
Здравейте, да се включа и аз по няколко теми. Относно СС според мен определено си е академично училище и не е за всяко дете. Имам познати с две деца и едното го преместиха, защото просто не издържа, докато другото си изкара до 7ми клас и си се чувстваше супер. За моето дете също не считам, че би било подходящо и въобще не сме се пробвали да кандидатства там.
Относно сертификатите дъщеря ми на 11 г и 8 месеца да бъдем точни, края на 5ти клас тази година се яви на С1 ниво на Cambridge по нейно желание. От училището /френски лицей/ изрично ни предупредиха, че това е изпит за деца 16-19 г и темите са на друго ниво. Тя държеше да се пробва. На самия изпит беше единствена с паспорт като документ за самоличност, т.е всички други бяха с лични карти, над 14 г. Изкараха го с 186 точки, като на speaking има 202, а на writing 190. Темите им бяха в есето - на какво влияе основно глобализацията - търговия, забавления и езици и второто на база на филм да кажеш кои технологии биха били приложими и кои не в реалния свят. Като цяло и докато правихме пробни тестове наистина темите са за по-голяма възраст и тя е по-скоро изключение и го направих единствено, защото беше изцяло по нейно желание. Не е живяла в чужбина, не учи в английско училище, ходила е на курсове /ниво С1 в international house/ , но не специални за подготовка за изпита, вкъщи четохме tips и прави пробни изпити. Но определено това ниво няма как да е масово и да се рекламира като такова.
Смуси, ще е полезно да споделите какви училища обмисляте за неакадемично настроеното дете..

# 281
Аз доколкото разбрах детето е в Лицея (моите съболезнования).

# 282
  • София
Интересен, но безпредметен спор.Този, който трябва, е решил, че отлично справяне със САЕ се равнява на С2. Ние ли да го оборваме.. Така е не само с английския, ДСД 2 сертификатът по немски е или за В2, или за С1 според справянето. Наскоро се загледах и в  правилата на друг немски формат, DSH. До не знам си колко % успеваемост е  С1, над този процент до 100% е С2. Предполагам, че и за френски  и испански има подобни практики. Оттам насетне човек проверява какво точно му искат. Искат ли конкретно СРЕ,  ще се яви повторно въпреки отличния САЕ, справянето на който се равнява на С2. Искат ли конкретно човек да се е явил на изпит  за сертификат само за С2 по немски, въпросният отива в Гьоте.. И т.н.

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 14:02 от пенсионирана русалка

# 283
Аз изобщо не споря. Само с факти боравя, и с официални източници.
Но незнайно защо се заформи твърдението, че FCE не давало C1. Че било странно, не било истинско и т.н. Нещо, което не отговаря на истината и както се вижда, се практикува и в изпитните формати по други езици.
А когато на някой му трябва някакво ниво(за Уни, за работа и т.н.), си проучва кое и какво ще му свърши работа.

FCE е само един етап от подготовката и никой никога не е твърдял, че може да замести явяването на CAE. Пък ако вземеш CAE с над 200 точки ще си покрил и C2. Wink

# 284
  • Blondeville
Мда, съгласна съм - в крайна сметка дали за мен е логично или не, щом от Cambridge са преценили определен резултат да дава следващо ниво, so be it.

По-скоро все още ми е странно 10, 11-годишни деца да покриват C2 във форма̀та, който аз познавам,  но моят опит с Cambridge сертификатите е отпреди 20-на години, та явно не е актуален.

Общи условия

Активация на акаунт