Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 823
  • 774
  •   1
Отговори
# 300
  • В офиса
400+ е FCE, струва ми се, а KET/PET.. са около 300. Може да не помня добре, де

# 301
Аз пък на никой заинтересован да му вярвам и да му давам на гола вяра парите си доверие не давам. Проверявам и затова са ми изпитите. И тези, а пък другите предмети по друг начин.

Играли сме го това с обещанията и да чакам да си изпълнят обещанията...ама друг път. Особено в сферата на частното образование доверие на кредит не давам. Примери много. Изобщо не ми дреме за буквичките, а за знанието, което стои зад тях и за което съм платила.

Важни ми бяха директорските например, защото са външен за училището измерител. Важни са и тези изпити, и разни други, които са ми давали точна предства дали в училището ги оценяват адекватно и обучават според обещаното.

# 302
  • София
А защо по другите предмети можем сами с препиване да си направим заключението дали детето знае, а по английски не можем и трябва да платим немалко ежегодно за целта? Ясно, че ще е по-точно оценката. Но защо не ни трябва специализирана оценка на знанията по ЧП в края на шести клас, но много ни трябва същата по английски? Особено щом детето продължава в същото училище, т.е. не е била изискана за преместване.

# 303
Защо говориш в множествено число?  По предметите, които на мен са ми важни подхождам по един и същ начин. Който не вижда смисъл, просто не си пуска детето на изпит.
Например, ако  FCE  беше в 7 клас нямаше да ми е важен, защото излишно щеще да натовари системата. В 6 клас обаче си беше на мястото и толкоз.

Защо не са проблем олимпиадите, Любословие, знайни и незнайни математически състезания, а изпитите за ниво са толкова биг проблем?

# 304
  • София
И навремето, когато FCE в СС се държеше в края на 7-ми клас, пак всички се явяваха. И не го чувстваха като особено натоварване. НВО беше 20-ти и някой си май, а FCE - някъде преди 15-ти юни. Екстра си беше.

# 305
  • софия
А защо по другите предмети можем сами с препиване да си направим заключението дали детето знае, а по английски не можем и трябва да платим немалко ежегодно за целта? Ясно, че ще е по-точно оценката. Но защо не ни трябва специализирана оценка на знанията по ЧП в края на шести клас, но много ни трябва същата по английски? Особено щом детето продължава в същото училище, т.е. не е била изискана за преместване.
Чакайте сега. Кой ви казва че трябва? Като всяко нещо относно децата ни едни родители правят едно други друго.
Защо искате да унифицирате едно възможно поведение за всички?
Малко започвате да държите сметка, защо кой как разсъждава?

Дсйте дс заместим изпит с домати и ще видите колко е абсурден разговора

Ма защо трябва да си купувам домати, ма есента ли да си ги купувам или ранна пролет? Ма аз домати не обичам, краставиците са по-хубави. Ма като са по-хубави защо не са светло звлено като тиквичките. Айде пък и ти какво ми говориш за тиквички нали доматите обсъждаме, ма скъпи са, ама не бе има един сорт дето не е, ми той пък тогава за какво ти е…..

Леле наистина ли?!

# 306
Нашият беше в началото на 7ми клас и това беше още една причина да го пропуснем.
За външна проверка съм абсолютно съгласна, че е добре да се прави от време на време, но аз все пак съм видяла как се работи през годините. По бел и мат състезанията са такава.

# 307
Да, аз не разбирам каква е драмата, че има родители, които си пускат децата на тези изпити? Вас никой не ви е вързал до стената за разстрел, нали? Че да обяснявате, че няма смисъл, че е скъпо, че е излишно и т.н, и т.н. И да държите сметка. Който иска - ходи, който не иска - не ходи. Не е задължително. Ама моля, да не ми държите сметка, защо мисля така, защи ги смятам за полезни и смислени.
Или просто е проблем, че някой някъде си показва положителната статистика и резултатите от работата?

# 308
Здравейте, в Питагор има ли прием за 1 клас (че не виждам на сайта) или приемат само деца в предучилищна възраст? Благодаря!

# 309
  • Blondeville
И за мен е абсолютно безпредметна дискусията “трябва или не трябва”,  в крайна сметка всеки си решава. Аз някога обичах да ходя на всички възможни изпити (че и пробните към тях) и олимпиади, та не виждам нищо лошо да свикнат на изпитен режим децата. И определено нашите не са ме пращали за да си чешат егото или да се чудят къде да харчат огромните си учителски заплати Stuck Out Tongue Winking Eye

Уви, срам не срам, баш на САЕ се явих след един купон, продължил до сутринта, с жесток махмурлук, май бях 10 или 11 клас, та А резултата ми избяга с малко, но пак го взех, бях вряла и кипяла в тренировки за изпита Grinning Ако го бях взела в 5-и клас нямаше да има такива проблеми Joy

Не знам как са сега Cambridge сертификатите, но по мое време си имаше строги правила на самия изпит, например ако за Reading има заделени 1:15 мин, а ти си готов за 20, не може да напуснеш залата. Или трябваше да изтече времето за компонента, или имаше минимално време, което да се изчака преди да те пуснат, не помня. Общо взето добра тренировка за изпитите като цяло и за тези след 7-и клас.

Speaking пък си е супер за тренировка в интервю. Някога той беше в отделен ден, не в същия, в който правиш останалите компоненти.

# 310
Вижте, аз няма за какво да си измислям, синът ми всъщност на този пробен тест изкара точки за ниво С2, но да речем той е бил основно в англоезична среда от раждането си до преди година и чете много на английски език (през ваканцията по повече от 100-150 страници всеки ден, различна литература). Това, което ми сподели, е че други деца са постигнали С1 на същия тест, така че явно не е чак пък толкова невъзможно.

Пробен CAE тест е държал? За C2 се иска CPE, или максимум точки CAE, което ми се струва доста за дете на 10, 11, независимо дали е било в англоезична среда. Защото от просто англоезична до англоезична академична също има разлика. Аз работя на английски и езикът, който ползвам в ежедневието си няма общо с лексиката при CPE. Освен за деца да е по-различно съдържанието на изпита, но се съмнявам. Не казвам, че си измисляте, просто се опитвам да разбера за един и същ формат изпит и сложност ли говорим. Понеже C2/CPE си е академично ниво:

A C2 Proficiency qualification shows the world that you have mastered English to an exceptional level. It proves you can communicate with the fluency and sophistication of a highly competent English speaker.

Preparing for and passing the exam means you have the level of English that’s needed to study or work in a very senior professional or academic environment, for example on a postgraduate or PhD programme.

Мога да снимам изпита ако някой се интересува. Не съм сигурна точно за форматите на изпитите по английски език, това, което получих, е теста и резултат С2. Аз специално за английския нямам амбиция, защото децата ми го говорят по-добре от български, та не съм представител на болните родителски амбиции в това отношение, както ядливо беше подметнал някой. Моят фокус в момента е българският език и натам съм ги насочила тези амбиции ужасни.

Изобщо, не мога да разбера злобата в тази тема, не може ли по-човешки да се говори и демонстрират знания от страна на родителите с повече опит?

За гимназията на Иззи - виждам, че още се набират деца, може би 4-те класа са максималната допустима бройка, но не вярвам да стартират с нея в първата година.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 11:29 от Анонимен

# 311
Аз на хартийки не държа. Важно ми е децата да могат да си служат с езика. Моя колежка е пълна със сертификати и като влезе в среща две изречения не може да върже, опитва се да ползва целия спектър от времена и всякакви сложни конструкции. Мъчително е за всички и все повтаряме и уточняваме, за да сме сигурни, че сме се разбрали.

# 312
Хартийките понякога са важни и е по-добре да ги имаш, отколкото да ги нямаш. Когато кандидатствах за работа преди почти 20 години вече, във формуляра трябваше да попълня какво доказателство имам за владеене на английски. Аз имах СРЕ, изкаран като студентка. Без това уточнение на този ранен етап надали щяхме да стигнем до запознанство. В моя случай обаче това беше единственото доказателство, че знам английски. Не съм го учила нито в училище, нито в университета. После така и така изпитната процедура се проведе отчасти на английски.

За сина ми въпросът за сертификати изобщо не седи. Той ще излезе с А level, ако междувременно не го изключат. Май ще се наложи да се сдобие със сертификат за френския, което е смешно, при положение че френският му е роден, но ще действаме според ситуацията и потребностите.

# 313
  • Blondeville
wild boys mom, mock exam за cambridge certificate ли е било, това се опитах да се ориентирам. Тоест изпит за CAE, но взет с макс точки и оценен за C2? Със Speaking включен? За дете в 4 клас още ми е странно, но поздравления ако е бил такъв изпит и взет с топ резултат.

sylviana, и при мен в работата ми е важно да се разбираме на английски, никой не го интересуват типа конструкции или дори някои граматични грешки, стига да можем да се разберем. Четене с разбиране и ясно писане също са must, но пак не е нужно да е сложно или академично написано. Аз затова писах, че лексиката и конструкциите от изпитите за CPE например са на много различен английски от този, който реално ми се налага да ползвам ежедневно в англоговоряща среда Grinning Но наличието на сертификат си е по-скоро плюс.

Предъвкахме я темата, нещо друго да обсъдим евентуално Grinning

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 13:01 от blondie_anna

# 314
  • София
Тази тема през 2-3 месеца се предъвква, аз също не схващам драмата.
В интерес на истината, понеже винаги съм смятала, че няма смисъл в явяването за детските сертификати, с излизането на последните РЕТ резултати се замислих, че не е точно така. Учителите са много фокусирани да постигнат много конкретни неща в изучаването на езика, което нямаше да е точно така ако не беше налице външният измерител. Хубавото е, че нищо не е задължително, дори в училищата, в които се предлага този изпит.

Общи условия

Активация на акаунт