Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 712
  • 774
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, виждам, че обсъждате главно прогимназиален етап, но аз моля за отзиви за Дорис Тенеди - за дете от 1 до 4 клас.

# 526
Чета темата от доста време и от доста време е далеч от информативна. Хората с деца извън СС и Питагор не споделят по обясними причини. Никой не иска все пак да обявят детето му за тъпо и с провалено бъдеще, защото не е  в двете най училища. Не искат да бъдат обявени и за родители, направили погрешен избор за децата си, защото, видиш ли, форумните светила знаят кое е най-добро за детето ти. Изобщо, знаят всичко за всички училища дори за училища, в които тяхното дете изобщо не е стъпвало. Както видяхме, мненията са субективни в зависимост от житейската ситуация, а училищата са си все такива от години и си вървят по техните пътища. Та няма голямо значение дали и какво ще каже някой от своята камбанария. Но човек може много добре да си направи психологически профил на родителите на деца в най-възхваляваното училище и да реши дали подобна среда пасва на детето му или не. Та все пак има полза от темата🙂

# 527
  • София
Това, което ме потриса е, че се намесват деца. Били провалени, били не знам какви си... Нямам представа защо се идентифицират деца с някое училище. Децата може да са си супер, училището да си има кусури и обратно. Не смесвайте нещата. Това, че се пишат недостатъци на някое училище, не означава, че децата в него ще се провалят и слава Богу! Как ви хрумват такива неща, не знам...

# 528
Чета темата от доста време и от доста време е далеч от информативна. Хората с деца извън СС и Питагор не споделят по обясними причини. Никой не иска все пак да обявят детето му за тъпо и с провалено бъдеще, защото не е  в двете най училища. Не искат да бъдат обявени и за родители, направили погрешен избор за децата си, защото, видиш ли, форумните светила знаят кое е най-добро за детето ти. Изобщо, знаят всичко за всички училища дори за училища, в които тяхното дете изобщо не е стъпвало. Както видяхме, мненията са субективни в зависимост от житейската ситуация, а училищата са си все такива от години и си вървят по техните пътища. Та няма голямо значение дали и какво ще каже някой от своята камбанария. Но човек може много добре да си направи психологически профил на родителите на деца в най-възхваляваното училище и да реши дали подобна среда пасва на детето му или не. Та все пак има полза от темата🙂

Знаеш ли кое е странното, че когато мине известно време и детето премине през началното училище (1-4 клас), голяма част от хората установяват, че писаниците в тази група са абсолютно верни. И си задават въпроса "защо толкова се пънах да убеждавам участниците в противното?"

Никой от СС или Питагор, няма желание да обяснява, че някое дете е тъпо или че родителите са направили грешен избор. Целта е една, родителите в другите училища да са наясно, че трябва да изискват същото ниво за децата си, защото ЧУ-та освен че са търговски дружества, трябва да имат отговорността да изведат децата функционално грамотни.
И резултатите на СС или Питагор не са фантастични - такива трябва да бъдат на всички частни училища. Защото реално това са заинтересовани родители, които ги е еня за децата. И тези резултати не са постигнати с някакви мъки или лишения, съвсем обикновенни са. Но повечето собственици са впрегнати в желанието за печалба, предлагат някакви фантазии, които нито имат качествено приложение в живота, нито водят до грамотност на децата.

# 529
  • София
Цитат
Целта е една, родителите в другите училища да са наясно, че трябва да изискват същото ниво за децата си, защото ЧУ-та освен че са търговски дружества, трябва да имат отговорността да изведат децата функционално грамотни.
И защо всички училища ТРЯБВА да се равняват точно по СС? Не може ли да държат свое си ниво и да наложат свой стил или всички трябва да сме по калъп?

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 11:50 от missence

# 530

Знаеш ли кое е странното, че когато мине известно време и детето премине през началното училище (1-4 клас), голяма част от хората установяват, че писаниците в тази група са абсолютно верни. И си задават въпроса "защо толкова се пънах да убеждавам участниците в противното?"

Никой от СС или Питагор, няма желание да обяснява, че някое дете е тъпо или че родителите са направили грешен избор. Целта е една, родителите в другите училища да са наясно, че трябва да изискват същото ниво за децата си, защото ЧУ-та освен че са търговски дружества, трябва да имат отговорността да изведат децата функционално грамотни.
И резултатите на СС или Питагор не са фантастични - такива трябва да бъдат на всички частни училища. Защото реално това са заинтересовани родители, които ги е еня за децата. И тези резултати не са постигнати с някакви мъки или лишения, съвсем обикновенни са. Но повечето собственици са впрегнати в желанието за печалба, предлагат някакви фантазии, които нито имат качествено приложение в живота, нито водят до грамотност на децата.
Хоуп, съгласна съм с теб, че трябва да се изисква. Но колкото и да са добри учителите, колкото и да е на ниво учебният процес, когато децата не са подбрани по определени критерии, е доста трудно да се постигне висок резултат на НВО. А резултат се постига, но той не е видим, защото онова, което се вижда са резултатите от матурите и някои състезания, защото хората виждат това и по това се ориентират, защото няма по какво друго.

# 531
Кое училище е без подбор? Азбуки, ТЕ, Иззи, Британика? Кое? Дори ПБ имат подбор. При това процедурата е подобна на тази в СС и Питагор.

# 532
Не мисля, че няма достатъчно деца, способни да удържат на нивото. Нима мислите, че само 77 деца в цяла София са способни на ниво? Моля ви се. Ако бяха само 77 способните деца, изобщо нямаше да има нужда никой да се напъва на НВО-то. Но са много повече от випуските на СС, която има капацитет за толкова деца. От къде мислите се пълнят випуските на топ гимназиите. От тези 77 от СС ли? То бива да го величаете това училище, ама хайде мислете малко рационално, де. Проблемът е, че дори и обучението в СС не е достатъчно за някои хора и бизнесът с паралелното образование си върви с пълна сила. И това няма да се промени, ако ще и сто училища като СС да се появят. Даже ако се появят, ще стане още по-зле. Защото цялата глупост с НВО като състезателен изпит е дълбоко сбъркана.

Чак пък аз да величая СС??? Имаш грешка Simple Smile
Иначе правилно казваш, че не са само 77 деца в цяла София, но и не е само СС, нали? Има и СМГ, има и няколко други, има и деца с различни планове. И толкова, 10% от децата са способни на високи академични постижения. Емпирично доказан факт.

# 533
[ quote] Целта е една, родителите в другите училища да са наясно, че трябва да изискват същото ниво за децата си, защото ЧУ-та освен че са търговски дружества, трябва да имат отговорността да изведат децата функционално грамотни.[quote/]
И защо всички училища ТРЯБВА да се равняват точно по СС? Не може ли да държат свое си ниво и да наложат свой стил или всички трябва да сме по калъп?
Кое е тяхното ниво?
Ако си счупиш крак и отидеш в болница очакваш да те лекуват нали? Имаш очаквания да не те боли, да ти гипсират крака и т.н. Това са така наречените общи стандарти /или в случая нивото на СС/.
Може разбира се в болницата да наложат и свой стандарти, но ако те са да ти дадат чай от лайка, да ти проведат психоанализа и да те изпратят да си ходиш - след 24 часа, ще се усетиш, че не покривайки общите стандарти реалнио не си получила нищо. Ако обаче в своя стил сложат чашата чай след като те гипсират, или пък сложат гипс на маргаритки за да ти е весело на душата - може би би се почуствала добре. Покрити са общите стандарти но имаш и допълнителни екстри които разучпват калъпа.

Да си призная честно, аз три пъти минала през ЧУ - не съм видяла туй с бинта на маргаритки. Но пък съм минала през страданията да не са покрити стандартите и да са ги пратили у дома със счупен крак след даден чай.
А тези стандарти не са нещо космическо или невероятно, не напрягат децата а им помагат да стъпят здарво в обувките си и да вървят смело напред.

Дописвам се:
fauvette : Ще ти дам два примера от седмокласниците тази година Simple Smile
Златарски : Децата са подбрани след изпит по математика, БЕЛ и английски след 4 клас. Паралелката е една. Децата са не повече от 22-24. Родителите устаноявяват, че дете в началото на 7 клас има огромни дупки по математика и детето е записано на курс и частен учител. Дупките са толкова големи, че успяват да ги запълнят частично и детето не се класира за никое що годе прилично училище след 7 клас. За кое родителите са платили 42 000 лева?
Дете от немско училище,  в училището е от ПУК. В 7 клас ходи на уроци по БЕЛ, МАТ и немски език. Бала на НВО му стигна до треторазрядно училище. Детето е много умно по моите критерии, но не е научено да учи, и никой не е изисквал от него през годините. Ако решим че средната цена на година е 10000 лева то за кое родителите са платили 80 000 лева?
Такива примери можете да видите доста в темата за седмокласниците.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 11:09 от Hope for Two

# 534
И аз съм от хората,които спряха да пишат в темата,защото има потребители,чиито изказвания са арогантни по моите разбирания. Отговорила съм лично на всеки,който ми е поискал информация за Азбуки.
Влизам,за да опровергая инфо от преди 2 години (когато и спрях да пиша),че родителите в Азбуки се опитват да избягат от училището в прогимназия ако могат (каквото и да означава ако могат).
Родител на дете в училището съм и казвам,че това абсолютно не е истина. Има единици,които отиват в друго училище след 4ти клас.

# 535
Кое училище е без подбор? Азбуки, ТЕ, Иззи, Британика? Кое? Дори ПБ имат подбор. При това процедурата е подобна на тази в СС и Питагор.
Фенси, всички тези училища имат детски градини и голяма част от децата продължават и в училището. Нямат подбор, подобен на този в СС и Питагор за влизане в ПУК. За горните класове е нормално да имат тестове. Но не е същото като да изберат 70 деца с психолог по определени критерии.

# 536
Фенси, всички тези училища имат детски градини и голяма част от децата продължават и в училището. Нямат подбор, подобен на този в СС и Питагор за влизане в ПУК. За горните класове е нормално да имат тестове. Но не е същото като да изберат 70 деца с психолог по определени критерии.

Всички тези училища твърдят, че имат подобен на изпитите в СС и Питагор. И твърдят, че всички деца, без изключение, минават този подбор. Мога да говоря дори в лично качество за ТЕ и ПБ. Защото и на двете съм виждала изискванията и някои примерни тестове(за ТЕ).
Ако сега казваш, обаче, че например в Азбуки външните се подлагат на строг и сериозен изпит, а децата от градината не....то това или е сериозна дискриминация, или децата от градината са покрили предварително изискуемото за външните ниво.
Например в Питагор децата от ПУК покриват същото ниво, като външните деца, които до скоро бяха приемани в 1 клас. И някои деца не продължаваха в 1 клас. Същото нещо се практикува и в СС.

Голдева, както сама призна в изтрит пост, ти също си водила детето си на изпит в СС с желание да се махнете от Азбуки. Преди две години имаше поне десетина деца от випуска на Азбуки на изпит в СС и в борба за 2-3 свободни места.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 14:50 от Fancy

# 537
  • София
Децата от градината на ТЕ (101 Защо) не минават т. нар. изпит на ТЕ. Моето дете, преминало през изпита на ТЕ, прието и учещо там в момента, все още има известно изоставане по БЕЛ спрямо децата от тяхната ДГ. По математика бих казала че си е ок. По АЕ напредна учудващо бързо за мен, но пак е изоставаща спрямо масата от класа.
За нас близостта на ТЕ до дома ни е основното предимство към момента. Тази година ще я пробваме да си ходи пеша. Тъй като търсехме училища на пешеходно разстояние, други ЧУ не са ни били в полезрението. Ако не я бяха приели там, щеше да си учи в 5то като братята си.

# 538
  • София
Малкото ми дете беше в градината на ТЕ и цялата им група от ПУК имаха изпит за прием в училището. Не знам дали е същият като този, който държат външни деца, но изпит си имаше.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 14:13 от Соник

# 539
  • София
Малкото ми дете беше в градината на ТЕ и цялата им група от ПУК имаха изпит за прием в училището. Не знам дали е същият като този, който държат външни деца, но ги изпит си имаше.
Моя грешка - току що говорих с майка на дете от класа на дъщеря ми. Имали са изпит.

Общи условия

Активация на акаунт