Отговори
# 105
Някоя мама интересувала ли се е за социални помощи, възнаграждение при раждане на бебе и тн в София, как стоят нещата?

# 106
Аз! По документи термина ми е 16.08, но по-размери на бебето са ми казали да се подготвя за нещо около 08.08-11.08 😄

Момичета, като ви чета, толкова се радвам, че съм интроверт и отдавна съм поставила граници. Никой не смее да ми навлиза в личното пространство. 😁
Само една приятелка ме попита дали искам някои дрешки от нейното бебе. Много внимателно ме попита. Аз приех, защото са само няколко бройки и са много сладки. Ако някой се опита да ми натрапва колички, легла, съвети, директно ще го отрежа, без да ми мигне окото. А и вече купихме всичко.
Тези дни усилено пера, сгъвам и подреждам. Реших и да изгладя първия път.
Подготвих си и сака за болницата, нищо, че имам още повече от месец до термина. Все пак ми е трето раждане (шеста бременност) и не се знае дали няма да подрани.
Да ви кажа, влизам скоро в девети месец, а още не мога да повярвам, че всичко е истина. Толкова е чакано това бебче! Има ли други такива откачени като мен?
Също да попитам: някой с термин около 11-ти август ще ражда ли във Вита?

# 107
Аз ще слагам багажа в куфар с колела, за да не се налага да го вдигам.
Днес бях на тонове и преглед и на доктора не му харесаха много тоновете. Каза, че подвижността малко е намаляла, та в сряда ме вика пак на запис . Водите също са намалели. Бебето още си е омотано в пъпна връв, но доплера беше перфектен. В 35+ 5 гс тежи 2560 гр.

# 108
  • София
Някоя мама интересувала ли се е за социални помощи, възнаграждение при раждане на бебе и тн в София, как стоят нещата?

Този уебинар ми беше доста полезен - виж втората част, в която говорят за видовете документи около раждането (най-накрая ги разбрах всичките болничи кога и от кого се издават), както и всички обезщетения които предлага държавата (и при какви условия може да ги получим)

https://www.facebook.com/PregnancySchool.BEBE.ParentsClub/videos … 05202345/?app=fbl

# 109
По въпроса в какво ще си събера багажа за родилното, ще използвам сак за пътуване. Мисля да си взема 2-3 по-големи несесера и там да си подредя някои неща. В най-скоро време трябва да започна да се подготвям, вярно до края на Август има много време ама главата ми гърми в момента. Вкъщи оправям, скрин още не сме поръчали, сега и климатик решихме да слагаме в едната стая и не на последно място трябва да се готвя за държавен изпит Satisfied  Satisfied

Момичета, забравих и да ви се оплача Sweat Smile АГ ме сложи на лек режим. За последния месец съм качила 5кг Animal See No Evil Станала съм 78кг и положението е зле. Имам си кантар вкъщи ама го заобикалям, къде ще ми разваля настроеноето Laughing Посъветва ме да мина на нисковъглехидратен режим и да намаля солта. Изтръпването в ръката е точно от подуването и килограмите. Сега в една тетрадка съм решила да си следя теглото, няма да минавам на строги диети, а просто ще се съобразявам повече какво хапвам.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 09:47 от spring_queen

# 110
Sunshine25, супер, може да сме заедно. Simple Smile

# 111
Лекарите на мен ми казаха да не спирам магнезия. Може би има значение как ще раждаме. Не знам...

Като раждах миналия път бях с куфар тип карета, дето се бутат на колелца. Защото така ме посъветваха други момичета, които бяха вече раждали.
В Майчин дом София багажът следва родилката. Санитарките го носят там, където е тя в момента. И на тях им беше по-лесно да го бутат на колелцата.

За дрешките - наистина има много хора, които се нуждаят от дрехи. Аз съм подарявала и дрехи, и играчки. Но вече не познавам хора, които имат нужда и затова ми е по-лесно да ги карам в София в контейнери.
Доколкото съм чела за контейнерите за дрехи и обувки - сортират се, някои дрешки са за Червения кръст, други се изпращат в бедни страни, където се продават като втора употреба, трети се рециклират..
Но съм попадала все на претъпкани контейнери. Масово се изхвърлят, но поне е на правилното място..

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 12:02 от Jupiter sea

# 112
Аз нося доста неща в H&M за рециклиране. Дават ваучер за 10% отстъпка.

# 113
Абе тегава работа си е с даването на стари неща. Аз бях писала в предната тема, че на нас ни дадоха 100% от дрешките за до 6 месеца и въпреки, че казах на зълвата, че не искам дрехи, това не я спря да си изчисти гардеробите до номер 92 преди няколко дни. Ядосах се, но в крайна сметка стоварих всичко, което не ми хареса на социални грижи. Казах на мъжът ми, че не ме интересува дали са от сестра му или от моите роднини, аз вехтошарник в къщи нямам намерение да правя. Там поне също ще влязат в полза на хора в нужда.
Иначе другото, на което попаднах, в ютуб канала на списание 9 месеца и в ФБ страницата им има на запис интересни кратки семинари за кърмене, първи грижи и тн. На мен лично ми допаднаха. Кратки и стегнати са видеата.

# 114
  • Варна
Аз отсега се напрягам за непоисканите съвети, не знам след раждането, когато съм и по-емоционална как ще е.
Чакаме първо дете и всеки решава, че имаме необходимост от "ценни" съвети..

# 115
Ох, аз лично много мразя непоискани съвети. Ако питам за нещо - ок, иначе направо откачам. Естествено, такива се леят постоянно.

# 116
много обичам като ми кажат с леко подхилкване “спи сега, че следващите години няма Wink “. Какво по-точно да направя с тази информация??

# 117
Явно всички сме имали тези преживявания 😂
Започнаха от 25г възраст да ме питат за сватба, деца. Сега пък това със спането и пътуванията, сякаш е мъка да гледаш дете и да имаш що-годе нормален живот. Според мен е кой както си го направи и организира. Да, ще има трудности, но и преди детето имаме подобни преживявания и сме оцелели. Тези бабешки дивотии ме натоварват и направо ми се иска да им кажа да престанат да ми говорят неща, които нито са ми полезни, нито ме успокояват.
С кърменето е същото - сякаш ситуацията е на живот и смърт. Не знам при вас как е, но аз имам някои хора от обкръжението крайно фанатични за това. А аз съм по-скоро с положителна нагласа, но в никакъв случай няма да се тръшна и да рева, ако не се получи. Не знам до колко е наследствен фактора, но нито майка ми е можела да кърми, нито сестра ми.

ПС. Пристигна ми пратката с роклята за изписването и се оказа голям чувал, та сега пак ще търся наново. Надявам се да не съм много по-дебела след месец и да е горе-долу адекватна преценката ми. 😅

# 118
От съвети отърване няма… Аз още с първото ги научих да не ми се бъркат и въпреки всичко продължават на моменти 😒

Моето Аг каза, че ако искам да раждам естествено веднага да спирам магнезия (в 35-та седмица съм, термин 5.08). Може би зависи от конкретния случай. Моята шийка била много запазена.

Мисля да си събера багажа в малко куфарче на колелца, за да ми е по-удобно.

# 119
Преди два месеца купих голяма чанта от Декатлон. Много си я харесвам и мисля нея да използвам за багажа. Остават ми няколко дреболии, но като цяло съм купила всичко необходимо.
Щях да ви казвам. Много полезен съвет ( за любителките на непоискани съвети като мен 😄), който ми дадоха при първото раждане е да взема биберон за бебето. Не във всеки списък за родилно го има.

Общи условия

Активация на акаунт