Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 696
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ако темата следваше своя замисъл, а именно да помогне на родителите да намерят най-подходящото (не казвам най-доброто) за своето дете, нямаше да го има това надприказване, надлъгване, мерене на резултати и таблица. Но темата ни и тя като образованието ни, все не могат да й нагодят НВО-то.
Няколко пъти съм опитвала да обсъждаме училища по подходящост, а не по най-добро въобще, но не се е получавало.
Което е тъжно. Но продължавам да я следя, защото ако до сега е било поради личен около приятелски деца и професионален интерес, то сега е за моето собствено дете и ще изтърпя всичките особености, с надежда да извлека някаква полезна инфирмация.

# 556
  • София
Изтървах ли купона? Гледам Татти се е записал...
get_real, аз от самото начало твърдя, че не всяко училище е подходящо за всяко дете и винаги ще има двуполюсни мнения за училищата.
Тъжно ми е, че доста от потребителите на другите училища спряха да пишат, тук таме се включиха от Мейпъл, Фюжън, Дени Дидро и спряха да пишат, а е наистина полезно.

# 557
Само не ми е ясно защо академичност се мери с резултати от НВО. И то при условие, че децата масово ходят на частни уроци.

# 558
А на мен не ми стана ясно защо, след като уж всички ходят на уроци за  това елементарно НВО, училище със среден резултат 79 по БЕЛ и 67.61 по МАТ при 50 явили се деца се нарича академично.
Випускът на Азбуки съвсем не е малък всъщност и както назад някой се опитваше да разсъждава и доказва...съвсем не са 1-2 децата с много ниски резултати, за да се получи този среден.

# 559
  • София
Това няма значение само по себе си. Данните ги извадих само, за да опровергая невярна информация, дадена от потребител. А го направих, защото невярната информация не е от помощ за никого. Полезни ще сме, ако даваме коректна информация така, че родителите - всеки с различни приоритети и всеки, търсещ различни неща в частното училище - да могат да направят правилния за тях избор.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 20:53 от sanaka

# 560
А каква е точно разликата в контролните на Азбуки и СС, че ми стана интересно? Повече материал ли вземат в СС или свалят материал в по-долни класове? Не бях останала с впечатление, че в СС е толкова изпреварващо обучението, а по-скоро, че доста затвърждават.

# 561
  • София
Не, не става въпрос за изпреварващо обучение. Контролните на Азбуки бяха само задачи от група А, т.е. базови задачи.

# 562
Да, но информацията от НВО не е обективна. По няколко причини:
- усреднени резултати
- наличие на частни уроци
Информация може да даде родител на дете в училището, другата просто не е вярна. Тя не показва нито академичното ниво, нито реалното състояние в училището.

Всяко училище предлага пробни дни. Тогава детето , а и родителя, може да види кое му харесва и кое не в училището.
Ясно е че повечето списващи темата имат деца в СС и дават информация от извора, но информация ви за другите училища, простете, но не е вярна в 80% от случаите.
Дразнещото в темата е че родителите на децата от СС си позволяват да дават оценка на другите училища.
Добри или лоши, ние родителите на деца от други училища сме си свършили работата и сме проучили училищата. Не сте в позиция да коментирате изборите ни и да сравнявате постиженията на децата.

# 563
  • Blondeville
Единствената релевантна информация е от деца)родители в училището.
Иначе има потребители, дето знаят в кое училище как е, без да им е стъпвал крака в съответното училище, а има от същият тип, без дори детето им да е в частно училище.

Много съм съгласна с този коментар! На такива небивалици се начетох за СС, като това с детето с развеждащите се родители, дето едва ли не като мръсно коте било изхвърлено…Има ясно разписани критерии за  прекратяване на договор (не неподновяване) и това е свързано с определени недопустими прояви. За успех надали те гонят насред годината, а просто не ти подновяват договора за следващата, тоест в случая явно проблемът е бил друг и не е за да им развали реномето на СС с нисък успех…

Доста потребители казват, че темата едва ли не е само за възхвала на СС и Питагор и нищо друго, за мен за пореден път е точно обратното. Какъвто е да е контекстът или казуса, все се намесват СС и Питагор от някого, който много държи да ги нахейти без да има реален опит с тях.

# 564
- усреднени резултати
Информация може да даде родител на дете в училището, другата просто не е вярна. Тя не показва нито академичното ниво, нито реалното състояние в училището.

С това някак не съм съгласна.
- Именно средните резултати, особено ако са постоянни във времето, говорят за нивото в училището. Но не са меродавни за конкретните деца, разбира се.
- Частните уроци без съмнение са фактор, но ако се вземе предвид факта, че всеки випуск е различен, но въпреки това първите в класацията по училища са все същите, то следва или, че всеки път еднаква бройка деца ходят на уроци, или пък базовото ниво в училищата се различава и то прави разликата. Според мен уроците (това важи за всякакви тренировки) са някакъв умножаващ коефициент прилаган към началното ниво. Например ходенето на уроци вдига резултата с 10%. Тогава обаче учениците с начално ниво 100 и учениците с начално ниво 150, макар да си подобрят с 10% представянето заради уроците, пак няма да се изравнят. И това обяснява постоянните първенци - високата база в челните училища.
- Информацията от родител е силно субективна. Имам  личен опит със супер учител, в когото масата родители "се кълнат" и за когото други випуски плачат, че не им се е паднал на тях, но въпреки това се намират неколцина родители, за които това е неподходящ учител, който не е добър и им проваля децата.

П.П. Горните изводи важат за частни, държавни и общински училища без разлика.

# 565
- усреднени резултати

Това мисля, че го твърдим за всички училища, нали? Т.е. във всички, и в Азбуки, и в СС се ходи на уроци. И резултатите на СС, и тези на Азбуки са усреднени. Няма разлика между двете, а и межди кои да е други училища също.
Т.е. ако предполагаемо всички са ходили на уроци, то защо тогава има такива разлики в резултат на доста лесен изпит(личен опит) на училищен материал (не състезателен или олимпиада)? И то в училища, които имат подбор на входа. Не приемат всеки и всички.

Всъщност колкото и да е усреднено и тъпо, НВО показва и академичното ниво, и състоянието на училището в образователен аспект. Не коментирам среда, гъдели за ученици, сграден фонд и т.н.

Нито сме коментирали чужди избори, нито постижения на конкретни деца. Коментираме средни резултати, които се дължат на нивото на обучение в конкретни училища и усилията на тези училища да постигнат с всяко дете и цели випуски високи образователни нива. За пореден път се извърта в тази насока, което показва неувереност в личните избори. Повтарям. Никой не коментира или оценява лични избори и пресонални постижения.
Става с амбициозни и мотивирани деца, Фенси. Поради тази причина и едно общинско училище с по-голям випуск е по-напред по резултати от СС. Ще кажеш, че са влезли след пети клас. Да, но идват от различни училища и забележи, не ги препитват по български език на входа. А и СС си държи децата с висок успех, другите гони, та и там си има подбор не само след пети клас, ни и по време на целия цикъл на обучение. Не е само до методология и честно казано, СС не са открили топлата вода. Клас от отличници си остава клас от отличници. Като добавим и добър подбор на преподаватели и  допълнителни часове (много повече от всяко едно общинско училище) и нещата се получават. Пак казвам, СМГ имат екстра часове само по математика, а не по БЕЛ, а имат резултат с една стотна по-нисък от този на СС.

# 566
В сс нямаше ли 10 часа бел и 10 часа мат в редовната програма?

# 567
  • София
9 часа. В другите ЧУ по колко са?

# 568
"Изгонените" рядко са повече от 2-3 деца от випуск, което не виждам как ще изкриви чак толкова резултатите.

# 569
  • София
По-скоро по 1-2 са моите наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт