Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 709
  • 774
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Малкото ми дете беше в градината на ТЕ и цялата им група от ПУК имаха изпит за прием в училището. Не знам дали е същият като този, който държат външни деца, но ги изпит си имаше.
Същият е, според колежката ми. Детето ѝ е било в градината на ТЕ и е минало изпита наравно с външните деца. Ако не се лъжа, баткото (по-голямото ѝ дете) мина по същия път и влезе в СМГ след 4клас. Сега, доколкото разбирам, с малкото ще се борят за ЕГ, живот и здраве.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 12:04 от missence

# 541
  • София
В Света София преди 8 години, когато дъщеря ми беше в ПУК не са имали изпит/тест за минаване в първи клас. В средата на годината заради лоша дисциплина и проблемно поведение си замина едно дете, но другите 13 преминаха в първи клас. Ако сега имат е някаква новост.

# 542
  • София
При ТЕ изпит нямаше май само първата година, когато създадоха училището. Тогава почти цялата 4-та група от 101 Защо се записа директно в 1-ви клас.

# 543
  • София
В Света София преди 8 години, когато дъщеря ми беше в ПУК не са имали изпит/тест за минаване в първи клас. В средата на годината заради лоша дисциплина и проблемно поведение си замина едно дете, но другите 13 преминаха в първи клас. Ако сега имат е някаква новост.
Преди 2г, дано не бъркам, на дете от компанията на сина ми (момиче), беше прекратен договора, защото родителите започнаха тежък развод и тя (детето) не можа да се справи психически със ситуацията вкъщи, което доведе до срив в училище. От училището наистина изразиха съжаление, което им прави чест, но си признали, че няма как да се занимават с "проблемни деца", защото се нарушава ритъма на целия випуск. Да кажа само, че са си в правото, записано е в договора. Лошото беше, че се случи зимата и се наложи освен да се развеждат и училище да търсят, но това е животът.
Между другото, това ме подсеща, че в доста ЧУ вече има клауза за успех над 4,50 и дисциплина, което също е ок. Доколкото разбрах и в някои гимназии.

# 544
Договорите на СС се подновяват през април - май месец. Това могат да го потвърдят всички с деца, пишещи в темата. Май не е през зимата.

В СС, от личен опит, не се подновяват договори само на деца, които имат трайни проблеми с усвояването на материала и не показват желание да се коригират, въпреки системната помощ от учители. И това комбинирано с проблеми в дисциплината. Това за горните класове, какъвто е примера. Какво е казал родителят е едно, какво обективно се е случило е друго. Често нещата до толкова биват преиначавани от родителите, че не съм могла да схвана една и съща ситуация ли сме наблюдавали.

Децата в ПУК може и да не се явяват под строй на изпит, преминават същото тестване, както и тези, които кандидатсват.  Дали ще е във вид на контролни или нещо подобно - е без значение. Затова и след ПУК има разместване в класовете. Всеки преминал през СС знае, че ежеседмичната проверка на знания във вякакъв вид - писмен, устен, проекти и т.н. е част от методологията на това училище.

# 545
Договорите на СС се подновяват през април - май месец. Това могат да го потвърдят всички с деца, пишещи в темата. Май не е през зимата.

В СС, от личен опит, не се подновяват договори само на деца, които имат трайни проблеми с усвояването на материала и не показват желание да се коригират, въпреки системната помощ от учители. И това комбинирано с проблеми в дисциплината. Това за горните класове, какъвто е примера. Какво е казал родителят е едно, какво обективно се е случило е друго. Често нещата до толкова биват преиначавани от родителите, че не съм могла да схвана една и съща ситуация ли сме наблюдавали.

Децата в ПУК може и да не се явяват под строй на изпит, преминават същото тестване, както и тези, които кандидатсват.  Дали ще е във вид на контролни или нещо подобно - е без значение. Затова и след ПУК има разместване в класовете. Всеки преминал през СС знае, че ежеседмичната проверка на знания във вякакъв вид - писмен, устен, проекти и т.н. е част от методологията на това училище.
Фенси, какъв май, какъв юни. Изхвърлили са дете  в беда, за да не им наруши комфорта и статистиката. И после ми говорите за методология и резултати. А морал, нещо, а?

# 546

Фенси, какъв май, какъв юни. Изхвърлили са дете  в беда, за да не им наруши комфорта и статистиката. И после ми говорите за методология и резултати. А морал, нещо, а?

Всъщност, доколкото разбирам, става въпрос за ПРЕКРАТЕН действащ договор, а не за НЕПОДНОВЕН.

# 547
[/quote]

Не съм потребител на СС, никога не съм стъпвала в училището, нямам представа къде се намира.
Но познавам стила им на работа и в това изказване изобщо не вярвам.
Само размисли: Може детето да се е депресирало от развода, може би в училище му е паднал драстично успеха, може би са се опитвали месеци наред да наваксат с детето и може би на финала са предложили на родителите да потърсят друго училище в което детето ще се почувства по на място и няма да е необходимо все да догонва. Защото депресията от развода и такава от изоставане в училището не са добре за детето. А и това всички да се движат с неговото темпо, не е ок за останалите всички.

# 548
  • София
Е, аз знам и за други ЧУ  "изхвърлили" деца по средата на годината. За сметка на това в едно ЧУ не направиха нищо, въпреки че "детето в беда" биеше, душеше и тормозеше половината училище. Значи да се застрашава живота на куп деца е съвсем морално, а?

# 549
Скрит текст:

Фенси, какъв май, какъв юни. Изхвърлили са дете  в беда, за да не им наруши комфорта и статистиката. И после ми говорите за методология и резултати. А морал, нещо, а?

Всъщност, доколкото разбирам, става въпрос за ПРЕКРАТЕН действащ договор, а не за НЕПОДНОВЕН.
Само за едно нещо според собствените им текстове могат да прекратят преди края на учебната година. Системно нарушаване на дисциплината и неприемливи прояви. Мога да извадя и договорите, и да цитирам дословно.

Сетих се. В края на втори срок на 6-ти клас хванаха момче в тоалетната с вайп и ножче. Момче с трайни проблеми в дисциплината поне от две години преди това. Предупреждаван многократно. И родителите също. На същото това момче беше прекратен договора, но беше дадена възможност да присъства онлайн в часовете на класа си през краткото оставащо време на годината, за да може да завърши 6 клас.

Така че винаги тълкуването на една завършила ситуация може да е поне по три начина. По един на двете засегнати страни, и трети - неутрално и само на база факти.

Аз лично не знам училище, освен Иззи, в което да има клауза за прекратяване на договор по средата на годината без мотивация, а само с предизвестие. Освен това не съм чувала други училища да прекратяват по време на годината, освен ако няма трайни проблеми с дисциплината, които пречат и застрашават други деца, и не се коригира, въпреки предупрежденията от училищата.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 13:10 от Fancy

# 550
Е, аз знам и за други ЧУ  "изхвърлили" деца по средата на годината. За сметка на това в едно ЧУ не направиха нищо, въпреки че "детето в беда" биеше, душеше и тормозеше половината училище. Значи да се застрашава живота на куп деца е съвсем морално, а?
Ми, кажете ги тези училища, де. В крайна сметка, най-важното е какви хора ще отгледаме. Резултатите от НВО все ще ги натъкмим.

# 551
  • София
Договор може да се прекрати през годината само поради груби и системни нарушения на дсциплината. Това се случва много рядко. За 18 години в училището знам само за един такъв случай - наистина драстични дисциплинарни изцепки, като последната беше просто уау. И това след многократни разговори с родителите и даване на много шансове.

# 552
Ако темата следваше своя замисъл, а именно да помогне на родителите да намерят най-подходящото (не казвам най-доброто) за своето дете, нямаше да го има това надприказване, надлъгване, мерене на резултати и таблица. Но темата ни и тя като образованието ни, все не могат да й нагодят НВО-то.

# 553
Единствената релевантна информация е от деца)родители в училището.
Иначе има потребители, дето знаят в кое училище как е, без да им е стъпвал крака в съответното училище, а има от същият тип, без дори детето им да е в частно училище.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 13:43 от Titina

# 554
  • Sofia
Това, което се разигра от няколко потребителя в темата от снощи до момента е тъжно.
За някого, може и да е било цирк, но бе лично и най-вече безполезно.
Чувството за мярка и допустим тон е много важно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт